2.2 Обгрунтування вибору та характеристика парфюмерно-косметичних засобів необхідних для виконання даних робіт

 

Сьогодні багато провідних фірм випускає цю продукцію. Багатьом відомі матеріали таких фірм, як „Schwarzkopf”; „L’oreal”; „Londa”; „Wella”; „Brelil”;„Bes”;C:EHKO”;та багато інших.

Найкраще використовувати засоби однієї фірми. Тому що засоби різних фірм засновані на різних формулах і можуть дати не передбачуваний результат.

На сучасному етапі найбільш популярною і якісною є продукція фірми „Schwarzkopf” - ця фірма належить сьогодні до числа ведучих в міжнародному масштабі виробників косметичних засобів по догляду за волоссям.

Професійні засоби цієї фірми допомагають майстрам -перукарям, підтримувати волосся своїх клієнтів блискучим та здоровим, допомагають створити задуману зачіску, робити їх гарними та стійкими, але головним у використанні засобів, є їх вибір з ухваленням індивідуальних особливостей шкіри та волосся.

Фірма Schwarzkopf Professіonal пропонує високоякісні косметичні продукти й аксесуари для перукарень, а також повний асортимент продукції для продажу в салоні.

Для моделі зачіски пропонується шампунь фірми „ Schwarzkopf ”- BC Bonacure Color Save Shampoo – це здорове волосся та шкіра голови, а також високий імідж майстра і салона в якому він працює. Випускається безліч шампунів, буквально для всіх типів волосся. Є шампуні посилюючі колір волосся. До складу ряду шампунів входять кондиціонери. Список інгредієнтів шампуню, що роблять волосся блискучим і слухняним, допомагають усувати недоліки.

Шампуні з кондиціонером містять один чи більш компонентів призначених для зм'якшення волосся, додання їм блиску пишності і слухняності.

Лікувальні шампуні - містять спеціальні засоби, усувають лупу чи інші захворювання волосся і шкіри голови. Звичайно, добре діють на пофарбоване чи тоноване волосся.

Шампунь для нормального волосся - повинен бути м'яким.

Шампунь для тонкого волосся - такий шампунь називається об'ємним, тому що він містить речовини, які додають волоссю твердість, зміцнюють волосся і тому волосся не горнеться одне до одного.

Для жирного волосся - у цих шампунях не повинно бути речовин які навантажують волосся, добавками повинні бути речовини які зав'язують жир.

Для волосся, що січеться - до складу такого шампуню повинен входити ланолін чи лецитин. Волосся стає гладким й еластичним.

Для моделі зачіски пропонується шампунь для пофарбованого волосся фірми «Schwarzkopf».

Для текстурування волосся, та полегшення подальшої роботи, використовується піна сильної фіксації «Osis». Піна живить структуру волосся, не має в собі алкоголь. Довгий час зберігається надана форма, а волосся при цьому не склеюється. Піна наноситься на волосся просушене рушником, а потім виконується укладка феном.

При укладці використовуємо щітку: універсальну, ворс з натуральної щетини, завдяки цьому волосся не електризується і не пошкоджується( німецька фірма ComRIR № 760050 Germany).

Сушіння волосся здійснюється феном. Вони бувають різної потужності, для цієї процедури використовуємо фен фірми „РАRLUX” потужність якого 1600 Вт. Він швидко та якісно висушує волосся, має кнопку миттєвого охолодження для кращого закріплення укладки, та переключення швидкостей, потужності, що дуже зручно і важливо для швидкої праці майстра.

Для того, щоб поділити волосся на ділянки, використовуємо гребінець з мілкими зубцями німецької фірми „Мондео”. Завдяки гребінцю з хвостиком у вигляді вилки цієї ж фірми, можна здійснювати тупірування волосся, а хвостиком можна здійснювати корекцію дрібних недоліків у кінцевій операції.

Для кінцевої фіксації зачіски застосовується лак – спрей “Osis Session”. Це чудова продукція, що доглядає за волоссям і підтримує його красу та еластичність.

Велику роль при використанні тих чи інших операцій по обробці волосся грають інгредієнти та пристрої, які використовує в процесі майстер. Від уміння майстра вірно та раціонально використовувати кожний вид перукарського інструменту, залежить швидкість та якість роботи.

