2.2 Характеристика зовнішнього і внутрішнього середовища ЗАТ ”Краснодонський м'ясокомбінат”

Підприємство в ході здійснення своєї господарської діяльності підпадає під вплив сукупності активних суб'єктів і сил зовнішнього середовища, які представлені силами мікро та макросередовища.

Мікросередовище включає сили та суб'єкти, що діють у межах безпосереднього оточення, що становить ринок підприємства, і, як правило, або пов'язані з ним і між собою галузевою належністю, або ставляться до споріднених і суміжних галузей. Іншими словами, мікросередовище, або ринок підприємства, завжди несе в собі специфіку галузі, в якій воно функціонує, а вивчення характеристик розвитку ринку в цілому та окремих його елементів - агентів ринку, повинно проводитися з урахуванням законів і тенденцій, що діють на рівні галузі. До агентам ринку (або основним елементам мікросередовища) відносяться: конкуренти, постачальники, посередники, споживачі (клієнти), контактні аудиторії.

Аналізуючи діяльність ЗАТ «Краснодонський м'ясокомбінат», можна зробити висновок, що для нього характерна наявність всіх перерахованих елементів мікросередовища.

Одним з важливих агентів ринку даного підприємства є конкуренти. Дану категорію представляють ЗАТ «Луганський м'ясокомбінат», Перевальський м'ясокомбінат (Перевальськ), Роганський м'ясокомбінат (Харків),« Мілам »(Луганськ), що становить найбільш суттєву конкуренцію для, ЗАТ« Краснодонський м'ясокомбінат ».

Що стосується постачальників, ними є саме населення Краснодонського району, тобто сировина закуповується у населення, а також йде розподіл української сировини між м'ясокомбінатами України.

Краснодонський м'ясокомбінат близько 20% продукції реалізує через власну торговельну мережу. Збут продукції здійснюється через дилерів, окремих фізичних та юридичних осіб по містах, в місті Краснодон є ТОВ «Велика кишеня Краснодон», супермаркет «Гуллівер», найбільш великими дилерами є ПП Химчук «М'ясна лавка» (м. Харків), ТОВ «Амстор» (м. Донецьк і область), збільшується кількість дрібних дилерів.

Також продукція ЗАТ «Краснодонський м'ясокомбінат» отримала визнання широкого кола споживачів у різних регіонах України: Київ і Крим, Харків та Одеса, а також у кожному місті Луганської та Донецької областей.

Контактними аудиторіями ЗАТ «Краснодонський м'ясокомбінат» є, перш за все, Комітет із захисту прав споживачів, Санепідемстанція, пожежна служба, податкова інспекція, а також банки, страхові компанії, широка публіка даного регіону і т.д.

Макросередовище складається з шести основних сил: демографічні чинники, економічні, природні, науково-технічні, політичні, чинники культурного оточення.

Серед перелічених чинників істотний вплив на діяльність м'ясокомбінату надають соціально-демографічні та економічні.

Демографія - наука, що вивчає населення з точки зору його чисельності, щільності і т.д. Так в Краснодонському районі за статистичними даними спостерігається природний спад населення [30, с.4], це негативно впливає на обсяги виробництва підприємств, зокрема, на ЗАТ «Краснодонський м'ясокомбінат».

Крім самих людей, для ринків важлива ще й їхня купівельна спроможність. Так як рівень поточних доходів населення дуже низький, це негативно позначається на рівні купівельної спроможності.

Якщо проаналізувати взаємозв'язок факторів мікросередовища, то рівень сили впливу одного фактора на інший тут спостерігається ще вище . Конкуренти, посередники, споживачі, контактні аудиторії постійно знаходяться в безпосередньому контакті і, по суті, представляють собою ланки єдиного ланцюжка ринку підприємства. Зміни в одній ланці можуть не тільки вплинути на інші ланки, але і в цілому блокувати виробництво та обіг товарів, ставлячи під загрозу сам процес функціонування підприємства. Фактори макросередовища більш складні й невизначені, ніж фактори мікросередовища, але й менш взаємопов'язані й рухливі. В ході своєї господарської діяльності підприємство найбільш повно може реалізувати свої мети завдяки збалансованій структурі управління, яка визначає склад, взаємодію та підпорядкованість її елементів.

