1. Контроль проведення польового етапу.

Телефонний контроль (запис) факту інтерв'ю й адресний контроль - не менш 50% вибірки кожного дослідження

2. Ролинговый контроль

Щомісяця не менш двох регіонів України (випадково обрані без повідомлення представників регіону) піддаються максимальному, 100% контролю факту інтерв'ю і якості проведення інтерв'ю на всіх проектах. Таким чином, будучи під постійною погрозою перевірки, підвищується дисципліна інтерв'юерів і регіональних представників.

3. Контроль логіки заповнення анкет реалізується окремим Департаментом логічної перевірки. Процедура перевірки якості даних комп'ютеризована - 100% анкет перевіряються на логіку заповнення за допомогою спеціального модуля програмного забезпечення Athena Research (використовується перехресне порівняння даних за багатьма ознаками, включаючи код інтерв'юера). Кожна анкета проходить більш ніж через 10 компьютеризованных процедур кількісного аналізу якості даних. Спеціально створена база даних всіх респондентів, які брали участь у дослідженнях за останні 3 роки.

Щоб уникнути роботи інтерв'юера з тим самим респондентом у декількох проектах підряд («свій» респондент) UMG-RI підтримує повну електронну базу даних всіх респондентів (починаючи з 2003) .

Після технічної перевірки анкет проводиться спеціальна процедура звірення масиву з існуючою базою даних.

Серед особливостей організації маркетингових дослідженнь «UMG: RI» відзначимо наступні:

1.  Виходячи із цілей Клієнта, фахівці агентства погоджують цілі й завдання дослідження, визначають найбільш ефективний підхід його рішення, вибирають найбільш ефективні методи дослідження, а також розробляють комплексні методи досліджень ринку за найбільш вигідними для Клієнта цінами.

2.  Клієнтові представляється пропозиція з докладним планом етапів і організації маркетингового дослідження, описом всіх інструментів, включаючи анкету маркетингового дослідження, описом джерел даних з оптимальним варіантом по строках, вартості й глибині пророблення проблеми, а також всіх умов реалізації проекту.

3.  Опитування (анкетування) проводиться досвідченими інтерв'юерами, навченими за розробленою методикою (навчальні допомоги й відеофільми).

4.  30% анкет перевіряються шляхом повторного відвідування респондентів.

5.  При проведенні якісних досліджень проводиться аудио- і відеозапис, що може бути надан Клієнтові.

6.  Клієнт має можливість спостерігати фокус-групу або інтерв'ю з кімнати, обладнаної однобічним дзеркалом.

7.  Співробітники агентства проводять введення й обробку даних. Після математичного й статистичного аналізу дані можуть бути надані Клієнтові у вигляді таблиць до написання остаточного аналітичного звіту.

8.  Проводиться остаточний аналіз отриманих даних відповідно до завдань дослідження ринку. Клієнтові надається в письмовому виді аналітичний звіт, що включає в себе розгорнутий опис отриманих даних, їхній докладний аналіз, основні результати дослідження, висновки й рекомендації, опис методики дослідження, а також таблиці, графіки й інші додатки.

9.  За бажанням Клієнта звіт може бути наданий у вигляді презентації Power Point (комп'ютерний слайд-фільм), що відображає основні результати дослідження.

10.  За бажанням Клієнта дослідження завершується презентацією - усною розповіддю про основні результати дослідження мовою, зручною для Клієнта.

 

2.4 Проблемні питання організації маркетингових досліджень маркетингового агентства «UMG: RI»

В цьому пункті дипломної роботи пропонується розглянути загальні проблеми та труднощі, які виникають у агентства «UMC: RI» при організації та проведенні маркетингових досліджень.

Отже, існують наступні основні джерела виникнення маркетингових проблем в агентстві:

• непередбачені зміни;

• сплановані зміни, частина яких можуть становити випадкові ідеї - наприклад, підказані споживачами.

При виникненні таких проблем агентство, найчастіше, само не знає своїх проблем. Результатами таких процесів можуть бути: зменшення обсягу продажів, зменшення ринкової частки, але це тільки симптоми, а важливо виявити причини їхньої появи.

Класичною ситуацією є випадок, коли маркетингове дослідження не адресоване реальній проблемі. Щоб уникнути подібної ситуації, необхідно досліджувати всі можливі причини симптомів, що з'явилися. Часто в цих цілях агентство проводить спеціальні розвідницькі дослідження.

При проведенні маркетингових досліджень агентство зіштовхується із двома типами проблем:

• проблеми керування маркетингом;

• проблеми маркетингових досліджень.

Перші виникають у двох випадках. По-перше, коли з'являються симптоми недосягнення цілей маркетингової діяльності. По-друге, коли існує ймовірність досягнення цілей, однак керівникові треба вибрати такий курс дій, що дасть можливість повною мірою скористатися сприятливими обставинами.

Проблеми маркетингових досліджень визначаються вимогами надання керівникам і фахівцям з маркетингу відповідної, точної й неупередженої, інформації, необхідної для рішення проблем керування маркетинговою діяльністю.

Очевидно, що проблеми керування маркетингом є критичними, тому що без їхнього коректного визначення буде складно виявити проблеми маркетингових досліджень.

Аналізуючи методи, які використовуються фахівцями агентства«UMC: RI», слід відзначити низку проблем, які виникають при їх проведенні.

Отже, труднощі проведення спостережень діляться на суб'єктивні (пов'язані з особистістю спостерігача) і об'єктивні (не залежні від спостерігача).

До суб'єктивних труднощів спостереження ставиться можливість розуміння й тлумачення дослідником поводження й дій інших людей через призму власного “я”, через свою систему ціннісних ориентаций, а також емоційну забарвленість людського сприйняття й неминучість впливу на результати спостереження наявного в дослідника минулого досвіду. Крім того, спостереження завжди підлегле мети дослідження, що окреслює сферу того, що спостерігається, надає йому селективний характер. Внаслідок цього вибір фактів для спостереження й реєстрації в сильній мері залежить від спостерігача.

До об'єктивних труднощів спостереження насамперед варто віднести обмеженість часу спостереження часом здійснення події. Крім того, далеко не всі фактори, що представляють інтерес, піддаються безпосередньому спостереженню.

Присутність спостерігача може викликати в спостережуваних почуття зніяковілості, змінити звичайні стереотипи поводження. Особистісні якості спостерігача, прояв їм відносини до подій, що відбуваються, можуть також вплинути на поводження спостережуваних.

Слід зазначити, що існують труднощі забезпечення репрезентативності формованої панелі. Крім загальних проблем формування репрезентативної вибірки, існують проблеми, обумовлені тим, що традиційні панелі створюються для проведення багаторазових досліджень. Учасники панелі можуть просто відмовитися від подальшого співробітництва, переїхати в інше місто, перейти в іншу споживчу панель, вмерти. Крім того, учасники панелі, почуваючи себе під контролем, свідомо або несвідомо міняють звичний образ поводження: хатні господарки краще готуються до закупівель, зменшується частка спонтанних покупок.

