3. Форми державних об'єднань

3.1 Федерація

Федерація - складна (союзна) держава, що складається з державних утворень, що володіють юридичною і визначеною політичною самостійністю.

Ця форма, на відміну від унітарної складна і у кожному конкретному випадку володіє унікальними специфічними особливостями.

Характерні ознаки:

·          територія федеральної держави в політико-адміністративному відношенні не є єдиною цілою, вона складається з територій суб'єктів федерації;

·          суб'єкт федерації, як правило, наділяється засновницькою владою, тобто йому надається право ухвалення власної конституції;

·          суб'єкти федерації наділяються в межах встановленої для них компетенції правом видання законодавчих актів;

·          суб'єкт федерації може мати свою власну правову і судову систему;

·          наявність подвійного громадянства;

·          двопалатна структура союзного парламенту (бікамералізм).

Федерація до теперішнього часу є достатньо поширеною формою державного пристрою (США, Канада, Аргентина, Бразилія, Венесуела, ФРН, Австрія, Швейцарія, Індії, Австралія, Мексика і ін.).

Федералізм як форма рішення питання про територіально-політичну організацію суспільства і розмежування предметів ведення між союзом і вхідними в його склад державними утвореннями викликає особливий інтерес через ту роль, яка належить федеральним державам на сучасному світі. У їх числі такі могутні в політичному і економічному відношенні держави, як США, Канада, ФРН і Австралія, держави з високим (Швейцарія, Австрія, Бельгія) і середнім рівнем розвитку капіталізму (Аргентина, Бразилія, Венесуела, Мексика, Індія, Пакистан), країни, що розвиваються (Малайзія, Нігерія, Об'єднані Арабські Емірати, острови Коморські).

3.2 Конфедерація

Конфедерація - союз держав, при конфедеративних зв'язках частини конфедерації продовжують бути суверенними державами, але між ними існує тісна єдність.

Конфедерація - це неміцна освіта, яка створюється, як правило, або з метою подальшої інтеграції і трансформації у федерацію, або з метою "м'якого" розлучення складових частин федерації.

Прикладом конфедерації були:

Швейцарія до 1848 р., потім перетворилася у федерацію;

ОАР - Об'єднана Арабська Республіка - конфедерація Сірії і Єгипту, створена в 1958 р. за ініціативою Г.А. Нассера, розпалася через 3 роки, в 1961 р.

Сенегамбія - конфедерація Сенегалу і гамбії, що знаходиться усередині його території, існувала 7 років (1982-1989 рр.), після чого розпалася.

Конфедерація як форма союзу держав, що зберігають суверенітет практично в повному об'ємі, порівняно рідко зустрічалася в історії. Конфедераціями були Австро-Угорщина до 1918 р., Швеції і Норвегії до 1905 р., Сполучені Штати Америки з 1781 по 1789 р., Швейцарія в період з 1815 по 1848 р. Спроби створення конфедерацій робилися в різних регіонах миру і в XX сторіччі. Однією з них була Сенегамбія, що об'єднала в 1982 р. дві держави - гамбія і Сенегал, - в конфедеративний союз. Але через декілька років вона розпалася. Така ж доля спіткала в 1961 р. Об'єднану Арабську Республіку - конфедерацію, створену Єгиптом і Сірією в 1958 р.

Досвід історії конфедерацій свідчить про те, що ця форма є перехідною або до повного розпаду союзу, або до федеративної форми державного устрою. Суміщаючи в собі риси як міжнародно-правової, так і державної організації, вона, під впливом тих або інших причин, часто втрачає рівновагу, необхідну для її збереження. Характерне те, що до федеративної форми устрою перешли тільки конфедерації з мононаціональним складом населення (США, Швейцарія, Німеччина), а багатонаціональні конфедерації (Австро-Угорщина, Швеція і Норвегія і ряд інших) розпалися. При переході до федеральної форми державного устрою величезного значення набувають економічні чинники. Фактично тільки вони можуть збити хвилю відцентрових тенденцій і інтегрувати конфедерацію в єдине ціле. Для конфедеративної форми державного устрою характерні наступні риси.

1. Конфедерація утворюється на основі відповідних договорів. Договірною була і перша загальнонаціональна конституція США — Статті про конфедерацію 1781 р., для ратифікації якої була потрібна згода всіх американських штатів.

2. Суб'єкти конфедерації мають право вільного виходу. На відміну від федерацій, де спроба сецесії розглядається як заколот, вихід з складу конфедерації означає тільки розірвання договірного зв'язку з союзом.

3. Суверенітет в конфедерації належить державам, що входять в її склад. Ніякі вирішення союзної влади не мають сили без згоди суб'єктів конфедерації. Фактично суверенітет конфедерацій не визнається і міжнародним правом, оскільки конфедерації позбавлені суверенної влади над своєю територією і населенням. Міжнародні договори з конфедераціями носили обмежений характер і полягали, головним чином, для вирішення питань війни і миру.

4. У предмети ведення конфедерації входить невеликий круг питань. Він включає питання війни і миру, зовнішньої політики, формування єдиної армії, загальної системи комунікацій, вирішення суперечок між суб'єктами конфедерації. Розширення їх можливо, як правило, тільки з відома всіх держав, що входять до складу конфедерації.

5. У конфедераціях утворюються тільки ті державні органи, які необхідні для здійснення завдань, особливо виділених по договірних актах. Зокрема, немає судових органів. Обмежений круг органів виконавчої влади.

6. Парламент конфедерації формується представницькими органами її суб'єктів, які зобов'язують своїх делегатів неухильно слідувати виданим ним інструкціям і вказівкам.

