4. МАТЕРІАЛИ ПО ТЕМІ.

 

Характеристика хвойних порід.

У деревині багатьох хвойних порід є смоляні ходи – заповненні смолою вузькі довгі міжклітинні канали, утворені парахімними клітинами. У смоляних ходах виробляються й нагромаджуються смоли. Вона збільшує стійкість деревини проти загнивання.

Смоляні ходи бувають вертикальні й горизонтальні. Усі вони з’єднані між собою в єдину систему. Діаметр смоляних ходів у середньому 0,1 мм (від 0,06 до 0,13).

Смоляні ходи займають від 0,1 до 0,7 % об’єму деревини. Чим дрібніші шари деревини, тим більше смоляних ходів.

На поперечному розрізі деревини смоляні ходи помітні у вигляді білуватих крапок, на поздовжньому розрізі – у вигляді борозенок різної довжини. Найбільше смоляних ходів у сосни, а найкрупніші ходи має кедр.

Сосна.

Ядро – має колір від рожевого до бурувато-червоного.

Річні шари – пізня деревина червонувато-бурого кольору добре розвинута, добре відмежована від ранньої світлої деревини.

Смоляні ходи – численні, діаметром від 0,06 до 0,13 мм.

Запах – різкий скипидарний.

 Кора – у низу товста з тріщинами, темно-бура, угорі – тонка, гладенька, золотиста.

Технічна характеристика деревини – смолиста, міцна, досить стійка проти загнивання, порівняно м’яка, легко обробляється.

Промислове застосування – у будівництві; столярно-будівельному, меблевому й фанерному виробництвах; у вагонобудуванні, суднобудуванні, машинобудуванні у целюлозно-паперовій промисловості.

Ялина.

Ядро – порода без ядрова, спілодеревинна.

Річні шари – пізня деревина має вигляд вузької світло-бурої смужки, у ранню переходить поступово.

Смоляні ходи – нечисленні, добре видно через лупу.

Запах – слабкий скипидарний.

 Кора – бура, тріщинувата, досить тонка.

Технічна характеристика деревини – за якістю дещо поступається перед сосною менш смолиста; дуже тверді, дрібні численні сучки; тривалий час має натуральний колір, однорідна за будовою.

Промислове застосування – у будівництві нарівні із сосновою деревиною; у виробництві паперу, целюлози та штучного шовку; широко використовується у виробництві тари; та для виготовлення музичних інструментів.

Характеристика листяних порід.

На відміну від хвойних порід, листяні породи не мають смоляних ходів, а мають судини.

Провідна або судинна тканина складається з витягнутих тонкостінних клітин з широкими внутрішніми отворами; клітини, що містяться одна над одною з’єднуються між собою, утворюючи судини – трубки, через які увібрана коренями волога проходить до листя.

Довжина судин у середньому близько 100 мм, у деяких порід, наприклад у дуба судини досягають до 2 – 3 м довжини. Діаметр їх становить від сотні часток міліметра (у рівно судинних порід) до 0,5 мм (у крупносудинних).

Дуб.

Дуб має ядро від світло-бурого до темно-бурого кольору й вузьку (8 – 10 річних шарів) жовтувато-білу заболонь. Дрібні судини в нижній частині річного шару розміщені радіальними рядами, на торці вони помітні у вигляді полум’яноподібних радіальних язичків. Серцевинні промені розвинені добре, і їх добре видно на всіх розрізах. Деревина дуба дуже міцна й тверда, гнучка, має гарний колір і текстуру, легко розколюється в радіальній площині. Вона довговічна і на відкритому повітрі, і у воді.

Дуб використовують у столярно-меблевому, бондарному, обозному, фанерному, паркетному виробництві. Через дефіцитність дубової деревини в столярному виробництві її використовують переважно у вигляді струганого шпону; у будівництві її використовують для виготовлення паркету.

У меблевій промисловості ціниться морений дуб, який має темно-сірий і чорний колір. Дуб природного моріння виходить із дубових стовбурів, який довгий час були у річковій воді, під дією солей заліза, що міститься у воді.

Нерідко морений дуб твердіший порівняно з не мореним.

Морений дуб використовують у вигляді тонких дощечок для інкрустації столярних виробів у поєднанні з іншими твердими породами, кольоровими металами, пластмасами.

Ясен.

Ясен має деревину, яка за будовою нагадує дубову, але без характерних для дуба великих серцевинних променів. Крім того, за кольором ясен дещо світліший від дуба і зона великих судин у річних шарах у нього ширша.

Ясен використовують у тих самих виробництвах, що й дуба. Особливо ціниться деревина ясена в меблевому виробництві: вона легко обробляється, від сушіння майже не тріскається, легко гнеться, добре оздоблюється, має гарну текстуру, високу міцність і в’язкість.

У будинках поруччя й особливо їх завитки на переходах з марша на марш роблять з ясена. З деревини ясена виготовляють рукоятки інструментів.

5. Техніка безпеки

Елементи вбудованого обладнання виготовляють на деревообробних верстатах, тому необхідно дотримуватись слідуючи правил техніки безпеки.

 Вимога безпеки перед початком роботи.