Як було визначено вище, маркетингові дослідження, які проводить агентство складаються з декількох етапів, а отже, на кожному із них існує ймовірність виникнення проблем та ризиків. Розглянемо більш детально низку проблем, з якими стикається агентство в ході проведення маркетингових дослідженнь.

По-перше, варто виділити найбільш істотні помилки та випливаючі з них проблеми, які допускають при зборі первинних даних:

• при плануванні маркетингового дослідження керівники агентства нечітко сформулювали мету й завдання, внаслідок чого може бути отримана велика кількість несуттєвої інформації, що ускладнює прийняття правильного маркетингового рішення;

• у період підготовки маркетингового дослідження була допущена помилка у виборі методу його проведення (телефонне опитування, анкетування й т.д.). Дана помилка може привести до того, що потенційні споживачі відповіли на обмежене коло питань і не мали можливості висловити свою думку по деяким важливим, з їхнього погляду, питанням;

• агентство помилилося у виборі об'єкта дослідження. Прикладом такої помилки може бути те, що фірма, яка планує реалізацію своєї продукції безпосередньо споживачеві, вибрала своїми респондентами менеджерів оптових фірм, чия думка може значно відрізнятися від думки покупців. Таким чином, при економії коштів, що виражається в меншій кількості опитаних оптовиків, які, на думку агентства, відображали загальну ситуацію на ринку, агентство може понести втрати, значно перевищуючі витрати, необхідні на організацію опитування значно більшої кількості рядових споживачів;

• помилка при складанні вибірки (тобто кола досліджуваних/опитуваних об'єктів), на підставі якої вибиралася стратегія продажів. Наприклад, недостатня репрезентативність вибірки (по регіонах, сегментам ринку й т.д.), її малий обсяг (некоректно робити висновки про рейтинг переваг споживачів на всім ринку на підставі 10-20 анкет);

• питання, запропоновані респондентам, не завжди коректні або прості для розуміння; у цьому випадку можливе зниження інтересу до анкети й підвищення ймовірності того, що відповіді будуть мати поверхневий і приблизний характер;

• агентство помилилося в підборі інтерв'юерів з погляду їхньої кваліфікації, комуникабельности й т.д.;

• на етапі аналізу отриманих результатів були зроблені помилки в ході їхньої інтерпретації, а отже, і при формуванні подальшої стратегії фірми-замовника.

Прорахунки при аналізі або недооцінка кожної із складових бізнесу можуть надалі «зірвати» реалізацію всього плану. Наприклад, навіть висококваліфікований персонал при відсутності чіткого послідовного керування не зможе досягти запланованих результатів, а слабка матеріальна база (незадовільний стан складських приміщень, відсутність програмного забезпечення для обліку руху матеріальних потоків) буде гальмувати реалізацію навіть самих продуманих маркетингових програм.

Важливість якісного й всебічного маркетингового аналізу полягає в тому, що на його основі може бути побудована ефективна стратегія збуту на фірмі-замовнику. Ризик неправильної організації маркетингових досліджень і одержання неадекватних результатів (навіть при самому якісному аналізі) при дослідженні факторів, що впливають на стратегію фірми, є слідством наявності невизначеності в:

• місткості ринку або цільового сегмента ринку, на якому фірма працює;

• характері попиту на продукцію, пропоновану фірмою до реалізації;

• пропозиції продукціїї, що фірма планує реалізовувати, її конкурентами (і особливо найближчими конкурентами).

Виникнення ризиків, обумовлених неправильною організацією маркетингових досліджень, може привести до неадекватних результатів. Одним з найбільш простих шляхів зниження такої ймовірності є грамотно проведений маркетинговий аналіз і вивчення вже накопиченого досвіду в даній області.

Також трьома головними проблемами, що виникають перед агентством «UMC: RI» є наступні:

1. Небажання споживачів, щоб при проведенні маркетингових досліджень вторгалися в їхнє особисте життя.

2. Етичні проблеми: об'єктивність проведення дослідження, відсутність фальсифікації одержуваних даних, надання всіх даних, конфіденційність, суспільна небезпека просування недоброякісних і небезпечних товарів і ін.

3. Глобалізація маркетингу, що вимагає проведення маркетингових досліджень у різних країнах і виробленні рекомендацій з урахуванням тенденцій на світовому ринку.

Чітка орієнтація на свої порівняльні переваги на ринку товарів
і послуг, безустанний їхній пошук як усередині підприємства, так і поза ним
визначають набір функцій, виконуваних апаратом керування
агентства, склад їх управлінських і інженерних підрозділів, підходи до
розробки господарської стратегії. Виходячи з того, що результати дослідження є істотним «путівником» для фірми-замовника, необхідно чітко усвідомлювати проблемні місця маркетингових досліджень та прагнути до зменшення ризику.

Отже, за даними розділу 2 можна зробити наступні висновки:

·  Агентство «UMG: RI» має одну з лідуючих позиціій на ринку маркетингових досліджень, співробітнічає з декількома маркетинговими агентствами для отримання спеціальних досліджень;

·  Агентство «UMG: RI» має висококваліфікованих працівників з кожного типу дослідження, які знаються на різноманітних ринках;

·  Економічні показники діяльності агенства характеризують його як ліквідне, платоспроможне та економічно міцне підприємство;

·  Організація маркетингових досліджень включає в себе максимальну кількість етапів його проведення, а також може бути скореговане за бажанням фірми-замовника. Крім цього агентство «UMG: RI» пропонує своїм замовникам додаткові послуги, щоб замовникову були прийнятні результати дослідження;

·  Агентство має працівників різноманітної кваліфікації, в обов’язки яких входить проведення та супроводження окремих етапів дослідження та його контроль;

·  Незважаючи на міцну позицію агентства на ринку, при проведенні досліджень фахівці агентства стикаються з певними проблемами, вирішення яких ми будемо висвітлювати у наступному розділі дипломної роботи.


РОЗДІЛ 3. ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ МАРКЕТИНГОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ МАРКЕТИНГОВОГО АГЕНТСТВА «UMG: RI» 3.1 Обгрунтування доцільності підвищення організації маркетингових досліджень маркетингового агентства «UMG: RI»

Проведення маркетингових досліджень сполучено не тільки зі значними фінансовими витратами, але й вимагає більших організаційних зусиль, багато в чому визначальну ефективність самого процесу досліджень.

Звертаючи увагу на те, що організація маркетингових досліджень в агентстві «UMG: RI» здійснюється як власними силами та й залученням до їх виконання сторонніх організацій й спеціалістів вважається доцільним підвищення організації маркетингових досліджень в агентстві, а також контроль їх проведення сторонніми організаціями. Використання послуг сторонніх організацій у проведенні маркетингових досліджень на замовлення компаній є наслідком недоліка у агентства власних фахівців в області маркетингових досліджень а також їх компетенції, що, у свою чергу, пов'язане з нерівномірністю розподілу протягом року дослідницьких робіт, а також прагненням агентства виконати дослідження в стислий термін.

