КЛАСИЧНИЙ ПРИВАТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра_________

«Отримано»

Реєстраційний номер № ____

від «__» ___________200_ р.

«Відправлено з зауваженнями»

Реєстраційний номер №____

від «__» __________200_ р.

«Отримано повторно»

Реєстраційний номер №___

від «__» __________200_ р.

КОНТРОЛЬНА РОБОТА

з дисципліни

на тему

Виконав(ла)

студент(ка) ___курсу

групи________________

 (прізвище, ім’я, по батькові)

Перевірив:_______________

 (оцінка, дата, підпис викладача) (прізвище, ім’я, по батькові)

Адреса університету: Адреса для повідомлення результату

69002, м. Запоріжжя, контрольної роботи студента:

вул. Жуковського, 70-б.

Тел. 63-99-73

 (індекс, населений пункт, вулиця, будинок, квартира)

м. Запоріжжя, 200_ р.

ПЛАН

Вступ____________________________________________________3

1.  Пізнє звільнення від феодалізму____________________________6

2.  Війни, Голодомор, репресії _______________________________7

3.  Перебування українських земель під владою різних загарбників_8

4.  Еміграція______________________________________________9

5.  Недостатній науковий обмін______________________________10

Висновки________________________________________________12

Список використаної літератури_____________________________13


ВСТУП

Сьогодні ні для кого не секрет, що Україна не входить до числа найбільш розвинених країн світу. Більше того – вона належить до найменш розвинених країн Європи та СНД. Цей факт перманентно підтверджується безліччю повідомлень у ЗМІ, які наочно інформують суспільство про ступінь відставання України від розвинених країн, апелюючи при цьому цифрами статистичних досліджень, матеріалами з різноманітних конференцій тощо. Наведемо кілька прикладів, узятих із українських ЗМІ:

«Как известно, все познается в сравнении, и сравнение это бывает часто не в пользу нашей страны. Украинцы живут хуже всех в Европе, наша страна занимает одно из первых мест в мире среди стран с минимальным естественным приростом населения, и, наконец, «контрольный выстрел» - украинцы попали в пятерку наименее счастливых стран мира. Понятно, что Украина не выдерживает конкуренции с развитыми странами. Но даже сравнение с ближайшими соседями – государствами СНГ – также не в нашу пользу.

По данным Межгосударственного статистического комитета СНГ, по показателю прироста ВВП в январе-мае 2008 года Украина занимает 4-е место с конца. С приростом в 6,4% ей удалось опередить лишь Таджикистан (5,1%), Молдову (4,3%) и Казахстан (4,0%). Для сравнения: в Азербайджане за этот период ВВП вырос почти на 15%, в Беларуси - на 10,4%, в Армении – на 9,8%» (Finance UA 25.07.2008).

«Опыт экономически развитых стран и в еще большей степени стран, совершивших экономический рывок (в разные периоды ХХ века - Япония, Корея, Германия, Ирландия, Чехия, Венгрия, Словения), свидетельствует о решающем значении именно человеческого капитала, качества рабочей силы и мотивации эффективного труда. Эта новая концепция, ориентированная на примат человеческого развития, заменила устаревшую, движущей силой в которой признавалось накопление материального богатства…

К сожалению, Украина придерживается абсолютно другой экономической доктрины, которая опирается на принципы не высокого качества, а низкой стоимости, дешевизны (сырья, товаров, технологий, рабочей силы). Такой подход, бесспорно, и сегодня приносит успехи, но он характерен не для европейских, а для азиатских стран (Индия, Китай, Корея). Следствием его реализации является формирование социальной структуры, в корне отличающейся от европейской: вместо доминирования среднего класса и весьма умеренного уровня расслоения - поляризованное общество с высокой долей бедного населения. Важно, что низкому в целом уровню жизни соответствуют и низкие его стандарты, которые принимает население» («Зеркало недели», 28 апреля 2007 года).

«Отечественные ученые отмечают стратегическое отставание Украины от технологически развитых стран. Это вызвано тем, что в новые промышленные разработки у нас сегодня вкладываются давно и безнадежно устаревшие технологии. Эту мину замедленного действия под экономику страны Украина сможет реально ощутить уже лет через 15.

Украина хотела бы сотрудничать с Россией в области нанотехнологий. Об этом сегодня на международной конференции заявил первый вице-премьер-министр Украины, министр финансов Николай Азаров. По его словам, в России начала действовать госпрограмма развития данной отрасли, на которую выделяется 8 млрд долл. «Украина не может выделить такой ресурс на развитие такого направления», – сказал Н.Азаров, добавив, что в проекте госбюджета Украины на 2008 г. заложено 500 млн грн на развитие нанотехнологий» (РБК-Украина, 27.09.2007).

