4. Порядок закриття бюджетних рахунків

Бюджетні рахунки, відкриті в поточному бюджетному періоді, закриваються не пізніше 31 грудня або на останній день іншого бюджетного періоду. За виняткових обставин Міністр фінансів України може визначити інший термін закриття рахунків, який повинен настати не пізніше як через п'ять робочих днів після закінчення бюджетного періоду [3].

У разі змін в законодавстві бюджетні рахунки можуть закриватися (відкриватися) протягом поточного бюджетного періоду.

Бюджетні рахунки для зарахування надходжень закриваються Головними управліннями Державного казначейства України на підставі:

а) службових записок щодо закриття бюджетних рахунків за надходженнями управлінь Державного казначейства України;

б) службових записок про закриття рахунків за підписом керівників (їх заступників) структурних підрозділів Головних управлінь Державного казначейства України, якими було ініційовано відкриття відповідних рахунків, погоджених начальником відповідного Головного управління Державного казначейства України (його заступником).

Бюджетні рахунки для зарахування надходжень, відкриті в Державному казначействі України, закриваються на підставі службових записок про закриття рахунків за підписом керівників (їх заступників) структурних підрозділів Державного казначейства України, якими було ініційовано відкриття відповідних рахунків, погоджених головою Державного казначейства України (його заступником) [2].

Бюджетні рахунки для операцій клієнтів з бюджетними коштами закриваються:

а) у разі подання власником рахунку заяви про закриття бюджетного рахунку;

б) у разі ліквідації або реорганізації клієнта (злиття, приєднання, поділ, перетворення, виділення), зміни найменування, підпорядкованості згідно із рішенням уповноваженого органу, на який покладено здійснення функції щодо ліквідації або реорганізації клієнта;

в) в інших випадках, передбачених законодавством України.

У разі наявності на рахунку, що закривається, залишків коштів орган Державного казначейства України на підставі платіжного доручення власника рахунку перераховує такі залишки на інший, відкритий цим клієнтом, рахунок, якщо інше не передбачено бюджетним законодавством.

Органи Державного казначейства України закривають рахунки з обліку операцій з виконання спеціального фонду кошторисів (планів використання бюджетних коштів) за умови, якщо на рахунках відсутні залишки коштів, клієнти не мають бюджетної заборгованості, а у поточному бюджетному періоді відсутні бюджетні призначення за відповідними бюджетними програмами (кодами тимчасової класифікації видатків місцевих бюджетів).

Інші бюджетні рахунки та рахунки для обліку операцій з фінансування бюджетів закриваються органами Державного казначейства України на підставі службової записки про закриття рахунків за підписом керівників (їх заступників) структурних підрозділів органу Державного казначейства України, якими було ініційовано відкриття відповідних рахунків, погодженої головою Державного казначейства України (його заступником) чи начальником відповідного Головного управління Державного казначейства України (його заступником).

Рахунки не вважаються відкритими та закритими без дозволу головного бухгалтера (заступника головного бухгалтера) органу Державного казначейства України [5].

Усі відкриті рахунки (бюджетні та небюджетні) реєструються в Книзі відкритих рахунків, яка ведеться органами Державного казначейства України згідно із вимогами нормативно-правових актів Державного казначейства України.

Відповідальність за правильність відкриття та закриття рахунків покладається на головного бухгалтера (заступника головного бухгалтера) органу Державного казначейства України, на балансі якого відкрито та закрито ці рахунки [4].

 

Висновки

Бюджетні рахунки - рахунки, які відкриваються в органах Державного казначейства України для забезпечення казначейського обслуговування державного та місцевих бюджетів.

В органах ДКУ можуть відкритватися наступні види бюджетних рахунків: рахунки за надходженнями, рахунки для операцій клієнтів з бюджетними коштами (реєстраційні рахунки, спеціальні реєстраційні рахунки, рахунки одержувачів бюджетних коштів рахунки, які відкриваються розпорядникам бюджетних коштів для здійснення загальнодержавних видатків; рахунки, які відкриваються розпорядникам коштів місцевих бюджетів для обліку руху коштів загального та/або спеціального фондів місцевих бюджетів за міжбюджетними трансфертами; особові рахунки); інші бюджетні рахунки.

Рахунки відкриваються відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів та Інструкції про відкриття аналітичних рахунків для обліку операцій по виконанню бюджетів в системі Державного казначейства, затверджених наказом Державного казначейства України від 28.11.2000 N 119 (зі змінами) щорічно на початок нового бюджетного періоду.

