2. Ушкодження та ремонт бетонних конструкцій

Локальні ушкодження залізобетонних і бетонних конструкцій глибиною до 30 мм (відколи, раковини, відшарування бетону від арматур) ліквідують за допомогою грубозернистої ремонтно-відбудовчої суміші Ceresit CD 22. Перед застосуванням суміші Ceresit CD 22ушкоджені ділянки бетонної конструкції слід очистити від шарів бетону, який втратив зчеплення з основою або має низький рівень рн (менше 11). Крім того металеві елементи залізобетонних конструкцій слід очистити від іржі й обробити спеціальними складами, що перешкоджають подальшому протіканню процесів корозії металу (эпоксидная суміш Ceresit CD 31 або цементна Ceresit CD 30).

Ceresit CD 22 наносять шаром товщиною від 5 до 30 мм безпосередньо на контактний шар методом "мокре на мокре". Його готовлять шляхом заутвору з наступним перемішуванням сухої суміші Ceresit CD 22 або Ceresit CD 23 з контактною емульсією Ceresit CC 81 у співвідношенні, необхідному для одержання пластичної маси, придатної для зручної роботи за допомогою щітки макловиці. Для одержання ремонтного розчину грубозернисту суху смесьсеrеsіt CD 22 зачиняють чистою водою (температура води +15...20°З) з розрахунку 3,75 л води на 25 кг сухій суміші й перемішують до одержання однорідної маси без грудок, витримують протягом 3 хвилин і повторно перемішують.Використовувати розчинну суміш випливає протягом 45 хвилин. Приготовлену масу наносять на ушкоджені ділянкик онструкцій за допомогою металевого шпателя або тертки. Також можна використовувати метод набризгу.

Після затвердіння основного ремонтного розчину на відновлювані поверхні наносять завершальний шар із дрібнозернистої ремонтної суміші Ceresit CD 23. Для цього спочатку готовлять розчинну масу, ретельно замішуючи суху суміш Ceresit CD 23 з водою (з розрахунку 3,2 - 3,5 л води на 25 кг суміші). Через 3 хвилини розчинну суміш зновуперемішують. Основу воложать і наносять дрібнозернисту ремонтну масу за допомогою шпателя заповнюючи всідрібні дефекти основи.

Матеріалом Ceresit CD 23 можна не тільки створювати ідеально гладкі бетонні поверхні. Він використовується й у випадках, коли необхідно поліпшити зовнішній вигляд невеликих ділянок бетонної конструкції. На них наносять розчинну суміш Ceresit CD 23, надаючи готової поверхні за допомогою різних інструментів фактуру, що повторює фактуру вихідного бетону.

Якщо ж відбудовні роботи необхідно виконати на ділянках, що займають велику площу, то для одержання рівномірної суцільної поверхні її покривають тонким шаром, що вирівнює, шпаклівки. Для цього використовують матеріал Ceresit CD 24. Шпаклівку наносять на зволожену основу шаром 0,5 - 5 мм. Після затвердіння матеріалу Ceresit CD 24 на нього наносять захисний шар, призначений для затримування процесу подальшої карбонізації. Дані види робіт можнаробити винятково в суху погоду.

Етапи вирівнювання й захисту поверхні:

Этапы выравнивания и защиты поверхности


Этапы выравнивания и защиты поверхности

Этапы выравнивания и защиты поверхности

Ремонт і заповнення тріщин

Ушкодження залізобетонних конструкцій завжди супроводжується утвором тріщин. Найчастіше вони мають неприпустиму ширину розкриття (припустимою шириною розкриття тріщин, яку можна вважати незначної,уважається 0,3 мм - такі тріщини називають волосяними). Якщо ж ширина тріщини перевищує 0,3 мм, у неї може проникати волога. При мінусових температурах вода перетворюється в лід, який, збільшуючись в обсязі, продовжує розширювати тріщини. Цей процес повторюється при кожному циклі розморожування-відтавання. Тріщина поступово розширюється, у неї попадає усе більше води, і ситуація постійно збільшується. Таким чином, через якийсь час волога досягає арматури, де починається процес корозії й, як наслідок руйнування бетону.

Щоб уникнути цього, навіть волосяні тріщини рекомендується ліквідувати на як можна більш ранньому етапі. Насамперед, поверхня бетону обробляють струменем холодної води. Потім за допомогою гумового шпателя тріщини зашпаровують розчинною сумішшю Ceresit CX 1або Ceresit CX 5, розвівши її до сметаноподібної консистенції.

Тріщини в конструкціях виникають як паралельно робочій арматурам, так і перпендикулярно їй. Перші менш шкідливі,чому другі, але якщо вони проходять через увесь елемент конструкції, їх необхідно ліквідувати. Тому поява тріщин, ширина їх розкриття, місцезнаходження в елементі є факторами які визначають наявність і ступінь ушкодженняконструкції, а також методи виправлення цих дефектів.

Заповнення тріщини можна виконувати різними способами, застосовуючи різноманітні матеріали. Вибір способу й матеріалу залежить від причин виникнення тріщин, характеру, типу й впливу на несучу здатність залізобетонної конструкції. Останній фактор особливо важливий.

Якщо елемент конструкції не втрачає несучої здатності, можна застосувати метод розшивки поверхні тріщин і її подальшого забивання. Спочатку дуже ретельно простукують усю лінію тріщини, щоб виявити навіть незначні порожнечі. Усі окам'янілі забруднення видаляють металевою щіткою, потім стисненим повітрям ретельно очищають тріщини. Після цього за допомогою шпателя заповнюють їх полімерцементної розчинною сумішшю Ceresit CX (CX 1 CX 5). Замазують тріщини перпендикулярно шву, потім вирівнюють "на здирання" урівень із площиною бетону.