«Украина значительно отстает по уровню человеческого развития, даже в сравнении со своими соседями – Венгрией, Россией, Польшей и прочими, занимая при этом 76 место из 170 стран, анализируемых программой развития ООН.

Об этом свидетельствуют данные последнего глобального отчета программы развития ООН в Украине о человеческом развитии, заявил координатор системы ООН и постоянный представитель программы развития ООН в Украине Френсис О'Доннелл.

По словам Ф.О'Доннелла, основными критериями определения человеческого развития были не только экономика и образование, но и медицина и сфера здравоохранения: "В Украине очень грустная ситуация в секторе здоровья. Ожидаемая продолжительность жизни составляет всего 67,7 года", - отметил он и добавил, что вероятность того, что родившийся человек проживет до 60 лет только 74%, а 26% даже не имеют шансов перешагнуть этот барьер» («Газета 24» 24 июня 2008 года).

«…нинішні можливості України протистояти навалі зарубіжних фільмів наочно демонструють такі цифри: якщо за рік Індія виробляє 800–900 фільмів, США – 600–700, Росія – близько 50, то Україна – максимум 2–3 стрічки. Неважко здогадатися, чия продукція домінуватиме у нашому культурному просторі й який вплив справлятиме вона на особистість.

 Суттєве відставання України в “культурному виробництві” можна проілюструвати й іншими фактами. Так, якщо в Росії у 2000 р. було випущено 59 543 назви книжок загальним тиражем 472,2 млн. примірників, то в Україні (кількість населення дорівнює третині населення Російської Федерації) в десять разів менше – 43,5 млн. книжок 7300 назв, тобто стільки ж, скільки випускають деякі російські видавництва, наприклад “Ексмо-прес” (42,3 млн.). І ще слід навести такі цифри. На одного жителя України видається близько одного примірника книжки на рік, тоді як у Росії – 3,5, у Білорусі – 5,5, у Польщі – 9,5, а в Німеччині – 12 примірників» (Мультиверсум. Філософський альманах. – К.: Центр духовної культури, – 2006. – № 52).

Всі ці цитати підтверджують той факт, що Україна, на жаль, значно відстає від розвинених країн Європи, пострадянського простору і всього світу. Таке становище є наслідком минулих подій та явищ, які і призвели до відставання України за економічними, політичними, науковими, культурними та іншими показниками. В цій роботі ми спробуємо визначити, які саме фактори призвели до історичного та психологічного відставання України від більшості розвинених країн світу.


Информация о работе «Фактори відставання України у психологічному та історичному планах»
Раздел: История
Количество знаков с пробелами: 20161
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
220073
4
2

... допомогу дітям-інвалідам та їх сім'ям. Системне виконання індивідуальних реабілітаційних програм із першого року життя дитини істотно змінює на краще її майбутнє. Головною метою соціальної реабілітації дітей із вадами психофізичного розвитку є надання можливості: дітям-інвалідам подолати труднощі розвитку, засвоїти побутові та соціальні навички, розвинути свої здібності, повністю або частково і ...

Скачать
482216
0
0

... Философия культуры. – М.: NOTA BENE, 2001. – 349 с. 5.  Додельцев Р.Ф. Концепция культуры З. Фрейда. – М.: Знание, 1989. – 60 с. 6.  Киссель М.А. Джамбаттиста Вико. – М.: Мысль, 1980. – 197 с. 7.  Культурологія. Українська та зарубіжна культура: Навч. посібник (М.М.Закович, І.А.Зязюн, О.М.Семашко та ін.). – з вид. – К.: Знання, 2007. – 567 с. 8.  Фрейд Зігмунд. Вступ до психоаналізу: Лекції ...

Скачать
195443
0
0

... українського народу. Україна на шляху суверенного розвитку: суспільно-політичні трансформації. Формування політичних партій. “Партія влади” та опозиція, їх вплив на громадсько-політичне життя в Україні. Соціальна політика в контексті нових реалій. Культура, освіта та наука в умовах функціонування суверенної держави. Українська церква та проблеми духовного відродження нації. Партійне життя. ...

Скачать
280355
2
1

... . Деякі американські фірми купують устаткування для АЕС навіть в Японії! США не побудували жодного реактора за останні десять років. [48] РОЗДІЛ ІІ ГОЛОВНІ ФАКТОРИ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ БЕЗПЕКИ США 2.1. Геополітичні плани США На початку ХХ століття коли США почали перетворюватися в одну з ведучих держав світу, ідеологи американського гегемонізму заявили про зазіхання США на панування у всьому ...

0 комментариев


Наверх