Напрями удосконалення податкового контролю нарахування та сплати податку з доходів фізичних осіб

Податковий контроль розрахунків з бюджетом за податком з доходів фізичних осіб на матеріалах Кіровоградської обласної лікарні
Порядок обчислення та сплата податку з доходів фізичних осіб Мета, завдання та нормативно-правове забезпечення податкового контролю з податку з доходів фізичних осіб Методика податкового контролю розрахунків з бюджетом з податку з доходів фізичних осіб Організаційно-економічна характеристика Кіровоградської обласної лікарні Перевірка правильності формування сукупного оподатковуваного доходу Перевірка правильності обчислення податку з доходів фізичних осіб Перевірка повноти і своєчасності сплати податку з доходів фізичних осіб до бюджету та правильності складання і своєчасності подання звітності Складання підсумкової документації за результатами податкового контролю з бюджетом з податку з доходів фізичних осіб Напрями удосконалення податкового контролю нарахування та сплати податку з доходів фізичних осіб Напрямки удосконалення податку з доходів фізичних осіб, передбачені Стратегією реформування податкової системи
152956
знаков
25
таблиц
0
изображений

3.3 Напрями удосконалення податкового контролю нарахування та сплати податку з доходів фізичних осіб

У вітчизняній практиці податкового адміністрування досить малодослідженою проблемою є податкова заборгованість з податків, що сплачують фізичні особи, що доводить доцільність інституційних змін системи обліку податкових зобов'язань, для чого необхідно запровадити податковий розрахунок утриманого (нарахованого до сплати) податку з доходів фізичних осіб із місячним звітним періодом та надати йому статус обов'язкової податкової звітності. Реалізація зазначеного надасть можливість наблизити сплачені суми податку до фактично утриманих і збільшити таким чином відповідні надходження до бюджетів органів місцевого самоврядування, забезпечивши дотримання принципу рівності в оподаткуванні [40.c37].

Перелік фінансових санкцій за порушення податкового законодавства з питань оподаткування доходів фізичних осіб є недосконалим і не забезпечує у повній мірі виконання функції попередження та стримання порушень у даній сфері фінансових відносин. Зазначене зумовлює необхідність консолідації зусиль навколо забезпечення належної податкової дисципліни не тільки податкових та інших органів[60,c.28].

Ефективність адміністрування податку з доходів фізичних осіб залежить, від удосконалення та покращання показників роботи податкових органів у напряму забезпечення відповідності зростання сум перерахованого податку показникам середньої заробітної плати. Розглядаючи зазначені показники можна робити висновки про несплату податковими агентами податку з доходів фізичних осіб до бюджету[44,c.45].

Підвищення рівня методологічного забезпечення при проведенні аналізу діяльності платників податків - фізичних осіб в процесі контрольно-перевірочної роботи дозволить вирішити питання ефективності адміністрування податків з доходів фізичних осіб. Пропонується налагодити роботу по створенню електронного депозитарію актів документальних перевірок з питань оподаткування доходів фізичних осіб, що сприятиме підвищенню якості та результативності перевірки, економії фінансових та людських ресурсів.

Платники податків повинні мати відносно високий ступінь усвідомлення наслідків своїх дій тощо [45,c.78-79].

Удосконалення податкового адміністрування спрямовується на усунення протиріч між державою та суб'єктами оподаткування. Вирішення цього завдання потребує комплексного підходу, важливим пріоритетом якого є, зокрема, покращання податкового контролю. На жаль, в Україні досі не створена загальна концепція фінансового контролю. Податковий кодекс повинен містити положення про обов'язкове подання декларації про доходи, незважаючи на джерела доходу, поступове впровадження обов'язкового декларування майна (за ринковими цінами), впровадження контролю за витратами громадян, але з урахуванням положень декларації прав платників податків. Слід зазначити, що застосування непрямих методів для визначення об'єкта оподаткування (відповідність витрат і доходів) уже запропоновано у проекті концепції реформування податкової системи України у частині оподаткування доходів фізичних осіб, яка була винесена на громадське обговорення у 2006 році [46,c.3-5].

Очевидним є те, що неможливо охопити контролем абсолютно усіх мешканців країни. Тому на виконання закону повинні впливати не тільки караючі заходи держави, але й суспільна мораль, що засуджує несплату податків. В Україні контроль за платниками податків необхідно збільшувати поступово для того, щоб різко не зменшити споживання, особливо житла, автотранспорту, що може призвести до спаду виробництва. Зміни податку можуть тягнути за собою значні коливання кон'юнктури.

