16.2 Сом амурський (Parasilurus asotus)

Доходить до Далекого Сходу, мешкаючи в Амурі, озері Ханка і річках Уссурійського краю. У амурського сома всього дві пари вусиків: одна на нижній, інша на верхній щелепі. Забарвлення дуже схоже на забарвлення звичайного сома: зеленувато-сірі, іноді майже чорні спину і боку, світле черево. Амурський сом дрібніший звичайного (до 1 м, вага до 6-8 кг, звичайно набагато менше - 50-60 см довжини і 1,5 кг ваги). По способу життя він дуже нагадує дрібну очеретяну форму європейського сома. Це хижак, що харчується дрібною рибою, рідше безхребетними - річковими раками (Саtbaroides) і личинками комах. Нереститься амурський сом в Амурі починаючи з середини червня. Самці цього виду не охороняють відкладену самкою ікру. Звичайно ікринки розкидаються серед водної рослинності. Ікра крупна (до 4,5 мм), слабоклейка, злегка зеленуватого кольору і нагадує по вигляду жаб'ячу. З ікринки мальок виходить пізніше, ніж у звичайного сома. Цікаво, що у памолоді три пари вусиків; друга пара на нижній щелепі зникає, коли рибки досягають 7-9 см довжини. Оскільки самці не охороняють ікру, вони звичайно не крупніші, а дрібніші за самок. У європейського сома співвідношення зворотне. М'ясо амурського сома дещо гірше, ніж європейського, але все таки досить жирне і має мало кісток. У 1932 р. 22 дорослих амурських сома були випущені в озеро Шакша, в басейні Байкалу. В даний час сом широко розповсюдився, проникнувши по р. Хилке в Селенгу, а звідти в мілководдя Байкалу. Харчується він в Байкалі головним чином дрібними непромисловими бичками-широколобками.


16.3 Сом китайський (Silurus sinensis)

На півдні, в Китаї, цей вид заміщає амурського сома. Соми цього роду мешкають також в Індії і Передній Азії.


17. Родина ХАКОВІ (Chacidae)

Своєрідних сомів роду Хака (Chaca), що мешкають у водоймищах Індії, Бірми, Суматри і Калімантану, довелося виділити в окреме сімейство хакових. У цих сомів величезна голова з широкою пащею, спинний плавник малий, всього одна пара невеликих вусів. Забарвлення непоказне, темне, з бурими плямами. Цей сом - типовий хижак-"засадчик" і веде строго нічний спосіб життя.

 


18. Родина ШИЛЬБОВІ (Schilbeidae)

Шильбові соми, що населяють річки Африки і Південної Азії, схожі на представників попередньої родини. У них такий же довгий анальний плавник, а спинний короткий, майже непомітний, але з добре розвиненою колючкою, а іноді зовсім відсутній. Колючки є і в грудних плавниках. Спосіб життя цієї родини відрізняється від звичного для сомів: вони часто мешкають не на дні, а в середніх і поверхневих шарах води, в чагарниках водних рослин. Деякі дрібні види прозорі, майже як скло, тому їх називають скляними сомами.

18.1 Калліхрой (Callichrous bimaculatus)

Прозорий тільки в молодості: зрілі екземпляри стають бурими, майже чорними.

18.2 Сомик скляний африканський (Physailia реllucida)

У цього виду зник спинний плавник, але добре розвинений жировий. Цей порівняно крупний (до 10 см в довжину) сомик також склоподібно прозорий, так що можна роздивитися кожен хребець. Скляних сомів іноді утримують в акваріумах.


18.3 Сом скляний індійський (Kryptopterus bicirrhuis)

Мешкає в повільно текучих водах Індії і Індонезії. Його прозоре тіло у відображеному світлі іризує, як стінка мильного міхура.


Висновок

Серед більше 2000 видів сомів знайдуться рибки на будь-який смак. Їх розміри коливаються від трохи менше 2 см до більше 2 м. Багато видів сомів мають промислове значення, але сомоподібних зараз знають як одних з найпопулярніших акваріумних риб. Хоча деякі види не підходять для любителів - їх можна побачити лише у величезних акваріумах на виставках, - існує маса інших, що добре прижилися і навіть розмножуються в неволі в умілих руках акваріумів.

Всі сомоподібні, включаючи і тих небагатьох, що плавають в середніх шарах води, потребують укриттів, де вони могли б сховатися або усамітнитися і відпочити. Це можна легко влаштувати, помістивши в акваріум просочені водою корчі, коріння виноградної лози, каміння і посадивши безліч рослин. Необхідно упевнитися, що, переміщаючи ґрунт, соми не підкопають і не повалять важке каміння або інші предмети. У деяких довідниках по акваріумних рибках можна знайти відомості про те, що сомоподібні харчуються різними залишками, виконуючи роль живого фільтру. Проте це не зовсім так. Хоча сомики дійсно всеїдні, їм, як і всім рибам, необхідно забезпечити правильне харчування. Інакше вони почнуть слабшати і гинути.


Список використаних джерел

1)         http://www.floranimal.ru

2)         http://www.taimen.ru

3)         http://www.spbfish.ru

4)         http://www.ulov.ru

5)         http://www.badisfish.ru

6)         http://www.vitavet.ru

7)         http://fish.krasu.ru


Информация о работе «Характеристика Роду Сомоподібні (Siluriformes)»
Раздел: Биология
Количество знаков с пробелами: 35288
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 23

0 комментариев


Наверх