1.2 Аналіз поточного стану та перспектив розвитку ринку продукції ТОВ «Домосвіт»

Український ринок вологих серветок на сьогоднішній день перебуває на початковій стадії росту, що характеризується досить більшим збільшенням темпів росту продажів. Опираючись на досвід Європи й США, можна констатувати, що у України є значні резерви росту внутрішнього споживання вологих серветок. У США, де рівень гігієни сьогодні перебуває на досить високому рівні, споживання вологих серветок на душу населення в рік становить у середньому 14 пачок, в Україні цей показник у сім разів нижче.

Уперше на світовому ринку вологі серветки з'явилися в продажі в 70-х роках минулого століття й призначалися в основному для догляду за шкірою дитин. І лише коли ринок універсальних вологих серветок перевищив ринок дитячих серветок у вартісному вираженні стало зрозуміло – відбувся перерозподіл частки споживаючих сегментів не на користь останнього. При цьому по даним Euromonitor International ринок дитячих вологих серветок не збирався стагнувати. Його темпи росту залишалися як і раніше високими, що було викликано з однієї сторони підвищеним інтересом з боку зайнятих батьків (зручність і комфорт), а з іншої інтенсивними промоакциями, що інформують про додаткові різновиди продукції (дитячі серветки для чутливої шкіри).

Однак пізніше поява нових видів і напрямків застосування вологих серветок зробила свій негативний вплив на ринок дитячих вологих серветок. Як показало дослідження, нерідко дитячі вологі серветки використовувалися не тільки відповідно до прямого призначення. Вологі серветки застосовувалися для рук, зняття макіяжу, для видалення пилу із предметів меблів, домашньої техніки й т.д. Природно, що поява спеціалізованих серветок для різних цілей перемкнула покупців, що використовували дитячі серветки. Більше того, тепер виробник у рекламі почав наголошувати на відмінні риси різних видів серветок. Наприклад, серветка для догляду за технікою містить спиртову добавку, а для зняття макіяжу ніжне молочко. Все це привело до формування певної структури споживання, наведеної на рис. 1.4.


Рис. 1.4. – Структура споживання вологих серветок на світовому ринку

 

Найбільш активно зростаючим сегментом вологих серветок сьогодні, як і останні кілька років є косметика. Однак якщо раніше основним двигуном тут виступали звичайні серветки для зняття макіяжу, те тепер споживач вимагає інновацій. Серветка по догляду за шкірою особи повинна містити компоненти, що омолоджують, або мати додаткові властивості. У відношенні останніх можна виділити так звані двосторонні серветки, де з однієї сторони може бути лосьйон, а з інший пілінг для особи. Досить велику популярність за кордоном отримали маски – серветки, які являють собою вологу серветку, просочену складом з певним набором властивостей (омолоджування, охолодження, зволоження й т.д.). Динаміка споживання вологих серветок на світовому ринку у вартісному вираженні наведена в табл. 1.2.

Таблиця 1.2. – Динаміка споживання вологих серветок у світі в 1999–2004 роках

Сегмент вологих серветок

Приріст в 1999–2004 гг.

Середній темп приросту

Маски 233,2% 58,3%
Для зняття макіяжу 232,9% 58%
Серветки, що дезодорують 229,1% 57,3%
Універсальні 64,6% 16%
Для інтимної гігієни 48,4% 12%
Дитячі 41,7% 10,4%

Довгий час основним способом скріплення волокон для виробництва вологих серветок у світі був AIRLAID. Технологія SPANLACE на той час ще не була вдосконалена, і витрати на виробництво спанлейс були занадто високі в порівнянні з airlaid – матеріалами. Наприкінці 90-х, коли собівартість виробничого процесу була знижена, найбільші європейські виробники стали інвестувати гроші в запуск нових технологічних ліній spanlasing, повертаючи, таким чином, ринок серветок назустріч новому продукту. У свою чергу американські виробники нарощували потужності по виробництву айрлейда. Ситуація змінилася лише в 2002 році, коли під час кризи від перенасичення ринку айрлейд-матеріалами Procter&Gamble перевів свої лінії по виробництву вологих серветок на спанлейс. Вирішивши, що всі конкуренти Procter&Gamble зроблять те ж саме, виробники стали запускати spаnlacing лінії.

Сьогодні практично всі виробники спанлейса автоматично залучені у виробництво серветок. І, на думку учасників ринку, якщо ти хочеш провадити серветки, то тобі прийде впровадити й спанлейс, інакше ти не виживеш на ринку. Структура споживання матеріалу – основи для вологих серветок на світовому ринку наведена на рис. 1.5.