Перелічені фактори не можуть не сказатися на ефективнсоті проведення маркетингових досліджень, а також на фінансових результатах роботи агентства. Адже, використання послуг сторонніх організацій потребує більше фінансових ресурсів та часу на його проведення, що може негативно вплинути на репутацію агентства на ринку маркетингових досліджень а також її рівень рентабельності.

Доцільність підвищення організації маркетингових досліджень в агентстві також підтверджується недостатньою організацією окремих служб з проведення маркетингових досліджень по різноманітним напрямкам. З цього боку постає питання відокремлення окремих фінкцій та обов’язків фахівців різноманітних галузей при проведенні маркетингових досліджень, а також відокремлення окремих дослідницьких функцій.

Відтак, важливість ролі, що приділяється маркетинговим дослідженням у керуванні фірмою, вимагає більшої організаційної відособленості цієї діяльності, що знаходить своє вираження в створенні окремих структурних підрозділів агентства, спеціалізованих на проведенні маркетингових досліджень у різноманітних галузях та ринках. Це питання є актуальним для «UMG: RI» ще тому, що агентство провадить маркетингові дослідження не лише на національному ринку, а й в маштабах світу, та на національних ринках інших країн. Тому, повиннен бути відокремлен окремий підрозділ, спеціалізуючийся на проведенні маркетингових досліджень саме у цьому напрямку. Фахівці цього підрозділу мають володіти спеціфічними знаннями та навичками, а також володіти кількома мовами, що значно зменшить зусилля на проведення маркетингових досліджень.

Окрім цього, постає питання в оптимізації кількісного і якісного складу працівників окремих відділів маркетингових досліджень та допоміжних відділів. Політика підвищення ефективності складу працівників агентства допоможе вирішити деякі питання недостатності окремих фахівців з проведення досліджень, а також зменшити витрати на проведення дослідження в результаті чого фінансові результати будуть більшими.

Ефективність роботи окремих відділів маркетингових досліджень багато в чому залежить від місця, що приділяється йому в організаційній структурі фірми. При рішенні цього питання важливо ґрунтуватися на принципі першої особи, що передбачає безпосереднє підпорядкування з питань принципового характеру директорові-розпорядникові (генеральному директорові або іншому особі, що очолює фірму). Це стосується, насамперед, подання доповідей про результати маркетингових досліджень і визначення їхньої спрямованості.

Доцільність такої підпорядкованості обумовлена необхідністю, гарантувати об'єктивність висновків і рекомендацій, одержуваних у результаті дослідження, які нерідко носять критичний характер, містять критичні оцінки різних аспектів діяльності фірми, що зачіпають інтереси різних її відділів і служб і, отже, повинні представлятися безпосередньо керівникові фірми. Це дозволяє забезпечити об'єктивність і незалежність дослідницької роботи від інших функціональних керівників і служб фірми, дає оцінити значення отриманих результатів, абстрагуючись від можливих наслідків для того або іншого відділу, а також знижує ймовірність виникнення конфліктних ситуацій між ними й директором по маркетингу.

Тому найбільш доцільним представляється подвійне підпорядкування відділу маркетингових досліджень: як директорові по маркетингу, так і безпосередньо директорові-розпорядникові.

Для забезпечення відділів маркетингових досліджень необхідною інформацією, яка надається іншими службами агентства або фірми-замовника, варто лише чітко визначити порядок надання йому останньої. Спроби покласти на відділ маркетингових досліджень всю відповідальність за ведення внутрішньої звітності себе не виправдали, тому що лише привели до відволікання цього відділу від його основної функції, затруднівші при цьому доступ до інформації інших служб.

Крім організаційного й інформаційного, важливе значення для ефективності роботи відділу маркетингових досліджень та й загального процесу організації маркетингових досліджень в агентстві має кадрове забезпечення. Провідні спеціалісти окремих відділів маркетингових досліджень повинні володіти не тільки знаннями в області маркетингу, але й в області статистики, психології й соціології. Особливо високі вимоги повинні пред'являтися до керівників окремих відділів маркетингових досліджень, що крім найвищої компетентності й адміністративних здатностей повинен мати високу особисту принциповість і чесність, тому що від нього, насамперед, залежить трактування результат проведених досліджень, що є основою для прийняття керівництвом відповідальних для агентства рішень.

Слід звернути увагу на те, що соціальна відповідальність бізнесу є усе більше важливою темою світового співтовариства, а маркетингові дослідження досить тісно пов'язані із соціальною відповідальністю бізнесу.

 СВБ припускає комплексний підхід до підвищення ефективності керування підприємством і мінімізації ризиків, пов'язаних із взаємодією із зовнішнім середовищем, через оптимізацію керування такими аспектами діяльності підприємства, як:

- стійкий розвиток підприємства, керування економічними, екологічними й соціальними показниками діяльності підприємства;

- права споживачів і індекс задоволеності споживачів;

- соціальний діалог, що базується на принципі трипартизма;

- захист економічної конкуренції;

- збалансоване виробництво й споживання;

- прозорість структури корпоративного керування й захист прав акціонерів;

- реалізація екологічних прав громадян;

- захист основних прав і воль людини.

В узагальненому виді мова йде про 5 переваги, пов'язаних із впровадженням СОБ.

Серед них:

- підвищення вартості нематеріальних активів, бурштинів;

- підвищення прибутковості завдяки підвищенню ефективності керування підприємством;

- доступ до нових інвестиційних фондів;

- підвищення якості й здешевлення керування людськими ресурсами;

- доступ до нових ринків збуту.

Саме на сторожі досягнення цих цілей агентства стоїть підвищення ефективнсоті організації маркетингових досліджень.

Маркетингові дослідження (МІ) – один з видів бізнесу, тому проблеми соціальної відповідальності стосуються їх повною мірою. Одним з видів маркетингових досліджень є дослідження соціальної відповідальності бізнесу, наприклад, моніторинг соціальної відповідальності компаній при якому оцінюються корпоративні имиджи, резонанс у суспільстві на їхню діяльність. Ця тематика включає такі питання як зміна очікувань людей і їхніх подань про те, що таке соціальна відповідальність кампаній; Свб-Рейтинг - які компанії сьогодні вважаються населенням тих або інших країн лідерами в області соціальної відповідальності, а які вважаються відстаючими; які канали найбільш ефективні для інформування широкої громадськості про суспільно-корисну діяльність компаній; яка суспільно-корисна діяльність викликає найбільший резонанс у суспільстві й ін.

