3.2 Опис проведеного дослідження

 

В дослідженні ціннісних орієнтацій старшокласників та впливу на їх формування мистецтва було використано такі методи дослідження: опитувальник “Ціннісні орієнтації” М. Рокича, тренінгові заняття на тему “Самопізнання”.

Опитувальник “Ціннісні орієнтації” М. Рокича спрямований на визначення ціннісно-мотиваційної сфери людини. Методика розроблена М. Родичем на основі його теоретичної концепції про структуру людських цінностей. Ціннісні орієнтації є вищою системою диспозицій, що має два рівні: цінність-мета (термінальні цінності – переконання в тому, що кінцева мета індивідуального існування варта того, щоб її прагнути) та цінність-засоби (інструментальні цінності – переконання в тому, що певний спосіб дій або властивість особистості є головними в будь-якій ситуації).

Стимульний матеріал до методики: два набори по 18 прикладів кожної групи цінностей. Обстежуваним пропонується подавати спершу список із термінальними цінностями, а через деякий час список із переліком інструментальних цінностей; їхнє завдання полягає – проранжувати цінності у порядку їхнього значення для особи як принципів, якими вона керується у житті.

Обробка результатів полягає в якісній оцінці ранжування цінностей у кожному списку, тобто виділити групу домінуючих та найменш значущих цінностей. Домінуючими вважаються цінності, що мають ранги від одного і до шести, найменш значущими вважатимуться цінності, що мають ранги від тринадцяти і до вісімнадцяти

Два тренінгові заняття на тематику “Самопізнання”. Їхня мета полягає: допомогти учням відкрити власний шлях, усвідомити можливість власного особистісного вчинкового потенціалу, як творчого та духовного зростання людини. Кожне тренінгові заняття складає тривалість 45 хв., та містить певні вправи, що спрямовані на розвиток творчого потенціалу особистості учня.

На першому етапі дослідження ціннісних орієнтацій старшокласників та впливу на їх формування мистецтва: учням 10 – А класу загальноосвітньої школи м. Львова запропонували прийняти участь у дослідженні за методикою “Ціннісні орієнтації” М. Рокича. Кожному з учасників дослідження роздали спершу список А (термінальні цінності). Та зачитавши в голос інструкцію до опитувальника, попросили учасників проранжувати їх у порядку їхнього значення для кожного учня, як певних принципів, якими індивід керується у життєдіяльності. Уважно вивчивши зміст кожної цінності, учасник дослідження повинен був обрати ту, яка є найбільш вагомою, та розмістити її на перше місце. Потім вибирали другу, що є менш значущою, та розміщували її після першої. Аналогічно опрацьовувалися всі цінності із переліку, завершивши роботу із списком А, учасникам запропонували опрацювати список Б (інструментальні цінності) за аналогією до попереднього. Після завершення проведення діагностики на дослідження ціннісних орієнтацій в підлітків, учням запропонували продовжити участь в дослідженні через три дні.

На другому етапі дослідження: даній групі підлітків, яка прийняла активну участь в діагностиці ціннісних орієнтацій запропонували взяти участь в двох тренінгових заняттях на тематику “Самопізнання”, загальною тривалістю 90 хв., дані заняття проводилися на протязі двох днів.

Після завершення другого тренінгового заняття підліткам запропонували продовжити дослідження. Учасників попросили проранжувати список А та список Б цінностей за методикою М. Рокича.

3.3 Аналіз результатів дослідження

 

За методикою “Ціннісні орієнтації” М. Рокича результати представлені таким чином: старшокласники віддають перевагу таким термінальним цінностям, як здоров’я (50% учнів), щасливе сімейне життя (83% учнів), добрі та вірні друзі (100% учнів), любов (фізична та духовна) – 79% досліджуваних. Серед досліджуваних учнів підліткового віку недостатньо цінуються такі термінальні цінності як розвиток (42% досліджуваних), творчість (71% учнів), активне діяльне життя (87% учнів), краса (62% учнів), свобода як незалежність вчинків та дій (91% учнів). Якщо порівняти результати дослідження ціннісних орієнтацій серед досліджуваних хлопців та дівчат то виникають деякі відмінності. Серед опитаних хлопців найбільш популярними цінностями є добрі та вірні друзі (76%), суспільне визнання (59%), здоров’я (46%), а серед дівчат – перше місце посідає щасливе сімейне життя( 85%), кохання ( 69%) та вірні друзі (45%).

