3. Сучасний економічний розвиток Боснії і Герцеговини

Економічний розвиток БіГ підпорядковано проблемам відбудови господарства. За роки війни близько 80 % підприємств було пошкоджено або зруйновано, скоротився імпорт нафти через блокаду хорватських портів на Адріатичному морі. З підписанням Дейтонських угод міжнародна допомога полегшила процес відновлення економіки. Проте наслідки міжетнічного конфлікту продовжували негативно впливати на економічний стан. За офіційними даними у 1996 р. було 180 тис. безробітних. Торгове сальдо від'ємне: імпорт перевищував експорт майже у 15 разів.

Основні статті експорту — лісоматеріали, папір, металеві вироби. Міжнародна програма реконструкції передбачала виділення в 1996—2000 рр. 5,1 млрд. дол.

Наприкінці 1997 р. у БІГ було створено Центральний банк, а в січні наступного року запроваджено єдину валюту (боснійську марку), що стало однією з найважливіших умов економічного росту. Також затверджено закон про приватизацію, підписано договір із Паризьким клубом про реструктуризацію зовнішнього боргу. З початку XXI ст. повільно зростав ВВП. У 2006 р. він становив 21,4 млрд. дол. (5316 дол. на душу населення). Надалі залишається високим безробіття, низький рівень інвестицій.

4. Основні вектори зовнішньої політики Боснії і Герцеговини на сучасному етапі

Зовнішньополітичні зв'язки визначаються "Базовими принципами зовнішньої політики і діяльності Боснії і Герцеговини", прийнятої 17 лютого 1998 р. Цей документ був узгодженою позицією політичних сил БіГ щодо загальних принципів і цілей міжнародної діяльності в галузі двосторонньої і багатобічної співпраці. Держава є членом ООН (1992), Ради Європи (2001).

БіГ визнала незалежність України 20 квітня 1992 р., наша держава зробила аналогічний крок у відповідь 12 жовтня 1992 р., коли постала проблема міжнародно-правового забезпечення участі українських миротворців у складі сил ООН. 30 листопада 1999 р. закінчилось перебування українського миротворчого батальйону в БіГ.

У квітні 1995 р. в Сараєво з офіційним візитом перебувала українська делегація на чолі зі заступником міністра закордонних справ. 13 березня 2002 р. Сараєво відвідала офіційна делегація міністерства закордонних справ України, яка обговорювала питання двостороннього співробітництва та візового режиму для власників дипломатичних паспортів. Тоді ж було укладено Угоду про інвестиційне співробітництво. Зустріч президентів України та БіГ відбулася 22 травня 2003 р. у Зальцбурзі.

БіГ експортує в Україну напівфабрикати з вуглецевої сталі, кислоти, шкіру, етиловий спирт, пластмасову тару та пакувальні вироби для транспортування. Натомість з України вона імпортує ліки, центрифуги, крани, клапани, вентилі, взуття на полімерній та гумовій підошві, шкіряний і вовняний одяг тощо. У 2002 р. товарообіг між БіГ та Україною становив 23 229 тис. дол., а у 2003 р. — 13 381 тис. дол. (у т. ч. товарами — 13 тис. дол.).


Висновки

Отже, в березні 1992 р. а Боснія і Герцеговина проголосила незалежність і спочатку була визнана країнами Європейського союзу і США, слідом за чим її почали визнавати і інші держави по всьому миру. Нерегулярні війська сербів, негласно підтримувані Югославській армією, почали громадянську війну, за підсумками якої держава розпалася. Під час війни часто підписувалися різні договори та перемир'я, які незабаром порушувалися.

ЄС і ООН був створений план по врегулюванню ситуації в Боснії та Герцеґовині. Відповідаючи йому, країна поділялася на 10 областей, кожна з яких була однорідна за своїм національним складом. Боснійських сербів на чолі з радість Караджича повертали відібрану у мусульман територію. Хорвати і боснійців погодилися з цим планом, але серби відмовилися слідувати йому. В серпня е 1995 рік а літаки ВПС США приступили до бомбардування позицій військ боснійських сербів. В результаті боснійців і хорвати визнали автономію сербської громади у складі Боснії та Герцеґовини. В грудні 1995 року конфлікт був улагоджений Дейтонскімі угодами за посередництва США. Але і після підписання цих угод обстановка в регіоні була вкрай нестійка.

Сьогодні також Боснія і Герцеговина залишається в конфліктній зоні, більш того, сьогодні Боснія і Герцеговина входить в плани зовнішньої політики багатьох інших країн, наприклад Великобританії і США, які намагаються примирити локальний конфлікт, доки він ще не переріс в глобальний.


Список літератури

1.         Вулевич М. Боснія і Герцеговина: історія становлення миру і розвиток державності на сучасному етапі // Право України. – 1998. - №4. – с. 100-107.

2.         История южных и западных славян: в 2-х т. – Т.2. Новейшее время: Учебник / Под ред. Г.Ф.Матвеева и З.С. Ненашевой. – М.: Изд-во МГУ, 2001.

3.         Кріль М.М. Історія країн Центрально-Східної Європи (кінець ХХ – початок ХХІ ст.): Навч. посібник. – К.: Знання, 2008.

4.         Яровий В.І. Новітня історія країн Східної Європи: Курс лекцій (40-90-ті рр. ХХ ст.). – К.: Либідь, 1997.

5.         Яровий В.І. Історія західних та південних слов’ян у ХХ ст.: Курс лекцій: Навч. посібник. – К.: Либідь, 1996.


Информация о работе «Політичний та економічний розвиток Боснії і Герцеговини у 1990-2005 рр.»
Раздел: История
Количество знаков с пробелами: 26361
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
21579
0
0

... ії, які пройшли до парламенту, заявили про свій пріоритет на право представництва інтересів албанської меншини. 2. Економічний розвиток Македонії у 1900 – 2005 рр. Економічно Македонія сьогодні є однією з найбідніших держав регіону. Приватизація розпочалася ще в 1990 р., коли передавалися акції всім членам трудового колективу. Другим етапом приватизації стало ухвалення Закону про трансформац ...

Скачать
18622
0
0

... спрямування, дипломат Даніло Тюрк, за якого проголосувало майже 70% виборців. У другому турі його конкурентом був провладний кандидат Л. Петере.   2. Економічний розвиток Румунії у 1900–2005 рр. Словенії сьогодні є доволі успішною, її сталість підтримується політичною стабільністю. Майже весь час незалежності при владі перебуває Ліберально-демократична партія. Інвесторів приваблює висококвал ...

Скачать
22514
0
0

... партія, Демократична партія — Нова Сербія і партія Група 17 плюс. Уряд очолив В. Коштуніца. Серед його пріоритетних завдань є поновлення припинених переговорів про відносини Сербії з ЄС. 2. Соціально-економічний розвиток Сербії у 1990 – 2005 рр. Розпад СФРЮ, запровадження торгово-економічних санкцій проти СРЮ, значні витрати на підтримку боснійських і країнських сербів, придушення наці ...

Скачать
60285
0
0

... свою чергу призведе до погіршення етнічних стосунків. Звертає увагу на те, що вперше за останні століття Захід виступи на боці мусульман проти православних. Загалом події трансформації політичного устрою Югославії в кінці 90х – початку ХХІ століття досліджені не дуже добре, передовсім бракує об’ємних, ґрунтовних та об’єктивних робіт. Джерельною базою курсової роботи є періодичні видання – газети ...

0 комментариев


Наверх