Мінімально необхідні вимоги до соціально відповідального дослідження втримуються в етичних кодексах професійних союзів дослідників. Одним з найвідоміших є кодекс ESOMAR і ICC . Так само, як і у випадку з іншими видами бізнесу, соціально відповідальне поводження компанії повинне бути вигідним, опора лише на свідомість руководста неефективна. Механізм, що забезпечує дотримання кодексу ESOMAR і ICC, полягає в тому, що директорія ESOMAR є одним з істотних джерел для пошуку клієнтами провайдерів МІ, невиконання кодексу веде до виключення компанії з директорії й, отже, до фінансових втрат.

Враховуючи це все відзначимо, що підвищення ефективності організації маркетингових досліджень в агентстві «UMG: RI» є доцільним.

3.2 Пропозиції стосовно підвищення ефективності організації маркетингових досліджень маркетингового агентства «UMG: RI»

У зв’язку існування проблем зазначених в п.2.4. в цьому пінкті дипломної роботи пропонується розглянути загальні рекомендації щодо підвищення організації маркетингових досліджень.

Першою проблемою, з якою стикаються більшість дослідників агентства «UMG: RI» є недостатність та некоректність поданої інформації. Рішення цієї проблми можна розглядати з двох боків. По-перше, виникає проблема некоректної постановки мети маркетингового дослідження замовником, внаслідок чого дослідники представляють багато зайвої та не відповідаючої меті інформації дослідження. Для вирішення цього питання агентству «UMG: RI» пропонується використовувати наступну схему при визначенні мети маркетингового дослідження. В ході визначення конкретної мети маркетингового дослідження та його відповідності очікуванням замовника, фірмі-замовнику можна запропонувати відповісти на низку питань, які окреслять реальний діапазон проведення маркетингового дослідження.

·  визначення ринку діяльності фірми-замовника;

·  визначення кола споживачів товарів чи послуг фірми-замовника;

·  визначення строку існування фірми на ринку;

·  визначення строк проведення маркетингового дослідження (період, який цікавість замовника);

·  визначення специфіки роботи на ринку фірми-замовника;

·  визначення обсягів виробництва фірми-замовника та обсягу реалізації (якщо це є можливим);

·  визначення мети дослідження, яку переслідує замовник.

Відповіді на всі ці питання допоможуть зберегти як фінансові ресурси маркетингового агентства, так й скоротити час на його проведення, а також можливість надання результатів дослідження фірмі-замовнику в найкоротші строки. Окрім цього відповіді на вищеозначені питання є базовою інформацією для прогнозування діяльності фірми-замовника на ринку, а також для визначення перспектив виходу фірми на інші ринки, можливості сумісництва декількох ринків діяльності, або, наприклад, залучення нового кола споживачів за допомогою зміни чи модифікації наявних товарів фірми-замовника, що призведе до росту компанії.

Другою проблемою, яка стосується інформації, є отримання недостатньої та некоректної інформації із зовнішніх джерел в ході проведення маркетингового дослідження. Для уникнення цієї проблеми в агентстві «UMG:RI» можна запропонувати створення нового відділу для систематизації та збору інформації – інформаційного відділу. З метою цього повинно реорганізувати бібліотечний відділ та додати деякі обв’язки інформаційному відділу. В обов’язки цього відділу, крім бібліотечних, повинно покласти наступні:

·  збір усієї інформації, яка стосується існування будь якого ринку або галузі;

·  збір інформації щодо виходу на ринки окремих нових підприємств, або ліквідації старих;

·  збір статистичної інформації з державних органів статистики та інших відповідальних джерел.

Пропонується тісне співробітництво цього нового відділу із статистичним відділом. В даному випадку інформаційний відділ буде первинним постачальником інформації для майбутніх маркетингових досліджень, а т.к. цей відділ є внутрішнім відділом агентства, то ризик отримання некоректної та упередженої інформації майже відсутній, адже працівники цього відділу зацікавлені у проведенні якісних досліджень для підтримання ім’я агентства на ринку. Статистичний відділ як посередник між фахівцями-дослідниками та інформаційним відділом виконує роль буфера, який передає статистичну інформацію в обидва боки, що скорочує час на її здобуття.

Відзначимо, що вищезазначена інформація повинна збиратися не тільки в національних масштабах, а й в масштабах світу та окремих національних ринків інших країн. Отже, компетенція спеціалістів інформаційного відділу повинна відповідати світовому рівню, для здобуття певної категорії інформації.

Для видалення суб’єктивності дослідження з боку фахівців агентства пропонується автоматизація процесів збору та аналізу інформації, а також розробка анкет та інтерв’ю, які виключають можливість виникнення суб’єктивної думки дослідника.

Для вирішення проблеми небажання споживачів втручання у їх особисте життя та отримання максимально достовірної інформації пропонується проведення маркетингових досліджень таким чином, щоб споживачі та анкетуємі не відчували спостереження за собою, в результаті чого вони не будуть змінювати свою споживчу поведінку. А це й є результатом, який прагнуть отримати фахівці агентства.

Для підвищення ефективності організації маркетингового дослідження обов’язковим є визначення чітких функції окремих фахівців з дослідження та максимального налагодження зв’язків між різноманітними відділами та дослідниками у найкоротші строки.

Задля цього можна запропонувати агентству використання системи планування окремих маркетингових досліджень, по кожному з них. Побудова схеми проведення маркетингового дослідження повинна включати: окреми складові проведення дослідження із вказівкою кількісного складу окремих фахівців та строків його реалізації. Загальну схему проведення маркетингового дослідження можна представити наступним чином:

Таблиця 3.1. Схема проведення маркетингового дослідження агентства

Етап проведення маркетингового дослідження Відповідальні особи (ФІО та кількість) Строки
1. Збір внутрішньої інформації 2 дні
2. Збір зовнішньої інформації 7 днів
3. Аналіз зібраної інформації 4 дні
4. Оприлюднення інформації 2 дні
5. Коректування результатів дослідження 3 дні
6. Підготовка презентації дослідження фірмі-замовнику 2 дні

Зазначимо, що висвітлена вище схема є загальною і тому вона повинна доповнюватися під етапами у відповідності до мети маркетингового дослідження. У зв’язку з цим строки проведення окремих етапів також підлягають коректировці.

Також, для підвищення ефективності проведення маркетингового дослідження агентству «UMG:RI» пропонується викладення результатів окремих етапів дослідження фірмі-замовнику. Така політика агентства переслідує наступні цілі:

·  уточнення напрямку проведення дослідження;

·  відсікання непотрібної замовнику інформації;

·  поглиблення деякої інформації, якою цікавиться замовник;

·  контролювання строків виконання замовлення;

·  конкретизація мети дослідження.

Саме така схема співробітництва агентства «UMG: RI» із совїми замовниками сприятиме покращенню розуміння мети дослідження, економії ресурсів та часу на дослідження, а також максимального використання наявних у агентства ресурсів.

Тепер зупинимося на питанні визначення кількісного та якісного складу фахівців про проведенні окремих етапів дослідження.

