Вступ

1. Рейдерство в Росії. Масштаби проблеми

1.1 Стратегії рейдерів

1.2 «чорний рейдер»

1.3 Стратегії захисту

1.4 Огляд ринку Злиття і Поглинань (січень - червень 2008р.)

1.5 Рейдерство - істотний момент корпоративного права

Висновки

Список літератури


Вступ

Про рейдерство говорять і пишуть багато. Одні - із засудженням, інші - з цікавістю, треті - з прихованим або навіть відкритим захопленням. Що ж це таке рейдерство?

Для прояснення цього звернемося до тематичного сайту, що спеціалізується на аналізі ринку злиття і поглинань. З погляду автору, рейдери - це "корпоративні загарбники, реально віднімаючі компанію проти волі власника". При цьому автор у властивому йому стилі пояснює, що "відбирання підприємств проти волі топ-менеджменту здійснюється топ-менеджментом з використанням дорогих юристів, не дешевих приставів, ЧОПа "в розлив і на винесення", повторних, паралельних, позачергових і т.п. зборів акціонерів, а також кримінальних справ (на того, хто не встиг першим занести в ПОО). Корпоративні захоплення - завжди дорога робота висококласних юристів. Якби на підприємствах-жертвах їм платили б стільки ж - мало би хто ці підприємства з'їв".

Виділимо з цього елегантного опису суть. Отже, рейдерство - це завжди захоплення власності проти волі власника. Це головна відмітна ознака рейдерства. Головна ознака може супроводжуватися рядом факультативних ознак, які зустрічаються в конкретних випадках рейдерства в різних поєднаннях.


1. Рейдерство в Росії. Масштаби проблеми

Наскільки значуща проблема рейдерства для російської економіки? На жаль, зважаючи на відсутність легального закріплення поняття "рейдерство" в російському законодавстві офіційна статистика по цій проблемі не ведеться, проте окремі уривчасті відомості все ж таки є.

Так, за даними начальника управління уряду Москви по економічній безпеці Олександра Корсака, кількість звернень до його департаменту по фактах рейдерства виглядає таким чином:

2003 рік - 151 ;

2004 рік - 177 ;

2005 рік - 117

2006 рік - 84

На думку московського урядовця, хвиля рейдерства в столиці пішла на спад. Навпаки, федеральні правоохоронні органи далекі від оптимізму і продовжують бити тривогу. За їх даними, набравшися досвіду і окріпнувши в столиці, рейдерство перемістилося в регіони Росії, де процвітає.

Від крупних і середніх підприємств увага рейдерів поступово перемикається на малий бізнес. При цьому, як правило, загарбників цікавить не сам магазин, перукарська або ремонтна майстерня, а приміщення, яке можна вигідно здати в оренду або знести, спорудивши на його місці щось більш прибуткове. Чим вище кадастрова вартість землевідведення, де розташований ваш автосервіс або магазин, тим вище вірогідність, що їм зацікавиться рейдер.

Одна з традиційних "приманок" для рейдерства - колишні оборонні інститути, що втратили фінансування, неабияк пошарпані реформами і занепалі, розгубили славні колись трудові колективи, що перебиваються випадковими замовленнями, але що зберегли крупну нерухомість, виробничу базу, випробувальні полігони і т.п., ці інститути є одним з улюблених об'єктів для рейдерских атак.

Особливу тривогу викликає той факт, що їх мішенями стають бюджетоутворюючі підприємства, робота яких забезпечує не тільки податкові надходження і робочі місця, але і загальну економічну ситуацію в регіоні. Наприклад, в Нижньогородській області зміна власника на ВАТІ "ГАЗ" привела до значного зниження податків, що надходять, різкого скорочення числа працюючих і відмови від змісту комунальної сфери міського району, де проживає більше 300 тисяч жителів.

