Практична робота

Форми організації навчання природознавству в початковій школі
167408
знаков
65
таблиц
3
изображения

1. Практична робота.

— Поглянете на муляж скелета людини. (Вчитель розповідає і одночасно показує на муляжі.)

З’єднуючись між собою, кістки утворюють скелет. Скелет людини налічує понад 200 різних за формою і розмірами кісток. Основою скелета людини є хребет, який складається із з’єднаних напіврухомо між собою маленьких кісточок — хребців. У верхній частині хребет з’єднаний із черепом. У середній частині до хребта кріпляться ребра. Спереду частина хребта разом із ребрами і грудиною утворюють грудну клітку. До грудної клітки кріпляться кістки верхніх кінцівок. До нижньої частини хребта кріпляться кістки нижніх кінцівок.

Таким чином, скелет складається з трьох основних частин: черепа, тулуба і кінцівок.

2. Бесіда з виконанням практичної роботи з метою формування уявлень про значення скелету для організму людини.

Шкіра і внутрішні органи є м’якими. Виконаємо практичну роботу. Візьмемо хустинку, яка зроблена з м’якої тканини.

— Чи можна надати хустинці певної форми, яка б залишалась без змін? Чому?

— Яким чином можна надати хустинці певної форми?

— Поміркуйте, чим є скелет для шкіри і внутрішніх органів.

— Що знаходитися у черепі людини?

— Помацайте голову і скажіть, яким є череп?

— Поміркуйте, яке значення має череп в організмі людини.

— Які органи знаходяться у грудній клітці?

— Поміркуйте, яке значення грудної клітки в організмі людини.

Захисне значення має також хребет. У хребцях є отвори, які утворюють канал. У цьому каналі міститься спинний мозок.

Отже, скелет людини має таке значення: є опорою організму людини і захищає життєво важливі органи від пошкоджень

3. Розповідь з елементами практичної роботи з метою формування уявлень про запобігання викривлення кісток скелета та причини їх виникнення.

Кістки людини дуже міцні. Міцність кісток залежить від речовин, з яких вони складаються. Одні речовини надають кісткам гнучкості і пружності, а інші — твердості. З віком склад кісток у людини змінюється. Зокрема, у дітей кістки мають багато речовин, які надають твердості. У дорослому віці навпаки кістки тверді, але не гнучкі.

Для того, щоб переконатися, як це впливає на організм людини, виконаємо практичну роботу. Візьмемо пластмасову та дерев’яну лінійки і спробуємо їх зігнути.

— Що станеться, коли згинати ці лінійки?

— Який висновок можна зробити із проведеного досліду стосовно кісток дітей і дорослих?

— Що може стати причиною викривлення кісток у дітей?

Крім того, хребет викривлюється якщо: піднімати важкі предмети; постійно носити в одній і тій самій руці або на одному і тому ж плечі портфель; спати на нерівному ліжку; ходити згорбившись, з опущеними плечима і головою.

— Пригадайте, яких правил слід дотримуватись, сидячи за столом чи партою у школі та в дома.

— Що потрібно робити, щоб запобігти викривленню хребта?

4. Розповідь з елементами бесіди і практичної роботи з метою формування уявлень про значення м’язів та їх роботу.

— Помацайте свої руки і ноги. Що знаходиться під шкірою, крім кісток?

Під шкірою знаходяться м’язи. Все життя людина рухається, вона встає, сідає, ходить, нахиляється і випростовується, повертає голову, піднімає і опускає руки та ноги. Всі ці рухи людина виконує завдяки роботі м’язів, адже самі кістки рухатись не можуть. М’язи кріпляться до кісток, до шкіри і до внутрішніх органів. Всього у тілі людини нараховується понад 600 м’язів, які поділяються на м’язи живота, спини, голови, шиї, рук та ніг.

— Виконайте практичну роботу, описану на с. 159 у підручнику. Зверніть увагу на різноманітність форм і розмірів м’язів людини.