Отже, будь яке дослідження має відносну долю людської праці (опитування тощо) та автоматизації результатів. Обробка результатів дослідження в багатьох випадках виконується автоматизованим способом, а ось збір інформації, найчастіше покладено саме на людей – фахівців агентства. Таким чином, кількісний та якісний склад працівників, які беруть участь у проведені дослідження, повинен визначатися виходячи із широти кола проведених їм досліджень. Також кількісний склад працівників повинен визначатися, враховуючи складність, глибину та широту ринку проведення дослідження. Для забезпечення достатності кількості фахівців в агентстві при одночасному проведені кількох маркетингових досліджень, пропонується активне використання автоматизованих інформаційних систем, які є в наявності у агентства. Таким чином, керівництво агентства при проведенні дослідження повинно прагнути максимального використання автоматизованих систем збору та обробки інформації, адже праця та знання фахівців є найбільш коштовним ресурсом.

Отже, враховуючи викладену вище схему проведення маркетингового дослідження можна сказати, що найбільш піддаються автоматизації є – обробка отриманої інформації, коректировка результатів дослідження та створення презентації дослідження.

Основою для визначення кількісного та якісного складу фахівців для проведення дослідження служить перспективний план проведення маркетингових досліджень. При його розробці варто скласти список дослідницьких робіт, визначити їхня пріоритетність і зробити орієнтовну оцінку фінансових і трудових ресурсів, необхідних для виконання кожної із зазначених вище робіт. Крім того, варто виділити роботи, проведення яких носить систематичний характер, тобто виконуваних з певною періодичністю й разові дослідження.

Аналіз цих даних дозволяє скласти план маркетингових досліджень фірми, що включає найважливіші для фірми роботи й визначити які з них підлягають виконанню чинностями власних відділів маркетингових досліджень (у першу чергу до них відносять дослідження, які носять систематичний характер) і які варто доручити стороннім організаціям.

World Wide Web або "всесвітня павутина", як її ще називають, дійсно "захоплює" у свої мережі все більше підприємців в України. У дійсності ж Інтернет відкриває перед маркетинговим агентством нові можливості у вивчення ринку і, головне, у спілкуванні в реальному часі зі своїми споживачами в комп'ютерному гіпероточенню.

Важливою властивістю середовища є її "прозорість" для замовника, яка при персональному спілкуванні дозволяє протікати діалогу більш природно і живо, зберігаючи при цьому його інкогніто, а при спілкуванні з гіпероточенням дозволяє останньої реалізувати в повній мірі притаманні їй властивості "віртуальної реальності".

Використання Інтернет дає можливість досліджувати нові можливості ринку для продукції, виділяти і вивчати різні сегменти ринку. Відстеження інформації в мережі підвищує достовірність прогнозів і дозволяє здійснювати диверсифікацію видів своєї діяльності набагато швидше, ніж конкурентам, ігнорують його.

Отже, використання інтернет дозволяє проводити маркетингові дослідження більш ефективно, а також підтримувати зв’язок із замовником, що знов таки скорочує час на проведення та представлення результатів дослідження.

Окрім цього, інтернет дає агентству можливість залучення нових замовників. Для підвищення ефективності організації маркетингових досліджень в агентстві, а також для забезпечення власних фінансових інтересів пропонується організовути "гарячу лінію" для оперативного спілкування в реальному часі з споживачами.

Якщо ж на сервері розмістити бланк-замовлення на отримання додаткової інформації щодо можливостей агентства у проведенні маркетингових досліджень, можна вже формувати банк даних потенційних споживачів.

Зрозуміло, що в нових умовах менеджерам з маркетингу слід зосередитися на розробці нових ідей і принципів організації робіт з маркетингу, оскільки нові можливості вимагають і нових підходів. Не за горами організація розрахунків через Інтернет, що докорінно може змінити підходи до організації інших видів комерційної діяльності.

Отже, використовуючи Інтернет, підприємство може проводити дослідження ринку, включаючи:

• вивчення підприємств конкурентів і постачальників, включаючи аналіз їх стратегій ціноутворення, збуту. Організації товароруху та реклами;

• збір і вивчення різних інформаційних матеріалів, починаючи від аналітичних матеріалів, що стосуються загальносвітових економічних тенденцій та останніх постанов і нормативних актів, до найсвіжіших інформаційних матеріалах про нові види продукції та тенденції в тій чи іншій галузі;

• вивчення потенційних споживачів, не дивлячись на регіон їх проживання;

• вивчення існуючих стратегій, засобів і методів використання Інтернет, при аналізі різних підходів до розробки нових видів продукції;

• вивчення кон'юнктури регіональних ринків та пошук нових ринків.

Саме наявність зворотнього зв'язку в Інтернет дає агентству можливість швидко й оперативно звернутися до основних категорій споживачів (анкетуємих тощо) і з'ясувати у них, що саме, з точки зору основних властивостей продукції, вони очікують від неї, яке місце в сфері їх переваг займає продукція конкурентів, виявити сектор незадоволеного попиту. За допомогою інтерактивної анкети можна провести опитування споживачів з метою як виявлення їх ставлення до конкретного властивості нової продукції та його привабливості для нього у порівнянні з аналогічними властивостями продукції представленої іншими виробниками, так і у випадку, якщо здійснюється програмний продукт, навіть провести його тестові випробування однією з робочих версій.

При цьому слід пам'ятати, що сам факт участі конкретного споживача в подібному опитуванні вже сам по собі є важливим з точки зору його псіхографіческой характеристики. Простіше кажучи, до таких споживачів, за аналогією з особами володіють основами комп'ютерної грамотності, можна сміливо застосувати епітет - "просунутий споживач". Часом оцінки та думки саме такої категорії споживачів найбільш важливі підприємству при проведенні маркетингового дослідження, а виявити їх традиційними методами дуже складно.

Інтерактивна анкета в мережі користуються великою популярністю і можна бути твердо впевненими, що якщо вона грамотно зроблена, то обов'язково викличе відгук у споживачів, прописаних в мережі.

Окрім інтерактивної анкети в цих же цілях можна використовувати тематичні телеконференції, розмістивши в них, наприклад, звіт про нові досягнення або щойно завершилися випробуваннях нових видів продукції фірми-замовника. Телеконференції в Інтернет користуються великою популярністю серед фахівців і аналітиків.

Також для підвищення ефективності організації маркетингових досліджень в агентстві пропонується використовувати підсистему внутрішнього контролю та звітності.

Підсистема внутрішнього контролю повинна ґрунтуватися на базі інформаційної системи. Дуже вдалою, на мій погляд можна вважати впровадження системи «Terrasoft-CRM». Ця система включає як контролюючи функції так і функції звітності, до цього ж вона є такою, що програмується під потреби підприємства, а отже, агентство зможе для себе обрати саме його підходячий алгоритм здійснення контролю. Окрім цього, у системі відображаються відомості про замовлення, кількість продаж, ціни, дебіторської та кредиторської заборгованості і т.п. Аналіз внутрішньої інформації дозволяє керіникові виявити перспективні можливості та насущні проблеми підприємства, відслідковувати час та якість виконання маркетингових досліджень (проектів), їх окремих етапів по всім показникам.

