2. Коефіцієнт абсолютної ліквідності

Коефіцієнт абсолютної ліквідності – відношення загальної суми грошових коштів, їх еквівалентів та поточних інвестицій управителя до його поточних зобов'язань. У сучасних економічних умовах припустимим уважається коефіцієнт, рівний 0,1. Якщо даний коефіцієнт постійно (протягом декількох періодів часу) перевищує 0,5, то платоспроможність підприємства вважається високою. Достатнім є коефіцієнт у діапазоні від 0,2 до 0,25.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності = (кошти+короткострокові фінансові вкладення) / короткострокові зобов'язання (таблиця 3). Дуже високий коефіцієнт спостерігався в I кварталі 2008р., що говорить про високу платоспроможність підприємства, достатній рівень коефіцієнта був протягом усього 2007 року. В інші періоди, на жаль, коефіцієнт не досягав навіть мінімального рівня. Таке положення зв'язане, насамперед, з недостатньою кількістю коштів на рахунках або готівці й одночасно з великою кредиторською заборгованістю.

3. Результат фінансової діяльності.

Результат фінансової діяльності відображає фінансову політику підприємства (залучення позикових коштів або функціонування без залучення таких). При його підрахунку ми користуємося тільки рухом фінансових потоків. Вирішальне значення для визначення знака РФД має знак зміни позикових коштів. При збільшенні використання позикових коштів РФД зростає й стає позитивним. У міру росту витрат, пов'язаних з оплатою позикових коштів, РФД починає знижуватися (тут ще додається збільшення податку на прибуток, тому що ріст позикових коштів пускає в хід фінансовий важіль, що позначається на виторзі підприємства, його прибутку й виплаті дивідендів).

Підприємство повинне скоротити використання позикових коштів, але при цьому зазначений вище “ланцюжок” розвертається в іншому напрямку, що дозволяє через відомий час знову вдатися до збільшення запозичень і так далі.

Розкритий тут механізм зміни РФД прекрасно “убудований” у життєвий цикл фірми, доповнює його, підтверджує його реальність і об'єктивність (незалежність від “капризів” фірми).

Таким чином, на фазі залучення позикових коштів РФД стає позитивним, на фазі відмови від залучення позикових коштів РФД стає негативним.

Серед економічних показників діяльності і як результат фінансової діяльності UMG-RI доцільно розглянути таку величину як валовий прибуток від реалізації товарів і послуг. Різниця між чистим виторгом із продажів і виробничою собівартістю товарів проданих (реалізованої продукції) називається валовим прибутком із продажів.

Динаміка валового прибутку UMG-RI змінюється циклічно, тобто періоди зростання прибутку чергуються з періодами її падіння. Так максимальний прибуток можна відзначити в IV кварталі 2006р., де вона склала 637,2 тис.грн., в III кварталі 2007р. - 526,6 тис.грн. і в I кварталі 2008р. - 690,1, причому в цей період прибуток був максимальної за попередніх 8 періодів.

Виходячи із проведених досліджень, можна зробити висновок про те, що підприємство динамічно розвивається й нарощує свої фінансові й матеріальні ресурси.

З 2004 року UMG офіційно представляє RESEARCH INTERNATIONAL в Україні. Research International була заснована більше 30 років тому і є глобальною частиною Kantar Group з офісами в більш ніж 57 країнах і досвідом роботи більш ніж в 130 країнах.

Штаб-квартира компанії перебуває в Лондоні. У даний момент CEO Research International є Bob Meyers, один з найвідоміших лідерів у світі маркетингу.

Research International забезпечує застосування глобального досвіду й эксперную оцінку в наступних областях:

·  Інновації

·  Брендинг і комунікації

·  Розуміння споживачів

·  Керування каналами

·  Відношення споживачів

·  Нове медиа

Більше того, Research International’s були піонерами в створенні глобальної мережі якісних досліджень і, отже, має найбільшу практику якісних досліджень у світі.

KANTAR GROUP сьогодні – одна з найбільших глобальних компаній у сфері маркетингових досліджень, надаючи як стандартні, так і индивидуально-разработанные дослідження. KANTAR GROUP була сформована в 1993 році, поєднуючи в рамках однієї команди всі напрямки маркетингових досліджень і интелектульные розробки WPP Group plc.

Штаб-квартири Kantar Group (TKG) перебувають у Фэрфилде, Коннектикут і в Лондоні. У даний момент Eric Salama є СЕО TKG.

