Міністерство освіти і науки України

Національна металургійна академія

Економічний факультет

ЗВІТ

про переддипломну практику

в товаристві з обмеженою відповідальністю «Домосвіт»

згідно дипломного проекту на тему:

«Економічне обгрунтування заходів щодо поліпшення виробничо-господарської діяльності підприємства ТОВ «Домосвіт»»

Дніпропетровськ НМЕТАУ 2009


Вступ

В звіті про переддипломну практику наведені основні матеріали, необхідні для аналізу діяльності товариства з обмеженою відповідальністю «Домосвіт» згідно дипломного проекту на тему: «Економічне обгрунтування заходів щодо поліпшення виробничо-господарської діяльності підприємства ТОВ «Домосвіт» (м. Дніпропетровськ)».

Завданнями, поставленими на переддипломну практику, були:

-  збір та аналіз інформації щодо основних видів діяльності підприємства, його загальної структури та особливостей роботи;

-  збір та аналіз інформації щодо основних техніко-економічних характеристик підприємства;

-  визначення основних проблем підприємства та «вузьких» міст в його діяльності.

Інформаційною базою проведеного переддипломного дослідження були фінансово-господарські звіти про діяльність ТОВ «Домосвіт» за 2006–2008 роки.


1. Організаційно-економічна характеристика ТОВ «Домосвіт»

 

1.1  Характеристика бізнесу та організаційної структури підприємства ТОВ «Домосвіт»

 

ТОВ «Домосвіт – Чиста планета» входить до п'ятірки лідерів українського ринку по випуску санітарно-гігієнічних виробів. Це велика компанія нової формації (фактично виробництво працює з кінця 2006 року), орієнтована на максимальне задоволення вимог та очікувань споживача, реєстраційні дані бізнесу наведені в додатку А.

ТОВ «Домосвіт» виробляє високоякісну продукцію санітарно-гігієнічного і побутового призначення, використовує передові технології, що гарантує партнерам прибутковий спільний бізнес, а споживачу – максимальне задоволення вимог.

Підприємство прагне до досягнення лідируючих позицій на ринках збуту за рахунок:

– надійності та стабільності якості продукції, що відповідає вимогам і запитам споживача;

– компетентності персоналу компанії;

– виконання нормативних і законодавчих вимог;

– можливості реалізації інноваційних здібностей співробітників компанії;

– збільшення асортименту товарів, що випускаються;

– впровадження й постійного поліпшення результативності системи управління якістю відповідно до вимог ДСТУ ISO 9001.

Метою компанії є те, щоб ім'я компанії й назви її торгівельних марок асоціювалися в споживача з якістю, лідерством і професіоналізмом.

Виробничі потужності ТОВ «Домосвіт – Чиста планета» зосереджено в м. Дніпропетровську й Дніпропетровській області. На сьогоднішній день компанія має два виробничі майданчики з високотехнологічними лініями від європейських виробників по виробництву столових та вологих серветок, включаючи власну лабораторію для перевірки якості продукції.

ТОВ «Домосвіт – Чиста планета» виробляє й реалізує серветки під торговельною маркою «Хутірець», Beauty Bon Appetit, Beauty Fantasy, Beauty Glamour.

2 листопада 2007 року Антимонопольний комітет дозволив ТОВ «Снек Експорт», ТОВ «Фактор», ТОВ «Рідний продукт», ТОВ «Домосвіт – Чиста планета» (всі – Дніпропетровськ) і ТОВ «Море-2007» (Синельниково, Дніпропетровська область) створити корпорацію С.I. Груп.

Мета створення корпорації – розвиток економічних, науково-технічних і інших взаємин між учасниками й суб'єктами господарювання, координація діяльності учасників без права втручання в їхню виробничу й комерційну діяльність, прийняття управлінських рішень.

«Снек Експорт» виробляє й реалізує чіпси й картоплю під торговельною маркою Kartofan, солоні горішки, фісташки, кеш'ю, мигдаль, фундук під ТМ «Козацька розвага», Funnat, Red pistachio, «Мачо», смажене насіння соняшнику під ТМ Semki, арахіс і курагу в какао під ТМ «Смайлік».

Компанія «Фактор» виробляє й реалізує сухарики під торговельною маркою «Флінт» і анчоуси, бички, кальмари, ставридку під ТМ «Морські».

«Рідний продукт» виробляє й реалізує крупи під торговельною маркою «Золотий врожай» і «Хутірець».