У той час як підсистема внутрішньої звітності містить і надає дані про те, що вже сталося, підсистема системи маркетингового спостереження надає відомості про ситуацію на ринку в даний момент. Маркетингове спостереження визначається як постійна діяльність по збору поточної інформації про зміну зовнішнього середовища маркетингу, необхідної як для розробки, так і для коректування маркетингових планів по окремому проекту, а також для забезпечення власного фінансового стійкого становища агентства на ринку. Маркетингові дослідження на відміну від маркетингового спостереження передбачають підготовку та проведення різних обстежень, аналіз отриманих даних з конкретної маркетингової завдання, що стоїть перед підприємством. Іншими словами, маркетингові дослідження проводяться періодично, а не постійно, у міру появи певних проблем для агентства, але проводяться постійно для клієнтів агентства. У вищезазначену інформаційну систему також входить підсистема забезпечення маркетингових рішень, що являє собою взаємозалежний набір систем даних, інструментів і методик, за допомогою якого підприємство аналізує та інтерпретує внутрішню і зовнішню інформацію стосовно кожного маркетингового дослідження. Основні переваги використання «Terrasoft-CRM»: - Організований збір інформації; - Широке охоплення інформації; - Попередження криз в діяльності фірми; - Координація планів маркетингу; - Швидкість аналізу; - Представлення результатів у кількісному вигляді. Отже, можна зробити висновок про те, що впровадження вищеперерахованих заходів допоможе агентству підвищити ефективінсть організації маркетингових досліджень. А отже, є необхідним розгляд економічної доцільності використання цих пропозицій.
3.3 Обгрунтування економічної доцільності пропозицій щодо підвищення ефективності організації маркетингових досліджень маркетингового агенства «UMG: RI» Розглянемо економічні наслідки впровадження вищезазначених пропозицій щодо підвищення ефективності організації маркетингових досліджень. Отже, стосовно першої пропозиції отримання більш конкретної та неупередженої інформації для проведення маркетингових досліджень. По-перше, як вже, відзначалося першою проблемою є отримання недостатньої інформації від замовника дослідження. Отже, загальна варість проведення маркетингового досілдження становить близько 30 тис.грн. Час, який витрачається на проведення такого дослідження становить близько 30 днів. Рентабельність такого дослідження для агентства становить близько 30%, отже реальні витрати на дослідження розраховуються як: 30000*30%/100%= 9000 грн. – чистий прибуток агентства, а 21 000 грн. – витрати на проведення дослідження. Середня кількістьфахівців, виконуючих дослідження становить 15 чоловік. При отриманні недостатньої інформації від замовника загальні витрати на проведення дослідження збільшуються за рахунок витрачання додаткового часу та фінансових ресурсів на перерробку та коректировку отриманих результатів на 10%. Отже, завдяки впроваждення запропонованої схеми визначення напрямків маркетингового дослідження за допомогою фірми-замовника зменшує витрати на 10%. Таким чином, витрати на проведення маркетингового дослідження становять не 21000 грн., а 18900 грн., а чистий прибуток збільшується на 2100 грн.

Також, в результаті недостатності на некоректності наданої замовником інформації збільшується час на проведення маркетингового дослідження. Це збільшення можна оцінити як 12% від загального часу дослідження. Враховуючи те, що фахівці агентства отримують свою зарплатню в залежності від кількості виконаних замовлень на місяць, то їх середній прибуток за виконання вищеозначеного дослідження становить 600 грн. (відзначимо, що кожен фахівець на протязі місяця бере участь ублизько 7 дослідженнях). Отже, кожен з фахівців має в день близько 20 грн. Якщо ж у зв’язку з використанням схеми визначення приорітетних питань час на проведення дослідження зменшується на 12%, то це становить 26 днів, а отже щоденний дохід кожного фахівця буде становити 23 грн. Завдяки цьому кожен працівник зможе виконати більше замовлень.

Друге проблемне питання щодо отримання інформації стосується її отримання із зовнішніх джерел. По-перше, тут знову таки має місце економія на фінансових ресурсах та часі. Власні помилки обходяться агентству не менш дорожче, а отже, є можливість зменшити витрати фінансів на 7%, а часу аж на 15%. Таким чином, витрати ресурсів при проведенні вищезазначеного дослідження будуть становити 17430 грн., а прибуток – 12570 грн. Цей прибуток розподіляється між виконавцями дослідження і становить 850 грн. – 32 грн./день, а при знижені часу на дослідження на 15%, що становить 22 дні, прибуток кожного працівника складе 38,6 грн.

Отже, з проведених розрахунків ми вже бачимо ріст прибутку агентства на 17%. Але це ще не граничний показник.

Також, у п.3.2. нами було запропоновано реорганізація бібліотечного відділу агентства у інформаційний із покладанням на нього деяких функцій. Ця пропозиція також має економічний ефект для агентства, який полягає в наступному. По-перше, агентство «UMG: RI» економить на витратах, яки потребувалися би для виділення окремої площі під інформаційний відділ та додаткове устаткування та обладнання робочих місць працівників. Так, кількість працівників бібліотечного відділу складає 3 працівника із зарплатнею близько 4000 грн. Для створення нового приміщення під інформаційний відділ агентству треба б було виділити близько 50 т.грн., а також найяти ще трьох працівників із зарплатнею близько 4000 грн. А реорганізація бібліотечного фонду потребує інвестицій лише в 15 т.грн. на збільшення площі та купування додаткового обладнання, та необхідним є лише найм ще одного працівника. Отже, економію можна розрахувати наступним чином:

·  економія на витратах на створення нового відділу: 50т.грн.-15т.грн.=35т. грн.;

·  економія на фонді оплати труда на рік: 288000-192000=96000 грн.

Тепер оцінимо економічну ефективність використання ресурсів інтернет для проведення маркетингових досліджень. По-перше, економія матеріальних затрат при проведенні маркетингового дослідження через мережу інтернет може досягати від 10% до 40%, особливо при досліджені світового та національних ринків інших країн, а економія часу від 15% до 45%. Отже, навіть при мінімальних показниках економії маємо наступні результати: витрати агентства знижуються до 15687, а прибуток збільшується до 14313 грн. Отже, рентабельність такого дослідження складає майже 50%. Таким чином, при таких показниках рентабельності агентство має можливість знизити свою ціну на маркетингові дослідження на 15%, тоді рентабельність буде складати 35%, а ц все одно більше, ніж було до того (30%).