Отже, з отриманих даних випливає, що учні підліткового віку надають перевагу таким головним благам, як зручне життя, комфорт та споживання, вони прагнуть до життя, що сповнене радощів та різноманітних задоволень.

Серед інструментальних цінностей старшокласники понад усе цінують: вихованість (86%), життєрадісність (82%), відповідальність (65%), тверду волю (54%), чесність (53%). Менш за все опитані звертають увагу на непримиренність до недоліків у собі та інших людях (74%), завищені потреби (68%), широту поглядів (63%), терплячість (47%), самоконтроль (49%). Отримані результати серед дівчат та хлопців, що приймали участь в даному дослідженні щодо цінностей-засобів тотожні.

Аналізуючи результати дослідження ціннісних орієнтацій, виявили деякі суперечності. Попри те, що такі цінності-цілі як щасливе сімейне життя, добрі і вірні друзі, любов посідають високу рангову позицію, інструментальні цінності терплячість, широта поглядів, непримиренність до недоліків в собі та інших людях не є для них значущими. З цього можна зробити висновок, що не всі сучасні старшокласники усвідомлюють цілі, які вони ставлять собі в житті, а також не надають важливості шляхам їхньої реалізації.

Підлітковий вік є періодом інтенсивного формування системи ціннісних орієнтацій, на сам перед це пов’язано з появою необхідних передумов: оволодіння понятійним мисленням, накопичення морального досвіду, що відбувається при активній взаємодії індивіда із середовищем, що його оточує (рідні та близькі родичі, знайомі та друзі, засоби масової інформації, мистецтво, як засіб самопізнання та пізнання світу). Отже, з метою сприяти вивченню внутрішнього світу людини, активізувати активну соціальну позицію, її творчий потенціал провели два тренінгові заняття.

Тренінгове заняття №1 (загальна тривалість 45 хв.) складається із таких вправ: “Привітання”, “Правила роботи”, ”Чарівна рука”, казка “Скорб”, гра “Пластиліновий світ”, прощання.

Під час проведення першої вправи, що спрямована на знайомство та створення позитивної атмосфери в групі, учні по колу називали своє ім’я та продовжували фразу: “Про мене кажуть…”, діти активно приймали участь в даній вправі, висловлювали цікаві думки стосовно продовження речення, наприклад, “Про мене кажуть, що я неповторна романтична дівчина”, “- хороший друг, який вміє тримати в таємниці секрети”, “- просто добра людина, що постійно фантазує (філософ)” тощо.

У процесі прийняття групою правил роботи учасники запропонували такі правила: бути активним, один говорить – інші слухають, говорити тільки від свого імені, не критикувати інших учасників.

Виконуючи вправу “Чарівна рука” , що спрямована на самопізнання та пізнання інших дітей, учні описували п’ять характерних для них рис та декілька – які хочеться мати. Більша частина учасників заняття називала такі риси, що їм притаманні,: ввічливість, доброта, винахідливість, оригінальність, співчуття тощо. Один із учнів, Валерій, назвав такі характерні йому риси: безвідповідальний, творчий, неординарний, комунікабельний та доброзичливий. Серед бажаних рис – сміливість, вміння відстояти власну думку, впевненість. Більша частина учасників схильна до надбання та вироблення таких рис – сміливість, стійкість, вміння відстоювати власну думку, бути більш активним та інші.