Організаційна структура управління ЗАТ «Краснодонський м'ясокомбінат» представлена у Додатку А.

Управління Краснодонському м'ясокомбінатом здійснюється на основі поєднання прав власника по господарському використанню свого майна і принципів самоврядування трудового колективу.

Керівник м'ясокомбінату (директор) призначаються Правлінням Товариства на контрактній основі. У контракті, укладеному з керівником, визначаються права, строки найму, обов'язок і відповідальність керівників перед власником та трудовим колективом, умови їх матеріального забезпечення і звільнення з посади з урахуванням гарантій, передбачених контрактом та законодавством України.

Директор м'ясокомбінату здійснює наступні функції:

керує роботою м'ясокомбінату;

розподіляє обов'язки між заступниками, головними спеціалістами, уточнює і стверджує функції відділів і служб;

за домовленістю Товариства укладає договори та інші угоди з контрагентами, в тому числі договори купівлі-продажу, підряду, перевезення, зберігання тощо;

приймає на роботу та звільняє працівників і фахівців структурних підрозділів; працівників, спеціалістів і начальників відділів м'ясокомбінату;

приймає до членів трудового колективу заходи заохочення і накладає стягнення;

входить до складу адміністративного Ради товариства.

Безпосередньо директору підпорядковується заступник директора з маркетингу, заступник директора з охорони праці і техніки безпеки, заступник директора по сировині, транспорту і МТС, головний інженер.

У функції заступник директора з маркетингу входить наступне: розробка планів продажів по своєму регіону, пошук нових покупців і дилерів, попередня оцінка платоспроможності потенційного покупця перед укладенням договору, оформлення документів та підготовка договорів до підписання [11]. Заступник директора з маркетингу є керівником маркетингового відділу. Начальник маркетингового відділу безпосередньо підпорядковується заступник директора з маркетингу. До складу маркетингового відділу входять: спеціаліст з маркетингу, старший товарознавець, товарознавець за реалізації, товарознавець, оператор ЕОМ, комірник, мийник тари автотранспорту, завідувач магазином, продавці різних категорій. Структура маркетингового відділу ЗАТ «Краснодонський м'ясокомбінат» представлена в Додатку Б.

Головний інженер визначає технічну політику і перспективи розвитку підприємства, напрямки реконструкції і технічного переозброєння виробництва, його спеціалізації, забезпечуючи постійне підвищення рівня технічної підготовки виробництва, скорочення витрат праці на виробництво продукції, поліпшення її якості і ефективності використання виробничих робіт.

Заступник директора по сировині, транспорту і МТС здійснює адміністративно-технічне керівництво працівниками транспортного відділу, групою ремонту транспорту; забезпечує працездатність і належний технічний стан всього автотранспорту підприємства шляхом технічно правильної його експлуатації, догляду, своєчасного і якісного ремонту.

Відділ кадрів на м'ясокомбінаті представлений одним фахівцем - інженером з кадрів. На нього покладається найм та звільнення працівників; реєстрація (табельний облік) явки персоналу на роботу; контроль над дотриманням режиму робочого дня та трудової дисципліни, навчання кадрів; інструктаж з техніки безпеки працівників, а також організує медико-профілактичне обслуговування персоналу, харчування на підприємстві.

Відділ праці та заробітної плати також представлений одним фахівцем, який розробляє порядок нормування праці персоналу і здійснює його, встановлює за погодженням з директором і представниками трудового колективу систему та рівень оплати праці, веде хронометраж часу виконання робіт за зміну, здійснює роботу з удосконалення організації праці.

