2. Розповідь з елементами бесіди. Розгляд схеми.

- Пригадайте, чим живляться звірі?

- Так, вони живляться рослинною і тваринною їжею. Є тварини, які споживають тільки рослинну їжу. їх називають травоїдними. Звірі, які живляться тваринною їжею, – хижі (хижаки). А звірі, які живляться і тваринною, і рослинною їжею – всеїдні.


- Що ви знаєте про хижих звірів?

1-ий учень. Лисиця живиться не тільки дичиною: зимою найчастіше вона живиться мишами, літом – комахами, жуками і личинками хрущів. Вона виходить на полювання здебільшого уночі. Своїм тонким нюхом і слухом вона визначає, де є пожива. Підошви (подушечки) лап у неї густо вкриті шерстю, тому до жертви підкрадається нечутно. Але вранішній слід ситої лисиці інший, ніж голодної. Вранці, не цікавлячись здобиччю, іде вона короткими кроками туди, де кожного дня, згорнувшись клубочком, спить. За ніч лисиця обходить багато місць: її слід щоразу переривається стрибками вбік, туди, де вона чує шарудіння здобичі.

- Чим живляться звірі зимою?

2-ий учень. Сутужно доводиться взимку вовкові, лисиці, коли голод примушує блукати їх глибокими снігами. Зовсім інакше влаштовується наш могутній лісовий хижак - ведмідь. Восени він, як борсук, дуже жиріє і шукає в лісі зручне затишне місце. Там робить собі барліг, в якому й живе до весни. Зимою барліг заносить снігом, і ведмідь дрімає в ньому, поволі витрачаючи запаси осіннього жиру. Навесні, схудлий і голодний, він залишає "свій дім" і вирушає шукати корм.

3. Гра "Хто назве більше звірів-хижаків?".

4. Хвилинка-цікавинка.

- У давнину людина майже повністю залежала від природи, вона брала з тваринного світу багато. М’ясо звірів використовувала як їжу, а хутро служило одягом. В природі звірі виконують функцію санітарів лісу: вони знищують падаль, очищають ліс. Та згодом, з розвитком промисловості, господарської діяльності, вплив людини на природу стає все більш помітнішим, приводить до зміни звірів.

У наш час з усіх кінців земної кулі лунають голоси охоронців природи, які з тривогою повідомляють про значне зменшення тварин у природі. Охорона тваринного світу нашої планети, збереження її багатств хвилює усе людство. Уряди багатьох країн приймають закони про охорону тварин. В окремих країнах створено "Червоні книги", які містять відомості про різні види тварин і рослин. Тварини, які записані до "Червоної книги", охороняються законом.

VI. Закріплення нового матеріалу.

1. Робота з презентацією.

2. Відповіді на питання.

- Як готуються звірі до зими?

- Чому всеїдні звірі впадають в сплячку?

- Чому не запасають їжі зайці?

- Чому звірі змінюють колір хутра?

- Чим живляться зимою хижаки?

3. Динамічна фізкультхвилинка (під музику музичного редактора діти виконують фізичні вправи).

4. Бесіда з елементами розповіді.

- Яку користь приносять звірі людям?

- Яку користь вони приносять природі?

- Як використовує хутро звірів людина?

- Чим живиться людина?

- Чим допомагають звірі лісу?

5. Робота з зошитом (ст. 28).

VII. Підсумок уроку.

- Яку тему вивчили на уроці?

- Яку спільну ознаку мають звірі?

- Чому треба охороняти тварин?

- Які тварини занесені до "Червоної книги" України?

VІІ. Домашнє завдання.

Прочитати з підручника ст. 31-36. Дати відповіді на питання після кожної статті.


Висновки

Розділ програми «Жива природа», що належить до природознавства у початковій школі виокремлюється від інших змістових ліній саме тим, що учні 3-4 класу мають змогу характеризувати звичайні і знайомі їм об’єкти, з якими вони зустрічаються кожного дня.

За певних обставин, наприклад недостачі прикладного матеріалу, вчитель в змозі замінити його дидактичними засобами, створеними на комп’ютері.

Така зміна буде практично рівносильною. Також використання комп’ютера в навчанні зацікавить учнів до уроку і, за умови правильної побудови навчального процесу, забезпечить набагато краще засвоєння матеріалу.


Список використаної літератури

1.  Андрієнко Л.В. Природа України та її охорона. – К: Наукова думка, 1983.

2.  Жаркова І.І. Календарне планування 1-4 класи. – Тернопіль, 2004.

3.  Інформатика: Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології: Підр. для ст. ВНЗ / За ред. О. І. Пушкаря. – К.: Освіта, 1998.

4.  Кишик А.Н. Досье пользователя Microsoft Word. – К., Логос, 1988 – 128 с.

5.  Мечник Л.А., Волошина О.М., Мечник І.І. Природа України. Посібник для вчителів початкових класів. – Тернопіль: Підручники і посібники, 1997. – 40 с.

6.  Пархоменко В. В. Охорона звірів і птахів України. – К., 1964.

7.  Програми середньої загальноосвітньої школи 1-4 (1-3) класи. – К.: Освіта, 1994. - 254 с.

8.  Фигурнов В. IBM PC для пользователя. – М.: Финансы й статистика, ЮНИТИ. 1992. – 365 с.


Информация о работе «Особливості використання комп’ютера під час вивчення розділу "Жива природа" у початковій школі»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 45007
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
32506
9
0

... ів для уроків, допомагають вчителю при вирішенні дидактичних, методичних та організаційних завдань. Розділ ІІ. Розробки уроків з трудового навчання для модуля „Людина і природа” із використанням комп’ютера   У зв’язку з варіативністю предмету трудового навчання, що склалася на початку ХХІ століття у початковій ланці освіти, а також створенні декількох програм навчання учнів, як от „Програма з ...

Скачать
41743
0
0

... . В цьому розділі ми привернемо увагу як до позитивних, так і до негативних моментів використання нових інформаційних технологій в початковій школі, зокрема на уроках читання. Використання комп’ютера на уроках у початковій школі передбачає в основному орієнтування на ігрові форми роботи, на роботу з програмним забезпеченням ігрового й навчально-тренувального характеру, а також використання ПК як ...

Скачать
27971
0
0

... сенсу, тому що її основи викладаються майже на всіх уроках курсу. 1.2 Психолого-педагогічний аспект використання ППЗ для створення дидактичних засобів для теми «Рід, родина, рідня» на прикладі курсу «Навколишній світ» у початковій школі Навчання курсу «Навколишній світ» в школі допускає вирішення багатьох завдань предметного характеру. Різні навчально-методичні комплекси з цього предмета і ...

Скачать
119662
8
4

... ролі різних видів програмних засобів навчального призначення в навчанні предметам початкової школи. ·          виділення місця ІКТ на уроках художньо-естетичного циклу в початковій школі. Використання комп’ютера як засобу навчання у навчальному процесі початкової школи вносить зміни й у інші елементи педагогічної технології (процес навчання, організацію навчання, засоби навчання тощо). Це, на ...

0 комментариев


Наверх