Загальний дохід Kantar Group становить $1 400 000 000 -Kantar Group займає 4-е місце в списку Top 10 світових лідерів маркетингових досліджень.

Kantar Group відкрила 150 офісів в 60 країнах миру для успішного обслуговування глобальних Клієнтів, завдяки сполученню широкого географічного охоплення й експертного знання й досвіду роботи на локальних ринках.

Брендингове агентство "Марка" було виділено в окрему компанію в 2002 році під впливом зростаючого ринкового попиту на створення й просування нових брендів.

«Марка» спеціалізується на створенні нових торговельних марок — від ідеї до кінцевого дизайну продукту й рекомендацій з його просування, а також на проведенні досліджень, що дозволяють відслідковувати різні показники торговельної марки на всіх етапах її життєвого циклу. Для цього використовується ряд власних і адаптованих закордонних методологій. MARKA проводить повний цикл формування бренда включаючи побудову стратегії бренда, духу бренда, ідеї бренда.

Детальне знання особливостей українського ринку, володіння передовими дослідницькими технологіями, досвід роботи дозволив "Маркові" створити методологію Branding Puzzle™, що успішно застосовується для брендинга повного циклу.

У вересні 2001 року була заснована компанія "MEMRB-IRI UKRAINE" з метою моніторингу роздрібної торгівлі в Україні, що займається проведенням досліджень "Retail audit" і "Price & Distribution Check".

MEMRB/IRI — одна із провідних міжнародних дослідницьких компаній, що надає повний перелік послуг з Аудита роздрібної торгівлі в 28 країнах світа.

Information Resources Inc. – заснована в 1979. Активно є присутнім на ринку країн, на які доводиться 80% обороту маркетингових досліджень. Співробітничає з найбільшими світовими FMCG виробниками. Відрізняється інноваційним підходом до рішення маркетингових завдань

Comcon Ukraine/BMRB (British Market Research Bureau) був заснований в 2003 році c метою проведення дослідження TGI (Індекс Цільових Груп), а також медиа досліджень із використанням міжнародних ліцензійних методологій

BMRB (British Market Research Bureau) належить Millward Brown і є одним з найбільших у Європі агентств маркетингових досліджень, що використовують широкий спектр інструментів збору й аналізу даних.

BMRB надає дослідницькі й консалтингові послуги в наступних областях:

·  Медіа й маркетингові дослідження - Ad hoc і сертифіковані дослідження, включаючи Target Group Index (TGI – оригінальне джерело для вивчення як споживання, так і медіа) який використовується в 49 країнах миру.

·  Соціальна політика й суспільна думка - кількісні і якісні дослідження суспільної думки.

«Фонд Суспільна Думка» - Україна був організован в 2005 році для проведення політичних і соціальних досліджень в Україні.
Тільки за останні 2 роки Фом-Україна провів більше 120 000 інтерв'ю. Більше того, Фом-Україна здійснив найбільший на Україні Exit poll з вибіркою в 40000 респондентів. Починаючи з липня 2006 року Фом-Україна проводило дослідження Омнібус і презентує відкриту частину результатів в агентстві «Інтерфакс Україна». Партнером Фом-Україна є Фонд "Суспільна думка" (Москва) – найбільш відома дослідницька організація Росії, серед ексклюзивних клієнтів якої – Адміністрація Президента РФ, міністерства, найбільші російські й закордонні банки й бізнес - структури, мас - медиа, аналітичні організації.

У цей час компанією КОМКОН - Фарма Україна здійснюються три регулярних дослідження на фармацевтичному ринку: MEDI-Q "Думка практикуючих лікарів", Pharma-Q "Думка провізорів/фармацетов" і PrIndex "Моніторинг призначень лікарів".

Всі дослідницькі проекти КОМКОН Фарма-Україна націлені на одержання актуальної інформації, що відображає реакцію цільових груп на зусилля компаній-виробників по просуванню своїх продуктів - це й лікарі, що призначають лікарські препарати, і взаємодіючі з медичними представниками компаній-виробників; і працівники аптек, що реалізують медикаменти; і пацієнти, що приймають рішення про споживання лікарських засобів.

Використання сучасних коштів обробки баз даних (у всіх проектах використовується спеціально розроблений програмний комплекс DataFriend) дозволяє перетворити масив отриманих даних у високоефективний інструмент для прийняття прямих маркетингових рішень менеджерами різних рівнів - бурштин-менеджерами, field-force менеджерами, маркетингами-менеджерами.