Стрімкий технічний прогрес не обминає й галузь перукарського мистецтва. Практично кожен рік провідні виробники матеріалів для перукарського бізнесу пропонують нові види фарб, лінії по догляду за волоссям, шампуні, лікувальні препарати. Тому сучасний майстер – перукар повинен уважно слідкувати за всіма світовими нововведеннями. Підвищувати свій професійний рівень. Приймати участь у семінарах та майстер – класах.

Більш повну інформацію можна отримати на виставках. Саме на спеціалізованих виставках можна дізнатися та побачити світові новинки у сфері перукарського мистецтва.

 

2.3 Обгрунтування вибору та характеристика інструментів і пристосувань, необхідних для виконання робіт

 

Для роботи перукареві, як і будь-якому іншому фахівцеві, потрібні цілий ряд інструментів. Їх можна розділити на 3 групи залежно від призначення:

1. Інструменти для розчісування волосся.

2. Інструменти для стрижки.

3. Інструменти для завивки і укладання волосся.

Гребінці

Гребінець — найпоширеніший і необхідніший інструмент. Без неї неможливе виконання жодної операції по обробці волосся. Гребінці бувають металеві і неметалічні.

Металеві гребінці найбільш стійки до дії підвищеної температури, що дуже важливе при гарячій завивці волосся щипцями. Ці гребінці не рекомендується використовувати при хімічній завивці і забарвленні волосся, оскільки вживані при цьому препарати вступають у взаємодію з оксидами металу. В результаті частина препарату, що прореагувала з оксидом металу, не може впливати на волосся. Склад для завивки стає слабкішим, він як би розбавляється тією частиною препарату, яка вступила в реакцію з оксидом металу. Металеві гребінці часто мають задирки і тому вимагають ретельнішої перевірки перед вживанням. Неметалічні гребінці зазвичай виготовляють з нейлону, капрону і інших матеріалів. Ці гребінці мають істотний недолік — плавляться і деформуються від підвищеної температури.

Рекомендуємо, набуваючи гребінця, звернути увагу на наступне:

- матеріал, з якого виготовлений гребінець, має бути стійким до дії хімічних речовин;

- гребінець не повинен деформуватися від гарячої води;

- має бути відшліфована, оскільки задирки на зубах можуть пошкодити зовнішній лускатий шар волосся, а також шкіру волосяного покриву;

- має бути виготовлена з матеріалу, не здатного нагромаджувати електричні заряди;

- має бути виготовлена з пружного матеріалу, аби не розривати і не висмикувати сплутані волос при розчісуванні (повинна амортизувати);

Гребінець складається з обушка і зубів. Кінці гребінців можуть бути різними і закінчуватися або ручкою, або хвостиком. Форми гребінців, що виготовляються, залежать від їх призначення, тому гребінці можна умовно розділити на чотирьох типів (Додаток В мал. 1):

1. Із звичайною ручкою.

2. Із загостреною ручкою (хвостиком);

3. Комбіновані гребінці (на робочій поверхні половина рідких і половина частих зубів);

4. З однорідним розташуванням зубів (лише з рідкими або лише з частими зубами).

Гребінці із звичайною ручкою зручні для використання при забарвленні і розчісуванні волосся. Середня довжина гребінців 18-20 див.

Гребінці із загостреною ручкою (хвостиком) призначені для ділення волосся на пасма і розчісування при накручуванні на бігуді, коклюшки і так далі. Зуби гребінців мають бути частими, такими, що поступово стоншуються від підстави до кінців, а кінці зубів злегка закругленими, аби виключалася небезпека пошкодження шкіри голови при розчісуванні. Довжина таких гребінців зазвичай не перевищує 18—20 див. Вони також зручні при укладанні волосся: такими гребінцями додають моделі остаточну форму і оформляють локони. Комбіновані гребінці призначені для розчісування, тупирования, начісування і причісування волосся. Довжина гребінців цього типа 15-20 див. Чим більше довжина гребінця, тим вище її зуби м товще підстава (обушок). Форма комбінованих гребінців конусоподібна, причому у вужчій частині конуса розташовані часті зуби.

Дані гребінці можуть бути великими і дрібними:

- крупні комбіновані гребінці призначені для такого розчісування, де не вимагається великої точності розподілу волосся;

- дрібні гребінці використовуються для розчісування волосся при операціях, де потрібна велика точність розподілу волосся.