Розглянувши малюнок, ви переконалися, що м’язи людини дуже різноманітні, Проте, як би вони не відрізнялися, спільними для них є те, що вони можуть працювати: скорочуватися і розслаблятися.

·  Коли м’язи скорочуються, вони стають коротшими і товстішими

·  Коли м’язи розслабляються, вони стають довшими і тоншими.

·  Під час скорочення м’яз тягне до себе кістку. До якої він прикріплений.

·  Внаслідок розслаблення м’яза, кістка повертається у попереднє положення.

— Виконайте практичну роботу в парах. Визначте, хто із вас буде проводити вимірювання, а хто демонструватиме роботу м’язів.

1.    Опустіть руку вниз і виміряйте сантиметровою стрічкою товщину руки вище ліктя. у тому ж місці.

2.    Сильно зігніть руку в лікті і знову виміряйте товщину руки вище ліктя.

3.    Порівняйте результати, отримані під час першого і другого вимірювання.

— У якому положенні рука тонша, а в якому товща? Чому?

Виконуючи різні рухи. Ми з вами не задумаємося над тим, коли і який м’яз має скорочуватися чи розслаблятися. Це відбувається за командою, яку дає м’язам мозок. Це він керує роботою м’язів. Під час ходіння у тілі людини працює до 200 м’язів, 43 — коли людина зморщує чоло, 17 — коли людина посміхається. Як це відбувається ви дізнаєтеся на наступних уроках.

5. Бесіда з елементами розповіді з метою формування уявлень про заходи, що сприяють зміцненню м’язів і їх вплив на здоров’я людини.

— Поміркуйте, чи може бути стрункою людина, у якої слабкі нерозвинені м’язи. Чому?

— У кого міцні і добре розвинуті м’язи?

Запам’ятайте, що головний ворог м’язів — це нерухомість, а найкращий товариш — рух, тому рухайтеся якомога більше і ви будете стрункими й здоровими.

— Поміркуйте, у людей яких професій міцні і добре розвинені м’язи. Чому?

VI. Закріплення засвоєних знань, умінь і навичок учнів


Информация о работе «Форми організації навчання природознавству в початковій школі»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 167408
Количество таблиц: 65
Количество изображений: 3

Похожие работы

Скачать
65351
0
0

... уявлення. Почуттєвий етап пізнання має важливе значення в навчанні молодших школярів, будучи фундаментом формування понять, суджень, умовиводів. Розділ 2. Практичні аспекти вирішення навчально-виховних завдань під час викладання курсу природознавства на початковому етапі 2.1 Особливості природознавства як навчального предмету Природознавство як навчальний предмет має великі можливості ...

Скачать
41740
0
0

... збагачення знань, доповнення та уточнення отриманих знань [2]. Поділивши весь урок на такі етапи, дуже легко спрогнозувати результати, що вчитель отримує під час заняття. Щодо планування, то цей аспект полягає у складанні певного алгоритму підготовки, організації та проведення уроку. Такий алгоритм був детально описаний вище, тому вертатися до нього немає потреби. Важливим є те, як вчитель збира ...

Скачать
65826
0
8

... ї літератури, що дало змогу виявити, узагальнити й систематизувати наукові матеріали з проблеми дослідження; моделювання навчальних ситуацій для створення умов ефективного використання засобів навчання на уроках природознавства у початковій школі. Теоретико-методологічну основу дослідження становлять висновки й положення вітчизняних та зарубіжних учених із досліджуваної проблеми; ідеї сучасних ...

Скачать
57053
0
0

... науку новими ідеями. К. К. Сент-Ілер продовжував справу В. Ф. Зуєва зі створення кабінетів і куточків живої природи в школі. О. Я. Герд став основоположником наукової методики навчання природознавству. «Учебник зоологии» (1877) О. Я. Герд також побудував від простого до складного. Він вважав, що такий виклад навчального матеріалу забезпечить формування наукового уявлення про розвиток природи, ...

0 комментариев


Наверх