«Домосвіт – Чиста планета» виробляє й реалізує серветки під торговельною маркою «Хутірець», Beauty Bon Appetit, Beauty Fantasy, Beauty Glamour.

Корпорація «S.I. Group» – один з найбільших українських холдингів, на даний момент включає шість основних бізнес-напрямків: снекі; дистрибуція; ТНП; ЦБН; S.I. Trans; S.I. Development. Перше, що є на сьогодні основним – це снековий напрямок. По даному напрямку ТОВ «Снек Експорт» уже займає лідируючі позиції №1 на ринку снеків:

·  ТМ Флінт – посідає перше місце в сегменті сухариків;

·  ТМ Мачо – лідер ринку фісташок і премиум-горіхів;

Молоді торгівельні марки, що динамічно розвиваються:

·  ТМ FanNut;

·  ТМ Red Pistachio;

·  ТМ Kartofan;

·  TM Semki

Другим, новим, але дуже перспективним напрямком розвитку компанії є целюлозно-паперовий напрямок.

Торговельні марки даного напрямку об'єднані корпоративним брендом «Beauty». Даний бренд містить у собі як столові серветки, так і вологі.

ТОВ «Домосвіт» є одним із перших національних виробників вологих серветок (ТМ Beauty), які раніше вироблялись винятково за кордоном.

Низькі й середній цінові сегменти серветок ТМ Beauty представлені наступними торговельними марками:

·  ТМ «Bon appetit!» – столові серветки (низький ціновий сегмент);

·  ТМ «Fantasy» – вологі серветки (низький ціновий сегмент);

·  ТМ «Glamour» – вологі серветки (ціновий сегмент середній)

Бренд «Beauty» гарантує високу якість продукції й у майбутньому, розширюючи свій асортиментний ряд, стане врівень зі світовими лідерами даної галузі.

Третім по рахунку, але не по значимості, напрямком розвитку корпорації «S.I. Group» є напрямок ТНП:

·  ТМ «Хутірець» – єдина національна торговельна марка круп;

·  ТМ «Хутірець панський» – містить у собі преміальні сорти рису (Жасмин, Басмати, Камолино, дикий рис і ін.);

·  ТМ «Золотий урожай» – для широкого кола споживачів

Згідно з стратегією просування ТМ Beauty на початку 2007 р. створена спеціальна команда торговельних представників, яка реалізовує повний набір продуктів від ТМ Beauty. Кожний сезон виготовляється серія барвистих Роst-Матеріалів: плакати із зображенням торговельних марок, наклейки, рекламні буклети.

Виготовлено сучасне устаткування для його розміщення на території торговельних залів ключових клієнтів: яскраві напольні дисплеї різних форматів і розмірів, компактне устаткування для прикасових зон.

Концепція позиціонування у свідомості споживачів вологих серветок серії «Fantasy» (рис. 1.1) формується на затвердженні у споживачів відчуття незвичайної, «фантастичної» свіжості при використанні вологих серветок і паперових хусточок «Fantasy» від «Beauty».

Салфетки ТМ Fantazy

Рис. 1.1. – Асортимент вологих серветок «Fantasy»

 

Конкурентні переваги вологих серветок «Fantasy»:

– Перевищення очікування споживача: якісний продукт по «зверхагресивній» мінімальній ціні;

– Яскравий, що запам'ятовується дизайн;

– Використання самих популярних традиційних ароматів: морська свіжість, троянда, апельсин, м'ята, яблуко, вишня;

– Нейтральний показник РН;

– Відсутність спирту.

Вологі серветки «Glamour» від Beauty преміум-сегмента представлені чотирма унікальними позиціями (рис. 1.2) для цільової аудиторії жінок у віці 15–35 років, з доходом від 250 у.е./мес. і вище, з активною життєвою позицією, та основними пріоритетами.


Салфетки ТМ Fantazy - Glamure

Рис. 1.2. – Асортимент вологих серветок «Glamour»

 

Концепція позиціонування у свідомості споживачів – іміджева.

Конкурентні переваги:

– Преміальна якість продукції за доступною ціною;

– Вертикальний дизайн із яскраво вираженим fashion-стилем;

– Використання самих «модних» ароматичних тенденцій – серветки позиціонуються як парфюмовані;

– Наявність антибактеріальних властивостей;

– Відсутність спирту.

Вся продукція ТМ Fantasy, Glamour, Bon Appetit виготовляється на власному високотехнологічному виробничому комплексі, що розташований у м. Дніпропетровську.