Гребінці з однорідним розташуванням зубів бувають конусоподібні і прямі і, як правило, такої ж довжини, як і комбіновані.

Способи тримання гребінців

Способів існує багато. Пропонуємо розглянути лише часто вживані в перукарській справі (Додаток В мал. 2).

1. Гребінець тримають в правій руці обушком до долоні. Великий палець правої руки упирається в середню частину гребінця внутрішньої сторони від майстра, а останні пальці підтримують гребінець з іншого боку. Основну роль при цьому способі тримання гребінця грають великий, вказівний і середній пальці. Безіменний і мізинець допомагають виконувати ті або інші рухи гребінцем.

2. Гребінець звернений до долоні не обушком, а зубами. Цим способом тримання гребінця користуються для прочісування і тупировки внутрішньої сторони пряди волос.

3. Гребінець розташовується в правій руці майже так само, як і при першому способі, але мізинець знаходиться з того боку, де великий палець. Це дає можливість найміцніший утримувати гребінець м виконувати потрібні рухи в будь-яких напрямах. Даний спосіб незамінний при укладанні волосся хвилями, а саме: при завивці волосся щипцями.

4. Гребінець тримають лівою рукою, причому одна з торцевих сторін її упирається в долоню. Її тримають двома пальцями — великим і вказівним. Великий палець розташовується уздовж обушка, а вказівний навпроти, на зубах. Цей спосіб тримання гребінця використовується, в основному, при стрижці.

5. Великий і вказівний пальці розташовуються уздовж площин гребінця, причому обушок упирається в напівзігнутий середній палець. Цим способом тримання гребінця користуються найчастішим при виконанні чоловічих стрижок, а саме: потиличних і скроневих ділянок.

Щітки

Щітки застосовують для причісування і укладання волосся, а також масажу шкіри голови і коріння волосся. Залежно від призначення вони бувають різної форми.

Щітка складається з пластмасового або дерев'яного корпусу з ручкою (Додаток В мал. 3). У корпус щітки у вигляді невеликих пучків вмонтована натуральна або штучна щетина, а в масажних щітках — металеві зуби. Щетини по довжині різні, що дає можливість легко вводити щітку у волосся і краще прочісувати їх вщент, навіть якщо волосся дуже густе і щільне.

В процесі роботи між зубами гребінців і щетиною щіток скупчуються різні забруднення у вигляді дрібних частинок пилу, жиру і ін. Тому щітки необхідно систематично очищати водою і милом.

Ножиці

Ножиці складаються з трьох частин: двох однакових половинок і гвинта, що скріплює їх. Кожна половинка ножиць складається з полотна, важеля і кільця. На полотні ножиць є кінці, тиснуло і робочі поверхні (сторони полотна, що труться). Полотно є головною частиною ножиць. Для стрижки волосся необхідно мати спеціальні ножиці (Додаток В мал. 4).

Вони відрізняються від звичайних, використовуваних в побуті, витонченішою обробкою, кращими сортами сталі, що йдуть на їх виготовлення, а також найвищою точністю шліфовки робочих поверхонь.

Розрізняють два основні види ножиць — прямі і зубчасті. Прямі ножиці, у свою чергу, бувають з гострими і тупими кінцями, з хвостиком в кільця і без хвостика. Вони розрізняються також завдовжки — середня довжина ножиць для перукарських робіт 170 - 180 мм.

Основне призначення прямих ножиць — стрижка волосся голови, бороди і вусів.

Зубчасті ножиці застосовують для филировки волосся. При рідкому і тонкому волоссі необхідності у вживанні зубчастих ножиць не виникає. А ось якщо волосся дуже густе, їх потрібно розрядити (простригти) поступово до кінців, тобто филировать. Зубчасті (филировочные) ножиці розрізняються висотою зуба, його формою, а також тим, що одні мають зубці на двох полотнах, а інші лише на одному.

Прийоми роботи з ножицями

Під час стрижки волосся ножиці тримають в правій руці. При цьому їх розвертають так, щоб голівка гвинта, що скріплює дві половинки ножиць, була обернена у бік клієнта.