Рис. 1.5. – Структура споживання матеріалу – основи для вологих серветок на світовому ринку


Окремо варто сказати про щільність спанлейса. На світовому ринку найбільше поширення одержав матеріал щільністю 50–65 г./м3. Такий спанлейс прочніший, волокна покладені рівномірно (без проплешин як у тонкому), він набагато м'якше на дотик (дуже важливо для дитячих вологих серветок), більше просочення. Відповідно до світових норм для дитячих вологих серветок можна використовувати спанлейс щільністю не менш 50 г./м3. Однак даний матеріал і дорожче, що спричиняє високу вартість імпортних вологих серветок.

Світовий ринок вологих серветок – ринок найжорстокішої конкуренції. Сьогодні виробникам уже не досить просто грати на цінах. Щоб вижити на ринку серветок, необхідні інновації – нові області застосування продукту, візерунки й малюнки на матерії, різний склад волокон. Зупинимося докладніше на останніх інноваціях.

Серед волокон, використовуваних при виробництві вологих серветок можна виділити целюлозу, синтетичні волокна, бавовну. Перші серветки були виготовлені із целюлози. По текстурі вони нагадували паперові й були настільки ж неміцними. Із цієї причини відбувається зміна пріоритетів у виборі компонентів і перевага віддається синтетичним волокнам (переважно віскоза, поліестер або поліпропілен). Це дозволяє підвищити якість вологих серветок і, зокрема, поліпшити їхні вбираючі властивості. Однак інноваційним складом для вологих серветок повинен стати бавовна (не менш 15% бавовни в складі серветки). Основними сегментами використання є саме косметичні серветки (маски, для зняття макіяжу), а також дитячі. Бавовна має ще більшу вбираючу здатність, довше втримує склад вологої серветки, але головне асоціюється в споживача із чимсь натуральним і більше прийнятним для догляду за ніжною шкірою особи.

Побудова виробництва вологих серветок залежить від наступних основних технологічних та споживчих характеристик:

1). Асортименти

Якщо раніше ринок вологих серветок складався переважно з дитячих, то сьогодні областей їхнього застосування дуже багато. Тому, насамперед, необхідно визначити призначення вологих серветок, а також широту й глибину асортиментів. Пізніше це визначить вибір матеріалу, його товщини, а також упакування.

2). Просочення

Це дуже важливий компонент вологих серветок. Склад просочення вологих серветок практично повністю визначається призначенням кінцевого продукту. Рецептура просочення – комерційна таємниця й розробляється індивідуально для кожного підприємства. Кожний вид серветки має свою рецептуру просочення – антибактеріальна, сонцезахисна, зволожуюча, омолоджуюча, поліруюча. Так, серветки для будинку містять різні добавки для догляду за меблями або скляною поверхнею, дитячі серветки зволожуючий лосьйон, медичні ін'єкційні – спиртовий розчин. Лосьйон можуть містити й косметичні серветки. Сюди ж додаються парфумерні композиції різної цінової категорії. Найбільш дорогим просоченням є кремовмістиме просочення, використовуване для дитячих вологих серветок або серветок для зняття макіяжу.

3). Матеріал – основа

При виробництві вологих серветок як матеріал-основи українські виробники використовують різноманітні неткані матеріали, серед яких: термобонд, спанбонд, кемиклбонд, спанлейс, айрлейд.

У найбільш дешевих серветках використовуються тонкі термоскреплені полотна (термобонд і спанбонд), а також поряд з ними й хімічно скріплені полотна (кемиклбонд). У серветках високої цінової категорії застосовуються вже особливо м'які й більше щільні полотна – спанлейс і айрлейд. Розглянемо дані матеріали більш докладно.

а) Термобонд (Thermobond)

Це неткане полотно на основі штапельних волокон, найчастіше поліпропіленових або суміш (віскоза + поліпропілен), скріплених гарячими каландрами. Воно дуже нещільне й не занадто приємне на дотик. На основі термобонда виготовлялися перші серветки. Зараз же, з переходом на більше якісні матеріали, з нього виробляють серветки дешевих серій.

Матеріал має такі якості, як нездатність убирати вологу, а також слабку повітропроникненість. Вологі серветки на основі термобонда використовуються головним чином у секторі офісних, господарсько-побутових серветок, що очищають, а також перед ін'єкційних. Крім того, серветки даного типу можуть використовуватися в «фаст-фуд»-індустрії, аеропортах і т.д. При виробництві вологих серветок звичайно використовується термобонд щільністю 20–23 г./м3.

Поряд з термобондом як основу для вологих серветок може використовуватися й нетканий матеріал, виготовлений за технологією спанбонд. На практиці ці два матеріали звичайно не розрізняють, оскільки зовні вони дуже схожі, проте, структура термобонда більше пухка й відповідно менш міцна.

