Тактичні прийоми при проведені очної ставки за участю неповнолітніх

127868
знаков
0
таблиц
0
изображений

3.2. Тактичні прийоми при проведені очної ставки за участю неповнолітніх

 

У разі участі в очній ставці неповнолітніх належить керуватися тими статтями КПК України, які регламентують їх допит. З урахуванням віку неповнолітніх і особливостей їх психіки в законі передбачені додаткові процесуальні гарантії, що забезпечують отримання від них правдивого і повного свідчення, а також що полегшують контакт з неповнолітніми. Немає ніяких підстав робити виключення із загального правила про допит неповнолітніх для їх допиту на очній ставці.

Дія статей карно-процесуального кодексу України, що регламентують порядок допиту неповнолітніх свідків (потерпілих) і що передбачають участь в допиті педагогів, близьких родичів або законних представників неповнолітніх (ст. 168 КПК України), а також участь адвокатів неповнолітніх обвинувачених в слідчих діях (ст. ст. 44 І 45 КПК України), розповсюджується також і на очну ставку.

Ухвалюючи рішення про проведення очної ставки з участю неповнолітніх (особливо малолітніх), слідчий передусім повинен враховувати особливості їх психіки і вплив цих особливостей на хід і результати очної ставки. Крім пропусків в сприйнятті, запам'ятовуванні і відтворенні спірних обставин, для неповнолітніх в більшості випадків характерна відсутність життєвого досвіду, що є важливою умовою правильного розуміння подій.

Як правило, неповнолітні ще не мають твердого світогляду, легко підпадають під вплив старших, що значно ускладнюють проведення очних ставок з їх участю. До того ж неповнолітнім, особливо малолітнім, нерідко властиві фантазія, перебільшення, ілюзії, уява, наслідування, що служить причиною багатьох помилок в свідченні [35, с. 173].

Все це свідчить про те, що провести очні ставки з участю неповнолітніх слідує лише в тих випадках, коли були використані і не дали результату інші способи встановлення істини по спірних обставинах. Доцільно до проведення очної ставки з участю неповнолітнього (особливо малолітнього), на якій останній повинен викривати дорослу особу або співучасника свого віку в здійсненні злочину, спробувати вирішити спірні питання шляхом відтворення фонограми допиту неповнолітньої на допиті дорослої особи. Особливо це важливе у випадках, коли неповнолітні є потерпілими від злочину.

Якщо ж суперечність, що виникла іншим шляхом усунути не вдалося, перед слідчим встає необхідність проведення очної ставки з участю неповнолітнього. З урахуванням особливостей психіки неповнолітніх при підготовці до проведення очної ставки велике значення мають питання про вибір місця її проведення. Помічено, що в ряді випадків офіційна обстановка негативно діє на психіку неповнолітнього і перешкоджає встановленню з ним психологічного контакту. Такий стан, характерний звичайно для боязких, вразливих, замкнених підлітків, негативно позначається на правдивості і повноті їх свідчення. Тому очні ставки з їх участю переважніше провести не в прокуратурі і міліції, а в звичних для неповнолітніх місцях (в дитячих установах і т. ін.).

Важливим моментом є запрошення на очну ставку з участю неповнолітніх їх батьків, родичів, законних представників або педагогів. Закон не випадково надає слідчому широкі права в розв'язанні цього питання. Ретельне з'ясування взаємовідносин неповнолітніх з їх батьками, родичами, законними: представниками і педагогами дозволяє слідчому виявити авторитетних осіб, присутність яких буде сприяти правильній поведінці неповнолітнього [27, с. 143].

Слідчий повинен використати ефект присутності вказаних осіб на очній ставці для отримання правдивого свідчення не тільки від самих неповнолітніх, але і від осіб, з якими проводиться очна ставка.

У деяких випадках присутність на очній ставці знайомих неповнолітньому осіб не завжди бажана для слідчого. Якщо з очній ставці беруть участь неповнолітні потерпілі у справах про статеві злочини, або ті неповнолітні що підозрюються (обвинувачені), то присутність близьких або знайомих нерідко створює своєрідний психологічний бар'єр, що затрудняє отримання правдивого свідчення. У таких випадках переважніше запросити на очну ставку незнайомого неповнолітньому педагога [38, с. 152].

За участю в очній ставці неповнолітнього обвинуваченого на ній може бути присутнім також і його захисник (ст. 46 КПК України).

Необхідно так організувати очну ставку, щоб максимально використати допомогу названих осіб для отримання правдивого свідчення від неповнолітніх свідків і обвинувачених і разом з тим виключити можливість порушення тими ж особами порядку очної ставки.

Керівна роль на очній ставці належить слідчому. Перед початком слідчої дії він роз'яснює родичам, законним представникам неповнолітніх і педагогам їх права і задачі, знайомить з порядком проведення очної ставки. Допит на очній ставці ведеться тільки слідчим, а інші особи можуть з його дозволу задавати питання особі , яка допитується.

