При наявності підручного матеріалу можна побудувати примітивний міст із мотузковими поручнями

17181
знак
1
таблица
0
изображений

6. При наявності підручного матеріалу можна побудувати примітивний міст із мотузковими поручнями.

Характерною особливістю гірського рельєфу є те, що висохлі русла річок та струмків, вбираючи в себе численні потоки з гірських схилів після дощу, раптово можуть перетворитися на бурхливі річки, що руйнують усе на своєму шляху. Ці потоки, захоплюючи великі камені, шматки дерев і цілі колоди, стають грізною силою. Відомі випадки, коли безтурботні туристи встановлювали свої намети на галечникових відмілинах гірських потоків. Таке місце надзвичайно привабливе. Воно завжди відносно рівне, завжди пологе, і вода поруч, і паливо під рукою. Але в разі паводка ці туристи ледве встигають захопити свої речі. А тому краще більше потрудитися над влаштуванням ночівлі, щоб потім спати спокійно.

Подорожі по рівнині або пересіченій, але Сонячні й теплові удари відкритій місцевості відносно безпечні. Тут тільки зовсім недосвідчений керівник може допустити помилки, що призводять до серйозної небезпеки. Такою небезпекою є можливість одержати сонячний або тепловий удар. Заходи обережності при цьому зовсім не складні. Не слід без особливої необхідності в жаркий день робити переходи в період від 12 до 16 години. Треба, щоб кожний турист мав головний убір. Перед виходом групи слід запитати персонально кожного туриста про стан його здоровя. Але трапляється, що теплові удари бувають і не в сонячну погоду, а коли в повітрі багато гарячих водяних парів, стає душно, важко дихати, і група, навантажена важкими рюкзаками, поспішає, іде швидше, ніж це припустимо.

Долання боліт

Значною небезпекою для туристів є болота, які утворилися в результаті заростання водойм. Краще такі болота обходити, бо дуже важко заздалегідь знати, що тебе чекає попереду. Але бувають випадки, коли долання болота є єдиним виходом зі становища.

По болоту рухатися треба з інтервалами не менш як 5м, легкими і плавними кроками, не поспішаючи. У руках у кожного учасника має бути довга й міцна жердина, якою перевіряють міцність покриву, а в разі провалу тримаються на поверхні, поклавши жердину на сплавину.

Дуже важливо під час небезпеки не панікувати, а спокійно зробити спробу без різких рухів вибратися на поверхню в той бік, звідкіля йде група. Якщо спроба не вдалася і туриста починає глибше затягувати в трясовину, йому треба негайно припинити будь-який рух і чекати на допомогу товаришів.

Важливо знати, що надання допомоги товаришеві вимагає від його друзів такої ж витримки. Не можна, забувши про все, стрімголов кидатися до місця, де провалився турист. До нього слід добиратися по місточку, який роблять з гілля, особливо добре треба мостити там, де знаходиться провал, або добиратися туди плазом. Якщо група має мотузку, це зробити легше, у разі її відсутності навколо місця провалу мостять гатку з жердин, хмизу, гілля. Зрозуміло, що це робиться й для того, щоб запобігти подібному лиху з іншими.

Не треба забувати, що при витягуванні потерпілого мотузка може легко врізатися в сплавину. Щоб цього не сталося, під неї підсувають довгу жердину чи підкладають гілля біля самого місця провалу.

Звичайні заболочені місця, які утворюються в низинах під час їх затоплення, долати значно безпечніше і легше. Найчастіше для цього використовують купини, корчі лозняку чи навіть грунт, який залишається навколо кущів та окремих дерев. По такому болоту можна йти досить сміливо, але тут потрібна міцна фізична підготовка і досить точний розрахунок стрибків, бо звичайно такі місця долаються не тільки кроками, а й стрибками з купини на купину.

Під час підготовки до походу, коли групі відомо, що вона буде зустрічатися з такою перешкодою, треба подбати про те, щоб учасники мандрівки мали гумові чоботи, а також запас теплої білизни та одягу, який повинен знаходитися в поліетиленовій торбинці. Доцільно взяти останнє до уваги і щодо деяких продуктів.

Якщо кому потрібно переодягнутися, іншим треба подбати про вогнище і підсушити біля нього черевики та вологий одяг. Вогнище роблять велике, щоб навколо нього могли грітися всі товариші. Інструктор у цей час має детально проаналізувати випадок, обговорити його всією групою. І не забувайте: усмішка, здоровий жарт – супутники мандрівника, особливо у скрутному становищі.

Похід через лісові хащі

У лісовій гущавині досить важко пробратися з рюкзаком, а інколи навіть його треба знімати і проносити боком. У густих заростях старих незайманих лісів часто зустрічаються вітроломи, завали, які стають значною перешкодою, особливо коли вони трапляються на кожному кроці.

Зрозуміло, що в такому лісі й орієнтуватися значно складніше: доводиться відхилятися то вліво, то вправо, а намітити заздалегідь якийсь орієнтир неможливо, бо заважають зарості. У такому поході слід дотримуватися метрових інтервалів і бути всім уважними, бо можна паранити собі і товаришам обличчя, очі, наткнутися на пень, звалене дерево чи камінь, впасти в яму.