б) Спанбонд (Spunbond)

Спанбонд – технологія виробництва нетканих полотен, при якій полотно формується з тонких безперервних ниток – філаментов (найчастіше поліпропіленових або поліефірних), з наступним їхнім скріпленням у полотно за допомогою гарячих валів. Неткані матеріали, виготовлені за технологією спанбонд, відносно ринку серветок мають ті ж властивості й області застосування, що й термобонд. Однак на українському ринку вологих серветок термобонд одержав більше широке поширення ніж спанбонд. Спанбонд використовується дуже рідко

в) Кемиклбонд (Chemicalbond)

Кемиклбонд – неткане полотно на основі штапельних волокон, які потім скріплюються сполучними з водних дисперсій полімерів (синтетичні й натуральні латекси, дисперсій полімерів, отриманих методом вальцювання або заміни розчинника). Просочення полотна відбувається шляхом проходження його через ванну зі сполучним розчином і подальшим сушінням гарячим повітрям. Кемиклбонд, також як і спанбонд використовується українськими виробниками досить рідко.

Більше якісним, щільним і приємним на дотик, але й більше дорогим є такий нетканий матеріал, як «спанлейс». Саме на його основі зроблені всі дитячі серветки й серветки для зняття макіяжу. Його середня щільність у серветках для зняття макіяжу становить від 30 до 50 грам на м3, для дитячих серветок – від 55 грам на м3 і вище.

г) Спанлейс (Spanlace)

Нетканий матеріал, принцип скріплення якого лежить у переплетенні волокон полотна водними струменями високого тиску. Завдяки прибиванню полотна водними струменями, одержуваний матеріал стає м'яким і більше об'ємним у порівнянні з термоскріпленими полотнами (термобонд, спанбонд). Крім того, дана технологія надає матеріалу такі важливі для гігієнічної промисловості властивості, як повітропроникність і впитуваємість. Спанлейс – це найбільш дорогий матеріал, застосовуваний при виробництві серветок, тому він використовується, як правило, для виготовлення серветок високої цінової категорії. Ще раз повторимося, спанлейс в секторі серветок для дитячій і жіночій гігієні, косметичних серветок.

Склад спанлейса може розрізнятися. Звичайно українські виробники вологих серветок використовують спанлейс із віскози з додаванням поліефіру або поліпропілену в співвідношенні 80/20 або 70/30. Останнім часом у світовій практиці спостерігається тенденція переходу на спанлейс із використанням бавовни. Тобто до складу спанлейса крім віскози й поліефіру/поліпропілену додається ще близько 15% бавовняного волокна. Це надає матеріалу ще більшу м'якість. В Україні ще поки жоден виробник не використовує полотно такої якості.

Склад спанлейса визначає сферу використання матеріалу. Для найбільш популярних виробів зі спанлейса можна відзначити:

– Сухі або вологі протиральні матеріали: поліпропілен або поліефір + віскоза;

– Вологі серветки: поліпропілен або поліефір + віскоза; поліпропілен/-поліефір + віскоза + бавовна;

– Одяг і білизна для операційних: поліефір або поліпропілен + віскоза, целюлоза + поліефір; поліпропілен або поліефір + віскоза + бавовна.

Завдяки скріпленню водними струменями нетканий матеріал «спанлейс» здобуває унікальні властивості нетканих матеріалів, серед яких у першу чергу слід зазначити:

– Високий ступінь гігроскопічності;

– Висока повітропроникність (найвища серед необ'ємних нетканих матеріалів);

– М'якість і гарні тактильні відчуття, близькі до натуральних тканин.

Можна додати, що відмінними рисами й перевагами даного нетканого матеріалу є:

– Сполучення міцності й тонкості;

– Стабільність на розрив;

– Безворсова структура;

– Нетоксичність;

– Антистатичність;

– Гарна драпіруемість;

– Діаллергенність;

– Відсутність пілінга.

Характеристика матеріалу спайлекс:

– Безворсова структура – матеріал не розшаровується (не розпорошується до ниток) і не залишає ворсинок, наприклад, при протиранні. Безворсова структура матеріалу дозволяє провадити будь-які форми й розміри виробів від тампонів до хірургічних халатів, комплектів білизни, наборів для хірургів і ін.;

– Високий ступінь гігроскопічності. Сучасні технології обробки натуральної целюлози дають можливість одержати вироби, що заміняють у медицині марлю й вату й переважаючі їх, наприклад по гігроскопічності;

– Антистатичність;

– Легко пропускає повітря;

– Не викликає місцево-дратівних і алергійних реакцій при контакті зі шкірою й слизуватою оболонкою;

– Нетоксичність;

– Не втрачає своїх властивостей після стерилізації;

– Хімічно чистий і безпечний у медичному застосуванні матеріал;

– Матеріал білого кольору;

– Різна щільність.

На даний момент в нетканому матеріалі «Спанлейс» використовується: 70% віскози + 30% поліефіру (полиестера) різної щільності.

