2.6 Родина Розоцвіті

Персик звичайний Persіca vulgarіs. Батьківщина - північний Китай. Персик відноситься до того ж роду Рrunus, що і слива, абрикос, вишня. З безлічі сортів для кімнатної культури можна порекомендувати Ранній Риверса, Переможець, Ранній міньйон, Амсден, Ноблес, Нектарин білий, Нектарин ананасний.

Персик - невисоке прямоствольное дерево з пагонами, що утворюють широку крону, у кімнатній культурі рідко перевищуюче 2 м у висоту. Струнке гнучке персикове деревце, що зацвітає в лютому-березні до розпускання листків, декоративне з весни до осені, коли дозрівають плоди. Листки прості, черешкові, ланцетні, довжиною 7-12 см, шириною 2-3,5 см, з пильчатим краєм, зелені. Квітки звичайно рожеві, одиночні або парні, 5-пелюсткові, 3-4 см діаметром, на короткій квітконіжці, майже сидячі, у декоративних сортів бувають білі, червоні або смугасті, прості, махрові і напівмахрові квітки. Виведені також декоративні сорти з червоними листками.

Плоди - соковиті кістянки з тонкою шкірочкою, кулясті, з борозенкою на одній стороні, бархатисті (у справжніх персиків) або голі (у нектарин). Кісточка зморшкувата-борозниста з дрібними ямочками. Кісточка може бути прирослою до м'якоті або вільної. Персик успішно вирощується в умовах оранжерей і зимових садів при зимових (листопад-січень) температурах близько 00С, а також використовується для бонсай. Дорослі рослини витримують морози до -10оС. У січні-лютому температуру на два тижні підвищують до +4-8оС. У цей час роблять обрізку. Далі персик вносять у більш тепле приміщення (10-12оС), де рослина зацвітає. Після цвітіння можна помістити в теплому приміщенні. Приміщення потрібно регулярно провітрювати. Рослина світлолюбна, узимку бажано додаткове висвітлення. У частих обприскуваннях персик не має потреби, вони необхідні тільки в періоди з дуже низькою вологістю повітря. Полив улітку рясний, узимку обмежений. Під час дозрівання плодів полив зменшують і не обприскують. З початку цвітіння до серпня рослину підгодовують два рази на місяць органічним або мінеральним добривом. Персикове дерево має потребу в регулярної обрізці. Великі квітки і плоди розвиваються на пагонах минулого року. При зимовій обрізці видаляють густу крону і наполовину укорочують пагони поточного року, залишаючи на них 5-6 бруньок. Улітку сильнорослі пагони довжиною 20-25 см прищипують. Пересаджують ранньої навесні, перед цвітінням. Розмножують персик щепленням на отримані з насінь підщепи. У розплідниках можна придбати саджанці, що після посадки потрібно сильно обрізати. Для горшкової культури персик прищеплюють на бобівник або терник. Ґрунт: дернова і листова земля, перегній, торф, пісок (1:2:1:1:1). Обов'язковий гарний дренаж. Персик піддається дуже багатьом хворобам: жовтяниця, розеточность; бура гнилизна й інші грибкові захворювання.

Грейпфрут кімнатний.

Багаторічне вічнозелене цитрусове дерево з невеликими колючками на пагонах з дуже красивими листками на великих черешках. У кімнатних умовах виростає до 1,5- 2 м. Квітки - великі білі з рожевим відтінком, із сильним ароматом, одиночні або зібрані в кисть. У кімнаті можуть цвісти і плодоносити. Найкращим для кімнат є сорт Дункан. Листи великі, овальні, блискучі із ширококрилатими черешками. Квітки великими, білими, одиночні або розташовані кистями в пазухах листків. Має 2-3 періоду росту. Плодоносіння буває на пагонах поточного року. Плоди округлі, лимонного кольори, сплюсненої форми, шкірочка гладка, дозрівають у листопаду-грудні. М'якоть грубозерниста, сірувато жовта, ароматна, киснуло солодка з приємною гіркотою. Рослина починає плодоносити в дворічному віці. Листки живуть 2-3 роки. Кращий спосіб розмноження - щеплення.

Розміщення. Молоді рослини добре почувають себе на підвіконні. Дорослий грейпфрут прекрасно росте в просторій кімнаті, зимовому саду, нерідко зустрічається й в офісах. Рослина віддає перевагу світлому, сонячному і теплому місцю. Влітку і восени, до настання заморозків, його можна тримати в саду, на балконі, на відкритій терасі. Узимку варто перенести у світле приміщення з температурою 4 - 6° С. Якщо в приміщенні дуже жарко і сухо, рослина скидає листки.

Догляд. Улітку рослині необхідний частий полив, однак стежте, щоб не було застою води. Узимку полив - помірний. Підгодовують грейпфрут комплексними добривами два рази на місяць. Рекомендуємо обприскувати рослину водою кімнатної температури з пульверизатора. Розмноження можливе черешками в теплицях.

Шкідники і хвороби. Рослина часто уражається щитівками і червоними цитрусовими кліщами. Через надмірно сухе повітря або надлишок вологи на листах з'являється сажковий гриб і різна плямистість.


ВИСНОВКИ

1.         Використання в кімнатному фітодизайні субтропічних та тропічних плодових рослин пояснюється подібністю кліматичних умов існування цих рослин на батьківщині й у нас будинку.

2.         Батьківщина більшості кімнатних рослин тропічний пояс земної кулі. Багато видів походять з волого-тропічних лісів, що займають величезні простори по обидві сторони екватора в Африці, Америці, Австралії й Азії, де цілий рік тримаються високі температура і вологість. Через насиченість атмосфери водяними парами інтенсивність світла невисока. Ці рослини потребують створення певних умов для вирощування та догляду за ними. Взимку вони потребують більше світла і тепла та меншу кількість вологи.