Начальник планово-економічного відділу керує роботою відділу та інструктує працівників з планування, аналізу господарської діяльності та статистичного обліку в інших відділах підприємства; розробляє методологію планування та аналізу основних показників підприємства; контролює виконання планових завдань; перевіряє дані оперативного і статистичного обліку та звітності, організує складання і заповнення зведень, діаграм, графіків про хід виконання планових показників, розробляє і представляє необхідні аналітичні та звітні матеріал; організовує основні показники виробництва, виконання плану по товарній продукції, собівартості та ін., після чого матеріали представляє директору на розгляд і прийняття рішення по випуску готової продукції.

Бухгалтерія враховує надходження і витрачання матеріалів на підприємстві, управляє фінансовими операціями, розробляє плани доходів і витрат, контролює надходження на розрахунковий рахунок грошових коштів та порядок їх витрачання, забезпечує отримання кредитів і виплату податків до бюджету, готує звіти про діяльність підприємства і постачає їх керівникам підприємства , а також державним і місцевим господарським органам.

Повноваження трудового колективу реалізуються загальними зборами, які:

розглядають і затверджують проект трудового договору;

визначають і затверджують перелік і порядок надання працівникам соціальних пільг;

заохочують винахідницьку і раціоналізаторську діяльність.

Інтереси трудового колективу представляє профспілковий комітет.

Члени трудового колективу зобов'язані:

дотримуватися правил внутрішнього трудового розпорядку, виконувати накази і розпорядження посадових осіб, що відповідають їх повноважень;

не розголошувати конфіденційну інформацію

Таким чином, трудовий колектив м'ясокомбінату становлять усі громадяни, що беруть участь своєю працею в його діяльності на основі трудового договору, а також інших форм, що регулюють трудові відносини працівника з адміністрацією підприємства.

позиціювання товар стратегія маркетинг



Информация о работе «Позиціонування продукції на ринку»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 59756
Количество таблиц: 2
Количество изображений: 2

Похожие работы

Скачать
99147
33
28

... продукції з районів Західної Азії за меншою ціною (випуск по ліцензії)     РОЗДІЛ III РОЗРОБКА ГІПОТЕЗИ МАРКЕТИНГОВОЇ СТРАТЕГІЇ   3.1 Розробка ринкової стратегії   3.1.1 Визначення базової стратегії розвитку Першим етапом на шляху розробки ринкової стратегії ТОВ „Олта” є визначення базової стратегії розвитку підприємства [15]. Вибір базової стратегії ґрунтується на виявленні тієї ...

Скачать
27467
4
6

... — капіталу, матеріальних ресурсів, интеллекты, робочої сили, а також за допомогою цілеспрямованого державно-монетарного, фіскального регулювання. Теоретичне питання 36   2. Позиціонування товару на зарубіжному ринку Позиціонування товару на зарубіжному ринку [4] В середині обраного цільового сегмента товар потрібно позиціонувати. Позиціонування визначає характер сприйняття товару, фірми ...

Скачать
64529
11
10

... відносини по доступу України до ресурсів Світового океану та до рибної продукції в територіальних водах інших держав; - відновити платоспроможність громадян середнього класу населення. Функціонування світового ринку рибної продукції відбувається в умовах постійної регулюючої функції країн. Досить широко використовуються методи підтримки внутрішнього виробника – субсидії та тарифні механізми й ...

Скачать
66300
22
1

... н а п о к у п к у Схема 3. Процес прийняття рiшення про купiвлю товару Особливого значення останнім часом набуває якість запропонованих товарів та послуг. Демографічний принцип сегментації ринку передбачає групування споживачів за віком, статтю, розміром сім'ї, етапами її життєвого циклу, рівнем доходів, родом занять, освітою, релігійним переконанням, расовою належністю, національністю (див. ...

0 комментариев


Наверх