2.8 Висновки з огляду літератури

З отриманої інформації можна зробити висновок, що фантомна вагітність, є досить поширеною проблемою у ветеринарній практиці. Виникає вона в основному після тічки, в результаті якої, з будь яких причин, не відбулося запліднення. Основним проявом є налиття молочних залоз, зміна поведінкової моделі, характерної для вагітності і початок лактації, при відсутності плодів у матці. Стан виникає приблизно через 1,5 місяці після завершення тічки, і завершується, як правило, самостійно, через 2-3 тижні. Основною небезпекою даного стану є його ускладнення у формі розвитку маститів, а лікування направлене на попередження данних ускладнень. Для данної цілі використовується багато різних методів лікування направлених на зменшення лактопоезу, починаючи з механічних методів (утягування молочних пакетів), до використання гомеопатичних препаратів. Найбільш поширеним методом лікування псевдовагітності є застосування препаратів антагоністів пролактину, таких як Бромкриптин, Галостоп. Для профілактики фантомної вагітності, лікарі ветеринарної медицини рекомендують регулярно надавати можливість самкам народжувати потомство, а якщо для репродукції тварину використовувати не планується, то більшість спеціалістів рекомендують стерилізацію.

 


3. Власні дослідження

 

3.1 Мета та завдання

 

Метою виконання роботи було: вивчення актуальності проблеми фантомної вагітності сук у практичній ветеринарній медицині, визначення розповсюдження даного стану серед сук у зоні обслуговування ветеринарної клініки «Пес+Кіт», вивчення найбільш ефективних методів діагностики фантомної вагітності у сук і розробка ефективного методу лікування сук з фантомною вагітностю.

Завдання роботи

1. Зробити літературний огляд з проблеми питання.

2. Дати характеристику місця проходження практики (приватна клініка ветеринарної медицини «Пес+Кіт»).

3. Визначити поширення фантомної вагітності у сук.

4. Розробити ефективний метод діагностики та лікування сук з фантомною вагітністю.

 

3.2 Матеріали і методи досліджень

Матеріалом для досліджень які проводилися при виконанні дипломної роботи, були суки у стані фантомної вагітності, які перебували на лікуванні у клініці під час проходження практики. По даній патології було прийнято 8 самок з клінічними ознаками фантомної вагітності. При цьому з загальної кількості було виділено 5 самок, як дослідну групу, і 3 як контрольну групу.

Самки що поступали на лікування у клініку, досліджувалися загально клінічними та спеціальними методами.

Діагностика фантомної вагітності здійснювалася в основному методом спостереження за поведінкою тварини, загального огляду (відмічаються симптоми характерні для фантомної вагітності), пальпація - для визначення стану молочних залоз, матки, об’єму черева та його чутливості. Аускультація для визначення стану серця та дихальної системи.

У випадках коли фантомна вагітність виникала після проведення в’язки, для виключення справжньої вагітності та уточнення діагнозу користувалися методом УЗ діагностики. При справжній вагітності візуалізуються значно збільшені роги матки у яких наявні плоди, розмір яких залежить від строку вагітності. У стані фантомної вагітності на ехограммі можна спостерігати матку яка дійсно схожа на вагітну (потовщена стінка, збільшені роги матки, посилений кровообіг) за виключенням відсутності в просвіті плодів і накопичення невеликої кількості рідини без навколоплідних оболонок.

Вивчення розповсюдження фантомної вагітності проводилося методом опрацювання звітної документації клініки за останні 5 років. Звертали увагу на кількість зареєстрованих випадків захворювання на дану патологію у останні роки, тенденції росту чи зниження поширення даного стану, і їх розподіл по періодам року.

Визначення ефективності методів лікування проводилося шляхом порівняння лікувального ефекту двох препаратів, застосуванням їх у різних групах тварин у стані фантомної вагітності. З цією метою було сформовано дві групи тварин – контрольну тат дослідну. , до них застосовувалося різні схеми лікування. Терапевтичний ефект від застосування цих методів порівнювали по ряду показників: тривалість терміну реабілітації, якість лікувального ефекту, наявність побічних ефектів.

Таблиця №2.

Схеми лікування сук з фантомною вагітністю у двох групах тварин

Група тварин №2 Контрольна №1 Дослідна
Основний препарат  Бромкриптин Налоксон.
Спосіб введення Per os, під час прийому корму Інтрамускулярно, підшкірно
Доза 0.01 – 0.05 мг/кг 0.01 мг/кг
Додаткові препарати Камфорна олія, Метаклопрамід (церукал) в дозі 0.1 мл/кг. Камфорна олія

Визначення економічного ефекту проводилося шляхом порівняння вартості повного курсу лікування, з урахуванням вартості одиниці об’єму препарату, тривалості лікування, кількості препаратів витрачених на лікування однієї тварини.

 


Информация о работе «Розповсюдження та діагностика фантомної вагітності у сук в умовах приватної клініки»
Раздел: Медицина, здоровье
Количество знаков с пробелами: 87146
Количество таблиц: 5
Количество изображений: 0

0 комментариев


Наверх