6. Розрахунок аерації

 

Аерація - організований природний повітрообмін у приміщенні. Її здійснюють через спеціально передбачені отвори в зовнішніх огородженнях з використанням природних побудників руху повітря - гравітаційних сил і вітру.

1. Розрахунок аерації в теплий період

Визначимо витрату повітря, необхідного для забезпечення нормованої температури в робочій зоні (для літнього періоду):

 (20)

де  - коефіцієнт температурного розподілу, показує яка частка тепла надходить у робочу зону, приймається 0,8.

Повний перепад тисків:

, (21)

де  - відстань від середини віконного прорізу до верхнього зрізу шахти (3 м); - щільність зовнішнього й внутрішнього повітря, відповідно, кг/м3. У розрахунках системи вентиляції приймаємо температуру зовнішнього повітря в літній і перехідний період по дійсних умовах. Надлишковий тиск на рівні середини віконного прорізу (прорізу в стіні):


. (22)

Температура повітря, що йде:

Швидкість повітря на припливі через віконні прорізи не повинна перевищувати 0,3-0,5 м/с.

Виходячи із цієї умови розрахуємо необхідну кількість прорізів (вікон):

, . (23)

Надлишковий тиск у шахті:

 (24)

Швидкість повітря на рівні зрізу шахти:

 (25)

де Σζ - сума коефіцієнтів місцевих опорів; h1 - висота шахти, м.

Сумарна площа шахт і їхня кількість:


,

 (26)

2. Розрахунок аерації в перехідний період

Витрата на аерацію в перехідний період зменшується на 30% від подаваного обсягу в холодний період, що видаляється через гнойові канали.

Визначимо витрата повітря, необхідний для забезпечення нормованої температури в робочій зоні (для літнього періоду), по формулі (20):

Кількість повітря, що видаляється через шахти:

Кількість теплоти, що видаляється через шахти:

Повний перепад тисків, визначаємо по формулі (21):

У розрахунках системи вентиляції приймаємо температуру зовнішнього повітря в літній і перехідний період по дійсних умовах. Надлишковий тиск на рівні середини віконного прорізу (прорізу в стіні) визначаємо по вираженню (22):

.

Температура повітря, що йде:

Швидкість повітря на припливі через віконні прорізи не повинна перевищувати 0,3-0,5 м/с.

Виходячи із цієї умови розрахуємо необхідну кількість прорізів (вікон) по вираженню (23):

,

.

Надлишковий тиск у шахті знаходимо по формулі (24):

Швидкість повітря на рівні зрізу шахти визначаємо по формулі (25):


Сумарна площа шахт і їхню кількість знаходимо по вираженню (26):

,


Висновок

У даному курсовому проекті відповідно до завдання була запроектована система опалення й вентиляції телятника для телят старше 4-х місяців на 110 голів м. Суми. Були розраховані шкідливості в приміщенні, й тепловтрати. Був зроблений розрахунок повітря обміну у зимовий, перехідний і літній періоди року. Було підібране встаткування для приточної камери: калорифер марки КПС-П №10 і вентилятор ВР-86-77-4.

Була розрахована аерація будинку й аеродинаміка для літнього й перехідного періодів року: підібрані кількість і розміри витяжних шахт, віконних прорізів, що забезпечують видалення шкідливості із приміщення, де втримуються тварини.

Повітря подається через повітря хід із приточними ґратами, перетином 100 100.

Усього на один приточний центр - 114 ґрат.

У літній і перехідний періоди, для компенсації тепло надлишків необхідно організувати аерацію. Діаметр шахти становить 0,8м. Улітку аерація здійснюється через прорізи в стінах; необхідно відкрити 44 вікна, а віддаляється через шахти; необхідне число шахт 36 штук.

У перехідний період приплив повітря здійснюється через 26 відкритих вікон, а віддаляється необхідна кількість повітря через шахти, необхідне число шахт 27 штук.


Список літератури

1. Снип 2.04.05-91* Опалення, вентиляція й кондиціювання.

2. Богословський В.М. Опалення й вентиляція. – К., 2007

3. Драганов Б.Х. Теплотехніка й застосування теплоти в сільському господарстві – К., 2007

4. Драганов Б.Х. Курсове проектування по теплотехніці й застосуванню теплоти в сільському господарстві: - К., 2003

5. Кирюшатов А.І. Опалення й вентиляція тваринницьких комплексів і ферм. Методичні вказівки до курсового й дипломного проектування. – К., 2007

6. Отцов О.К. Вентиляція виробничих будинків агропромислового комплексу. – К., 1997


Информация о работе «Розрахунок системи вентиляції для тваринницьких приміщень»
Раздел: Строительство
Количество знаков с пробелами: 25056
Количество таблиц: 6
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
27842
2
0

... теж залежить від поверховості будинків) не повинна перевищувати 26 % для 2—9-поверхової забудови і 12—17 % для 9—16-поверхової. Щільність населення у великих містах не повинна перевищувати 900—1000 осіб на 1 га, у малих — 60—80 осіб на 1 га. Для будівництва житлових приміщень використовують різноманітні будівельні матеріали. Найважливішими гігієнічними показниками їх якості є: теплопровідність, ...

Скачать
57946
4
23

... на електровентилятори. Наприклад, ступеням швидкості від першої до шостої відповідають напруги 70, 90, 110, 160, 220, 380 В. Комбіновані припливно-витяжні вентиляційні установки ПВУ-4М та ПВУ-6М призначені для вентиляції та опалення тваринницьких приміщень. Комплекс ПВУ-6М використовується переважно у пташниках. До складу комплексу входять по шість припливно-витяжних установок, в яких суміщені ...

Скачать
54633
15
3

... і поточного ремонту здійснюється на договорній основі. Підприємства, що приймали електрообладнання на комплексне обслуговування, організовують на базі ЕТС (електротехнічної служби) господарства експлуатаційну ділянку.   1.4 Технологія виробничих процесів Всі технологічні процеси на фермах ВРХ механізовані і електрифіковані. Роздача грубих кормів відбувається транспортним причепним ...

Скачать
148203
25
2

... і вирізаються, при цьому виконують виявлення і усунення причин браку. Якщо причиною браку виявляється низька кваліфікація зварника, то його звільняють від роботи. 5.3 Технологія будівництва поліетиленовими газопроводами з висвітленням технології зварювання поліетиленових труб в розтруб Для з'єднання труб І деталей з поліетилену низького тиску застосовують контактне теплове зварювання у стик ...

0 комментариев


Наверх