Методика використання принципів екологічного виховання В.О. Сухомлинського у практиці сучасної початкової школи

88528
знаков
2
таблицы
2
изображения

Дипломна робота

Методика використання принципів екологічного виховання В.О. Сухомлинського у практиці сучасної

початкової школи


Анотація

 

Дідула Наталія Володимирівна. Методика використання принципів екологічного виховання В. О. Сухомлинського у практиці сучасної початкової школи.

Дипломна робота на здобуття навчально-кваліфікаційного рівня «Спеціаліст» зі спеціальності “Початкове навчання”. – Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка. – Тернопіль, 2008.

В дипломній роботі аналізується теоретичні основи екологічного виховання у початковій школі в педагогічній спадщині В. О. Сухомлинського. Проаналізовано рівень екологічного виховання на уроках і в позаурочний час, проведено експериментальну перевірку змісту, форм і засобів роботи з дітьми молодшого шкільного віку. На основі проведеної роботи збагатився духовний світ дітей, розширились знання дітей про природу , про її взаємозв’язки і цілісність; формуються певні навики і вміння по охороні довкілля.

Ключові слова: екологія, екологічна культура, уроки мислення, природа, навколишнє середовище, педагогічна спадщина В.О. Сухомлинського, екологічне виховання,екологічні принципи.


ЗМІСТ

Вступ

РОЗДІЛ І. Теоретичні основи екологічного виховання молодших школярів в педагогічній спадщині В.О. Сухомлинського

1.1 Принципи екологічного виховання за В.О. Сухомлинським, їх суть та значення.

1.2 Принцип гуманізму, як домінанта екологічного виховання учнів молодшого шкільного віку в педагогічній спадщині В.О. Сухомлинського

1.3. Аналіз використання ідей В.О. Сухомлинського педагогами сучасної школи

РОЗДІЛ ІІ. Експериментальна перевірка ефективності використання принципів екологічного виховання В.О. Сухомлинського у практиці сучасної початкової школи.

2.1 Методика використання принципів екологічного виховання В.О.Сухомлинського під час уроків мислення серед природи

2.2 Аналіз ефективності та доцільності використання педагогічної спадщини В.О. Сухомлинського у роботі з молодшими школярами

Висновки

Список використаних джерел

Додатки


Вступ

 

Серед важливих проблем сучасності, що турбують людство, особливо виділяються екологічні. Від їх розв’язання залежить подальше його існування. Саме тому, важливого значення набуває в школі екологічна освіта основною метою якої є формування екологічної культури школярів.

Систему екологічних знань, навичок, поглядів, переконань, моральних почуттів, що ґрунтуються на ставленні до природи як універсальної, унікальної цінності.

Одним із шляхів формування екологічної культури школярів є звернення до надбань педагогічної спадщини видатного українського педагога, заслуженого учителя України В.О.Сухомлинського, до його досвіду у сфері екологічного виховання учнів.

Проблемою екологічного виховання В.О. Сухомлинський займався впродовж своєї педагогічної діяльності, і довів, що природа сама собою не виховує. Виховує лише активна взаємодія дитини з нею. Тому екологічне виховання та екологічна культура тісно пов’язані з природоохоронною діяльністю.

Великий педагог вважав, що самих екологічних знань з охорони навколишнього середовища, якщо вони не втілюються на практиці недостатньо. Важливо, щоб вихованці брали участь у збереженні і збагаченні природи рідного краю, тільки у цьому разі у них формуються необхідні уміння і навички, розвинеться відповідальне, бережне ставлення до навколишнього середовища.

Методика використання принципів екологічного виховання В.О.Сухомлинського у практиці сучасної початкової школи є складовою навчально-виховного процесу, який складається з двох рівноцінних компонентів: формування наукових знань з екологічного виховання та охорони природного середовища.

Перспективність екологічного виховання – це одна з передових педагогічних ідей великого педагога, варта подальшого застосування у практиці побудови школи 21 століття, що і переконливо доводять сучасні дослідники педагогічної майстерності В.О.Сухомлинського. Це відображено у працях педагогів дослідників, вчених О.Савченко, А.Степанюк, Г.Василенко, Н.Калініченко, Л.Руденко, О.Вознюк, Т.Гладюк, Л.Бондар, І.Жаркової, та багато інших. Вчені, досліджуючи спадщину екологічного виховання В.О.Сухомлинського, приходять сьогодні до висновку, що метою екологічного виховання великого педагога і природолюба було цілеспрямоване формування у його вихованців міцних екологічних знань, розуміння та органічного взаємозв’язку і єдності людини з навколишнім середовищем як єдиної гармонії, ролі природи у житті дітей, необхідність її охорони, виховання особливої відповідальності за стан навколишнього середовища. І тільки з дитячих років, коли маленькі душі як губка, втягують у себе знання, слід прищеплювати і виховувати в дітях екологічно чистий світогляд. У шкільні роки найбільш активно формується світогляд людини, її характер, звички, відношення до навколишнього світу. Досліджуючи “Книгу природи” В.О.Сухомлинського, вони доводять, що це не просто сторінки, а це яскраві спостереження, які западають в душу і виховують добрих і чуйних, лагідних і цікавих діточок, які не зможуть просто так зірвати квітку чи зламати деревце, бо для дітей, вихованих на творчості В.О.Сухомлинського, це вже жива істота, яка відчуває біль і їх потрібно берегти.