1.   Перед роботою столяр зобов’язаний :

¨          одягти передбачений формами спец одяг, при цьому волосся слід убрати під головний убір, застебнути ґудзики рукавів чи затягнути їх резинкою;

¨          оглянути робоче місце, прибрати не потрібні предмети і матеріали;

¨          перевірити справність настилу, риштувань, підмостків, пересувних столиків, наявність і справність їх огороджень;

¨          переконатися в достатньому освітленні робочого місця;

¨          відрегулювати висоту верстата до зросту;

¨          матеріали, інструмент і пристосування на робочому місці розташовувати в порядку їх застосування.

2.  Перед розпилюванням матеріалу в ручну укласти його на міцну опору.

3.  Перед роботою на верстаті слід перевірити наявність заземлення електродвигуна, корпуса верстата, електроінструмента; пускові і гальмівні пристрої верстата, наявність і справність огорожі і пристосувань.

4.  При застосуванні електрорубанків необхідно перед роботою перевірити рубанок на холостому ходу.

Техніка безпеки під час роботи

1. Перед роботою для підготовки розкроювання треба перевірити розвід пилки, перевірити як вона закріплена на валу і чи немає дефектів в пилки (тріщин), попробувати включити верстат в холосту, перевірити заземлення.

2. При роботі стрічковою електричною пилкою особливу увагу слід звернути на справність пиляльної стрічки і роботу шківів, котрі повинні обертатися вільно і легко.

3. На циркулярних і фугувальних верстатах застосовувати штовхачі, для просування заготовки довжиною пиляння 10см.

4. Забороняється працювати на круглопиляльних верстатах поздовжнього розпилювання без розклинюючого ножа і захисного кожуха.

5. При свердлінні електродріллю отворів в дерев’яних конструкціях стежити за надійним закріпленням свердла в гнізді шпинделя, і за рівномірним виходом стружки з отвору.

6. Виконувати роботи на верстаті з абразивним каменем слід лише при наявності обгороджуючого кожуха абразивного круга, підручника і захисного екрану.

7. Під час роботи на верстатах забороняється:

¨          братися за свердло руками, працювати у рукавицях, обробляти обмерзлий забруднений матеріал, подавати оброблювальний елемент рамками;

¨          складати оброблені деталі на столі верстата чи на огорожі;

¨          знімати чи встановлювати огорожу рухомих частин;

¨          гальмувати рухомі частини верстата руками чи якимись предметами;

¨          залишати без нагляду не вимкнуті з електромережі верстати, інструменти;

¨          чистити, обтирати обладнання, видаляти відходи, виконувати ремонт, підтягувати гайки на ходу, використовувати верстати і механізми для робіт, що не відповідають прямому призначенню.

Вимоги безпеки при закінченні роботи

1.         Вимкнути приводні верстати від електромережі і закрити пускові рубильники на замок.

2.         Протерти і змастити тертові частини верстатів і механізмів.

3.         Очистити інструмент і здати їх на зберігання.

4.         Привести в порядок робоче місце, прибрати будівельне сміття і сторонні предмети з проходу.

5.         Повідомити майстру виконавчої роботи про всі зауваження і неполадки під час роботи.

6.         Очистити спецодяг і здати його на зберігання.

7.         Вимити руки з милом, по можливості прийняти душ. Застосовувати при митті бензин, газ та інші розчинники забороняється.


Информация о работе «Технологія виготовлення вбудованого обладнання»
Раздел: Промышленность, производство
Количество знаков с пробелами: 22162
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
34714
21
1

... іями у ткацтві є переміщення, зберігання і встановлення у гнізда машин снувальних валів і навоїв, подача основної та утокової пряжі, накопичення і переміщення сурової і готової тканини. Для виготовлення тканини арт.4784 був прийнятий вище поданий технологічний план ткацтва. Для забезпечення нормального протікання технологічних процесів на підприємстві заплановані проміжні склади для зберігання і ...

Скачать
117936
0
10

... технологи НДІ постійно працюють з технологами КБ (більш детально питання розробки будуть розглянуті нижче). Технологи КБ повинні знати основи економіки даного виробництва і ціноутворення вироби для того, щоб розроблювальний технологічний процес дозволяв випускати продукцію більш низькою собівартістю, ніж аналоги. Розроблена технологічна документація з КБ надходить до служби головного технолога, ...

Скачать
52760
1
8

... штоків із вушками 8викликає провертання коромисел 6 на вісях 9 у протилежний бік, і заготовки розкріплюються.   2.   2.1 Розроблення пристрою для контролю перпендикулярності поверхні 3 відносно отвору 6 (база Б) (згідно креслення деталі - “Кронштейн 6464.4700.015”)   2.1.1 Аналіз конструкцій контрольного пристрою та вибір раціоанльної У практиці роботи машинобудівних підприємств виникає ...

Скачать
46199
1
0

... що входять до складу припою, флюсів та миючих середовищ, до приміщень та робочих дільниць, де виконується паяння, ставляться особливі вимоги. 2.2. Вимоги до виробничих приміщень, технологічних процесів і обладнання Дільниці, на яких зосереджені операції паяння, виділяють н окреме приміщення. Опорядження приміщень, повітропроводів, комунікацій, опалювальних приладів має допускати їх очищення ...

0 комментариев


Наверх