Зниження цін агентством допоможе виграти конкурентну боротьбу на ринку маркетингових досліджень та залучити додаткових клієнтів та замовників. Розраховуючи економічну ефективність такого заходу звернемося до статистичних показників діяльності підприємства. Отже, зараз агентство провадить близько 10 досліджень на місяць різноманітної складності по середній ціні близько 30000 грн. Рентабельність дослідження складає 30%. Отже, загальна виручка агентства на рік складає близько 3600000 грн. Прибуток агентства при цьому складає 1080000 грн., або 90000 на місяць.

При зниженні ціни на 15% завдяки впровадженню запропонованих заходів щодо підвищення ефективності маркетингових досліджень, агентство зможе збільшити свою частку на ринку на 12%. Отже, нова ціна маркетингового дослідження складе 25500 грн. Збільшення долі на ринку призведе до збільшення кількості виконаних досліджень агентством на рік, що буде становити 135 досліджень на рік. Отже, загальна виручка за рік становитиме 3187500 грн., річні витрати – 2071875 грн., а прибуток – 1115625 грн. Як бачимо з розрахованих даних ця величина прибутку є більшою за попередню.

Тепер оцінимо ефективність впровадження системи інформаційного забезпечення «Terrasoft-CRM» для контролю за виконанням маркетингових досліджень та звітністю агентства.

По-перше, контроль виконання кожного з етапів маркетингового дослідження за допомогою інформаційної системи допоможе скоротити час на контролювання процесів виконання, що звільнить час керівництва для розробки та аналізу фінансової діяльності агентства. Інформаційна система контролю допоможе скоротити час на контролювання на 20%, завдяки цьому агентство може проводити більш ефективну кадрову політику за рахунок скорочення штату керівників маркетингових досліджень, адже ці фахівці є високооплачуваними. Тобто, агентство може економити на 1 працівникові за 1 рік близько 72000 грн.

Окрім цього використання інформаційної системи дає змогу керівникам агентства досліджувати різноманітні фінансові показники діяльності агентства, такі як рентабельність продажу, рентабельність конкретного маркетингового дослідження (проекту), займатися бюджетуванням та прогнозуванням фінансових витрат на окремий проект, його складові частини та плануванням використання штату фахівців із різноманітними кваліфікаційними навичками та знаннями. Все це не тільки покращує та систематизує роботу окремим відділів агентства, але й економить час на складання звітів та контроль.

При впроваджені інформаційної системи «Terrasoft-CRM» такий важливий відділ первинної інформації, як інформаційний, отримає змогу додавання усіх напрацьових матеріалів щодо маркетингу різноманітних галузей у розділ бібліотеки, з якого співробітники агентства «UMG: RI» можуть швидко віднайти потрібну інформацію, використовуючи різноманітні фільтри інформаційної системи.

Окрім цього менеджери агентства отримують дуже гнучкий та міцний прилад для максимального забезпечення потрібного обсягу продажу послуг агентства, адже система дозволяє відслідковувати рухи по кожному з клієнтів агентства, чи то є колишній клієнт, чи то є клієнт, який замовив дослідження, чи то є потенційний клієнт, який би хотів замовити дослідження, але ще вагається. Відображення кожного контакту по кожному клієнту дозволить повністю контролювати процес зацікавленості потенційних клієнтів в дослідженнях, а також аналізувати тенденції та уподобання клієнтів. Ця інформація є дуже корисною для агентства з того боку, що вона, по-перше, заснована на достовірній інформації, а, по-друге, дає змогу керівникам агентства контролювати розвиток ринку маркетингових досліджень, та уподобання клієнтів, що позитивне вплине на уловлення агентством тенденцій ринку, а отже, і розвиток фахівців агентства у заданому напрямку.

Економічну ефективність від впровадження інформаційної системи набагато важче оцінити, ніж від впровадження вище перелічених пропозицій, але, по-перше, завдяки використання системи агентство має можливість залучити більше потенційних клієнтів, дані котрих знаходяться в базі, по-друге, контролювання частоти звертання постійних клієнтів до агентства, допоможе при прогнозуванні діяльності агентства у середньостроковій перспективі і по третє – впровадження системи дозволяє економити на оплаті праці за рахунок скорочення штату фахівців, а так й на податках на фонд оплати праці.

Отже, за результатами третій глави дипломної роботи можна зробити низку виводів:

·  підвищення ефективності організації маркетингових досліджень в агентстві «UMG: RI» є доцільним через щорічний ріст конкуренції на ринку маркетингових досліджень;

·  доцільність підвищення ефективності організації маркетингових досліджень в агентстві «UMG: RI» є результатом не зовсім належної організації роботи окремих відділів агентства, а також перелік проблем, з який стикаються фахівці агентства при проведені досліджень;

·  серед пропозицій щодо підвищення ефективності організації маркетингових досліджень в агентстві були запропоновані наступні:

Ø  більш точне виявлення мети майбутнього маркетингового дослідження у замовника;

Ø  забезпеченість інформацією маркетингового дослідження повинно ґрунтуватися на отриманні точної та достовірної інформації із зовнішніх джерел;

Ø  з цією метою та з метою економії витрат пропонується створення нового інформаційного відділу, який також вбирає в себе функції бібліотечного відділу;

Ø  для проведення кожного маркетингового дослідження пропонується розробка та використання плана-схеми дослідження із вказівкою відповідальних осіб, процедур, кількісного та якісного складу фахівців тощо;

Ø  для економії фінансових витрат та часу на проведення дослідження пропонується поступове надання інформації щодо проведення дослідження замовнику з метою коригування цілей та мети дослідження;

Ø  для підвищення ефективності маркетингових досліджень в агентстві пропонується використання засобів інтернет у новій інтерпретації («гаряча лінія» для споживачів, різноманітні форми опитування тощо), а також як засоб залучення нових клієнтів агентства;

Ø  в цілях підвищення ефективності контролю за виконанням досліджень та загального стану агентства пропонується впровадження інформаційної системи «Terrasoft-CRM».


ВИСНОВОК

У розвиненій ринковій економіці існує безліч типів підприємств, але жодне з них не може обійтися без маркетингового дослідження. Хоча економісти виділяють різні шляхи підвищення ефективності маркетингових досліджень, автор концентрує увагу саме на службі маркетингу, на тому як спеціалісти цього відділу допомагають підприємцю підвищити ефективність, а отже, і прибутковість фірми.

Насамперед, маркетологи займаються дослідницькою роботою: дослідженням ринку, споживачів, товару, конкурентів. Деякі директори підприємств недооцінюють і навіть ігнорують дослідження маркетингу, що згодом прямим чином відбивається на фінансовому добробуті фірми.Хоча дослідження дороги, не можна применшувати їх роль, тому що в майбутньому вони принесуть тільки прибуток: підприємство, особливо молоде, відчує себе впевненіше на новому грунті неосвоєних ринку. За допомогою досліджень можна вибрати найбільш оптимальний і прибутковий ринок, споживачів, спосіб реклами і т. д., і в такий спосіб маркетингові дослідження підвищують прибутковість підприємства.

