1.      Кормові культури мають важливе народногосподарське значення і в значній мірі визначають продуктивність тваринництва.

2.      Результативне та факторне групування вказує на те, що господарства Вінницького району суттєво відрізняються по урожайності кормових культур. Межі варіювання урожайності знаходяться в межах від 28,7 до 286 ц/га. Це вказує на неоднорідність в реалізації продуктивного потенціалу кормових культур та часто про неефективне використання 1 га кормової площі. Свідченням цього є представлені в роботі вихідні дані за загальним виробництвом кормових одиниць та їх збалансованості кормовими культурами по видах.

3.      Кореляційним аналізом встановлено, що урожайність кукурудзи на силос та зелений корм, що займають в структурі кормових культур головну роль впливають із середньою силою залежності з прямим характером на продуктивність тварин та загальне виробництво різних видів кормів. При цьому за факторним групуванням на урожайність кормових культур найбільший вплив здійснює рівень витрат на 1 га площі кормових культур та якість грунтів виражена в балах.

4.      Аналіз рядів динаміки по урожайності кукурудзи на силос та зелений корм в господарстві “Мир” Вінницького району вказує на стабільне її зниження в останніх 10 років, що підтверджує раніше зроблені нами висновки.

5.      Індексний аналіз площ, валових зборів та урожайності основних кормових культур в господарстві “Мир” за період 1998-1999 рр. свідчить про зростання урожайності кормових культур порівняно з базовим періодом при одночасному незначному зменшенні посівних площ окремих видів культур, що відображається на валових зборах кормових культур.

Список використаної літератури

 

1.   Бутуцький О. А. Сільськогосподарська статистика з основами економічної статистики – К.: Вища школа, 1984.

2.   Гаркавий В. К. Статистика. —К.: Вища школа, 1995. – 412 с.

3.   Замосковний О. П. Статистика сельского хазяйства. – М.; Финансы и статистика, 1990.

4.   Козаченко І. В. Статистика. –К.; Урожай, 1984.

5.   Зинченко А. П. Практикум по общей теории статистики и сельськохозяйственной статистике. – М.: Финансы и статистика, 1988. – 328 с.

6.   Вашків П. Г., Пастер П. І., Сторожук В. П., Є. І. Ткач Теорія статистики. – К.: Либідь, 2001 – 320 с.

7.   Сергеев С. С. Сельскохозяйственная статистика с основами экономической статистики.-М.: Финансы и статистика, 1990.

8.   Статистика. Методичні вказівки по виконанню курсового проекту для студентів обліково-фінансового факультету денної та заочної форми навчання. – Вінниця, ВДАУ, 2002 – 36 с.

9.   Бухгалтерський звіт сільськогосподарського підприємства за 1996-2005 рр.

ДОДАТКИ

Продовження додатку 1

Шифри господарств, що використовувались в статистичній вибірці

1 ПОСП “Тарас Шевченко”
2 ПОСП “ім. Можайського”, с. Вороновиця
3 СТОВ “Авангард”, с. В. Крушлинці
4 СВК “Маяк”, с. Горбанівка
5 СТОВ “Зоря”, с. Гавришівка
6 СТОВ “ім. Мічуріна”, с. Жабелівка
7 СТОВ “Хлібороб”, с. Іванівка
8 ПСОП “Прогрес”, с. Ксаверівка
9 ПСП “Колос”, с. Комарів
10 ПСП “Дружба”, с. Лаврівка
11 СТОВ “Малі Крушлинці”
12 СТОВ “Нива”, с. Майдан
13 СТОВ “Мізяківські Хутори”
14 ТОВ СОП “Михайлівське”, с. Михайлівка
15 СТОВ “Поділля”, с. Оленівка
16 ТОВ СОП “Богатир”, с. Олександрівка
17 ТОВ СОП “Світанок”, с. Побережне
18 СТОВ “Дніпро”, с. Сокиринці
19 СТОВ “Україна”, с. Стадниця
20 ТОВ СОП “Мир”, с. Степанівка
21 ПСП “АФ Батьківщина”, с. Стрижавка
22 ПСП “Діна”, с. Хижинці
23 СТОВ “Агромолпродукт”, с. Широка Гребля
24 ПСОП “Прпомінь”, с. Якушенці

 


Информация о работе «Статистичний аналіз урожайності кормових культур»
Раздел: Ботаника и сельское хозяйство
Количество знаков с пробелами: 33307
Количество таблиц: 14
Количество изображений: 1

Похожие работы

Скачать
47761
22
12

... , різні види облікової, фактичної, видової та урожайності на пні. Характеристика основних цих статистичних категорій приводиться нижче. РОЗДІЛ 2 СТАТИСТИЧНИЙ АНАЛІЗ УРОЖАЙНОСТІ КАРТОПЛІ   2.1 Аналіз рівня та факторів методом аналітичного групування Розподіл сукупності суспільних явищ на групи за будь-якою істотною ознакою називається групуванням. Групування дає змогу виділити в складі ...

Скачать
51883
19
6

... ідного індексу, а абсолютні величини змін валового збору за рахунок даного фактора — як різницю чисельника і знаменника відповідного індексу. 2.  СТАТИСТИЧНИЙ АНАЛІЗ УРОЖАЙНОСТІ ТЕХНІЧНИХ КУЛЬТУР   2.1 Аналіз рівня та факторів урожайності методом аналітичного групування Групування — невід'ємний елемент зведення, його найважливіший етап. Це процес утворення груп одиниць сукупності, однорідних ...

Скачать
69575
18
0

... з базисним роком збільшився на 76,73%, у тому числі в результаті зростання фізичного обсягу продукції на 17,41% при збільшенні цін реалізації на 50,52%. 8. Шляхи підвищення ефективності виробництва зернових культур В період переходу до ринкової економіки перед аграрним сектором коштує загальнодержавного завдання - розвиток виробництва і підвищення його ефективності, поліпшення соціально- ...

Скачать
51019
7
0

... івної площі і врожайності: І= СуммаУ1П/СуммаУ0П0 Взаємозв'язок цих індексів дозволяє виявити причину зміни валового збору по окремій культурі. Наприклад, урожайність соняшника у господарствах Дергачівського району Харківської області у 2008 році становила 14,3 ц/га, а в 2009 році - 17,3 ц/га. Вплив факторів на валовий збір соняшнику 2008 2009 Відхилення валового збору 2009 від 2008, ц В ...

0 комментариев


Наверх