Наступним етапом заняття – розповідь казки про скарби та подальше її обговорення. На запитання: “Що потрібно людям в усі часи.? Та чому вони не можуть самостійно це збагнути? ” учні відповіли таким чином: “людство з давнини потребує співдружності, злагоди та взаємопорозуміння, якби у світі панували дані цінності сучасність була б іншою, тому необхідно, щоб хтось відкрив людям очі ”, “любов до ближніх та турбота – ці риси необхідні людству загалом, адже зараз панує принцип життя – все для себе ”, “сміливість, рішучість та відповідальність за свої дії”. На запитання, чи всі вчинки людини виходять від серця, учасники заняття відповіли: “ люди діють дуже часто не замислюючись, не усвідомлюючи що чинять: добро чи зло, і тільки здійснивши певний вчинок починає шкодувати про те”. Під час обговорення казки виявили, що учні підліткового віку усвідомлюють значення загальнолюдських та моральних цінностей в житті людини, але, як було зазначено вище, людське суспільство є не досконалим, йому не вистачає цих цінностей у повсякденному житті.

Під час виконання вправи “Пластиліновий світ”, що спрямована на стимулювання креативності , самоаналізі ціннісних орієнтацій та викликання в учасників почуття співпраці, учні створювали фігурки близьких людей, відтворювали улюблені місця в природі, будували домівки також створювали абстрактні фігурки, що символізували певне поняття ( дружба, вірність, щирість, довіра), на завершення вправи всі учасники власні фігурки, свої світи об’єднали в одну цілісну систему, що символізувала необхідність ціннісних поглядів у соціумі.

Тренінгове заняття №2 (загальна тривалість 45 хв.) складається із таких вправ: “Привітання”, інформаційне повідомлення, ”Мій життєвий шлях”, “Австралійський дощ” та вправа “Коло рук”.

Перша вправа спрямована на ознайомлення із учасниками та рисами, що притаманні для них. Діти за допомогою невербальних засобів: жестів, міміки, рухів та інших “розповідали” про себе, свої вподобання, погляди тощо. Після завершення даної вправи учням надили інформацію про важливість пошуку власного шляху у житті. Кожна людина має своє призначення, кожна людина має найзаповітнішу мету та цілі до яких прагне наблизитися (цінності) і в залежності від того який шлях індивід обере – залежить досягнення життєвої мети чи ні.

Вправа “Мій життєвий шлях” спрямована на усвідомлення учнем своєї мети (цінності-цілі) в цьому світі та створення кроків (цінності-засоби) для її досягнення. Учасники за допомогою кольорових олівців та кольорового паперу створювали свої життєві шляхи. Наприклад, Оксана зобразила свою ціль в житті – стати відомою танцюристкою ( максимально використати власні можливості, здібності), що ж до шляхів її досягнення, дівчина зобразила: уміння настоювати на своєму, робота над власними здібностями, їхній розвиток та вдосконалення, не відступати перед труднощами. Інший учасник, Максим, зобразив ціль в своєму житті – вірна дружба. Він назвав такі кроки для досягнення даної цілі: бути справедливим та терплячим, довіряти іншим людям та вміти тримати в секреті довірену тобі інформацію, володіти почуттям гумору, бути відкритим для спілкування. Отже, учні надають вагомого значення таким цінностям, як толерантність, терпимість до поглядів та думок інших людей, справедливості, постійна робота над самим собою та неперервний саморозвиток.

З метою зняття емоційного напруження та втоми проводилася вправа “Австралійський дощ” та на завершення заняття всі учасники стоячи в колі передавали вогник любові та доброти іншим, що сприяло згуртованості учнів, вироблення почуття турботи про інших.

На третьому етапі дослідження учням запропонували проранжувати цінності у двох переліках ( за методикою М.Рокича). Результати дослідження показали, що учні-старшокласники надають перевагу таким термінальним цінностям, як здоров’я (64% учнів), щасливе сімейне життя (79% учнів), добрі та вірні друзі (100% учнів), любов (фізична та духовна) – 61% досліджуваних, розвиток (робота над собою) – 52% учнів, самостійність – 43% . Що ж до інструментальних цінностей, то результати представлені таким чином: вихованість (84%), життєрадісність (73%), відповідальність (75%), тверду волю (44%), чесність (59%), терплячість (56%), самоконтроль (51%). Отримані результати серед дівчат та хлопців, що приймали участь в даному дослідженні щодо цінностей-засобів тотожні.