Проаналізуємо агентство з позицій SWOT-аналізу. SWOT (Strength, Weakness, Oportunity, Threats) – аналіз сильних і слабких сторін, можливостей і ризику. SWOT - аналіз провадиться з метою вивчення середовища бізнесу, правових умов, сильних і слабких сторін свого підприємства й підприємств-конкурентів, а також комплексного взаємовпливу розглянутих факторів.

Сильні сторони:

1.  Широка мережа регіональних представників та інтерв’юєрів – фірма містить біля 1400-ти інтерв’юєрів у місті та регіонах, що дозволяє проводити дослідження різного масштабу.

2.  Якість обслуговування покупців – укладається в персональному підході до кожного замовника.

3.  Великій вибір досліджень на різноманітних ринках, як в національному, так і в світовому масштабі.

4.  Додаткові послуги замовникам, для максимльно наближення отриманої інформації до замовника дослідження.

5.  Комплексна автоматизація підприємства – досягнута в результаті тісного співробітництва програмістів фірми з іншими співробітниками й дозволяє швидко обробляти величезні масиви даних.

Слабкі сторони:

1.  Відносно високі ціни на деякі дослідження – такими виступають дослідження, які перезамовляються партнерам тощо.

2.  Організація по територіальній ознаці – основний склад і оффис фірми перебувають далеко від ділового центра міста.

3.  Недостатність планування подальшого розвитку агентства – до сучасного момента не вживані спроби аналізу, прогнозування й планування діяльності фірми.

4.  Недостатня компетенція відповідальних осіб та виконавців – деякі відповідальні особи та виконавці на місцях не мають належного рівня компетентності.

Можливості:

1.  Розвиток мережі регіональних представників – оренда/будівництво власних офісів в Україні та за кордоном.

2.  Заключення договорів прямо європейськими агентствами по маркетинговим дослідженням – припускає пошук і ведення переговорів.

3.  Створення ТНК із метою залучення західного капиталла – припускає інтеграцію із західними партнерами для забезпечення вільних міграцій капитала.

4.  Охоплення можливо більшого числа клієнтів – припускає подальший розвиток агентської мережі.

Проблеми й ризики:

1.  Глобальна криза економіки й пов'язане з ним падіння курсу національної валюти.

2.  Наявність сильної конкуренції – на ринку маркетингових послуг, пропонованих «UMG: RI», іде боротьба за клієнтів.

3.  Промислове шпигунство з боку конкурентів і витік інформації – усяка діяльність конкурентів, спрямована на скорочення потенціалу агентства.

4.  Відмова в співробітництві закордонних парнерів – обумовлює різними причинами, в основному – нестабільним станом економіки країни.

Отже, перейдемо до аналізу організації маркетингових досліджень в компанії.

2.3 Аналіз організації маркетингових досліджень маркетингового агентства «UMG: RI»

Різні фірми організують виконання функцій проведення маркетингових досліджень по-різному. Деякі мають спеціальний відділ маркетингових досліджень, інші - тільки одного фахівця, відповідального за маркетингові дослідження.

Аналізуючи порядок організації та проведення маркетингових досліджень в агентстві «UMG: RI» відзначимо, що агентство має спеціальні відділи з проведення маркетингових досліджень у різноманітних галузях та на різних ринках.

Дослідження проводиться наступним чином:

1)  безпосередньо в агентстві одним із відділов маркетингових досліджень, спеціалізуючимся на відповідному ринку;

2)  у результаті придбання результатів досліджень у спеціалізованих партнерів агентства;

3)  за допомогою сполучення обох методів.

Кожен відділ маркетингових досліджень агентства організується на основі одного з наступних ознак (або їхньої комбінації):

 - область застосування;

 - функції маркетингу;

 - етап процесу дослідження.

Агентство обслуговує як конкретних споживачів, так і проміжних споживачів. Конкретними споживачами у даному випадку виступаються кінцеві замовники маркетингових досліджень, які використовуються цю інформацію для аналіза та підвищення ефективнсоті своєї діяльності. В ролі проміжних споживачів можуть виступати різноманітні інші агенції, яки замовляють спеціалізовані досдження, або дослідження саме певного етапу, та продать загальне дослідження кінцевому споживачу.