7. Державні органи конфедерації , що постійно діють, позбавлені владних повноважень. Як правило, акти конфедеративної влади не містять норм прямої дії: вони адресовані не громадянам, а органам влади суб'єктів конфедерації.

8. Суб'єктам конфедерації належить право нуллификации, тобто відмови у визнанні або відмови в застосуванні актів союзної влади.

9. Бюджет конфедерації формується за рахунок добровільних внесків її суб'єктів. Правом безпосереднього оподаткування, як і можливістю примусового стягнення внесків, конфедерація не володіє.

10. Суб'єкти конфедерації мають право встановлювати митні і інші обмеження, що перешкоджають пересуванню осіб, товарів, послуг і капіталів.

11. Як правило, в конфедераціях відсутня єдина система грошового звернення.

12. Військові формування набираються суб'єктами конфедерації, причому нерідко зберігається подвійне їх підпорядкування державним органам конфедерації і її суб'єктів.

3. У конфедераціях немає союзного громадянства. Федерація - це єдина держава, що складається з декількох державних утворень, що об'єдналися для вирішення центральною владою загальних для всіх членів федерації завдань. До складу сучасних федерацій входить різне число суб'єктів: у США - 50, Австралії - 6, Канаді - 10, Австрії - 9, ФРН - 16, Бельгії - 3, Індії - 25, Югославії - 2 і так далі У більшій частині держав федеративний устрій не служить формою рішення національного питання. У Індії, Бельгії, Канаді і Нігерії територіально-політична організація держави в тій чи іншій мірі відображає багатонаціональний склад населення.

Суб'єкти федерацій мають власні територію, конституцію і органи влади, які в межах наданих їм прав володіють високим ступенем незалежності.

Федеральні конституції включають в предмети ведення федерації найважливіші питання державного життя: оборону країни, зовнішню політику, фінанси, оподаткування, організацію найвищих органів влади, вирішення конфліктів між суб'єктами федерації, регулювання торгівлі, розвиток транспорту і комунікацій. У ведення суб'єктів федерації входить ширший круг питань, але це в основному питання, що не вимагають одноманітного регулювання. У їх числі - організація місцевих органів влади, громадський порядок і охорона навколишнього середовища, суспільно необхідні роботи і служби.

Конституції федеративних держав по-різному, з урахуванням рівня розвитку економіки, історичних традицій, співвідношення політичних сил визначають об'єм предметів ведення федерації і її суб'єктів. Різним чином вони вирішують і питання про приналежність землі, надр і вод. Наприклад, в Швейцарії і Мексиці вони підпадають під юрисдикцію федерації. У Австралії і Канаді земля і надра належать суб'єктам федерації. Під юрисдикцією суб'єктів федерації знаходиться земля і в Сполучених Штатах Америки, але тут необхідно враховувати ту обставину, що більше 30% всієї території США належить федерації на правах власності. У багатьох сферах федерація і її суб'єкти тісно взаємодіють. Про це свідчить, зокрема, рішення питання охорони навколишнього середовища, що стало у відсутність яких-небудь конкретних конституційних вказівок об'єктом скоординованої політики федерації і її суб'єктів в багатьох державах світу. В цілому взаємини між федераціями і їх суб'єктами розвиваються суперечливо. У багатьох областях відбувається посилення центральної влади, у ряді інших - її ослаблення. Ці процеси утрудняють об'єктивну оцінку федеральних відносин - завдання, вирішення якого необхідно шукати в зрізі федеративних відносин в області економіки, політики, національних відносин і права.

Розвиток сучасного федералізму свідчить про те, що переважаючою є тенденція до інтеграції (при збереженні певних гарантій має рацію і інтересів суб'єктів федерації). В той же час спостерігаються і вельми серйозні сплески сепаратизму. Причому вони мають місце і у високо розвинутих країнах (Австралії, Канаді), і в країнах з середнім рівнем розвитку (Індії), і в економічно слаборозвинених державах (Нігерії).


Информация о работе «Форми державного устрою зарубіжних країн»
Раздел: Государство и право
Количество знаков с пробелами: 27476
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
36396
0
0

... устрою та політичного режиму. Методи дослідження: у роботі використовується ряд літературних джерел, окрім тематичних підручників аналізуються статті з періодичних видань. 1. Поняття і види форм державного устрою в зарубіжних країнах Форма державного устрою – це спосіб організації державної влади, який визначається характером взаємовідносин держави як цілого і її складових частин. Форма ...

Скачать
58101
0
0

... і, що комбінують мажоритарну (неважливо, якого типу) систему в малонаселених виборчих округах і пропорційну в щільно населених округах; 2) географічно однорідні, які, у свою чергу, можуть бути підрозділені. 3. Законодавча влада в США Стаття I Розділ 1. Всі встановлені тут повноваження законодавчої влади належать Конгресу Сполучених Штатів, який складається з Сенату і Палати представників. ...

Скачать
76085
1
0

... на громадянство і сім’ю 2.Внутрішні – залежать від державного і політичного режиму. Державні режими – це спосіб здійснення влади, який закріплює Конституція. Політичний режим – як здійснюється влада.   Лекція №4 Форми державного правління в зарубіжних країнах. План: 1.Поняття і види форм правління. 2. Монархія та її види: А) абсолютна; Б) обмежена ( дуалістична і парліментська ) ...

Скачать
24149
0
0

... ї власності. За своєю правовою природою є аграрними і управлінські відносини, що утворюються в процесі управління ними на засадах самоврядування і демократії.   2.Джерела аграрного права зарубіжних країн Джерела аграрного права — це результат правотворчості державних органів як зовнішній вираз волі народу, закріпленої в уніфікованих і диференційованих нормативно-правових актах, а також ...

0 комментариев


Наверх