МІНІСТЕРСТВО НАУКИ І ОСВІТИ УКРАЇНИ

МИКОЛАЇВСЬКИЙ МІЖРЕГІОНАЛЬНИЙ ІНСТИТУТ ВІДКРИТОГО

МІЖНАРОДНОГО УНІВЕРСИТЕТУ РОЗВИТКУ ЛЮДИНИ «УКРАЇНА»

Кафедра комерційної діяльності

Індивідуальне завдання

З дисципліни Комерційна діяльність

На тему:

«Ринок – економічна основа комерційної діяльності»


Миколаїв 2009


Зміст:

 

1. Вступ

2. Ринкова економіка і комерційна діяльність

3. Організаційно-правові форми комерційних підприємств:

3.1 Чинники, що обумовлюють організаційно-правові форми підприємства

3.2 Індивідуальне підприємство та господарські товариства сфери малого бізнесу

3.3 Картель та інші форми об'єднання підприємств

4. Висновки

5. Використана література


1. Вступ

 

У процесі становлення і розвитку товарно-грошових відносин формується такий найважливіший її елемент, як ринок. Тому причини виникнення цих відносин розкривають і причини виникнення товарного обігу й ринку. Ринок є складним утворенням з власною структурою. Для його функціонування потрібні специфічні умови.

Ринок – це економічна основа комерційної діяльності. Саме так звучить тема мого індивідуального завдіння і розкрию її в своїй роботі. Актуальність даної теми обумовлена тим, що комерційна діяльність охоплює усі сфери суспільного життя. Ринок відіграє найважливішу роль в сучасному суспільному житті. Від того, наскільки розвинений ринок країни, залежить її економічний стан. Усі розвинені країни світу живуть за ринковою економікою. Без ринку не може існувати комерційна діяльність.

Перше питання присвячено ринковій економиці та комерційній діяльності. В цьому питанні я розкрию сутність ринку, ринкової економіки та перечислю умови функціонування ринкового механізму для комерційної діяльності.

У другому питанні розглянуто організаційно-правові форми комерційних підприємств. У всіх країнах світу з ринковою економікою існує велика кількість різноманітних підприємств. Підприємство – основний суб`єкт комерційної діяльності. Підприємства можуть бути різної форми влісності, що є важливою умовою функціонування ринкового механізму для комерційної діяльності. Тому в цьому питанні буде розглянуто їх класифікацію за якісними та кількісними параметрами.


2. Ринкова економіка і комерційна діяльність

 

Досвід країн, в яких функціонує ринкова економіка, свідчить про те, що вона являє собою ефективно працюючий механізм. Ринок без централізованого інтелекту в особі Держплану або Держпостачу успішно вирішує складні економічні проблеми, що не під силу сучасним ЕОМ. Тим більше, що, за оцінками фахівців, найсучасніша електронно-обчислювальна машина здатна оптимально спланувати виробництво і розподіл не більш ніж 2 тис. виробів.

Ринкова економіка – така система організації господарств, при якій взаємодія виробників і споживачів, покупців і продавців і розв`язання всіх основних проблем здійснюється через ринковий механізм.

Як же працює ринковий механізм? Щоб відповісти на це запитання, необхідно розглянути його складові елементи, їх чотири. Це - попит, пропозиція, ринкова ціна і конкуренція.

У загальному вигляді попит являє собою потребу в певному товарі, що забезпечена грошима. Розмір попиту визначається кількістю товарів, яка може бути реалізована на ринку за існуючими цінами.

Пропозиція - це сукупність товарів, які представлені на ринку. Його розмір визначається кількістю товарів, що пропонуються для продажу в певний період часу за існуючими цінами.

Ринкова ціна - це ціна, що встановлюється на ринку. Розрізняють ціни попиту, пропонування і рівноваги. Під ціною попиту розуміють граничну максимальну ціну, за яку покупці ще згодні брати товар, а під ціною пропонування - граничну мінімальну ціну, за яку продавці ще готові пропонувати свій товар. Ціна рівноваги - це ціна, за якої розмір попиту дорівнює розміру пропонування.

І нарешті, конкуренція. Вона являє собою процес суперництва між окремими продуцентами, постачальниками і покупцями товарів за найвигідніші умови їх виробництва та реалізації.

Конкурентна боротьба має місце, коли на ринку певного товару кількість його продавців така, що жоден з них не в змозі самостійно або в об'єднанні з іншими впливати на ціну. За цих умов найважливіші питання економічного життя - що і скільки виробляти, яким чином і для кого - розв'язуються в результаті взаємодії попиту, пропонування і ринкових цін.

Комерційна діяльність підприємств здійснюється на ринку. Ринок – це певна система економічних відносин між продавцем та покупцем у сфері обміну, що включає такі отрибути ринкового механізму, як попит, пропозиція, ринкова ціна і конкуренція, які вже було розглянуто вище.

Отже, комерційна діяльність – це організація і управління комерційними процесами та операціями, пов`язаними з товарно-грошовим обміном з метою задоволення потреб споживачів та отриманням прибутку.