Вироби володіють високою вологонепроникненістю, міцністю в сухому й вологому стані й використовуються як клейонка підкладна, простирадла хірургічні, а також для пошиття захисного спецодягу.

Ще одним дорогим й мало розповсюдженим нетканим матеріалом, що володіє підвищеною м'якістю, є айрлейд.

д) Айрлейд (Airlaid)

За даною технологією волокна формуються в полотно під дією повітряних струменів. Використовуються волокна з різною температурою плавлення, а також бікомпонетні волокна на основі віскози, поліпропілену й т.д. При проходженні нагрітого повітря через матеріал, більше легкоплавка оболонка волокон розплавляється й склеює волокна з більше високою температурою плавлення. Айрлейд – матеріали мають м'якість і підвищену вбираючу здатність. На українському ринку вологих серветок даний тип нетканих основ не одержав поширення внаслідок своєї дорожнечі. Два українських виробника виробляють на його основі водорозчинний туалетний папір. Щільність матеріалу для цих цілей становить 50–55 г./кв. м. Треба помітити, що провідні закордонні виробники вологих серветок дуже активно використовують айрлейд-матеріали як основу, хоча останнім часом спостерігається тенденція заміщення айрлейда спанлейсом.

е) Формат упакування вологих серветок.

Вологі серветки можуть бути впаковані у тверде впакування (пластикова банка) або в м'яке (багатошарове впакування – ламінат). Нижче розглянуті основні варіанти м'якого впакування, а також їх розмірні варіанти.

1. Sachet («саше») – випускається по одній серветці в пакетику й використовується при виробництві наступних видів серветок:

·  гігієнічних;

·  медичних;

·  косметичних;

·  серветок для транспорту й сфери HORECA.

2. Формат кишеньковий «Mini» – випускається по 10–15 серветок у пачці. Використовується при виробництві серветок:

·  гігієнічних;

·  косметичних;

·  дитячих;

·  ветеринарних;

·  медичних.

3. Формат кишеньковий «Pocket» – випускається по 10–15 серветок у пачці. Використовується при виробництві:

·  гігієнічних;

·  косметичних;

·  дитячих;

·  офісних;

·  ветеринарних;

·  медичних.

4. Формат кишеньковий «Optimal» – випускається по 15–20 серветок у пачці. Застосовується при виробництві:

·  гігієнічних;

·  косметичних;

·  дитячих;

·  офісних;

·  ветеринарних;

·  медичних.

5. Формат «Travel Large» – випускається по 20–30 серветок у пачці.

Застосовується при виробництві наступних видів серветок: для будинку; дитячі; офісні; ветеринарні; медичні; автомобільні.

6. Формат «Home Big» – випускається по 50–80 серветок у пачці. Використовується при виробництві серветок: дитячі; для будинку; ветеринарні; медичні.

Розвиток українського ринку вологих серветок на сьогоднішній день перебуває на початковій стадії росту, що характеризується досить більшим збільшенням темпів росту продажів.

Перспективність організації виробництва вологих серветок на українському ринку зв'язана зі значними резервами росту внутрішнього споживання вологих серветок – у порівнянні з таким великим споживачем, як США, споживання вологих серветок на душу населення в Україні менше майже в сім разів.

До 2000-х рр. український ринок вологих серветок був 100% імпортнозалежним. Якісна імпортна продукція по ціновій ознаці ставилася до сегмента вище за середнє, що не могло сприяти росту споживання нової, ще незнайомої продукції. Вихід на український ринок вітчизняних виробників і пропозиція більше дешевої продукції привело до щорічного росту попиту на продукцію в середньому на 100%. За останні роки вітчизняні виробники істотно потіснили імпорт. Однак вітчизняну продукцію ще рано порівнювати з імпортною, котра продовжує формувати сегмент преміум на українському ринку вологих серветок.

Таким чином, головною проблемою розвитку споживання вологих серветок на українському ринку на сьогоднішній день залишається погана інформованість споживачів, що пояснюється молодістю ринку й новизною продукції. Низький рівень внутрішньої пропозиції також гальмує розвиток напрямку. Як було відзначено, пануюча на ринку імпортна продукція не доступна середньостатистичному споживачеві, приплив вітчизняної продукції, навпроти, спровокував рух ринку вперед. У числі проблем розвитку споживання також слід зазначити й регіональну концентрацію виробництва. У цілому попит на вологі серветки на українському ринку росте дуже стрімко. Обсяг попиту на вологі серветки до 2010 р. буде рости в середньому на 28–30% у рік. До 2015 року темпи росту споживання вологих серветок сповільняться до 12% річних.



Информация о работе «Економічне обгрунтування заходів щодо поліпшення виробничо-господарської діяльності підприємства ТОВ "Домосвіт"»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 67944
Количество таблиц: 79
Количество изображений: 19

0 комментариев


Наверх