Центральний офіс групи компаній UMG- Research International нараховує більше 150 фахівців:

·  фахівці в області маркетингу, соціології, психології, економіки, програмування, математики, у т.ч. 7 модераторів - аналітиків, 6 команд для проведення кількісних досліджень (під керівництвом досвідчених менеджерів проекту );

·  власна мережа інтерв'юерів по всій Україні;

·  власна мережа контролю;

·  окремий департамент логічного контролю

·  департамент розвитку (Research and Development Department) - програмісти, математики, аналитики

Власна мережа інтерв'юерів і регіональних представників у всіх областях України (Департамент польових досліджень ) становить більше 1400 чоловік, що дозволяє проводити репрезентативні дослідження як в окремих регіонах, так і в загальнонаціональному масштабі. Всі інтерв'юери й регіональні представники проходять регулярне навчання.

UMG-RI має окремий департамент, орієнтований на набір і навчання нових інтерв'юерів. Початок кожного проекту супроводжується спеціалізованими семінарами, під час яких регіональні представники й інтерв'юери одержують необхідну інформацію з методології проведення інтерв'ю, процедурі вибірки, а також відмінним рисам проекту.

UMG-RI має власну окрему мережу контролю якості проведення польового етапу у всіх регіонах України.

Стандартне ліцензійне й спеціально розроблене фахівцями UMG-RI програмне забезпечення

·  ATHENA

·  VisualQuest 1.0.

·  DataFriend

·  InSight V.3

·  ApPEX

·  OCА

·  SPSS 13.0

·  SPSS Data Entry

·  Vzorin

·  SPSS AnswerTree

Система ATHENA RESEARCH включає комплекс програм, які поєднують різні етапи проектів - від створення анкети до будівлі презентації в PowerPoint.

Такий підхід дає певні переваги:

·  Спрощує процес передачі даних з однієї програми в іншу, відповідно зменшуючи тимчасові витрати

·  Зменшує кількість помилок характерних для більших масивів даних

·  Дозволять автоматизувати безліч моментів побудови звіту й, таким чином, заощаджує час його створення.

Використовуване встаткування:

·  3 спеціально обладнані приміщення для проведення ФГИ;

·  2 центри уведення й комп'ютерного кодування інформації;

·  CATI - власний центр CATI (телефонні опитування з використанням комп'ютерної системи телефонного інтерв'ювання);

·  виділені Інтернет-Лінії для проведення досліджень із використанням Інтернет.

Досліджуване агентство належить до великих фірм, а отже надає послуги з маркетингових досліджень виходячи з індивідуальних запитів замовників.

Повний цикл організації й проведення маркетингового дослідження в «UMC: RI» містить у собі наступні етапи:

1. Запит клієнта.

·  Напрямок клієнтом запиту (по електронній пошті, телефоний дзвоник, особиста зустріч);

·  Уточнення (при необхідності) побажань клієнта шляхом телефонного спілкування або переписки по електронній пошті.

За результатами вивчення запиту клієнта, а також додаткової інформації, отриманої від нього, розробляється комерційна пропозиція.

2. Комерційна пропозиція «UMC: RI».

Комерційна пропозиція обов'язково містить у собі наступні питання:

1.  Постановка завдання й розуміння проблеми

2.  Мети й завдання передбачуваного дослідження

3.  Географія дослідження

4.  Методи збору даних

5.  Результати, які будуть отримані в результаті дослідження

6.  Строки проведення дослідження

7.  Бюджет дослідження

3. Презентація пропозиції.

Порядок взаємодії із клієнтом, прийнятий у агенції «UMC: RI», передбачає проведення презентації комерційної пропозиції на території Замовника. Презентація спрямована на рішення наступних завдань:

·  пояснення доцільності використання запропонованих методів (від яких залежить вартість дослідження);

·  пояснення логічної послідовності виконання окремих робіт (від якої залежить загальна тривалість дослідження);

·  демонстрація досвіду роботи в даній області із прикладами виконаних досліджень;

·  відповіді на питання Замовника.

4. Договір.

У договорі, серед іншого, передбачається:

1.  можливість зупинки роботи у випадку неможливості одержати очікувані результати;

2.  обов'язку по нерозголошенню інформації, особистих, персоніфікованих даних опитуваних осіб;

3.  представники Замовника й Виконавця, що мають право візування робочої переписки по роботах, виконуваним у рамках договору;

5. Технічне завдання.

У технічному завданні, що є невід'ємною частиною Договору, обов'язково відображаються:

·  Мета й завдання передбачуваного дослідження

·  Географія дослідження

·  Методи дослідження

·  Результати, які будуть отримані в результаті дослідження

·  Строки проведення дослідження

·  Звітність за результатами дослідження, надавана Замовникові

·  Матеріали, передані Замовникові за результатами дослідження

·  Порядок взаємодії між Виконавцем і Замовником при узгодженні застережених дослідницьких інструментів (анкет, переліків і т.п.)