Розпорядники бюджетних коштів для відкриття бюджетних рахунків подають до органу Державного казначейства України такі документи:

а) заяву про відкриття рахунків установленого зразка (додаток 1) за підписом керівника та головного бухгалтера або інших посадових осіб, яким відповідно до затвердженої в установленому порядку картки із зразками підписів надано право першого та другого підписів;

б) копію довідки про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвідчену нотаріально або органом, що видав довідку;

в) копію належним чином зареєстрованого (затвердженого) установчого документа (статуту, положення, засновницький договір), засвідчену органом, який здійснив реєстрацію, або нотаріально;

г) копію документа, що підтверджує взяття клієнта на облік в органі державної податкової служби, засвідчену органом, що видав документ, або нотаріально;

ґ) картку із зразками підписів та відбитка печатки у двох примірниках, оформлену з урахуванням закнодоавчих вимог;

д) копію документа, що підтверджує реєстрацію клієнта у відповідному органі Пенсійного фонду України, засвідчену органом, що його видав, або нотаріально;

е) копії документів, що підтверджують реєстрацію клієнта у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, Фонді загальнообов'язкового соціального страхування України на випадок безробіття, Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності як платника страхових внесків, засвідчені органами, що їх видали, або нотаріально.

Бюджетні рахунки, відкриті в поточному бюджетному періоді, закриваються не пізніше 31 грудня або на останній день іншого бюджетного періоду. За виняткових обставин Міністр фінансів України може визначити інший термін закриття рахунків, який повинен настати не пізніше як через п'ять робочих днів після закінчення бюджетного періоду.

У разі наявності на рахунку, що закривається, залишків коштів орган Державного казначейства України на підставі платіжного доручення власника рахунку перераховує такі залишки на інший, відкритий цим клієнтом, рахунок, якщо інше не передбачено бюджетним законодавством.

Відповідальність за правильність відкриття та закриття рахунків покладається на головного бухгалтера (заступника головного бухгалтера) органу Державного казначейства України, на балансі якого відкрито та закрито ці рахунки.

Список використаної літератури

1. Галушка, Є.О., Охрімовський, О.В., Хижняк, Й.С. Казначейська справа [Текст] : Навчальний посібник. – Чернівці: Книги – ХХІ, 2004. – 248 с. - ISBN 966-8653-06-8.

2. Інструкція про відкриття аналітичних рахунків для обліку операцій по виконанню бюджетів в системі Державного казначейства від 28.11.2000 р. N 119 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.uazakon.com/documents/date_31/pg_gmgzxx.htm. - 16.10.09. - Назва з екрану. 3. Наказ ДКУ Про затвердження Інструкції про відкриття реєстраційних рахунків органами Державного казначейства України №32 від 09.04.97 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.uazakon.com/document/spart83/inx83119.htm. - 18.10.09. - Назва з екрану. 4. Наказ ДКУ Про затвердження Порядку відкриття рахунків у національній валюті в органах Державного казначейства України № 221 від 02.12.2002 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.uapravo.net/data2008/base52/ukr52642/index.htm. - 18.10.09. - Назва з екрану.


Информация о работе «Відкриття бюджетних рахунків»
Раздел: Финансовые науки
Количество знаков с пробелами: 31744
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
80788
3
0

... оплату робіт та професійних послуг сторонніх фахівців, згідно з укладеними договорами та угодами; видатки на оплату послуг з розробки проектно-кошторисної документації; видатки на благоустрій міст, сіл, селищ та прибудинкової території бюджетних установ; вилов бродячих тварин; доставка померлих на судмедекспертизу, захоронення невідомих, безрідних; розмітка вулиць; установка огорож; чистка ...

Скачать
207096
11
0

... залишаються в органі Державного казначейства. Підготовлені платіжні доручення надаються в уповноважений банк у вигляді електронних розрахункових документів в системі «клієнт-банк». 2. Методика складання та облік виконання кошторису видатків бюджетної установи (Іванківський територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян) 2.1 Організаційно- ...

Скачать
81642
6
1

... фонду державного бюджету на результат виконання бюджету у кореспонденції з рахунком 5112 "Результат виконання спеціального фонду державного бюджету". 4. Організація грошових розрахунків у ВДК у Троїцькому районі Луганської області У Відділенні Державного казначейства у Троїцькому районі облік грошових коштів відбувається по безготівковому розрахунку, тобто лише платіжними дорученнями та ...

Скачать
60525
1
10

... виконання клієнтом вимог щодо захисту інформації та зберігання засобів захисту і припиняти обслуговування клієнта за допомогою системи в разі невиконання ним вимог безпеки. 2. Аналіз розрахунково-касових операцій СОД АППБ «Аваль»   2.1 Коротка організаційно-економічна характеристика банку Статутний фонд банку «Аваль» становить 19.74 млн. гривень. Дирекція Акціонерного почтово-пенсійного ...

0 комментариев


Наверх