Отже, співставивши результати дослідження цінностей в учнів із попередніми даними простежується така картина, що серед цінностей-цілей перше місце посідають такі: здоров’я, вірні друзі, щасливе сімейне життя; вагоме значення мають також саморозвиток та самостійність. А серед цінностей-шляхів: вихованість, життєрадісність, чесність а також терплячість і самоконтроль. Формування ціннісних орієнтацій – це складний і тривалий процес, що потребує довготривалого, систематичного впливу за допомогою засобів мистецтва. Таким чином висунута гіпотеза підтвердилась частково.


Висновок

Дана курсова робота присвячена вивченню та дослідженню впливу мистецтва на формування особистості , а саме ціннісних орієнтацій у підлітків. В роботі розглянули значення, зміст і поняття мистецтва, вивчення його різновидів, соціальних функцій мистецтва, використання засобів мистецтва в діяльності соціального педагога.

Розглянули погляди щодо природи процесу творчості як катарсису, а саме філософські думки Платона. Більш глибинним вивченням цього питання займались Шеллінг, Шопенгауер, Фіхте та В. Соловйов, що розглядали процес творчості, як злиття особистості митця із естетичним творчим світом. Вони вважали, що мистецтво володіє терапевтичними властивостями, а під час творчого акту людина звільняється від прихованих потенційних асоціальних вчинків.

Отже, формування особистості розпочинається з перших років життя людини і продовжується становитись та розвиватися під час всього життєвого шляху особи. Найбільш інтенсивно відбувається формування системи ціннісних орієнтацій у підлітковому віці, це пов’язано з рядом чинників: розширення кола контактних груп, мрії, соціум де розвивається дитина. Значне місце у формуванні переконань та поглядів старшого школяра займає мистецтво.

. Метою даної роботи було дослідити вплив мистецьких засобів на становлення особистості в підлітковому віці, а саме формування системи ціннісних орієнтацій.

Під час роботи висунули таку гіпотезу:

·          ймовірно, що мистецтво здійснює вагомий вплив на становлення ціннісних орієнтацій в особистості підлітка;

Після проведення дослідження встановили, що у багатьох діагностованих учнів підліткового віку найбільш притаманно такі ціннісні орієнтації: здоров’я, вірні друзі, щасливе сімейне життя; вагоме значення мають також саморозвиток, робота над самим собою, постійне фізичне та духовне вдосконалення та самостійність, незалежність суджень та вчинків. А серед шляхів їх реалізації: вихованість, життєрадісність, чесність а також терплячість до поглядів та думок інших людей, уміння пробачати іншим їхні провини і самоконтроль, самодисципліна.

Формування ціннісних орієнтацій – це складний і тривалий процес, він залежить від соціуму, зовнішніх умов, рівня розвитку культури, від самої людини, її бажань, мотивів та інтересів. Становлення чи якісна зміна ціннісних орієнтацій потребує довготривалого, систематичного впливу за допомогою засобів мистецтва. Таким чином висунута гіпотеза підтвердилась частково.

Результати дослідження дають можливість працівникам соціально-психологічно-педагогічної сфери по новому поглянути на становлення особистості старшого школяра, формування його ціннісних орієнтацій, поглядів переконань за допомогою мистецьких засобів


Список літератури

1.         Абрамова Г.С. Практическая психология. – М.: Академія, 1997. – 368с.

2.         Анастази А Психологическое тестирование. – М.: Педагогика, 1982. – 279с.

3.         Братусь Б.С. Аномалии личности. – М.: Мысль, 1988. – 301с.

4.         Бурлачук Л.Ф., Морозов С.М. Справочник по психологической диагностике. – К.: Наука, 1989.– 197с.

5.         Гиппенрейтер Ю.Б. Введение в общую психологію: Курс лекцій: Учебное пособие для вузов. – М.: ЧеРо, 1997. – 210с.

6.         Грузенберг С.О. Теория катарсиса. Творчество как катарсис // Практична психологія і соціальна робота. – 2007. - №12. – с. 70 – 76

7.         Грузенберг С.О. Теория катарсиса. Творчество как катарсис // Практична психологія і соціальна робота. – 2008. - №1. – с. 69 – 80

8.         Кон И.С. Ребьонок и общество: Историко-этнографическая перспектива. М., 1988. – 332с.

