3.1 Виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів

Забезпечення населення високоякісною продукцією є одним із найважливіших завдань соціально-економічної політики держави. Розвиток підприємств харчової промисловості має для області важливе як економічне, так і соціальне значення. Середньооблікова чисельність штатних працівників галузі складає понад 15% від чисельності працюючих у промисловості. Харківщина традиційно посідає провідні місця в Україні з виробництва окремих видів продовольчих товарів. Регіон є одним із лідерів у виробництві кисломолочних продуктів, борошна, хліба та хлібобулочних виробів, соняшникової нерафінованої олії, цукру та ін.

На підприємствах галузі працює 27,2%від загального обсягу реалізованої промислової продукції області.

У галузі випуску харчових продуктів працюють такі провідні підприємства:

- ЗАТ «Вовчанський олієекстраційний завод»;

- ТОВ «Техноком»;

- ТОВ «ЛГЗ «Пройм»;

- Харківське відділення ВАТ «Сан ІнБев Україна»;

- АТЗТ «Куп’янський молочноконсервний комбінат»;

- ЗАТ «Філіп Морріс Україна»

- ТОВ «Вовчанський м’ясокомбінат»;

- ЗАТ «Харківський жировий комбінат»;

- ДП «Ново покровський комбінат хлібопродуктів»;

- ЗАТ «Харківська бісквітна фабрика» та ін.

Пріоритетними напрямками подальшого розвитку галузі є впровадження сучасних технологій, технічне переоснащення підприємств, підвищення якості продукції, активна маркетингова діяльність.


3.2 Виробництво іншої неметалевої мінеральної продукції

Наявність природних сировинних родовищ, здійснення в області будівельно-монтажних робіт, концентрація трудових ресурсів створили об’єктивні передумови розвитку в регіоні потужного будівельного комплексу, важливою складовою якого є виробництво продукції для будівництва. На сьогодні промисловість області здатна забезпечити необхідною продукцією увесь будівельний цикл – від початкової стадії (закладення фундаменту) до кінцевої (облицювальних та оздоблювальних робіт).

Харківська область входить до трійки лідерів з виробництва цементу, плитки керамічної, блоків та цегли з цементу, штучного каменю та бетону для будівництва. Регіон також є одним із провідних виробників листів гофрованих, шиферу та виробів із азбестоцементу.

До найбільших заводів галузі неметалевої мінеральної продукції є:

-  ЗАТ «Харківський платків завод»;

-  ТОВ «Малинівський склозавод»;

-  ТОВ «Мереф’янська скляна компанія»;

-  ХФ ЗАТ «Слобожанська будівельна компанія».

3.3 Легка промисловість

Легка промисловість Харківщини представлена підприємствами малого та середнього бізнесу.

До підприємств, що спеціалізуються на виробництві верхнього одягу, головних уборів, карнавальних костюмів, сценічного одягу, робочого взуття та одягу, тканин, тари з поліпропілену належать:

-  ТОВ «Спец майстер»;

-  ТОВ «Дебант Україна»;

-  ВАТ «Фабрика театрального реквізиту»;

-  ТОВ «Мангуст ЛТД»;

-  ВКФ «Фаст»;

-  ВАТ «Вовчанська взуттєва фабрика»;

-  ЗАТ «Декор Класік».

Целюлозно-паперова та поліграфічна галузі включають в себе виготовлення цілого ряду різноманітних виробів, а саме: паперу та картону, різноформатної картонної тари, шпалер, виробів побутового призначення, виготовлення друкарських форм, проведення оздоблювальних і брошурувально-палітурних робіт та безпосередньо ведення поліграфічної діяльності (друкування газет, журналів, книжкової продукції, дитячих альбомів, ігор та ін..)

В області працюють понад 300 поліграфічних підприємств різних форм власності та різної потужності, понад 120 видавництв та видавничих організацій, що випускають найрізноманітнішу продукцію.

Кращих показників у цій галузі здобули: ТОВ «Пакс Імпекс», ТОВ ПП «Фоліо плюс», ТОВ «Фактор друк», ТОВ «Наргус».

3.4 Паливно-енергетичний комплекс

Визначальний вплив на стан економіки області, вирішення проблем соціальної сфери має розвиток енергетики.

Паливно-енергетичний комплекс області представлено підприємствами за такими основними видами діяльності, як :

1.  добування паливно-енергетичних корисних копалин;

2.  виробництво продуктів нафто перероблення та коксу;

3.  виробництво та розподілення електроенергії, газу та води.

Характерною особливістю Харківської області є наявність власної сировинної бази і можливість забезпечення всіх галузей економіки регіону електроенергією та природним газом.

Харківська область з точки зору досягнень, можливостей та перспектив займає особливе місце в нафтогазовому комплексі України.

Харківська область з точки зору досягнень, можливостей та перспектив займає особливе місце в нафтогазовому комплексі України. На сьогодні запаси природного газу по області сягають 35% від запасів України, що розробляються. Крім того, Харківська область забезпечує 43,4% від загального видобутку країни.

На території області зареєстровано 39 газових та нафто газоконденсатних родовищ, які розкриті майже 1500 пошуковими, розвідувальними та експлуатаційними свердловинами.

 


Информация о работе «Економіко-географічний комплекс Харківської області»
Раздел: География
Количество знаков с пробелами: 28558
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
70108
8
11

... Проблема дослідження балансу відновлення та споживання атмосферного повітря тісно пов’язана з екологічно. безпекою території локального та регіонального рівнів. ЇЇ важливість і складність обумовлена, як зміною структури промисловості, так і підвищенням ролі екологічного фактора в господарюванні. Загальна методика розрахунку відновлення – споживання атмосферного кисню запропонована в роботах ...

Скачать
31860
0
3

... збільшились на 9,5% і становили 2 млрд. 480,21 млн.дол.США. Динаміка зовнішньоекономічної діяльності (млн. дол. США) В результаті виконання «Регіональної програми розвитку експортного потенціалу Харківської області у 2007-2008 роки», індикатором економічної ефективності якої було визначено приріст експорту у 2008 році на 28%, фактичне зростання експортних поставок у 2008 року склало 35,7% ...

Скачать
13858
0
0

... ії і послуг. Згідно проведеним дослідженням можна зробити наступні виводи: 1. Пріоритетними напрямами розвитку економіки Харківської області є інноваційні високотехнологічні і наукоємні кластери: авіаційній промисловості; космічної області; енергомашинобудування; фармацевтичній промисловості; нано - і біотехнології. Також підлягають пріоритетному розвитку такі кластери економіки регіону, як: ...

Скачать
209745
11
3

... мірою. Із-за цього протиріччя між економічним і соціальним зростають до абсолютно неприродних розмірів, порушуючи баланс економічної і соціальної ефективності. В умовах тотального незадоволення населення умовами життя, простою майже половини всіх виробничих потужностей і широких можливостей істотного збільшення капіталу шляхом фінансових спекуляцій, представлена проблема залишається непомітною не ...

0 комментариев


Наверх