Журнал "Злиття і Поглинання", який стежить за розвитком ситуації по 107 найкрупнішим корпоративним конфліктам в Росії, підрахував, що загальна вартість залучених в ці конфлікти активів складає близько 6996 млн. долл. За період з 10 березня по 10 квітня 2007 року було зареєстровано два нові публічні корпоративні конфлікти "вартістю" 58 млн. долл. і оголошене про завершення одного конфлікту на суму 86 млн. долл. В лідерах серед конфліктних галузей як і раніше залишаються харчовий сектор і сільське господарство. Серед регіонів по кількості корпоративних конфліктів перше місце утримує Центральний федеральний округ. На другому - Приволжський, на третьому - уральський федеральний округ.

Все це приводить до негативного підсумку. Через боязнь рейдерів багато власників компаній відмовляються від збільшення капіталізації свого підприємства, що, безумовно, впливає на темпи розвитку економіки країни. З сказаного можна зробити висновок, що рейдерство - зовсім не закрита сторінка російських реформ. Воно продовжує завдавати колосального збитку російській економіці.

Об'єм M&A (Mergers & Acquisitions - злиття і поглинання) в Росії в 2005 році перевищив 30 млрд. доларів, а в 2006 досяг приблизно 100 млрд. доларів. В 2007 році цей показник досяг рівня 125,1млрд. доларів. Тим самим російська економіка ввійшла по цьому показнику в першу десятку країн світу. Більшість з цих операцій протікає відносно мирно і відповідно до діючих законів і прийнятих в бізнесі норм. Таким чином, «рейдерство», як правило, є одним з механізмів процесу злиття і поглинання підприємств, стимулюючого розвиток сучасної ринкової економіки.

Проте, економічна функція рейдерів неоднозначна. З одного боку, вони руйнують рентабельно працюючі підприємства на користь отримання короткострокового прибутку, з іншою - вони придбають підприємства, контрольовані колишніми менеджерами, щоб підвищити ефективність роботи цих підприємств. Тим самим вони допомагають їм вибратися з пастки, в яку ті потрапили в результаті першої фази приватизації.

Економічна мета діяльності рейдерів полягає в придбанні різниці між вартістю акцій і вартістю матеріальних активів підприємства, в першу чергу, нерухомості. Якщо фірма знаходиться в складному фінансовому положенні, часто виникає ситуація, в якій придбання нерухомості, що належить їй, обійшлося б набагато дорожче, ніж контрольний пакет її акцій.

Проте, зразкове 10% операцій злиття і поглинань в Росії сьогодні характеризуються як ворожі поглинання, при яких використовуються і незаконні методи.


Информация о работе «Рейдерство як спосіб захоплення підприємства»
Раздел: Экономика
Количество знаков с пробелами: 18480
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
156911
0
3

... прозорості процедур відновлення платоспроможності (банкрутства) підприємств. 4. З метою вдосконалення механізму державного регулювання процедури відновлення платоспроможності чи банкрутства в Україні запропоновано здійснити комплекс заходів, що передбачають перерозподіл функцій державних органів, відповідальних за регулювання цього питання та позбавлення їх дублювання. Крім того, вважається за ...

Скачать
161306
1
1

... цінних паперів і 30 мільйонів власників цінних паперів) диктують додаткові технологічні вимоги, що визначають складність вирішення всього комплексу проблем, пов'язаного з формуванням Національної депозитарної системи України. Радянське цивільне законодавство не приділяло багато уваги цінним паперам і розглядало їх як річ. Наявність в обігу паперових облігацій 3% позики ставили первинним майнове ...

Скачать
59592
0
0

... дприємництва; –        прискорення науково-технічного прогресу, що є неможливим в умовах централізованої економіки [17, 51]. Таким чином, становлення права приватної власності в Україні відбувається за допомогою сукупності заходів: змін до існуючого законодавства, прийняття нових нормативно-правових актів, легалізації існуючих правовідносин з приводу власності, розширення кола юридичних інститут ...

0 комментариев


Наверх