Якщо елемент конструкції втрачає несучу здатність або якщо розшивати поверхня недоцільно, одним з найбільш ефективних способів є ін'єкції полімерних смол безпосередньо в тріщину. Рухливі тріщини заповнюють матеріалом Ceresit CD 33, а нерухливі - Ceresit CD 32. Ці сучасні малов’язкі композиції на основі епоксидних смол здатні до зчеплення з вологим бетоном. Крім того, ін'єкції можливі в широкому інтервалі температур, вони мають незначну усадку й тягучість, тому ними можна якісно заповнювати тріщини.

Роботи з ін'єкцій смол необхідно робити в такій послідовності:

• підготовка тріщин

• визначення місцезнаходження крапок ін'єкцій і герметизації поверхні

• ін'єкції смоли й заповнення отворів.

Підготовка тріщин

Перед застосуванням ін'єкційних композицій основу очищають від речовин, які знижують адгезію з нею, таких як жир, масло, оліфа, мастика і т.д. Неміцні, тендітні ділянки поверхні видаляють механічно, потім виконують надсічку поверхні тріщин з наступним їхнім очищенням. Тріщини із шириною розкриття менш 0,5 мм очищення не вимагають. Бруд і воду із тріщин видаляють за допомогою стисненого повітря від компресора. Після ретельного очищенняповерхні приступають до розмітки крапок ін'єкцій.

Визначення місцезнаходження крапок ін'єкцій і герметизації поверхні

Відстань між крапками ін'єкцій визначається, як правило, глибиною й шириною розкриття тріщин (близько 30 див). Слід прагнути звести кількість крапок ін'єкцій до розумного мінімуму, який здатний забезпечити максимальне проникнення смоли й вільне заповнення нею тріщини при невисокому робочому тиску.

Розмітку під отвори, які передбачається свердлити, виконують за допомогою дротових цвяхів із кроком приблизно 30див. Потім тріщину ізолюють матеріалом Ceresit CX 5. Після затвердіння цвяхи видаляють, просвердлюють отвору на глибину приблизно 5 див (їх діаметр повинен відповідати розміру набивних обладнань) і очищають стисненим повітрям.

Технологічні операції з ремонту тріщин

1. Розшивання тріщин за допомогою перфоратора

2. Очищення тріщин і отворів стисненим повітрям

3. Забивання тріщин

4. Ін'єкція смоли.

Ін'єкції смоли

Існує кілька способів ін'єкцій, найпоширенішими є наступні:

• з подачею матеріалу самопливом або під тиском з попереднім перемішуванням компонентів

• з безперервною індивідуальною подачею смоли й затверджувача, які йдуть по окремих трубках

Тиск ін'єкції залежить від ширини розкриття, глибини тріщин і в'язкості смоли. Як правило, воно повинне бути невисоким і не перевищувати 0,1 Мпа.

Точки ін'єкції вертикальних і порядок чергування крапок ін'єкції в горизонтальних елементах. Істотним при ін'єкції будь-якої тріщини є рівномірне проникнення розчинної суміші й абсолютне заповнення нею тріщини. Ін'єкції похилих або вертикальних тріщин починають із найнижчої точки й роблять роботу знизу нагору. Така послідовність необхідна, оскільки смола має властивість випливати із точки, розміщеної вище.

Для горизонтальних тріщин чіткий порядок добутку робіт відсутній. Ін'єкції виконують або від країв тріщини, рухаючись до середини, або навпаки, від середини, рухаючись спочатку вліво до кінця тріщини, а потім вправо, або від середини поперемінно вправо й уліво


Информация о работе «Технологія підготовки бетонної поверхні під просте фарбування водними сумішами»
Раздел: Строительство
Количество знаков с пробелами: 22759
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 3

Похожие работы

Скачать
44407
3
10

... на справних пристроях. Робоче місце маляра повинно бути добре освітлене природним світлом. Це дає змогу правильно підбирати кольори фарбувальних сумішей і взагалі якісно виконувати опоряджувальні роботи. У приміщеннях має бути кімнатна температура (18-20 °С). Для роботи з нітроемалевими фарбами або іншими сумішами, що виділяють шкідливі для здоров'я людини леткі пари, слід забезпечити штучну або ...

Скачать
50659
3
11

... +40 Стійкість до дощу Через 1-2 год (залежно від температ Через 12 год ури і вологості повітря) Витрата, л/м2 0,3-0,7 0,2-0,5 Способи захисту залізобетонних конструкцій наведено на рис. 7.1. 8. Улаштування захисних покриттів будівельних залізобетонних конструкцій Для захисту бетону і залізобетонних конструкцій, що зазнають впливу різних рідин і агресивних середовищ, широко ...

Скачать
32748
1
4

... підготовки поверхні. Рукавички – для захисту рук під час підготовки поверхні Помости і ліса - для роботи на висоті 3. Матеріали для виконання декоративних штукатурок «Короїд» Ceresіt СТ 60 – полімерна штукатурка , призначена для декоративного опорядження поверхонь усередині і зовні будинку по бетонних, цегляних, поштукатурених основах і в системах теплоізоляції фасадів, а також по основах ...

Скачать
49891
1
26

... кань розчину, бруду, пилу, відбивання відшарованих частинок насікають пневматичним молотком або ручним інструментом. 15. Підготовку цегляних поверхонь до облицювання закінчують промиванням водою.   6. Облицювання стін керамічними глазурованими плитками на розчині по діагоналі Перед початком облицьовування стіни провішують, встановлюють маяки і розмічають місцеположення фризового ряду, ...

0 комментариев


Наверх