Маркетингова політика підприємства є логічним продовженням досліджень. Маркетинг супроводжує товар на всьому шляху процесу створення, визначення ціни, стратегії збуту і просування.

Товарна політика маркетингу визначає оптимальні інструменти впливу на новий товар, життєвий цикл товару, пророкує старіння, що сприяє економії коштів та підвищення ефективності.

Цінова політика допомагає визначити справжню ціну товару, виявити фактори, що впливають на зміну ціни, виробити стратегію зміни ціноутворення. Ця тактика не дає підприємцю прогадати у визначенні ціни, а також завищити її, що в обох випадках могло б привести до банкрутства.

Стратегія збуту товару впливає на визначення оптимального каналу збуту, його ширину і довжину, вибору посередника і постачальника, вибору методу збуту, можливість створення власної торговельної мережі, що як не можна краще впливає на економію коштів, у ринкових умовах,коли навіть найменша помилка карається конкурентом.

Без тактики просування товару (реклама, ярмарки, директ-маркетинг та ін) не вижила б жодна фірма. Зараз, коли населення планети росте, увелічвается кількість як продавців, так і покупців, виробнику і споживачу усе складніше стає відшукати один одного.Саме для полегшення цієї задачі служить тактика просування.

В ході написання дипломної роботи були дослідженні теоретичні аспекти організації маркетингових досліджень на національному та глобальному ринку. В другому розділу диплома був зроблений аналіз діяльності агентства «UMG: RI», проведений аналіз ринку маркетингових досліджень, визначені основні конкуренти та партнери агентства, досліджена специфіка організації маркетингових досліджень в агентстві. В ході проведення аналізу діяльності були визначені проблеми, які постають перед фахівцями агентства в ході проведення маркетингових досліджень. До основних проблем були віднесені:

·  проблема отримання упередженої та некоректної інформації із внутрішніх та зовнішніх джерел інформації;

·  проблема суб’єктивності та об’єктивності дослідників при проведенні дослідження;

·  проблема недостатньої організації та розподілу функцій між фахівцями агентства;

·  проблема недостатності контролю за виконанням дослідження;

·  проблема виявлення кількісного та якісного складу фахівців для проведення окремих видів маркетингових досліджень.

Для вирішення вищеозначених проблем для агентства «UMG: RI» було запропоновано наступні дії:

·  контроль та уточнення усіх показників проведення маркетингового дослідження;

·  використання перевірених та надійних джерел інформації;

·  покращення системи організації маркетингових досліджень за допомогою створення нового відділу;

·  забезпечення дослідників та менеджерів агентства інформаційними системами для проведення маркетингових досліджень та контролю за виконанням окремого проекту;

·  використання системи інтернет не тільки для скорочення часу та фінансових витрат на проведення дослідження, а й для залучення нових клієнтів-замовників до агентства.

Оцінюючи економічну ефективність вищезазначених пропозицій нами було виявлено, що виконання цих всіх рекомендації допоможе збільшити чистий прибуток агентства та скоротити час на проведення одного дослідження.

При проведенні маркетингових досліджень агентство «UMG: RI» використовує комплексні методи – первинні дослідження, інтерв'ювання, аналіз різних баз даних. Обов'язковим етапом підготовки маркетингового дослідження є розробка технічного завдання. Воно включає опис, уточнення і формулювання проблеми дослідження, формулювання гіпотез, постановку цілей і завдань маркетингового дослідження, а також уточнення результатів.

Обробка даних, отриманих під час опитування, проводиться за допомогою сучасних програмних продуктів. А результати маркетингових досліджень надаються у формі аналітичного звіту з конкретними висновками і рекомендаціями.

Таким чином, можна підсумувати, що агентство «UMG: RI» є міцним гравцем ринку маркетингових досліджень, має в своєму арсеналі багато інструментів, талановитих фахівців та напрацьований досвід, але в умовах жорсткої конкуренції повинно постійно прагнути для вдосконалення організації маркетингових досліджень та розвитку свого бізнесу.


[1] http://www.esomar.org/

[2] Holtzblatt, K., Beyer, H. (1993). Making customer-design work for teams. Communications of the ACM 36, 93–103.

В этой статье метод контекстуального исследования обсуждается одним из его разработчиков.

Klemmer, E. T. (1989). Ergonomics: Harness the power of human factors in your business. Norwood, NJ: Ablex.

Nielsen, J. (1993). Usability engineering. New York: Academic Press.

Norman, D. A. (1990). The design of everyday things. New York: Doubleday.

[3] 1. Беляевский И.К. Маркетинговые исследования: информация, анализ, прогноз: Учебное пособие. – М.: Финансы и статистика, 2000;

2. Гилберт А. Черчилль. Маркетинговые исследования - Спб: “Питер”, 2000;

3. Голубков Е.П. Маркетинговые исследования: теория, практика и методология. – М.: Финпресс,1998


Информация о работе «Маркетингові дослідження на підприємстві»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 137648
Количество таблиц: 4
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
214694
25
9

... останньому випадку розрізняються експедиційний засіб, коли особа, що проводить опитуванння, сама роздає і збирає анкети, і кореспондентський, коли анкети розсилаються і повертаються поштою. [7]   3. УДОСКОНАЛЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МАРКЕТИНГУ НА ПІДПРИЄМСТВІ Сьогодні виграє той, кого більше знають зовні з кращої сторони, той, хто знає більше про дійсний стан своєї організац ...

Скачать
307718
75
12

... мство [18, c. 104-107]. Як зазначалося, залежно від ситуації, підприємство може обирати для себе різні "стратегічні набори", які допомагають йому більш ефективно реагувати на зміни. 1.2 Сутність, види та особливості міжнародних маркетингових досліджень Міжнародне маркетингове дослідження — це система збору, обробки, аналізу та прогнозування даних, необхідних для прийняття рішень у міжнародн ...

Скачать
104586
17
6

... методу є доцільним в експериментальних дослідженнях, де потрібно виміряти ефект цілого ряду експериментальних впливів на кілька груп випробуваних. 1.5 Етапи формування маркетингові дослідження фірми Останнім етапом дослідження маркетинг є визначення здатності підприємства використовувати сприятливі умови, що складаються в зовнішнім середовищі його бізнесу, а також протистояти небезпекам, що ...

Скачать
145275
27
15

... їхньої ліквідації. Виходячи з теоретичного обґрунтування конкурентоспроможність, як комплексне поняття, є показником стабільності положення підприємства на ринку, а маркетингові дослідження його складових.   2. Аналіз діяльності і маркетингової дослідження конкурентоспроможності ДП «Спектр»   2.1 Характеристика діяльності ДП «Спектр» ДП «Спектр» відноситься до державних підприємств із ...

0 комментариев


Наверх