1.         Пізнє звільнення від феодалізму

 

Порівняно із розвиненими країнами Західної Європи, Україна досить пізно звільнилася від феодалізму. Феодальні пережитки в селі гальмували розвиток товарно-грошових відносин в країні, негативно відбивалися на розвитку внутрішнього ринку. Три чверті населення займалися сільським господарством, в той час як в розвинених країнах Європи – менше половини. Ця обставина впливала на складання ринку робітничої сили, деформувала процеси індустріалізації. Велика кількість сезонних, тимчасових та інших категорій робітників не могли продати землю. Це відбивалося на рівні їхньої кваліфікації, що в свою чергу гальмувало впровадження передової техніки, а значить відбивалося на всьому процесі монополізації промисловості. Селянин, що прийшов у місто на заробітки, , примушений був погоджуватися на будь-яку роботу аби врятуватися від голодної смерті.

Негативно вплинуло пізнє звільнення від феодалізму і на розвиток науки в Україні. До часу створення першого класичного університету в Україні – Харківського університету (1805 р.) в Європі близько шести століть уже існувала мережа університетів. Зазначимо, що найстаріший університет України – Львівський – засновано в 1661 р., але він не робив прямого впливу на розвиток науки в Україні, оскільки Львів з XIV ст. був під владою Польщі.

У XVIII ст. (після першого розділу Польщі) місто було під владою Австрії, потім увійшло до складу Австро-Угорської імперії. В університетах середньовічної Європи обов'язковими предметами були латина, давньогрецька, іврит. Саме латина була мовою міжнаціонального наукового спілкування до кінця XVIII ст. Потім її витіснила французька мова. Сьогодні мовою міжнаціонального спілкування стала англійська. Виникнення в Європі початку XVI ст. наукових співтовариств ("Республіка вчених", "Республіка листів") з такими прогресивними атрибутами, як науковий обмін в епістолярній формі, у формі статей і візитів, стало одним із перших кроків у напрямку інтеграції вчених. Україна разом із Росією вступила пізніше всіх європейських країн на шлях організованої підготовки своїх наукових кадрів і структурування своєї науки. І до нині науці в нашій країні так і не вдалося інтегруватися в ту систему, що склалася та удосконалюється в Європі.

2.         Війни, Голодомор, репресії

Оцінюючи фактори, які мали вплив на розвиток України, не слід забувати про масові втрати людей в Першій та Другій світових війнах, величезні втрати молодого працеспроможного талановитого населення за часів сталінських репресій та голодоморів. Україна серед країн СНД понесла безпрецедентні втрати людей молодого віку – саме тих, з кого наука, культура, економіка черпають свої найголовніші сили.

Голодомор, репресії та війни не тільки призвели до величезних матеріальних, людських втрат, вони вплинула на свідомість, моральний стан мільйонів людей, залишили глибокий слід у їхній пам'яті. Після ВВВ українське суспільство, як і все радянське, стало іншим. За оцінкою О.Зубкової, це було суспільство, що вийшло із війни, а разом з ним прийшли нові механізми суспільної поведінки, зміна почуттів і настроїв людей.

Протягом тривалого періоду історична наука була зайнята підрахунком насамперед матеріальних та демографічних наслідків війни, свідомо замовчуючи моральні її наслідки для суспільства в цілому і українського зокрема. Крім того, лише зараз завдяки опрацюванню нових історичних джерел (насамперед архівних матеріалів, що раніше були закритими для користування), з'являється справжня картина матеріальних та демографічних втрат СРСР та УРСР, як його складової частини, під час Другої світової війни та Великої Вітчизняної війни. Зміну морального стану населення України внаслідок війни спричинили в основному такі основні групи факторів: матеріальні та демографічні втрати та пов'язана з ними зміна соціальної структури українського суспільства; наслідки окупаційної політики фашистських загарбників; політика радянської влади після повернення на звільнені території і "радянізація" приєднаних до УРСР етнічних українських земель, що були у складі інших держав; зміна національної структури українського суспільства у воєнні та в перші повоєнні роки. Від цих факторів у суспільстві прямо залежала суспільна атмосфера, свідомість, моральний стан та настрої українського народу.

Починаючи з 20-х і майже до 90-х років, наукова інтелігенція України піддавалася політичним репресіям. Так, на засіданні політбюро ЦК КП(б)У в червні 1922 р. було розглянуто питання про фактичне вигнання із країни «реакційної професури». На підставі прийнятого рішення проведена «грандіозна робота» щодо визначення конкретних кандидатур для примусового виселення. Уже 3 серпня 1922 р. список було підготовлено. До нього було включено 77 представників української інтелігенції. Серед них 47 працівників вищих шкіл з Києва, Харкова, Катеринослава, Одеси.

Операція, пов’язана з висилкою інтелігенції, була закінчена на початку 1923 р. І наступні роки стали часом політичних репресій наукової інтелігенції України. Серед членів Академії наук України, починаючи з 1924 р., репресовано 26 академіків та дев’ять членів-кореспондентів. Історикам ще належить назвати усіх вчених, які зазнали політичних утисків. Більшість з них пішли з життя передчасно й трагічно. Але навіть ті, хто з випадкових обставин залишився живим, на довгі роки були вирвані з наукової роботи. Багато – назавжди.


Информация о работе «Фактори відставання України у психологічному та історичному планах»
Раздел: История
Количество знаков с пробелами: 20161
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
220073
4
2

... допомогу дітям-інвалідам та їх сім'ям. Системне виконання індивідуальних реабілітаційних програм із першого року життя дитини істотно змінює на краще її майбутнє. Головною метою соціальної реабілітації дітей із вадами психофізичного розвитку є надання можливості: дітям-інвалідам подолати труднощі розвитку, засвоїти побутові та соціальні навички, розвинути свої здібності, повністю або частково і ...

Скачать
482216
0
0

... Философия культуры. – М.: NOTA BENE, 2001. – 349 с. 5.  Додельцев Р.Ф. Концепция культуры З. Фрейда. – М.: Знание, 1989. – 60 с. 6.  Киссель М.А. Джамбаттиста Вико. – М.: Мысль, 1980. – 197 с. 7.  Культурологія. Українська та зарубіжна культура: Навч. посібник (М.М.Закович, І.А.Зязюн, О.М.Семашко та ін.). – з вид. – К.: Знання, 2007. – 567 с. 8.  Фрейд Зігмунд. Вступ до психоаналізу: Лекції ...

Скачать
195443
0
0

... українського народу. Україна на шляху суверенного розвитку: суспільно-політичні трансформації. Формування політичних партій. “Партія влади” та опозиція, їх вплив на громадсько-політичне життя в Україні. Соціальна політика в контексті нових реалій. Культура, освіта та наука в умовах функціонування суверенної держави. Українська церква та проблеми духовного відродження нації. Партійне життя. ...

Скачать
280355
2
1

... . Деякі американські фірми купують устаткування для АЕС навіть в Японії! США не побудували жодного реактора за останні десять років. [48] РОЗДІЛ ІІ ГОЛОВНІ ФАКТОРИ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ БЕЗПЕКИ США 2.1. Геополітичні плани США На початку ХХ століття коли США почали перетворюватися в одну з ведучих держав світу, ідеологи американського гегемонізму заявили про зазіхання США на панування у всьому ...

0 комментариев


Наверх