Долаючи завали, треба оглянути, чи трухляві вони, і, використовуючи сучки, випробувати їхню міцність. До речі, слід знати, що сучки найміцніші в основі, біля стовбура. Під час дощу стовбури дерев, порослі мохом камені стають слизькими, і це треба враховувати. Найчастіше завали перелазять, а інколи під ними проповзають.

Вітер

Відомо, що швидкість вітру з висотою зростає і сила дії на людей, які опинилися на його шляху. Кожному віту відповідають середні значення швидкостей, які вимірюються в балах або м/с. Але кожному вітру відповідають і свої максимальні значення швидкості, які мають найсильніші пориви (шквали). Вони у 3-4 рази сильніші за середню швидкість вітру. (див. табл. 1.3)

Таблиця 1.3 Залежність тиску вітру на людину від його швидкості

Силавітру Назва вітру Швидкість, м/с Тиск (кгс) вітру на людину, яка стоїть
Середнє значення шквал При середній швидкості вітру Під час шквалу
0 Штиль 0-0,5 1,0 0 1,1
1 Тихий вітер 0,6-1,7 3,2 0,2 0,8
2 Легкий вітер 1,8-3,3 6,2 0,9 3,1
3 Слабкий вітер 3,4-5,2 9,6 2,2 7,5
4 Помірний вітер 5,3-7,4 13,6 4,5 15,0
5 Свіжий вітер 7,5-9,8 17,8 7,8 25,2
6 Сильний вітер 9,9-12,4 22,2 12,5 40,0
7 Міцний вітер 12,5-15,2 26,8 18,8 58,4
8 Дуже міцний вітер 15,3-18,2 31,6 27,0 81,3
9 Шторм 18,3-21,5 36,7 37,5 109,7
10 Сильний шторм 21,6-25,1 42,0 51,1 143,3
11 Жорсткий шторм 25,2-29,0 46,5 64,4 183,5
12 Ураган Понад 29,0 53,0 89,5 229,0

Похід через лісові хащі

У лісовій гущавині досить важко пробратися з рюкзаком, а інколи навіть його треба знімати і проносити боком. У густих заростях старих незайманих лісів часто зустрічаються вітроломи, завали, які стають значною перешкодою, особливо коли вони трапляються на кожному кроці.

Зрозуміло, що в такому лісі й орієнтуватися значно складніше: доводиться відхилятися то вліво, то вправо, а намітити заздалегідь якийсь орієнтир неможливо, бо заважають зарості. У такому поході слід дотримуватися метрових інтервалів і бути всім уважними, бо можна поранити собі і товаришам обличчя, очі, наткнутися на пень, звалене дерево чи камінь, впасти в яму.

Долаючи завали, треба оглянути, чи трухляві вони, і, використовуючи сучки, випробувати їхню міцність. До речі, слід знати, що сучки найміцніші в основі, біля стовбура. Під час дощу стовбури дерев, порослі мохом камені стають слизькими, і це треба враховувати. Найчастіше завали перелазять, а інколи під ними проповзають.


Информация о работе «Безпека в туристських походах»
Раздел: Физкультура и спорт
Количество знаков с пробелами: 17181
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
33763
1
0

... іна в групі, відсутність необхідного спорядження. Таким чином, комплектування туристичної групи є безумовною запорукою проведення туристичних заходів з максимальною безпекою для людей.   2. Правильне планування маршруту для безпечного руху туристичної групи   Одним із суттєвих моментів підготовки до походу є розробка та вибір маршруту. Від того, настільки ретельно буде проведена ця робота, ...

Скачать
37859
0
0

... усі перераховані заходи плюс заходи по забезпеченню безпеки: екологічної, медичної, на воді (у басейні, ріці, морі), при трансфері і на екскурсіях (на транспорті); забезпечення суспільного порядку на території туркомплекса і поза ним при проведенні туристських заходів. Одним із заходів по забезпеченню безпеки є адміністративний контроль за роботою персоналу. Він дозволяє: а) запобігти крадіжки ...

Скачать
245870
36
12

... ї бази туризму країни та регіону (повні тексти з коментарями експертів); ресурсний паспорт регіону (тексти, таблиці, мультимедійні ресурси); бази даних щодо соціально-економічних та інвестиційно-інноваційних факторів впливу на формування та функціонування регіонального ринку туристичних послуг (таблиці, графіки, тексти експертної оцінки); базу даних щодо впливу туризму на економіку регіону, ...

Скачать
51960
2
0

... . Автобус чекає тих, що запізнилися тільки 15 хвилин, після чого рухається далі по маршруту. Ті, хто спізнюється, наздоганяє групу самостійно[6; c.33]. РОЗДІЛ 3 ПРАКТИКА ОРГАНІЗАЦІЇ АВТОБУСНИХ ТУРИСЬКИХ МАРШРУТІВ 3.1 Загальні відомості про ТФ «Гедеон» Туристична фірма «Гедеон» входить в одну з найбільших систем туріндустрії, створеної в 1995 році. «Гедеон» виховав не одне покоління ...

0 комментариев


Наверх