Необхідно вдосконалювати систему відповідальності за порушення податкового законодавства [47,c.401-404].

Оскільки податок з доходів фізичних осіб залишається у розпорядженні місцевої влади в Україні, вона може краще запобігати ухиленню від сплати податку тому, що бачить реальні доходи своїх мешканців та зацікавлена у відповідних надходженнях податку. Але для того, щоб краще реалізувати контрольну функцію, необхідно виділити окремий податковий підрозділ, що підпорядковується місцевому самоврядуванню та відповідає за збір податку з доходів фізичних осіб, а також єдиного податку з доходів фізичних осіб-суб'єктів підприємницької діяльності, торгового патенту тощо. Також потрібно надати більше повноважень і мотивацій для збільшення контролю за платниками податку на місцевому рівні. За необхідності органом місцевого самоврядування може бути прийнято рішення щодо зменшення податкового зобов'язання платника податку. І навпаки, необхідно вдосконалити право приймати рішення місцевим самоврядуванням щодо диференційованого підходу до оподаткування, наприклад, під час оподаткування фізичних осіб-суб'єктів підприємницької діяльності, які сплачують єдиний податок. З метою збільшення фіскальної ефективності та реалізації принципу вертикальної справедливості оподаткування, доцільно поглибити диференціацію податкових окладів за ознакою виду підприємницької діяльності або за ознакою територіального знаходження у межах одного населеного пункту тощо [48,c.200-205].

Враховуючи обсяги «сірого» сектору економіки, податкове адміністрування потребує такого етапу, як виховання податкової культури, що спрямоване на укорінення громадської думки про тимчасовість виграшу при ухиленні від оподаткування.

Заходом проти умисного ухилення від сплати податків є підтримка розвитку конкуренції на всіх ринках, що зумовлює необхідність повного обліку витрат. Для підприємств будь-якої форми власності важливим завданням є отримання кредитних ресурсів і пошук інвесторів, які очікують на правдиву фінансову звітність. Ухилення від сплати податків означає викривлення даних у бухгалтерському обліку, ненадійні показники прибутковості, які відштовхують потенційних інвесторів, що, у свою чергу, негативно впливає на пропозицію робочих місць. Прозорість і гнучкість є головними нормами ведення бізнесу у сучасному світі глобалізації. Такі самі принципи є базовими і для побудови сучасної системи оподаткування [49,c.17].

Пряма залежність між ухиленням від сплати податків і зменшенням ефективності державних витрат, робить покращання контролю за використанням громадських коштів однією з головних передумов удосконалення податкових відносин в Україні.


Информация о работе «Податковий контроль розрахунків з бюджетом за податком з доходів фізичних осіб на матеріалах Кіровоградської обласної лікарні»
Раздел: Финансовые науки
Количество знаков с пробелами: 152956
Количество таблиц: 25
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
269690
28
18

... за землю 81,5 167,4 166,2 84,7 203,9 Інші податки і платежі 55,2 161,5 268,0 212,8 485,5 Разом платежів до бюджету 545,0 1307,9 1364,6 819,6 250,4 Надходження до Пенсійного фонду 590,0 1507,1 1581,7 ...

Скачать
100634
18
0

... на кілька відсотків, але населення покращення життя не відчуває. (праця і зарплата, №32 за серпень 2001 року, стор.1). З вище приведених даних можна зробити висновок щодо видатків з бюджету на утримання науки і культури. Державний бюджет поки що не спроможний задовольнити потреби науки і культури навіть наполовину. 3.1. Видатки бюджетів на бібліотеки Становище культурних закладів на Ві ...

Скачать
241510
43
14

... ідно надати більшої самостійності місцевим органам влади, але з одночасним підвищенням рівня їх відповідальності за здійснення заходів. 3. Пропозиції щодо вдосконалення процесу формування і виконання місцевих бюджетів3.1 Проблеми на напрямки зміцнення фінансової бази органів місцевого самоврядування Одна із основних особливостей унітарної держави – концентрація дій регіональних і місцевих органів ...

Скачать
238398
7
1

... ія – це набагато більші витрати, оскільки легалізація документів іноземної організації коштує недешево. В Україні законодавчо визначених органів та способів публічного контролю за діяльністю неприбуткових організацій не існує. 2. Аналіз фінансовий потоків Товариства Червоний Хрест України 2.1 Характеристика діяльності організації Товариство Червоного Хреста України (далі ТЧХУ) є всеукраї ...

0 комментариев


Наверх