1.2 Торгівля людьми з погляду закону

Перевезення незаконних мігрантів стало глобальним бізнесом, що приносить величезні доходи організованим злочинним синдикатам. Щорічний світовий прибуток кримінального сектора в цій сфері діяльності вагається від 5 до 7 мільярдів доларів, а в деякі роки досягає 9,5 мільярдів доларів.

Нелегальний бізнес, пов'язаний з торгівлею людьми, є одним з найпривабливіших для злочинних організацій. Деякі транснаціональні злочинні організації перейшли від торгівлі наркотиками до торгівлі людьми, із-за меншого ризику бути покараним і високого рівня прибутковості, при низьких витратах. Таким чином, торгівля людьми досить широко поширена в світі, вона є високодохідною і фактично безпечною, з точки зору можливості соціального контролю, сферою діяльності транснаціональних злочинних організацій. Розвитку цього бізнесу сприяє складне соціально-економічне положення у ряді країн різних регіонів світу.

Першим етапом в торгівлі людьми є вербування жертви з метою її експлуатації або перепродажу для цих же цілей. Класифікація видів заволодіння жертвою залежно від способу, свідчить про те, що не завжди кримінальна експлуатація може бути пов'язана з фактом купівлі-продажу людини. Це залежить від етапу заволодіння жертвою.

Види заволодіння людиною можуть бути розділені і за метою:

·          з метою подальшого продажу;

·          з метою безпосередньої експлуатації.

Заволодіння людиною з метою його подальшого продажу характерний для вербувальників, які поставляють живий товар. Наприклад, на Україні вербувальник отримує від 200 до 5000 доларів за кожну завербовану жінку.

Деякі фірми, що в основному займаються туристичним бізнесом, працевлаштуванням,, шлюбні агентства і ін. часто спеціалізуються на тому, що вербують або обманом залучають людей до своїх мереж, а потім продають їх за кордоном, отримуючи від цього прибуток. Згідно даним доповіді Усесвітньої мережі за виживання, вербувальники в Росії і СНД беруть від 1500 до 30000 доларів за свої «послуги» з оформлення документів, пошуку роботи і переправлення за рубіж.

Другий етап, який слідує після заволодіння жертвою, - її переміщення до місця безпосередньої експлуатації. Причому переміщення жертви для її кримінальної експлуатації може відбуватися як окрім волі жертви, так і в результаті її добровільної згоди. Дуже часто люди, особливо молоді жінки, за своєю ініціативою виїжджають за рубіж з метою влаштуватися на запропоновану роботу без примусу, без вживання насильства або погроз.

Після того, як жертва завербована або захоплена, здійснюється її переміщення до місця кримінальної експлуатації. Кримінальна експлуатація в межах національних кордонів може супроводжуватися переміщенням потерпілого з місця, де він постійно або переважно проживав за межі адміністративних кордонів даного району. Яскравим прикладом такого переміщення є ситуація, яка склалася в Чечні, на півдні Росії. Чеченські работорговці захоплювали людей з інших регіонів Росії, або усередині Чечні. У будь-якому з цих випадків захоплені люди переміщалися або на територію Чечні, або на постійне місце експлуатації в інший район. Надалі їх використовують або як робочу силу, або для перепродажу іншим «господарям».

Тим часом, хоча кримінальна експлуатація усередині національних кордонів і існує, вона поширена набагато менше, ніж та, яка здійснюється за межами національних територій, – людина піддається експлуатації за межами держави, в якій він постійно або переважно проживає.

Спосіб, за допомогою якого здійснюється переміщення жертви через державні кордони, може відповідати закону або порушувати його. Тому відповідно до законності перетину кордону можна виділити легальне і нелегальне переміщення жертв. Для забезпечення як легального, так і нелегального переміщення часто використовується корупція. Так, більшість фірм, що займаються торгівлею людьми, мають певні зв'язки з посадовими особами, в компетенцію яких входить забезпечення виїзду за кордон. За даними Усесвітньої мережі за виживання, опитані торговці живим товаром говорили, що вони можуть купити підроблені або підправлені паспорти у співробітників Міністерства закордонних справ або в компаній, що мають зв'язки з Інтерполом, для того, щоб змінити ім'я, громадянство або вік людини, що переправляється за кордон.

Третім етапом в здійсненні кримінальної експлуатації людей є безпосередні дії, пов'язані з експлуатацією. Різновиди експлуатації можуть бути виділені по декількох якісних критеріях.

Представники чоловічої статі менше всього піддаються експлуатації в порівнянні з жінками. У країнах членах ОБСЄ число осіб чоловічої статі, що стали жертвами кримінальної експлуатації, складає близько 2% від всього числа жертв.

Неповнолітні діти експлуатуються в сферах, де не потрібна важка фізична праця. Це може бути робота в сільському господарстві, прислугою, і тому подібне. Часто використання хлопчиків для дитячої порнографії і проституції.

Тим часом основну категорію жертв кримінальної експлуатації складають жінки. Це обумовлено як психофізіологічними особливостями жінок, так і їх низьким соціальним статусом. Крім того, жінки фізично слабкіше за чоловіків, тому їх легко утримувати торговцям під своїм контролем. Та і можливість експлуатації жінок ширша, ніж чоловіків.

Жодне з існуючих визначень «торгівля людьми» не відображає повною мірою специфіки даного явища і не охоплює всіх його форм. Для кращого розуміння того, що є торгівля людьми, необхідно усвідомлювати, що це складна дія, що складаються з декількох фаз або етапів, сукупність яких дозволяє здійснювати кримінальну експлуатацію людей.


Информация о работе «Проблема торгівлі людьми»
Раздел: Государство и право
Количество знаков с пробелами: 61567
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
29829
0
0

... вчинені відносно неповнолітніх необхідно розглядати у сукупності зі ст. 304 КК України (виходячи з предмету його доведення). Необхідно також враховувати, що відповідно до чинного законодавства «торгівля людьми» полягає у заволодінні особою (встановлення контролю за поведінкою останньої всупереч її волі, за допомогою примушування, обману, зловживання довірою), тоді як “звідництво для розпусти” – у ...

Скачать
108753
15
0

... ж більшість молодих дівчат чули про торгівлю людьми, але вважають, що з ними такого не трапиться, хоча знань і вмінь розв'язувати подібні ситуації вони не мають [13, 45]. Соціально-педагогічна профілактика торгівлі жінками у молодіжному жіночому середовищі має свої завдання: -  здійснення інформаційно-пропагандистської роботи серед дівчат з метою розкриття реального змісту явища і поняття “торгі ...

Скачать
30598
0
0

... власність чи для тимчасового використання, так само як одержання людини внаслідок її купівлі, чи іншої угоди, не пов’язані з переміщенням людини через державний кордон України, не створюють складу злочину, передбаченого ч.1 ст.149 і можуть кваліфікуватися за наявністю відповідних обставин за ст.146.[12] 3. Суб’єкт злочину Суб’єкт злочину загальний. Це будь-яка особа, причому відпові ...

Скачать
85997
0
0

... ”. Пiсля проголошення незалежностi України участь в дiяльностi Органiзацiї Об'єднаних Нацiй було визначено одним з прiоритетних напрямiв зовнiшньої полiтики нашої держави. Як одна з держав-засновниць ООН, Україна неухильно дотримується цiлей та принципiв Статуту Органiзацiї, робить суттєвий внесок в її дiяльнiсть у сферах пiдтримання мiжнародного миру та безпеки, роззброєння, економiчного та ...

0 комментариев


Наверх