2.2.2 Аналіз мікромаркетингового середовища

а) Споживачі

Базовим ринком ТОВ «Домосвіт» є ринок вологих серветок для гігієні-них та косметологічних цілей з розширенням асортименту для промислових користувачів.

Сегментація ринку – це систематичний процес виділення сегментів ринку, які потребують спеціально розробленого комплексу маркетингу і який спрямовано на посилення конкурентних переваг фірми.

Визначення типу ринку для ТОВ «ДОМОСВІТ» наведено в таблиці 2.7.

Таблиця 2.7. – Визначення типу ринку ТОВ «Домосвіт»

№ пп Ознаки класифікації Тип ринку
1. За об’єктами купівлі-продажу Ринок товарів і послуг
2. За розміщенням і належністю Регіональний
3. За характером споживання Промисловий
4. За типом попиту та пропозиції Ринок покупця
5. За типом конкуренції Чиста конкуренція

Споживачі продукції ТОВ «ДОМОСВІТ»: фізичні особи (домогосподарства Дніпропетровська та Дніпропетровської області) – 70%; фірми-юридичні особи – 30%.

б) Конкуренти

ТОВ «ДОМОСВІТ» працює на ринку, який характеризується високим рівнем конкуренції і високою місткістю. За оцінками фахівців, обсяги виробництва вологих серветок в Україні щорічно зростають на 40–60%. Причому, за словами операторів, ринок ще недавно був насичений у середньому лише на 20–30%.

Безпосередніми конкурентами ТОВ «Домосвіт» на ринку вологих серветок в м. Дніпропетровську та Дніпропетровській області є фірми:

1. Товариство з обмеженою відповідальністю «Еколла»: Вологі серветки ФРЕШКА «Ранкова роса» (м. Донецьк) – рис. 2.2

Компанія «Еколла», створена в 2000 році, стала першим українським підприємством, що закупило за кордоном і встановило високоякісне устаткування для виробництва вологих серветок. А тому вологі серветки «Фрешка» виробництва «Еколла» стали першими, які були випущені вітчизняним виробником в Україні.

Серветки «Фрешка» розроблені компанією «Еколла» разом з лабораторіями МНПО «Біокон» і французькими фахівцями. В 2007 році компанія «Еколла» розширила асортименти своєї продукції, випустивши нову сонцезахисну косметичну лінію – «SUN TIME».

Серветки «Фрешка» виготовлені із кращої в Європі тканини (неткане полотно з додаванням 70% віскози). Серветки випускаються в надійному й безпечному упакуванні, просочені лосьйонами з додаванням активних компонентів. Всі продукти безпечні, не мають дратівної дії, мають санітарно-гігієнічний висновок й Сертифікати відповідності України й Росії. Серветки не містять спирту. Нейтральний pН.

На даний момент асортимент нараховує 16 видів виробів, серед яких серветки для інтимної гігієни, дитячі, антисептичні, охолоджуючі, по догляду за окулярами й оптикою, універсальні й серветки для автомобілістів, які очищають шкіру від машинного масла й впливу бензину. Споживачеві пропонуються серветки з різними ароматами: «Морська свіжість», «Зелений чай», «Енергія цитрусів», «Червоний мак», «Липовий колір», «Гірська лаванда». Продукція фасується в поліетиленове впакування по 15 або 20 шт.

2. Компанія ТОВ «ТК «ВС-КОМ» є офіційним дистриб'ютором компанії Kimberly-Kimberly-Clark®. Працює на російському ринку з 1996 року. За цей час удалося підібрати високо професійну команду й створити велику дилерську мережу більш ніж в 30 регіонах РФ, а також у країнах Балтії й України.

Вологі серветки WYPALL фірми KIMTECH (США) із матеріала AIRFLEX.

Вологі серветки WYPALL – нова формула, що не містить d-limonene, з поліпшеним зволожуючим комплексом для ефективного видалення забруднень. Спеціальні волокна серветки, просочені лосьйоном, одночасно очищають руки й доглядають за ними, а також допомагають видалити забруднення з інструментів і устаткування.

Легко справляються із широким спектром забруднень, не знадобляться ні гелі, ні вода, ні мило, ні серветки. У компактному впакуванні.

Контрольований видаток: економічно – кожна серветка подається окремо.

Серветки з текстурованого поліпропілену, просоченого складом для ефективного очищення сильно забруднених рук. Подача з диспенсера по одному аркушу. Містять зволожуючі компоненти, що доглядають за руками й захистом їх. Видаляють широкий спектр забруднень, можуть використовуватися при виробничих, ремонтних, будівельних і інших роботах. Мають приємний захід.

Розмір: 27х27. Штук в упакуванні: 50 Вид упакування: рулон – пластикове цебро. Упакувань у коробці: 6

Серветки для особи KLEENEX® являють собою двошарові серветки найвищої якості, м'які як пух, що володіють високою вбираючою здатністю й міцністю, зручні у використанні, в упакуваннях Рор-up.