3.         Для кімнатної культурі найбільш широко використовуються такі субтропічні та тропічні плодові рослини: абрикос, гранат, лимон, апельсин, інжир, ананас, фінік, грейпфрут.

4.         В своїй роботі ми запропонували опис найбільш поширених плодових кімнатних рослин тропіків та субтропіків, особливості догляду за ними, розмноження, видове різноманіття.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1)         Азарова Л. В., Слюсаревская Н. С, Петрушенко В. В. О фитоцидности некоторых оранжерейных растений//Интродукция и акклиматизация растений на Украине и в Молдавии. Киев, 1974.

2)         Аллелопатия в естественных и искусственных фитоценозах//Сб. науч. тр. АН УССР. Центральный республиканский ботанический сад. Киев, 1982.

3)         Вехов В.Н. Культурные растения СССР. - М.: Мысль, 1978. - 336 с.

4)         Голованов К.Є. Супутники культурних рослин. - К.: Рад. шк., 1987. - 160 с.

5)         Губанов И.А. и др. Дикорастущие полезные растения СССР. – М.: Мысль, 1976. – 360 с.

6)         Гусанов И.А. и др. Дикорастущие полезные растения. – М.: Изд-во МГУ, 1987. – 160 с.

7)         Декоративные растения открытого и закрытого грунта. Киев, 1985.

8)         Дмитриева Н. Л. Озеленение интерьеров общественных зданий //Искусство и быт. 1964. Т.1.

9)         Имханицкая Н. Н. Пальмы. Л., 1985.

10)      Использование тропических и субтропических растений в озеленении интерьеров/ /Тезисы конференции, посвященной 180-летию Ботанического сада ТГУ 25—26 октября 1983 г. Тарту, 1983.

11)      Клешнин А. Ф. и др. Выращивание растений при искусственном освещении. М., 1959.

12)      Коровин С. Е., Чеканова В. Н. Бромелиевые в природе и культуре. М., 1984.

13)      Кроненберг Р., Бергмане М. Озеленение промышленных интерьеров. - Рига, 1970.

14)      Кузьмина-Медова Е. Л. Растения в интерьере//Проблемы зеленого строительства и садово-паркового хозяйства. - Новосибирск, 1972.

15)      Кутас Е. Н. Эколого-биологические особенности жизнедеятельности растений в условиях интерьеров. - Минск, 1984.

16)      Сааков С. Г. Оранжерейные и комнатные растения. Л., 1483.

17)      Справочник цветовода. М., 1971.

18)      Стеблянко М.І. та ін. Ботаніка: Анатомія та морфологія рослин. – К.: Вища школа, 1995. – 384 с.

19)      Тавлинова Г. К. Цветы в комнате и на балконе. Л., 1982.

20)      Хантер М., Хантер Э. Зимний сад. / Проектирование, строительство, оборудование. М., 1985.

21)      Хомутецкая Н. Н. Зимние сады. //Строительство и архитектура Ленинграда. 1969. № 12.

22)      Хржановский В.Г., Пономаренко С.Ф. Курс общей ботаники: Учебное пособие. – М.: Высш. Школа, 1979. – 472 с.

23)      Хржановский В.Г., Пономаренко С.Ф. Практикум по курсу общей ботаники: Учебное пособие. – М.: Высш. Школа, 1979. – 422 с.

24)      Черевченко Т. М., Снежко В. В. Озеленение интерьеров/ /Экспресс — информация. Сер. Озеленение населенных мест. 1982. № 23. Вып. 6.

25)      Шапенкова Г. Н. Растения в интерьере общественных зданий. // Цветоводство. 1977. № 2, 3.


Информация о работе «Тропічні та субтропічні плодові рослини»
Раздел: Биология
Количество знаков с пробелами: 53690
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
99298
0
0

... зростає в Ефіопії, у річкових долинах на висоті 1350—1800 м над рівнем моря. Цілі лісові зарості його зустрічаються і зараз у провінції Каффа. Кофейні дерева — надзви­чайно теплолюбні тропічні рослини. Температури нижче 15° для них занадто холодні. Кофейні дерева для свого росту потребують достатнього зволоження, і тому їх плантації закладають звичайно лише в тих областях, де річна кількість опад ...

Скачать
54066
0
3

... та житті людини. Учні за бажанням називають рослини. Назви рослин, які належать до покритонасінних, учитель записує на дошці. 2. Пояснювальна бесіда. Подивіться, які рослини ви назвали. Більшість з них належать до відділу Покритонасінні, або Квіткові. Як ви гадаєте, про що говорить така назва? Найхарактернішою ознакою цих рослин є наявність квітки та зав’язі, що оточує насіння. Покритонасінні ...

Скачать
84859
5
2

... властивостями: стимулює ріст і розвиток овочевих рослин, підвищує схожість насіння, стійкість рослин до збудників хвороб, покращує мінеральне та водне живлення рослин, що сприяє підвищенню врожайності та прискорює вихід ранньої продукції. В Південному філіалі Інституту сільськогосподарської мікробіології ведеться робота з розробки технологій одержання та застосування біопрепаратів, основу яких ...

Скачать
777715
34
6

... . Варять не більше 20 хв. М'ясний порошок — однорідна маса, отримана подрібненням сухого м'яса, колір світло-коричневий. Варять не більше 5 хв. Волога в порошку не більше 10%, упаковка герметична. ЛЕКЦІЯ ПО ТОВАРОЗНАВСТВУ РИБИ 1.Характеристика сімейств риб Промислові риби класифікують по декількох ознаках. По способу і місцю життя риби ділять на морських, прісноводих, напівпрохідні і прох ...

0 комментариев


Наверх