1. Відповідно до теорії, агресія - придбана модель соціальної поведінки.

2. Соціальне навчання передбачає прояв агресії людьми тільки у визначених соціальних умовах.

В даний час теорія соціального навчання є найбільш ефективною в пресказанні агресивної поведінки, особливо якщо є зведення про агресора і ситуацію соціального розвитку.

Таким чином, з вищезгаданих теорій, що пояснюють природу агресивності, можна зробити наступні висновки:

·     прояв агресії пояснюють біологічні і соціальні фактори;

·     агресивність може бути не тільки жорстокою, але і нормальною реакцією індивідуума в ході боротьби за виживання;

·     агресивні дії можуть бути ослаблені або спрямовані в соціально прийнятні рамки за допомогою позитивного підкріплення неагресивного поводження, орієнтації людини на позитивну модель поведінки, зміна умов, що сприяють проявові агресії.

Розглянувши основні теорії, що пояснюють природу агресивності, визначимо основні поняття.

Р.Берон і Д.Річардсон вважають, що агресія, у якій би формі вона не виявлялася, являє собою поведінку, спрямовану на заподіяння шкоди або збитку іншій живій істоті, що мають усі підстави уникати подібної поведінки з собою. Дане комплексне визначення містить у собі наступні положення:

1.   Агресія обов'язково має на увазі навмисне, цілеспрямоване заподіяння шкоди жертві;

2.   В якості агресії може розглядатися тільки таке поводження, що має на увазі заподіяння шкоди або збитку живим організмам;

3.   Жертви повинні мати мотивацію уникнення подібного звертання із собою [5;214].

Під агресією, по А.Фромму, варто розуміти будь-які дії, що заподіюють або мають намір завдати шкоди іншій людині, групі людей або тварині, а також заподіяння збитку взагалі всякому неживому об'єктові [6;320].

Агресивність, по Р.С.Немову, розуміється як ворожість - поведінка людини у відношенні інших людей, що відрізняється прагненням заподіяти їм неприємності, нанести шкоду [7;190].

“Психологічний словник” за редакцією Зінченко пропонує наступне визначення: Агресія - мотивоване деструктивне поводження, що суперечить нормам і правилам співіснування людей у суспільстві, що наносить шкоду об'єктам нападу (одушевлений і неживим), що приносить фізичний збиток людям або викликають у них психологічний дискомфорт (негативні переживання, стан напруженості, страху, пригніченості) [8;79].

Прояв агресії досить різноманітний.

Розрізняють два основних типи агресивних проявів:

·     цільова агресія;

·     інструментальна агресія.

Перша виступає як здійснення агресії як заздалегідь спланований акт, ціль якого - нанесення шкоди або збитку об'єктові. Друга відбувається як засіб досягнення деякого результату, що сам по собі не є агресивним актом.

Структуру агресивного прояву запропонували у своїх роботах Заградова Й., Осинський А.К., Левітів Н.Д.:

По спрямованості:

·     Агресія, спрямована зовні;

·     Аутоагресія - спрямована на себе.

По меті:

·     Інтелектуальна агресія;

·     Ворожа агресія.

По методу вираження:

·     Фізична агресія;

·     Вербальна агресія.

По ступеню виразності:

·     Пряма агресія;

·     Непряма агресія.

По наявності ініціативи:

·     Ініціативна агресія;

·     Оборонна агресія.

Тепер визначимо, що така агресивна дія й агресивна поведінка, агресивність, тому що часто в ці поняття вкладають той самий зміст.

Агресивна дія - це прояв агресивності, як ситуативної реакції. Якщо ж агресивні дії періодично повторюються, то в цьому випадку варто говорити про агресивну поведінку.

Сама ж агресивність має на увазі ситуативний, соціальний, психологічний стан безпосередній перед або під час агресивної дії.

Так само хочеться відзначити, що кожна особистість повинна мати визначений ступінь агресивності, тому що агресія є невід'ємною характеристикою активності й адаптивності людини.

В. Клайн вважає, що в агресивності є визначені здорові риси, що просто необхідні для активного життя. Це - наполегливість, ініціатива, завзятість у досягненні мети, подолання перешкод. Ці якості властиві лідерам [2;47].

Р.С.Хоманс вважає, що агресію може викликати ситуація, пов'язана з прагненням до справедливості [2; 120].

Стан фрустрації - це психічний стан, що характеризується наявністю стимульованої потреби, що не знайшла свого задоволення. Цей стан супроводжується різними негативними переживаннями: роздратуванням, розпачем.

Таким чином, агресію можна розглядати як біологічно доцільну форму поведінки, що сприяє виживанню й адаптації. З іншого боку, агресія розцінюється як зло, як поведінка, що суперечить позитивній сутності людей.

Румянцева Т.Р. вважає, що сьогодні на перший план висувається нормативний підхід. Відповідно до цієї точки зору, в визначенні поведінки як агресивного, вирішальне місце повинне належати поняттю норми. Норми формують своєрідний механізм контролю за позначенням тих або інших дій. Поняття норми формується в процесі соціалізації дитини. Звідси, поведінку будемо назвати агресивною при наявності двох обов'язкових умов:


Информация о работе «Прояв агресії в кризові періоди»
Раздел: Психология
Количество знаков с пробелами: 52560
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
72193
3
0

... в конкретній ситуації. 3. Емпіричне дослідження прояву агресії у підлітків з адіктівною поведінкою 3.1 Обґрунтовування вибору методик дослідження При дослідженні проявів агресії у підлітків з адіктивною поведінкою були обранi засоби тестування – особові опитувальники. Проведення опитування таким чином дозволило залучити як найбільше підлітків віком від 15 до 20 років [31, 441]. Під ...

Скачать
147278
1
0

... в конфлікті, оцінки конфлікту і індивідуальних особливостей поведінки людей в конфлікті.   Розділ 2. Дослідження структури представлень підлітків про міжособові конфлікти 2.1 дослідження представлень підлітків про зміст і структуру міжособових конфліктів Перша серія дослідження складалася з трьох частин. У першій частині виявлялися уявлення про конфлікт методом "Вільного семантичного ...

Скачать
54685
4
7

... шляхом поширення генів переможців. Він розглядає будь-які форми поводження людини як результат взаємодії біологічних і соціогенетичних факторів не відкидаючи при цьому можливість онтогенетичної детермінації агресивної поведінки. До представників теорій потяга ставиться так само Мак-Доуголл (W. Mc. Dougall, 1908). У його переліку 12 основних інстинктів, агресивність ототожнюється з емоцією гніву. ...

Скачать
50587
0
0

... ія на негативних емоціях, є серйозними показниками (свідченнями) відхилення не тільки в розвитку емоційної сфери, але й у загальному психічному розвитку в цьому віці. Розділ 2. Психосоматичні розлади в період новонарожденості, дитинства і раннього дитинства Народження дитини різко змінює звичне середовище існування, характерну для ембріона. З перших же хвилин вступають у дію безумовні ...

0 комментариев


Наверх