6. Підготовка дослідницького інструментарію.

·  Формування вибірки

·  Рекрутирование респондентів для якісних досліджень

·  Підготовка анкет, формулярів для збору інформації, путівників для інтерв'ю й фокус-груп

·  Складання інформаційних баз (переліки юридичних осіб) для проведення опитувань і обстежень

7. Географія досліджень.

У своїй практиці компания «UMC: RI» не обмежена географічними рамками й вирішує дослідницькі завдання у всіх регіонах, що представляють інтерес для її Клієнтів.

8. Збір вторинної інформації.

·  Багаторічний досвід, оригінальна технологія роботи із вторинною інформацією

·  Доступ до широкого спектра джерел інформації

·  Висококваліфікований персонал

9. Проведення польових робіт.

·  Польові роботи проводять кваліфіковані штатні інтерв'юери

·  За роботою інтерв'юерів здійснюється контроль із боку супервайзера

·  Всі отримані дані проходять первинну верифікацію.

Компанія «UMC: RI» в ході організації дослідження визначає проблему, розробляє план досліджень, збирає і аналізує дані й готовить заключний звіт.

Для того щоб зробити маркетингові дослідження для одного замовника більше дешевими, компанія «UMC: RI» використовує синдикативну, стандартизовану інформацію, яка купується по підписці. Утворивши синдикат компаній, що бажають купити певні дані, «UMC: RI» істотно знижує їхню ціну для індивідуального передплатника.

Відповідно до Міжнародного Кодексу діяльності по дослідженню маркетингу (прийнятий Міжнародною Торговельною Палатою і Європейським суспільством по вивченню суспільної думки й маркетингових досліджень (ЭСОМАР) в 1974 р.) така робота укладається в об'єктивному зборі й аналізі добровільно отриманої інформації відносно ринків споживачів, товарів і послуг. Дослідження маркетингу повинне проводитися відповідно до загальноприйнятих принципів чесної конкуренції, а також відповідно до стандартів, заснованим на загальноприйнятих наукових методах.

Отримані за допомогою дослідження маркетингу дані являють собою основу для інформування виробників, постачальників, посередників про звички, погляди й потреби широких верств споживачів. В остаточному підсумку, успіх будь-якого дослідження маркетингу залежить від тієї довіри до нього, що зложилося в суспільстві. Агентство «UMC: RI» сумлінно дотримується загальних правил проведення маркетингових досліджень.


Информация о работе «Маркетингові дослідження на підприємстві»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 137648
Количество таблиц: 4
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
214694
25
9

... останньому випадку розрізняються експедиційний засіб, коли особа, що проводить опитуванння, сама роздає і збирає анкети, і кореспондентський, коли анкети розсилаються і повертаються поштою. [7]   3. УДОСКОНАЛЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МАРКЕТИНГУ НА ПІДПРИЄМСТВІ Сьогодні виграє той, кого більше знають зовні з кращої сторони, той, хто знає більше про дійсний стан своєї організац ...

Скачать
307718
75
12

... мство [18, c. 104-107]. Як зазначалося, залежно від ситуації, підприємство може обирати для себе різні "стратегічні набори", які допомагають йому більш ефективно реагувати на зміни. 1.2 Сутність, види та особливості міжнародних маркетингових досліджень Міжнародне маркетингове дослідження — це система збору, обробки, аналізу та прогнозування даних, необхідних для прийняття рішень у міжнародн ...

Скачать
104586
17
6

... методу є доцільним в експериментальних дослідженнях, де потрібно виміряти ефект цілого ряду експериментальних впливів на кілька груп випробуваних. 1.5 Етапи формування маркетингові дослідження фірми Останнім етапом дослідження маркетинг є визначення здатності підприємства використовувати сприятливі умови, що складаються в зовнішнім середовищі його бізнесу, а також протистояти небезпекам, що ...

Скачать
145275
27
15

... їхньої ліквідації. Виходячи з теоретичного обґрунтування конкурентоспроможність, як комплексне поняття, є показником стабільності положення підприємства на ринку, а маркетингові дослідження його складових.   2. Аналіз діяльності і маркетингової дослідження конкурентоспроможності ДП «Спектр»   2.1 Характеристика діяльності ДП «Спектр» ДП «Спектр» відноситься до державних підприємств із ...

0 комментариев


Наверх