У виробництві використовуються сировина й матеріали із країн Євросоюзу, які мають міжнародні сертифікати якості.

Організаційна структура ТОВ «ДОМОСВІТ» наведена на рис. 1.3. Як видно з наведеної схеми, управління фірмою здійснюється за лінійно-функціональним типом організаційної структури. На чолі фірми стоїть директор, якому безпосередньо підпорядковуються: головний бухгалтер, інспектор з кадрів, начальник відділу матеріально-технічного постачання та збуту, начальник відділу маркетингу, завідуючий виробництвом, начальник адміністративно-господарського відділу. У підпорядкуванні завідуючого виробництвом є два виробничих цехи – №1 (цех розкрою, просочення та упакування серветок з імпортного матеріалу «спайлекс», введений в експлуатацію у кінці 2006 року) та №2 (перша дослідна дільниця цеху власного виробництва матеріалу «спайлекс» за імпортною технологією, введений на початку 2008 року).

У 2007 році ТОВ «Домосвіт» працювало на імпортному матеріалі «спайлекс» (частина ввезеного матеріалу була реалізована в Україні для сплати валютних кредитів), у 2008 році – при різкому зростанні імпортних цін та валютній кризі в Україні з ростом курсу гривні практично в 2 рази виробництво вологих серветок виконувалося тільки з матералу «спайлекс» власного виробництва, що привело до зниження обсягів випуску серветок практично в 4 рази, але значно підвищило рентабельність роботи підприємства.

Середньорічна кількість працівників ТОВ «Домосвіт» – 3 керівника у 2006 році (організація виробництва), 21 працівник – у 2007 році (введення цеху №1), 32 працівник – у 2008 році (введення цеху №2).

Начальник адміністративно-господарського відділу відповідає за роботу чотирьох структурних одиниць – складського господарства, групи вантажників, групи охорони та транспортної групи.

Фірма має достатню матеріально-технічну базу для своєї діяльності. Складське господарство ТОВ «ДОМОСВІТ» складається з чотирьох складів: одного – для зберігання готової продукції;двох – для розміщення запасів сировини, а також інструментального складу.


Рис. 1.3. Організаційна структура ТОВ «ДОМОСВІТ»

Для виконання навантажувально-розвантажувальних робіт та пересування вантажів всередині складів ТОВ «ДОМОСВІТ» має необхідне обладнання. Офіс фірми знаходиться безпосередньо біля складського приміщення, що дозволяє ефективно здійснювати оперативний контроль та управління виробничими процесами з боку керівництва фірми.

Таблиця 1.1. – Внутрішнє середовище ТОВ «Домосвіт»

Організаційно – правові чинники
1. Форма власності Колективна
2. Організаційна форма підприємства Товариство з обмеженою відповідальністю
3. Організаційна структура Функціональна
4. Кадрова політика

• професіоналізм працівників; • особиста продуктивність праці; • особистий розвиток та ініціатива;

• спільна відповідальність за розвиток компанії;

• матеріальне заохочення; • толерантне ставлення до співробітників будь-якої раси, етнічного походження, релігії, світогляду, віку, сексуальної орієнтації або статі.

5. Системи менеджменту й прийнятий стиль керівництва

• невелика текучість кадрів; • незалежність працівників;

• прямий зв’язок між керівником і підлеглими;

• довгострокова співпраця з робітниками на основі довірчих стосунків

6. Принцип роботи Підприємство не має біржового котирування акцій, є незалежним від коливань на ринку акцій і, таким чином, залишається на тривалий час передбачуваним як для клієнтів, так і для співробітників. ТОВ «Домосвіт» ставить перед собою середньо- і довготермінові цілі і зорієнтоване на постійне зростання та довговічність, а не на короткочасний прибуток.
Ресурси
1. Виробничі потужності два виробничих цехи – №1 та №2.
2. Складські потужності

Складське господарство ТОВ «ДОМОСВІТ» складається з чотирьох складів: одного – для зберігання готової продукції;двох – для розміщення запасів сировини, а також інструментального складу.

2. Технології «Ноу-хау»: технологія виготовлення «спайлекс» волокон. Дає переваги при виробництві вологих серветок
3. Трудові Близько 34 співробітників станом на кінець 2008 року

 


Информация о работе «Економічне обгрунтування заходів щодо поліпшення виробничо-господарської діяльності підприємства ТОВ "Домосвіт"»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 67944
Количество таблиц: 79
Количество изображений: 19

0 комментариев


Наверх