Ножиці тримають в руці таким чином (Додаток В мал. 5), у верхнє кільце вставляють безіменний палець, а в нижнее — великий. Не слід глибоко вставляти пальці в кільця ножиць, оскільки працювати ними буде незручно. Кільця ножиць розташовують на перших фалангах пальців, середній і вказівний пальці тримають на верхньому важелі ножиць. Таким чином, в роботі ножицями беруть участь всі пальці руки, окрім мізинця. В разі, якщо на ножицях є хвостик, то мізинець розташовується на нім і, отже, в роботі беруть участь всі пальці руки. Основне навантаження при цьому виконує великий палець, а останні служать як би опорою.

Бритви

Використовуються небезпечні і безпечні бритви. Безпечні бритви призначені лише для гоління або лише для стрижки і филировки волосся (филировочные бритви).

Безпечні бритви

Бритви для стрижки і для гоління волосся розрізняються лише зовнішнім виглядом. Єдина відмінність в їх пристрої полягає в тому, що филировочная бритва має запобіжну гребінку (пластинку) із зубцями, а бритва для гоління — запобіжну пластинку без зубців. Філіровочная бритва призначена для стрижки волосся. Свою назву вона отримала тому, що нею зручно виробляти филировку волос, тобто потоншення пряди волос до кінців. Всі деталі бритви виготовлені з металу і пластичних мас. Бритва складається з чотирьох основних частин: ручки, запобіжній гребінці, леза, кріпильного гвинта і що штифтів-направляють (Додаток В мал. 6). Ручка бритви складається з тримача і пластини, на якій кріпиться запобіжна гребінка з лезом. На пластині є отвір з різьбленням для кріпильного гвинта і два пази для входу тих, що штифтів-направляють запобіжної гребінки, за допомогою яких фіксуються (закріплюються) лезо бритви і сама запобіжна гребінка на пластині. Ріжучі кромки леза виступають з кожного боку пластини на 4-5 мм. Запобіжна гребінка має з двох сторін зубці, центральний отвір для кріпильного гвинта і два що штифта-направляють. Зубці гребінки бувають косі і прямі, звичайна не більше 7-9 шт. з кожного боку. Ширіна запобіжної гребінки разом із зубцями на 6-8 мм більше ширини леза. Виступаючі за ріжучу кромку леза зубці запобіжної гребінки роблять бритву безпечною. При підготовці до роботи лезо надівають на два що штифта-направляють, Прикладають запобіжну гребінку з лезом до пластини ручки так, щоб ті, що штифти-направляють увійшли до пазів на пластині, і потім укручують кріпильний гвинт. Безпечні бритви, як і будь-який інший ріжучий інструмент, вимагають постійного відходу і оберігання від попадання вологи.

Призначені і для стрижки, і для гоління волосся. Якість бритви залежить від сорту сталі, з якої вона виготовлена, тому на виробництво бритв йдуть кращі сорти стали. При використанні небезпечної бритви необхідно дотримувати запобіжні засоби. Небезпечні бритви складаються з двох основних частин — ручки і клинка, які сполучені між собою заклепкою. Ручка небезпечної бритви, виготовлена з пластичних мас або з дерева, служить одночасно і футляром для оберігання жала клинка від затупления. Вона складається з двох половинок, скріплених на кінцях заклепками. Клинок небезпечної бритви складається з робочого полотна, шийки і хвостика. На робочому полотні бритви розрізняють жало, спинку (обушок), голову і п'яту. Спинкою, або обушком, називають протилежну від жала сторону робочого полотна бритви. П'ятою робочого полотна бритви називають ту частину її ріжучої кромки, яка граничить з шийкою клинка, а голівкою — протилежну, передню частину клинка. Залежно від форми робочого полотна розрізняють бритви з глибокою і дрібною радіусом вытачкой. Чим глибше радіус вытачка, тим тонше ріжуча кромка, і навпаки — бритва з дрібною радіусом вытачкой має товщу ріжучу кромку. Бритва з тонкою ріжучою кромкою легше піддається правці і рідше вимагає заточування, а бритву з товщою ріжучою кромкою дуже важко правити, і вона вимагає частішої крапки.

Форма голівки клинка буває прямою і овальною. Відмінність у формі клинка, голівки, а також ширині робочого полотна бритв дозволяє підбирати найбільш зручну бритву для виконання тієї або іншої операції при стрижці або голінні:

- бритви з широким робочим полотном клинка дуже зручні при голінні голови, для гоління бороди їх застосовують рідше;

- бритви з вузьким робочим полотном дуже зручні також для стрижки волосся;

- бритви з овальною голівкою менш небезпечні. При голінні особи слід користуватися лише ними;

- бритви з прямою голівкою призначені для окантовки волосся в скронь, за вушною раковиною, а також для підправлення вусів.

