17 липня — 2 серпня 1945 р.

Й. Сталін (СРСР), Г. Трумен (став президентом США після смерті Ф. Рузвельта), В. Черчілль (з 28 липня новий прем'єр-міністр К. Еттлі).

Німецьке питання Узгоджені та схвалені загальні принципи окупаційної політики: денацифікація, демілітаризація, демократизація і декартелізація. Створення міжнародного трибуналу для покарання воєнних злочинців. Радянському Союзу передавалися території колишньої. Східної Пруссії з містом Кенігсбергом (Калінінград)
Польське Кордони Польщі встановлювалися згідно з домовленостями на Кримській конференції
Японське Підтверджувалися умови вступу СРСР у війну з Японією
Інші Створення постійного органу — Ради міністрів закордонних справ (США, СРСР, Великої Британії, Франції, Китаю) для узгодження питань, які мають спільний інтерес, у першу чергу, проектів мирних договорів з Ітаією, Болгарією, Румунією, Угорщиною та Фінляндією

Розгром Японії. Атомне бомбардування Нагасакі та Хіросіми

Розповідь учителя

На кінець 1944 США фактично знищили япон флот. Американці розпочали систематичні бомбарду японських островів. Один з американських генералів запевняв, що незабаром повернеться у кам'яний вік.

6 серпня 1945 Р., за два дні до передбачуваного вступу СРСР у війну з Японією, з важкого американського бомбардувальника Б-29 на японське місто Хіросіма було скинуто атомну бомбу. 9 серпня цей «експеримент» повторили над містом Нагасакі. Загальна кількість жертв досягла 200 тис. осіб. Виправдати застосування атомної зброї проти мирних жителів неможливо. Ці акції диктувалися не воєнною, політичною необхідністю — продемонструвати прагнення керівництва США встановити свою гегемонію у післявоєнному світі.

Ще 5 квітня 1945 р. від імені радянського уряду японському послу Москві було зроблено заяву про те, що СРСР денонсує пакт - нейтралітет з Японією. Про мотиви денонсації говорилося, що обстановка змінилася докорінно... Японія, союзниця Німеччини допомагала останній у її війні проти СРСР. Крім того, Японія воює зі США і Англією, які є союзниками Радянського Союзу». У самій Японії ця заява спричинила зміну уряду. 8 серпня 1945 р. СРСР оголосив війну Японії.

Відповідно до своїх планів основний удар радянські війська завдали по Квантунській армії, яка дислокувалася в Маньчжурії і налічувала 1,1 млн. осіб. Загальне керівництво військами здійснював Василевський. У боях брали участь війська Монгольської народно-революційної армії. Радянським військам доводилося долати гори, річки, тайгу, болота, напівпустельні степи. Фанатично налаштовані японські частини завзято чинили опір, особливо підрозділи смертників. Незважаючи на це, Квантунська армія за короткий термін була розгромлена. 14 серпня японський уряд прийняв рішення про капітуляцію. Під ударами Червоної Армії японські армія склала зброю. У полон було взято близько 640 тис. осіб. Уся кампанія проти Японії тривала 24 дня.

2 вересня 1945 у токійський бухті на борту американського крейсера «Місурі» у присутності представників країн відбулася церемонія підписання акту про беззастережну капітуляцію. передбачало укладення миру. Японія потрапила в американську окупаційну зону і 6 вересня 1945 американські війська висадилися на її території.

Результати світової війни

У радянській історіографії панувало твердження: СРСР виніс на своїх плечах основний тягар війни з Німеччиною та її союзниками, зробив вирішальний внесок у розгром Японії. Перемога СРСР врятувала людство від фашизму. Саме вступ СРСР у війну змінив її характер: з імперіалістичної вона перетворилася на справедливу. Підрахунок кількості дивізій і втрат свідчить, що Східний (радянсько-німецький) фронт був головним.

Американські історики акцентують увагу на тому, що США зіграла роль «архітектора перемоги», стали арсеналом Антигітлерівської коаліції, виграли гонку озброєнь і економічне суперництво з вором,розгромили основні сили Японії.

Англійці стверджують, що вони воювали один-на-один з Німеччиною у 1940-1941 рр., усунули загрозу німецького вторгнення. Британські острови, завдали втрат німецькій авіації, які вона не змогли відновити, урятували Америку від підводної блокади, супроводжували конвої з американською допомогою до СРСР; вели боротьбу в стратегічних пунктах, усуваючи провали країн Антигітлерівської коаліції, зробили вирішальний внесок у розгром італійсько-німецьких військ у Північній Африці.

Запитання і завдання на закріплення.

1. Назвіть ключові події останнього етапу війни.

2. З'ясуйте основні рішення Кримської і Потсдамської конференцій.

3. Що зумовило вступ СРСР у війну проти Японії?

ПІДСУМКИ УРОКУ

Завершальні бої Другої світової війни в Європі та на Тихому океані не були менш кривавими, ніж у попередні роки. Війна до останнього дня забирала життя людей. Проте переможці й переможені у війні вже були відомі. Останні місяці війни стали кульмінацією співробітництва країн Антигітлерівської коаліції. Здавалось, що після такої жахливої війни з десятками мільйонів жертв, величезних руйнувань настане міцний мир і запанує співробітництво між державами. Проте в цей період почали виявлятися малопомітні симптоми майбутнього протистояння двох наддержав — США і СРСР. Дії армій диктувалися вже не воєнними потребами, а політичними розрахунками на майбутнє. Завершення Другої світової війни одночасно стало початком нової ядерної ери.

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ вивчити записи у зошиті


Информация о работе «Друга світова війна: бойові дії та опірний рух»
Раздел: История
Количество знаков с пробелами: 124079
Количество таблиц: 16
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
112803
0
0

... голову колгоспу ім. Фрунзе С.О. Либу, комісаром – секретаря райкому партії Ю.П. Іванова. Подвиги Нововодолазького партизанського загону складають не одну славну сторінку в літопису Великої Вітчизняної війни. Спочатку він діяв в складі частин радянської армії. За завданням командування партизани переходили лінію фронту, добували "язиків" та відомості про розміщення, озброєння пересування німецьких ...

Скачать
46034
0
0

... радянських військ. Обидві сторони несли важкі втрати. На ділянці Воронезького фронту німецько-фашистські війська підійшли до невеликого села Прохорівка, де сталося найбільша танкова битва другої світової війни: одночасно в зустрічному бою з обох сторін брало участь до 1200 танків, самохідних і штурмових гармат-Бойові порядки перемішалися. Горять, вибухають машини, між якими намагаються лавірувати ...

Скачать
371414
1
0

... вчитель". Вони постійно прагнули дати своїм вихованцям міцні знання, формували у них кращі людські риси характеру. Приємним є те, що багато молодих вчителів школи є нашими випускниками.     ДОДАТКИ до Історії села Чемеринці (спогади, записи з інших джерел)[163] Розповідь Круп’яка Семена Історія переселенців, яких доля закинула до села Чемеринців і на Україну, які проживали і ще частина ...

Скачать
255477
0
0

... , нечіткість програмних установок, гнучка політика польського уряду, спря­мована на розкол лав повстанців тощо. Однак, незважаючи на поразки, козацько-селянські повстання відіграли значну роль в історії українського народу, оскільки суттєво гальмували процеси ополячення та окатоли­чення, зменшували тиск феодального гніту, підвищували престиж та авто­ритет козацтва, сприяли накопиченню досвіду ...

0 комментариев


Наверх