9.         Лозовий В.О. Основи естетики. – К.: Вища школа, 2005. – 275с.

10.      Маклаков А.Г. Общая психология. – Спб.: Питер, 2001. – 592с.

11.      Максименко С.Д. Загальна психологія: Навчальний посібник. – Київ: «Центр навчальна література», 2004. – 272с.

12.      Орбан Л.Э. Становление личности. – М.: Наука, 1992. – 68с.

13.      Простір артотерапії. Збірник наукових праць. Вип. 1(3). 2008

14.      Романець В.А. Психологія творчості: Навч. Посібник. 3-тє вид. – К.: Либідь, 2004. – 288с.

15.      Словарь практического психолога / Сост. С.Ю. Головин. – Минск: Харвест, 1998. – 800с.

16.      Соціальна психологія : навчально-методичний посібник / Л.Е. Орбан, В.Д. Хрущ. – Івано-Франківськ: Прикарпатський університет, 1994. – 100с.

17.      Соціальна робота в Україні: Навчальний посібник / І.Д. Звєрєва, О.В. Безпалько, О.І. Янкович, З.П. Бондаренко, Т.Л. Лях; Луган. держ. пед. ун-т ім. Тараса Шевченка; Християнський дитячий фонд. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: ДЦССМ, 2004. – 256с.

18.      Старовойтов А.В. Содержательные и процесуальныэ особенности арттерапии // Практична психологія та соціальна робота. – 2008. - №5. – с. 70 – 72

19.      Талько М. Діагностика ціннісних життєвих орієнтацій у старшокласників // Соціальний педагог. – 2008. - №7. – с. 27 – 42

20.      Терлецька Л. Психокорекція засобами малюнку. – К.: Главник, 2007. – С.144

21.      Технології соціально-педагогічної роботи: Навчальний посібник / За заг. ред. проф. А.Й. Капської. – К., 2000. – 372с.

22.      Титаренко Т.М. Життєвий світ особистості: у межах і замежами буденності. – К.: Либідь, 2003. – 376с.

23.      Тюптя Л.Т., Іванова І.Б. Соціальна робота: теорія і практика: Навчальний посібник. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: Знання, 2008. – 574с.

24.      Фромм Э. Искусство любить: исследование природы любви. – М., 1990. – 60с.

25.      Яновський М.І. Психологічний вплив мистецтва на людину // Практична психологія та соціальна робота. – 2005. - №4. – с. 19 - 22


Додатки

 

Додаток А

Опитувальник “Ціннісні орієнтації” М. Рокича

Інструкція обстежуваному.

Зараз вам буде подано список із переліком цінностей. Ваше завдання – проранжувати їх у порядку їхнього значення для вас як принципів, якими ви керуєтеся у житті. Уважно вивчіть зміст переліку та виберіть ту, яка для вас є найбільш вагомою та позначте номером один. Потім виберіть другу, що є менш значущою, та позначте її номером два. Аналогічно опрацюйте інші цінності. Та, що виявиться найменш важливою, посяде 18 місце. Не поспішайте, обмірковуйте кожен крок. Якщо в процесі роботи ви зміните власну думку, то можете виправити свої відповіді. Кінцевий результат повинен відображати вашу істинну позицію.

Стимульний матеріал

Список А (термінальні цінності):

·          Активне діяльне життя (повнота та емоційна насиченість життя);

·          Життєва мудрість (зрілість суджень та здоровий глузд, котрі досягаються життєвим досвідом);

·          Здоров’я (фізичне та психічне);

·          Цікава діяльність;

·          Краса природи та мистецтва (переживання прекрасного в природі та мистецтві);

·          Кохання (духовна та фізична близькість з коханою людиною);

·          Матеріально забезпечене життя ( відсутність матеріальних труднощів);

·          Наявність вірних друзів;

·          Суспільне визнання (повага оточення, колективу, товаришів);

·          Пізнання (можливість розширення своєї освіти. Світогляду, загальної культури, інтелектуальний розвиток);