Машинки для стрижки волосся

Електричні машинки

Електричні машинки для стрижки волосся складаються з колекторного електричного двигуна, голівки, комплекту змінних ножів, живлячого шнура з штепсельною вилкою, пластмасового корпусу (Додаток В мал. 9).

При користуванні електричною машинкою, як і будь-яким іншим електропобутовим приладом, потрібно дотримувати запобіжні засоби: не брати машинку мокрими руками, не включати в мережу з напругою, яка більше або менше розрахована для даної машинки, і так далі. До електромережі машинка підключається за допомогою живлячого шнура з штепсельною вилкою. Остання забезпечена пристроєм для придушення радіоперешкод, що виникають при роботі електродвигуна. На голівці машинки є вимикач. Аби включити машинку, необхідно пересунути кнопку вимикача у напрямку до ручки, а для виключення — у зворотний бік. Пластмасовий корпус електромашинки складається з трьох стандартних частин:

- корпусу, в якому розташований електродвигун (корпус є одночасно ручкою машинки, при стрижці волосся він поміщається в долоні правої руки);

- голівки машинки, в якій розташований механізм редуктора (черв'як, шестерня і так далі);

- пластмасового штуцера зі вставленою в нього пружиною, що оберігає живлячий шнур від перелому. Між пластмасовим штуцером і корпусом машинки розташована металева шайба з кільцем для підвіски машинки на гачок.

Комплект змінних ножів має різну товщину нижніх пластинок і тому відповідно різні номери. Найбільшого поширення набули змінні ножі від нульового до третього номера. Як і в ручних машинках, нульовим номером позначають електричні машинки, що мають нижню пластинку найменшої товщини, а третім — машинки з нижньою пластинкою найбільшої товщини. Для кріплення змінних ножів на голівці розташовані два що штифта-направляють, на яких по колу є пази для фіксації змінних голівок.

Бігуді

Бігуді — найпоширеніше пристосування для укладання волосся. За допомогою бігуді виробляється оформлення локонів, які є основою майже всіх сучасних зачісок. В даний час у продажу представлено декілька різновидів бігуді:


Информация о работе «Жіночі класичні стрижки з оформленням в зачіску на довгому волоссі»
Раздел: Промышленность, производство
Количество знаков с пробелами: 62093
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
44570
0
0

... кулони, браслети і витончені прикраси благополучно минали кордони пильної охорони і з’явилися на подіумі. Згідно темі творчої роботи, в роботі використано елементи зачісок останніх 5–ти років, на основі яких створено образ моделі зачіски. 2. Технологічна частина Імідж перукарні створюють насамперед дизайн інтер'єру та робочих місць, сучасне обладнання й інструмент. Визначальною рисою салону ...

Скачать
57677
5
12

... уклала як повинне було бути й приступилася до виміру довжини волосся в шпильці, довжина волосся склала 5 см. Після закріпила клеєні волосся лаком, прикрасила рожевими квіточками. Виріб - шпилька з волосся готовий. Маса натурального волосся, необхідна для створення зачіски: Необхідна початкова довжина волосся, см Необхідна маса волосся, г Довжина волосся в тресі, см Довжина тресу, см ...

Скачать
53093
0
0

... ічна частина   Перш ніж розпочати створення зачіски, я помила клієнтові голову. Зачіску виконувала на вимитому волоссі, методом на пальцях. Для створення сучасної авангардної зачіски на середню довжину використовувала: -           пінку; -           гель; -           лак; -           інші засоби для укладки волосся. Я виконала тім’яну зону до потилиці методом на пальцях, скроневі зони я ві ...

Скачать
55337
0
0

... , є пропорції, баланс, ритм, контраст, нюанс. Обов'язковими для композиції є єдність стилю та образність форми. Технологічна послідовність виготовлення святкової зачіски на основі моди 2005-2009 років: 1.         Волосся розчісуємо, відділяємо рівним проділом від вуха до вуха. 2.         Волосся на потиличній зоні збираємо у хвіст на маківці і закріплюємо тасьмою. 3.         Волосся, яке зі ...

0 комментариев


Наверх