6. Автоматизована технологія розрахунку операційних доходів та витрат

 

На рис. 1.2 представлена структурна схема автоматизованої технології розрахунку операційних доходів та витрат.

Рис. 1.2 Структурна схема автоматизованої технології нарахування операційних доходів та витрат від операцій з клієнтами


7. Апаратне забезпечення АРМ «Операції по договорам»

 

Можливості автоматизованих робочих місць різного рівню, які створюються у рамках АБС, в значній мірі залежать від складу технічних засобів і їх функціональних характеристик. Тому на стадії проектування ATM формуються вимоги до окремих параметрів технічних засобів зберігання, обробки і видачі інформації, набору функціональних пристроїв, інтерфейсам, тощо.

До особливостей АРМ «Операції по договорам», які повинні враховуватися при його технічному оснащенні, відносяться наступні фактори:

–           робота в реальному часі;

–           великий обсяг обробляємої інформації.

На основі віщевикладеного можливо запропонувати наступний склад апаратних засобів:

–      IBM персональний комп'ютер на базі мікропроцесора Pentium з тактовою частотою min 166 МГц (200 МГц) з платою мережі;

–      обсяг оперативної пам'яті 32 МБ;

–      накопичувач на магнітному диску, місткістю не менше 1,0 Гб;

–      струйний або лазерний принтер;

–      блок безперебійного живлення;

–      пристрій приймання / передавання даних на сервер на основі мережі.

Блок-схема технічної бази «АРМ «Операції по договорам» наведена на рис. 1.3

Рис. 1.3. Блок-схема технічної бази «АРМ «Операції по договорам

8. Перелік та опис основних АРМів

 

АРМ «Операції по договорам» повинен бути повністю сумісним з іншими АРМами, які входять до складу АБС «Операційний день банку»: АРМ «Бухгалтера», АРМ «Менеджер клієнтів», АРМ «Касові операції», ATM «Звітність та аналіз», АРМ «Конфігуратор системи», АРМ «Адміністратор системи» та інші.

АРМ «Бухгалтера» – призначений для управління банківськими рахунками та інформацією про клієнтів банку.

Дозволяє керівництву банку оперативно керувати операціями банку, відстежувати стан будь-яких рахунків та аналізувати інформацію по клієнтах.

Дозволяє автоматизувати операції: переоцінка, формування фінансового результату, перевірка балансу, аналіз особового рахунку, закриття операційного дня, формування податкових декларацій та інше.

АРМ «Менеджер клієнтів» – призначений для найбільш ефективного обслуговування клієнтів безпосередньо операціонистом або менеджером.

Дозволяє швидко відстежувати та надавати інформацію про стан рахунків та рух коштів по них, готувати необхідні довідки та звіти, приймати первинні документи від клієнтів.

АРМ «Касові операції» – дозволяє організувати оперативний контроль за операціями з готівкою та проводити швидку підготовку касової звітності.

Дозволяє вести електронний документообіг касових документів незалежно від місцезнаходження каси та знизити до min витрати часу на закриття каси в кінці дня.

Формує різноманітні касові журнали і форми звітності як внутрішньобанківські, так і для НБУ.

АРМ «Реєстр клієнтів» – призначений для ведення єдиного реєстру клієнтів банку в масштабах всього банку з будь-якою територіальною організацією філійної мережі і надання інформації о закритих, змінених і відкритих рахунках в органи податкової служби.

АРМ «Звітність та аналіз» – призначений для підготовки форм звітності в НБУ, органи ДПА і Статистики як по одному підрозділу, так і по банку в цілому.

Включає в себе засоби для побудови аналітичних показників, які базуються на даних масиву рахунків, інформації про клієнтів та його операціях. Дозволяє настроювати розрахунок аналітичних показників згідно вимог користувача.

На базі модуля побудовано блок розрахунку аналітичних показників згідно з Інструкцією про порядок регулювання діяльності банків в Україні, затвердженої Постановою Правління НБУ 28.08.2001 р. №368.

Має засоби побудови податкових декларацій, ведення архіву і консолідація даних файлів.

АРМ «Конфігуратор системи» – потужний інструмент, який дозволяє Адміністратору системи настроювати функціональність системи найбільш оптимальним чином: підключення нових звітів, виконання регламентних операцій і добавлення нових операцій, заповнення довідників, настройка робочого місця, настройка роботи окремих алгоритмів (виконання сторно, робота з овердрафтами по рахункам, тощо).

АРМ «Адміністратор системи» – призначений для розподілу доступу користувачів до системи і об'єднання користувачів в групи. Дозволяє Адміністратору швидко і легко підключити користувача до необхідних ресурсів системи.


Висновок

 

АРМ «Операції по договорам» дозволить вирішити наступні основні задачі:

–      підвищення продуктивності праці операційних працівників банку, які здійснюють операції по нарахуванню операційних доходів та витрат від операцій з клієнтами;

–      скорочення витрат робочого часу на виконання рутинної роботи;

–      підвищення якості та швидкості обслуговування клієнтів банку.