Кінцевою метою комерційної діяльності є здійснення процесів купівлі-продажу товарів та послуг і отримання прибутку. Тобто, виходячи з усього вище сказаного, можна зробити висновок, що ринок – це основа комерційної діяльності. Це вдбувається у сучасній ринковій економіці через ринковий механізм. Функціонування ринкового механізму для комерційної діяльності потребує певних умов. Такими умовами є:

·  наявність нормативно-правової бази, що забезпечує ринкові відносини і реалізацію всіх умов, що створюють основу його ефективного функціонування;

·  наявність різноманітних форм власності (рівноправність всіх її видів), при якій забезпечується відособленість усіх товаровиробників, що мають у своєму розпорядженні право володіння і розпорядження засобами виробництва і результатами своєї праці;

·  повна оперативно-господарська самостійність комерційного підприємства;

·  неприпустимість адміністративного втручання державних органів управління в господарську діяльність підприємств;

·  наявність основних елементів ринкового механізму;

·  вільне ринкове ціноутворення;

·  створення можливості для нових підприємств вільно , швидко затверджуватись на ринку;

·  наявність інфраструктури ринку, яка б забезпечила вільну взаємодію між суб`єктами ринкових відносин.

Лібералізація ринку (тобто свобода, невтручання держави в підприємництво) сприяє економічному розвитку країни, її суспільства. Але дія ринкового механізму має свої межі.

Чого ж не може ринок? По-перше, ринок не в змозі регулювати так звані "зовнішні ефекти" економічної діяльності. Вони не мають грошового виміру, але реально впливають (позитивно чи негативно) на добробут суб'єктів економічних відносин. Це, наприклад, такі соціальні наслідки виробництва в умовах конкуренції, як безробіття або забруднення навколишнього середовища. У даному випадку вплив негативний, і його хтось повинен компенсувати. Або інший приклад. Підприємець вкладає гроші в якісне медичне обслуговування своїх робітників. Від цього виграє не тільки він і вони, а й суспільство в цілому (зменшується ймовірність епідемічних захворювань, збільшується продуктивність суспільної праці тощо). Те ж саме від підвищення професійної майстерності робітників - соціальний ефект буде позитивний. Як його виміряти і компенсувати витрати ініціаторам? Ринок це зробити не може, такі функції має брати на себе держава.

По-друге, ринковий механізм не в змозі врахувати потреби знедолених груп населення: безробітних, непрацездатних і малозабезпечених, їхні потреби, як правило, не забезпечені грошима, і - тому ринок їх не бачить. У результаті, наприклад, кішка багатого господаря може одержати молоко, необхідне дитині з бідної сім'ї.

По-третє. Ринок не може забезпечити країну суспільними благами. Йдеться насамперед про товари і послуги колективного користування, в споживанні яких беруть участь усі громадяни без винятку (оборона, освіта, управління, охорона правопорядку тощо). Ці блага світова економічна наука називає "суспільним товаром". Крім такої властивості, як невиключеність із споживання, вони мають і таку особливість, як те, що дістаються усім споживачам приблизно порівну.

По-четверте, ринок не бачить перспективи. Криві попиту і пропонування відображають поточні потреби суспільства. Такі ж стратегічні цілі розвитку країни, як здоров'я нації, достатній рівень освіти населення, культура, здорове навколишнє середовище, структурна перебудова економіки під впливом НТП і вичерпання продуктивних ресурсів, залишаються за межами інтересів суб'єктів ринкових відносин. Часто-густо інтереси підприємців і суспільства стосовно цих питань протилежні.

Отже, існує ряд проблем, вирішення яких мають взяти на себе державні і громадські інститути. Це - регулювання зовнішніх ефектів встановлення соціальної рівноваги, забезпечення населення соціальними благами, перспективний розвиток країни.

Таким чином, ринковий механізм має певні межі своєї дії. Більше того, його ефективне функціонування передбачає наявність певних умов. Однією з них є розвинута інфраструктура ринку.



Информация о работе «Ринок - економічна основа комерційної діяльності»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 25594
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
203029
0
4

... дповідальності, а також двох специфічних санкцій у виді штрафів, що накладаються Антимонопольним комітетом, і примусового розділу монопольних утворень (статті 16, 19-22).РОЗДІЛ III. ІНШІ ФОРМИ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ КОМЕРЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ   ГЛАВА I. Штрихове кодування.Якість продукції як економічна категорія – це сукупність технічних, експлуатаційних, соціальних і інших властивостей речей, що ...

Скачать
90597
31
2

... матеріальні запаси); як треба відвантажувати товари (транспортування). Підприємство детально розглядає значення цих рішень з огляду на маркетинг. ІІІ. Шляхи покращення господарських зв‘язків суб‘єктів оптового ринку   3.1 Впровадження прямих договірних зв‘язків торговельних підприємств із виробниками товарів Удосконалення організації договірних відносин ПП „Еврика” полягає у налагодженні ...

Скачать
103084
6
41

... рма не має ліцензій на торгівлю за готівку і касових апаратів.   2.2 Аналіз ефективності комерційної діяльності ПП «Монолит Пласт» по оптовому збуту сантехнічної продукції будівельним компаніям та в роздрібну торгівлю   Аналіз ефективності комерційної діяльності підприємства оцінюється в процесі економічної діагностики фінансово-економічного стану підприємства і керування його фінансами, яка ...

Скачать
146565
2
4

... ; Високій рівень професійної та ділової етики; Відсутність плинності кадрів; Справедливість нарахування заробітної плати та своєчасність її виплати. РОЗДІЛ 3 АНАЛІЗ КОМЕРЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПП РТА "РУБІН"   3.1 Аналіз ліквідності Господарська діяльність є ефективною, якщо підприємство: 1. раціонально використовує свої активи; 2. своєчасно погашає зобов'язання; 3. рентабельно. ...

0 комментариев


Наверх