·          Продуктивне життя (максимально повне використання своїх можливостей, сил та здібностей);

·          Розвиток (робота над собою, постійне фізичне та духовне вдосконалення);

·          Розваги (приємний, необтяжливий відпочинок, відсутність обов’язків);

·          Свобода (самостійність, незалежність суджень та вчинків);

·          Щасливе сімейне життя;

·          Щастя інших (добробут, розвиток та вдосконалення інших людей, людства загалом);

·          Творчість (можливість творчої діяльності);

·          Впевненість у собі (внутрішня гармонія, свобода від внутрішніх протиріч, сумнівів).

Список Б (інструментальні цінності):

·          Акуратність, умінні тримати в порядку речі, підтримувати порядок у справах;

·          Вихованість (гарні манери);

·          Високі запити (високі вимоги до життя та високі здобутки);

·          Життєрадісність (почуття гумору);

·          Старанність (дисциплінованість);

·          Незалежність (здатність діяти самостійно, рішуче);

·          Непримиримість до особистих вад та вад інших людей;

·          Освіченість (широта знань, висока загальна культура);

·          Відповідальність (почуття обов’язку, уміння дотримати слова);

·          Раціоналізм (уміння логічно мислити, приймати обдумані, раціональні рішення);

·          Самоконтроль (стриманість, самодисципліна);

·          Сміливість у обстоюванні своєї думки, поглядів;

·          Непохитна воля (уміння наполягати на своєму, не відступати перед труднощами);

·          Терпимість ( до поглядів та думок інших, уміння пробачати іншим їхні помилки);

·          Широта поглядів (умінні зрозуміти чужу точку зору, поважати інші смаки, звичаї звички);

·          Чесність (правдивість, щирість);

·          Ефективність у справах (працьовитість, продуктивність у роботі);

·          Чуйність (турботливість).

Обробка результатів

1.         Оцінити якісне ранжування цінностей у кожному списку, тобто виділити групу домінуючих та найменш значущих цінностей:

·          Домінуючими вважатимуться цінності, що мають ранги від 1 до 6.

·          Найменш значущими вважатимуться цінності, що мають ранг від 13 до 18.


Информация о работе «Мистецтво, як вагомий засіб впливу на формування особистості підлітка»
Раздел: Психология
Количество знаков с пробелами: 69467
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
664560
27
18

... ів є актуальною, оскільки на її основі реально можна розробити формувальні, розвивальні та оздоровчі структурні компоненти технологічних моделей у цілісній системі взаємодії соціальних інститутів суспільства у формуванні здорового способу життя дітей та підлітків. На основі інформації, яка отримана в результаті діагностики, реалізується ме­тодика розробки ефективних критеріїв оцінки інноваційних ...

Скачать
223914
12
13

... актуальним. Також діти з розумовою неповносправністю потребують спілкування в колі ровесників, вчителів, батьків та друзів. Діти з особливими потребами становлять об’єкт соціальної роботи з надзвичайно складною структурою. 1.2      Особливості релігійного виховання підлітків з особливими потребами в сім’ї Людина є сотворена Богом, її покликання – відкрити своє синівство та усім серцем і душею ...

Скачать
166441
5
13

... ічні умови були реалізовані в процесі експериментальної роботи на послідовних її етапах. Зміст цієї роботи представлено у таблиці 2.2. Таблиця 2.2. Формування соціокультурного досвіду молодших школярів на уроках образотворчого мистецтва Етапи формуючого експерименту Орієнтувальний Розвивально-навчальний Діяльнісно-творчий Пріоритетний напрямок роботи на етапі Формування емоційно ...

Скачать
129191
0
0

... і. Під час стихійного впливу на особистість різних обставин життя, умов соціального середовища особистість мимовільно сприймає і засвоює все те, що на неї впливає. Даний спосіб впливу соціального середовища на соціалізацію особистості відбувається тоді, коли у людини ще не сформована самосвідомість. Цілеспрямований вплив відбувається тоді, коли у особистості вже сформована самосвідомість, коли ...

0 комментариев


Наверх