Розроблений АРМ «Операції по договорам» дозволить автоматизувати найбільш трудомісткі операції, які здійснює операційний працівник комерційного банку, дозволить підвисити продуктивність праці оператора, за рахунок скорочення часу витрачаємого на облік операцій по нарахуванню та стягненню операційних доходів та витрат.


Список використаної літератури

 

1.     Єрьоміна Н.В., Банківські інформаційні системи. К.: КНЕУ, 2000. - 220 с.

2.     Рогач І.Ф., Сендзюк М.А., Антонюк В.А., Інформаційні системи у фінансово – кредитних установах. – К.: ІСНЕУ, 2001.-239 с.

3.     Правила бухгалтерського обліку процентних та комісійних доходів та витрат банків, затверджені Постановою Правління НБУ від 25.09.1997 р. №316 (зі змінами та доповненнями).

4.     Система автоматизации банковской деятельности ProFIX/BANK – http://www.profix.com.ua

5.     Ананьєв, О.М. Інформаційні системи і технології в комерційній діяльності [Текст]: підручник / О.М. Ананьєв, В.М. Білик, Я.А. Гончарук. – Львів: Новий Світ ‑ 2000, 2006. – 584 с.

6.     Антонов, В.М. Фінансовий менеджмент: сучасні інформаційні технології [Текст]: навчальний посібник / В.М. Антонов, Г.К. Яловий; ред. В.М. Антонов; Мін-во освіти і науки України, КНУ ім. Т.Г. Шевченка. – К.: ЦНЛ, 2005. – 432 с.

7.     Гужва, В.М. Інформаційні системи і технології на підприємствах [Текст]: навчальний посібник / В.М. Гужва; Мін-во освіти і науки України, КНЕУ. – К.: КНЕУ, 2001. – 400 с.

8.     Гуржій, А.М. Інформатика та інформаційні технології [Текст]: підручник / А.М. Гуржій, Н.І. Поворознюк, В.В. Самсонов. – Х.: Компанія СМІТ, 2003. – 352 с.

9.     Информационные системы и технологии: приложения в экономике и управлении: Кн. 6 [Текст]: учебное пособие / Мин-во образования и науки Украины, Донецкий нац. ун‑т; ред. Ю.Г. Лысенко. – Донецк: Юго-Восток, 2004. – 377 с.

10.   Маслов, В.П. Інформаційні системи і технології в економіці [Текст]: навчальний посібник / В.П. Маслов; Мін-во освіти і науки України. – К.: Слово, 2003. – 264 с.

11.   Олійник, А.В. Інформаційні системи і технології у фінансових установах [Текст]: навчальний посібник / А.В. Олійник, В.М. Шацька. – Львів: Новий Світ-2000, 2006. – 436 с.

12.   Румянцев, М.И. Информационные системы и технологии финансово-кредитных учреждений [Текст]: учебное пособие для вузов / М.И. Румянцев; Западнодонбасский ин‑т экономики и управления. – Днепропетровск: ИМА-пресс, 2006. – 482 с. –

13.   Черняк, О.І. Системи обробки економічної інформації [Текст]: підручник / О. І. Черняк, А.В. Ставицький, Г.О. Чорноус. – К.: Знання, 2006. – 447 с.


Информация о работе «Нарахування операційних комісійних та процентних доходів та витрат від операцій з клієнтами»
Раздел: Информатика, программирование
Количество знаков с пробелами: 22322
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 5

Похожие работы

Скачать
154620
13
2

... для функціонування і успішної діяльності банків України та підвищення їх рейтингу. Висновок У процесі розробки теми дипломної роботи нами було вивчено питання планування доходів і витрат комерційного банку, внесено пропозиції по впровадженню заходів із підвищення рейтингу банківських установ і проаналізовано фінансовий стан і ефективність діяльності комерційного банку АКБ «Укрсоцбанк» за пер ...

Скачать
233661
21
51

... банківському ринку намагається досягнути банк, а також з загальним рівнем характеристик усередненого банку банківської системи України; В якості банка - лідера для зовнішньоекономічної орієнтації діяльності ВАТ “Міжнародний комерційний банк” виберемо ВАТ “Державний акціонерний експортно-імпортний банк України" (810 рейтингове місце в банківській системі України - дивись Додаток А [98]), в якості ...

Скачать
77924
1
19

... банк” – найнижчий рівень ризикових активів, який належить до резервування. РОЗДІЛ 3 ФІНАНСОВА МОДЕЛЬ ОПТИМАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ ДІЯЛЬНІСТЮ РОБОТИ АКБ “ПРАВЕКС БАНК” 3.1 Математична модель фінансової діяльності та управління рентабельністю комерційного банку В курсовій роботі пропонується один з можливих комплексних підходів до побудови системи управління фінансовою діяльністю комерційного ...

Скачать
94996
8
18

... йну діяльність збільшилися на 93,8 % і складають 11743,1 млн. грн. (11,6 % від кредитів, наданих суб'єктам господарської діяльності). На фоні середніх показників для банківської системи України індивідуальний аналіз операцій кредитування юридичних осіб в АППБ „Аваль” у 2005 році виявив інші тенденції: -  за рівнем обсягу валюти балансу 17,285 млрд. грн. за результатами 3 кварталу 2005 року АППБ ...

0 комментариев


Наверх