Відтак, необхідність використання педагогічної творчої спадщини В.О.Сухомлинського з метою удосконалення процесу екологічного виховання учнів у початкових класах зумовила вибір теми дипломного дослідження “Методика використання принципів екологічного виховання В.О.Сухомлинського у практиці сучасної початкової школи”.

Проблема дослідження: підвищення екологічної культури молодших школярів шляхом впровадження у навчальний процес методики екологічного виховання В.О. Сухомлинського в початковій школі.

Об’єкт дослідження – педагогічна спадщина В.О. Сухомлинського.

Предмет дослідження - методика використання принципів екологічного виховання В.О. Сухомлинського.

Мета дослідження – обґрунтувати особливості методики екологічного виховання В.О. Сухомлинського та дослідити ефективність її використання у практиці сучасної початкової школи.

Завдання дослідження:

1) Вивчити педагогічні погляди В.О. Сухомлинського та домінанти екологічного виховання учнів молодшого шкільного віку;

2) Розкрити суть та зміст принципів екологічного виховання В.О. Сухомлинського;

3) Обґрунтувати та експериментально перевірити можливості використання принципів екологічного виховання В.О. Сухомлинського у практиці сучасної початкової школи;

4) Дослідити ефективність використання методики екологічного виховання В.О.Сухомлинського у формуванні екологічної культури молодших школярів.

5) Визначити відповідність ідей та поглядів В.О. Сухомлинського потребам та прерогативам сучасності.

Методи дослідження.

-  теоретичні: аналіз, порівняння, синтез, систематизація класифікація та узагальнення теоретичних даних, представлених у педагогічній літературі, вивчення та узагальнення передового педагогічного досвіду.

-  емпіричні: спостереження, опитування, анкетування, бесіди з учителями та учнями початкової школи.

Дипломна робота складається з вступу, двох розділів, висновків, списку використаної літератури, додатків.

В першому розділі розглянуто принципи екологічного виховання за В.О. Сухомлинським, їх суть та значення, проаналізовано використання ідей педагогів сучасній початковій школі.

Другий розділ присвячено експериментальній перевірці ефективності використання принципів екологічного виховання В.О. Сухомлинського у 3 класах Сновицької ЗОШ І-ІІІ ступенів акредитації, проаналізовано ефективність та доцільність використання принципів екологічного виховання В.О. Сухомлинського в екологічному навчанні дітей початкової школи.

Для цього в рамки експерименту було залучено 43 учні третіх класів серед них визначено контрольний 3-А – 22 учні, та експериментальний 3-Б – 21 учень.

Необхідність використання екологічного виховання за методикою В.О. Сухомлинського допомагає вчителям молодших класів у роботі сучасної початкової школи. З розвитком цивілізації із часу, коли працював великий педагог, екологічне виховання не втрачало своєї актуальності. Природі уже не сила самій загоїти рани, завдані людством. І сьогодні становище, склалося на Землі, веде до екологічної кризи. Підростаюче покоління слід вміло привчати оберігати природу, бо «Берегти природу – означає берегти Батьківщину». Наша Земля для нас комора сонця з великим скарбом життя.


РОЗДІЛ І. Теоретичні основи екологічного виховання молодших школярів в педагогічній спадщині В.О.Сухомлинського

 


Информация о работе «Методика використання принципів екологічного виховання В.О. Сухомлинського у практиці сучасної початкової школи»
Раздел: Педагогика
Количество знаков с пробелами: 88528
Количество таблиц: 2
Количество изображений: 2

Похожие работы

Скачать
125383
1
1

... виставок, створення куточків і музеїв охорони природи у школах. З метою перевірки наведених теоретичних положень проводилося експериментальне дослідження особливостей екологічного виховання молодших школярів засобами народних звичаїв і традицій. У процесі експериментального дослідження досліджувався рівень сформованості екологічної культури та екологічної вихованості учнів експериментального і ...

Скачать
115521
0
4

... -виховному процесі позашкільних навчальних закладів. Теоретичне значення дослідження визначається вперше запропонованим коеволюційним підходом до осмислення теоретико-методологічних і методичних основ екологічної освіти і виховання учнів у позашкільних навчальних закладах; психолого-педагогічним обґрунтуванням особистісно орієнтованих методик й розкриттям їх структурних і функціональних компонент ...

Скачать
126587
13
0

... не порушує природної рівноваги. 4.  Діяльність людини з охорони довкілля продиктована необхідністю збереження природи заради неї самої   екологічний проект виховання школяр Розділ ІІ. ЕКОЛОГІЧНИЙ ПРОЕКТ ЯК ОДИН ІЗ ЗАСОБІВ ЕКОЛОГІЧНОГО ВИХОВАННЯ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ 2.1 Констатуючий експеримент Молодший шкільний вік – це етап формування основ морально-етичної позиції особистості. Базовим в ...

Скачать
74607
2
1

... виховного процесу у сучасних умовах початкової ланки освіти. У здійсненому досліджені було визначено стан проблеми в педагогічній теорії та шкільній практиці, уточнено зміст понять «народознавство», «екологічне виховання», встановлено функції, принципи та засоби народознавства, а також методи, прийоми та засоби екологічного виховання молодших школярів. У дослідженні визначено, що основними ...

0 комментариев


Наверх