Високоякісні м'які двошарові серветки для особи в кубічній картонній коробочці особливої конструкції дозволяють завжди мати серветки під рукою, 2-х слойна. Розмір виробу, см: 19х21. Штук в упакуванні: 90.

4. Гігієнічні серветки, представлені на ринку України (Додаток Г):

4.1. Кроха (виробництво України)

4.2. Мир детстсва (виробництво Росії)

4.3. Виробництво західних компаній: Pampers, Huggies, Helen Harper, Bubchen, Johnson's baby, Cliven, Sanosan, EVENT, Klorane bebe

Для виявлення інтенсивності конкуренції на ринку використана модель п’яти сил конкуренції М. Портера. Характеристика дії окремих сил для ТОВ «ДОМОСВІТ» наведена в таблиці 2.8.

Використання методу М. Портера показало, що в цілому становище ТОВ «ДОМОСВІТ» на ринку є стабільним. Разом з тим, присутні і деякі ризики, серед яких основними є можливість появи на ринку нових конкурентів та можливість підвищення цін постачальників.

Таблиця 2.8. – Характеристика окремих сил (за М. Портером) для ТОВ «Домосвіт»

Сила Характеристика дії Експертна оцінка за 5-ти бальною шкалою
1 Ризик входу потенційних конкурентів Досить високий 3
2 Можливості «торгуватися» (знижувати ціни) покупців Покупці мають обмежені можливості впливати на ціни 2
3 Загрози товарів, що заміщують основний асортимент Практично немає 4
4 Можливості «торгуватися» (підвищувати ціни) постачальників Досить високі 3
5 Конкуренція серед існуючих фірм-продавців Досить висока 3
Сукупна дія сил Стабільне становище 3,0

З таблиці 2.8 видно, що ТОВ «ДОМОСВІТ» є достатньо конкурентоздатним підприємством та займає провідне місце на ринку. При розширенні асортименту та більшому стимулюванні збуту фірма може зайняти більш вагомі позиції. ТОВ «ДОМОСВІТ» потрібно розробити конкретні стратегії з потенціювання сильних сторін і можливостей за умови врахування й обмеження впливу слабких сторін і загроз (табл. 2.10), що забезпечить фірмі конкурентні переваги.


Таблиця 2.9. – Аналіз сильних та слабких сторін ТОВ «ДОМОСВІТ» у порівнянні з конкурентом (бальна шкала оцінки впливу основних факторів від 0 до 10)

п/п

Фактор конкурентоспроможності «ДОМОСВІТ» «Еколла» Трудові резерви ТК ВС-КОМ
1 Імідж торгової марки матеріалу 7 9 6 7
2 Швидкість доставки товару 6 5 5 5
3 Рекламний бюджет товару 5 9 6 7
4 Ефективність заходів по стимулюванню збуту 7 7 8 6
5 Наявність інвестицій для розширення ринку 5 7 6 5
6 Якість матеріалу 10 10 10 10
7 Наявність власних виробничих потужностей на Україні 8 3 7 6
8 Потужність лінії по виробництву 7 8 7 6
9 Можливості щодо зниження цін 5 5 5 5
10 Кваліфікація збутового персоналу 8 8 7 7
11 Кваліфікація управлінських кадрів 7 8 6 7
13 Розуміння мотивів споживачів 7 8 6 6
14 Відповідність технологій ринковим умовам 6 8 6 7
15 Можливість доступу до цільового ринку 5 4 5 5
16 Наявність каналів розподілу 5 5 5 5

Таблиця 2.10. – Результати SWOT-аналіз для ТОВ «Домосвіт»

Сильні сторони

1.  Високі технологічні показники товару

2.  Використання новітніх енергозберігаючих технологій

3.  Високий імідж торгової марки

4.  Висока кваліфікація персоналу

5.  Великі надходження інвестицій

6.  Швидка розробка нових товарів

7.  Вигідне географічне розташування заводу – виробника та мінімізація транспортних витрат

Слабкі сторони

1.  Висока ціна

2.  Технічний супровід товару

3.  Канали збуту

4.  Маркетингові дослідження

Можливості

1.  Підвищення попиту на товар – щорічне зростання обсягів власного виробництва в середньому на 8–10%

Підвищення вхідних бар’єрів за рахунок введення в Україні державних норм ДСТУ, що регламентують виробництво матеріалу «спайлекс» для вологих серветок

Загрози

1.  Подорожчання імпортованої продукції за рахунок катастрофічного обвалу курсу гривні по відношенню до курсу долара США та євро у листопаді – грудні 2008 року

Падіння попиту на вологі серветки на ринку України в зв’язку з зупинкою темпів росту доходів громадян. Захват все більшої частини ринку конкурентною продукцією за рахунок поставок продукції з районів Західної Азії за меншою ціною (випуск по ліцензії)


Информация о работе «Економічне обгрунтування заходів щодо поліпшення виробничо-господарської діяльності підприємства ТОВ "Домосвіт"»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 67944
Количество таблиц: 79
Количество изображений: 19

0 комментариев


Наверх