2.1 Первинний облік інших необоротних матеріальних активів

Велике значення для управління виробництвом має отримання своєчасної, повної та достовірної інформації про господарські процеси, що відбуваються на підприємстві. Основним джерелом такої інформації є документування господарських операцій. Раціональна і правильна організація первинного обліку, яка повинна забезпечити повну реєстрацію всіх господарських фактів та гарантувати юридичну доказовість достовірності відображених даних, є основною передумовою ефективного управління підприємством "Рівненський завод тракторних агрегатів".

Процес формування необхідної облікової інформації взагалі, та інших необоротних матеріальних активів зокрема, проходить на підприємстві кілька етапів, а саме: первинне спостереження, узагальнення (тобто обробка даних) та представлення звітних даних.

Бухгалтерський облік ІНМА на підприємстві забезпечує:

-           своєчасне відображення на рахунках бухгалтерського обліку повну інформацію про оцінку, переоцінку і надходження інших необоротних активів; внутрішнє переміщення таких активів (зі складського приміщення в цех); вибуття таких активів (реалізація, ліквідація, безоплатна передача, нестача, псування);

-           відображення даних про нарахування амортизації ІНМА за звітній період та їх зносу з початку корисного використання;

-           визначення витрат, пов’язаних з підтриманням таких активів у робочому стані (поточне обслуговування);

-           визначення фінансових результатів від реалізації та іншого вибуття ІНМА.

Первинні документи, що застосовує "Рівненський завод тракторних агрегатів" містять достатньо інформації, що характеризує об’єкт і є підставою для проведення записів у бухгалтерському обліку. В той же час документи слугують юридичною підставою щодо доказовості наявності об’єктів та здійснення різного роду операцій з ними.

Форми первинної облікової документації з обліку ІНМА "Рівненського заводу тракторних агрегатів" наведено у Додатку А.

Існуюча сукупність форм первинної документації з обліку інших необоротних матеріальних активів дає можливість побудови такої системи обліку, яка відповідає масштабам підприємства, його організаційно-структурній формі та об’єктивним умовам функціонування.

Форма 03-1 "Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів" використовується для:

-           зарахування до складу інших необоротних матеріальних активів окремих об’єктів;

-           обліку введення об’єктів інших необоротних матеріальних активів в експлуатацію;

-           оформлення внутрішнього переміщення інших необоротних матеріальних активів з одного підрозділу (цеху, відділу, ділянки) до іншого;

-           виключення об’єктів зі складу інших необоротних матеріальних активів при передачі іншому підприємству - як при продажу (обміні), так і при безоплатній передачі.

Форму 03-2 "Акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об'єктів" використовують при оформленні приймання-передачі іншого необоротного матеріального активу з капітального ремонту, реконструкції або модернізації. Акт складається в одному примірнику, якщо ремонт, реконструкція або модернізація здійснювались господарським способом, та в двох - якщо стороннім підприємством (другий примірник передається підприємству, яке здійснювало роботи).

Форми 03-3 "Акт на списання основних засобів" використовуються для оформлення вибуття окремих об’єктів інших необоротних матеріальних активів при повній або частковій ліквідації. Акт складається в двох примірниках і затверджується керівником підприємства, потім передається в бухгалтерію, де на його підставі здійснюють запис до форми 03-9 та вилучають картку форми 03-6, що відображають у відомості форми 03-7.

Форма 03-6 "Інвентарна картка обліку основних засобів" використовується для аналітичного обліку та узагальнення інформації про наявність та рух всіх інших необоротних активів на підприємстві. Картки заводяться на кожен інвентарний об’єкт або групу однотипних об’єктів, які мають однакову вартість, введені в експлуатацію в один і той же час та знаходяться в одному підрозділі (цеху). Інвентарні картки заповнюються на підставі наступних первинних документів з обліку руху ІНМА: 03-1 "Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів"; 03-2 "Акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів"; 03-3 "Акт на списання основних засобів" (при цьому картка вилучається).

На підставі інвентарних карток заповнюються наступні накопичувальні документи: 03-7 "Опис інвентарних карток по обліку основних засобів"; 03-8 "Картка обліку руху основних засобів" (заповнюється в кінці місяця); 03-9 "Інвентарний список основних засобів" (крім випадку внутрішнього переміщення інших необоротних активів).

Дані карток сумарно звіряють з регістрами синтетичного бухгалтерського обліку.

Форма 03-7 "Опис інвентарних карток по обліку основних засобів" використовується для реєстрації інвентарних карток інших необоротних активів. Ця форма складається в одному примірнику з метою контролю за зберіганням карток. Зареєстровані у цьому описі картки розміщують у картотеці ІНМА, де їх групують за видами, а всередині видів - за місцезнаходженням. Картки недіючих ІНМА групують окремо. Вибуття інших необоротних активів відмічається у картці, яка вилучається з картотеки діючих об’єктів, що відображається в цьому описі

Форма 03-8 "Картка обліку руху основних засобів" заповнюється на підставі наступних форм: ОЗ-6 "Інвентарна картка обліку основних засобів"; ОЗ-14 "Розрахунок амортизації основних засобів (для промислових підприємств)".

Форма 03-9 "Інвентарний список основних засобів" використовується у місцях експлуатації інших необоротних активів (цехах, відділах) для обліку кожного об’єкту за матеріально відповідальними особами.

Перевірка на практиці порядку заповнення цих первинних документів свідчить, що в основному на підприємстві його дотримуються, але допускається запізнення у часі.


Информация о работе «Облік інших необоротних активів на прикладі "Рівненський завод тракторних агрегатів"»
Раздел: Бухгалтерский учет и аудит
Количество знаков с пробелами: 59952
Количество таблиц: 6
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
47602
4
2

... у складі інших необоротних матеріальних активів, нараховується за встановленими нормами амортизації щомісячно до повного перенесення її вартості на новий продукт. Відображення в бухгалтерському обліку зносу інших необоротних матеріальних активів наведено в табл. 1.2. Таблиця 1.2. Кореспонденція рахунків з обліку зносу інших необоротних матеріальних активів Зміст господарської операції ...

0 комментариев


Наверх