По закінченні допиту слідчим, питання з його дозволу можуть бути задані адвокатами, педагогами, родичами неповнолітнього, причому слідчий може відвести ці питання, але зобов'язаний занести їх до протоколу.

Участь адвокатів, педагогів, близьких родичів і законних представників неповнолітнього не обмежується постановкою питань особі, яка допитується і принесенням зауважень з приводу правильності і повноти записів в протоколі слідчої дії При необхідності їх роль в очній ставці може бути більш значною. Так, адвокат може роз'яснити своєму неповнолітньому підзахисному його права, порадити поводитися правдиво, уточнити своє свідчення і т. д. Педагог необхідний для встановлення контакту з неповнолітнім і для спонукання останнього до дачі правдивого свідчення.

Треба відмітити деякі тактичні особливості проведення очної ставки з участю неповнолітніх.

Якщо очна ставка проводиться між неповнолітнім і дорослим, тактичне правильніше допитувати неповнолітнього першим. Це зводить до мінімуму небезпеку негативного впливу на неповнолітнього з боку дорослого учасника, що свідчить помилково.

У випадку, коли неповнолітній обвинувачений свідчить явно помилково, порядок допиту на очній ставці може бути змінений. Тут доцільніше допитувати першим добросовісного учасника очної ставки. Якщо ж помилкове свідчення дає неповнолітній свідок, проводити очну ставку слідує тільки у виняткових випадках, якщо не можна уникнути її проведення [33, с. 146].

Слідчий повинен ретельно продумати розташування особи, яка допитуються з кабінеті з тим, щоб дорослий учасник не міг жестом, мімікою або іншим способом вплинути на неповнолітнього і схилити його до надання помилкових свідчень. Тому небажано розташовувати учасників один проти одного, лицем до лиця. Переважніше, щоб між учасниками очної ставки знаходився педагог або представник неповнолітнього з метою перешкодити їх спілкуванню, що неконтролюється між собою.

Основну увагу потрібно приділяти аналізу тактичних прийомів на попередньому слідстві, які зв'язані з можливістю збільшення кількості учасників очної ставки. Для виділення тактичних прийомів провадження очної ставки у суді пропоновані терміни кругова та комбінована очні ставки.

Кругова очка ставка проводиться для вирішення якоїсь одної спірної обставини, причому до участі у неї притягуються всі підсудні, потерпілі, та свідки, які давали свідчення по поводу цієї обставини. З'ясування сумнівного факту починається з дошиту однієї з особи, продовжується допитом тих які спростовують цей факт, та закінчується постановкою питання тій особі , з якого було розпочато дослідження спірної обставини.

Комбінована очна ставка проводиться у тих випадках, коли не сумлінний учасник викривається також декількома свідченнями, але вже не по одному епізоду, а по декільком чи різким обставинам справи. Свідчення правдивих учасників у своєї сукупності створюють повну картину скоєного злочину та приховуваного не сумлінною особою злочину.


Информация о работе «Тактика проведення очної ставки»
Раздел: Государство и право
Количество знаков с пробелами: 127868
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
13858
0
0

... заблуждения могут быть ошибки, обусловленные как различными дефектами органов чувств (зрения, слуха) допрашиваемых, так и условиями восприятия события. Поэтому тактические приемы, используемые на очной ставке, вызванной добросовестным заблуждением ее участников, в основном направлены на восполнение пробелов в запоминании и воспроизведении спорных обстоятельств путем активизации ассоциативных ...

Скачать
18354
0
0

... в присутствии друг друга ранее допрошенных лиц, между показаниями которых имеются существенные противоречия (ст. 192 УПК). Как к особой разновидности допроса к очной ставке применяются все его общие правила. Основанием для проведения очной ставки является наличие существенных противоречий в ранее данных показаниях. Существенное противоречие – это расхождение в показаниях, порождающее разумное ...

Скачать
138792
0
0

... . ЗАКЛЮЧЕНИЕНа основе анализа действующего законодательства, монографий и научных статей криминалистов, изучения материалов следственной и судебной практики можно сделать определенные выводы о сущности и тактике очной ставки. Во-первых, очная ставка – это самостоятельное следственное действие, заключающееся в попеременном допросе в присутствии друг друга двух ранее допрошенных по одним и тем же ...

Скачать
96456
0
0

... уведомлением судьи и прокурора о произведенном следственном действии[7]. В соответствии с УПК РФ следователь не обязан выносить постановление о производстве осмотра, следственного эксперимента, допроса, очной ставки, предъявления для опознания и проверки показаний на месте. Производство эксгумации трупа, освидетельствования, обыска, выемки, получения образцов для сравнительного исследования, а ...

0 комментариев


Наверх