8. Маркетинг территорий

 

Це маркетинг в інтересах території, внутрішніх і зовнішніх суб'єктів, в яких вона зацікавлена. Маркетинг територій спрямований на створення перспектив розвитку, як усього населення території, так і окремих соціальних груп. Основне його завдання полягає в створенні іміджу інвестиційного привабливого регіону, при цьому інвестиції сприяють створенню нових можливостей для особового росту і розвитку жителів регіону, їх соціальної реалізації а також сприяють утворенню нових робочих місць, реалізації соціальних і соціально-культурних програм.

У основі маркетингу території лежить уявлення про унікальність кожної територіальної одиниці тому характеристиками просування виступають:

·  природно-кліматичне і транспортно географічне положення;

·  земельний, сировинний, економічний, соціальний, науковий, інформаційний і кадровий потенціал;

·  історико-культурна спадщина;

·  демографічна обстановка;

·  і національний склад;

екологічна обстановка.

Територіальний маркетинг представляє напрям соціального маркетингу, основний ідей якого являється управління стійким розвитком території і забезпечення додаткових можливостей і ресурсів розвитку. Орієнтація на ці цілі припускає формування комплексних програм, спрямованих на:

формування і поліпшення іміджу території, її соціального статусу, ділової і соціальної конкурентоспроможності;

- розширення участі території в реалізації міжнародних, національних, регіональних і локальних програм розвитку;

- залучення на територію державних і інших зовнішніх по відношенню до цього регіону замовлень виробничого, соціального і культурного змісту;

- підвищення інвестиційної привабливості, інтересу з точки зору залучення ресурсів;

- стимулювання обміну ресурсами з іншими територіями;

- залучення додаткових можливостей для соціальної, професійної і особової реалізації населення;

- формування ефективних і сприятливих стосунків населення території і органів управління;

- розвиток патріотизму населення території.

Особливу роль в територіальному маркетингу придбавають комунікаційні заходи, що демонструють відкритість території для контактів, що дозволяє зовнішнім суб'єктам отримати більшу кількість інформації про територію. У числі таких заходів найбільшу популярність отримали дні міста, які поєднують в собі елементи свята, культурно заходи і демонстрації досягнень і інших позитивних моментів. Для організації територіального маркетингу рекомендують створення спеціальних територіальних центрів маркетингу і стійкого розвитку, що є складними інфраструктурними комплексами, що функціонують на принципах самофінансування. Маркетинг як основа оптації. Одно з найбільш важливих проявів можливостей соціального маркетингу полягає в тому, що маркетингові технології демонструють здатність до управління оптацією.

Оптація - це вибір того або іншого способу життя і діяльності з усіх можливих в цьому суспільстві.

Кожне суспільство має декілька моделей, варіантів образу життя, які воно рекомендує або диктує своїм членам. Причина спроб управління вибором способу життя полягає в тому, що саме ці варіанти можуть виступати гарантами досягнення соціальних цілей що стоять перед цим суспільством. Оптація виступає основою успішної соціальної реалізації особи, бо вона, як правило, знаходиться в прямій залежності від соціальної оцінки - схвалення або несхвалення, яке проявляє група організація або суспільство по відношенню до своїх членів у відповідь на виконання або невиконання пред'явлених до них вимог. Суспільство, орієнтоване на гуманітарні пріоритети, не нав'язує людям своїх варіантів, а рекомендує, переконує демонструючи позитивні і негативні сценарії життєвого шляху.

Слід пам'ятати і про те, що управління оптацією на основі маркетингових технологій не є привілеєм громадських і державних структур. Звернення до цього напряму соціального маркетингу властиве багатьом комерційним структурам і передусім - великим компаніям і метакорпоративным об'єднанням. Причина цього інтересу обумовлена їх товарною або комунікаційною політикою. Управління оптацією нерідко виступає основою формулювання місії як декларованих соціальних цілей організації. При цьому використання маркетингових технологій як основи оптації спрямовано на рішення завдань, що сумісних або не суперечать завданням соціального маркетингу, проте, орієнтованих на отримання комерційного прибутку.


Література

соціальний маркетинг послуга

1. http://www.newstars.com.ua/box-news/ 2006/06/15/44.

2. Решітників А.В. Соціальний маркетинг і обов'язкове медичне

страхування. - М., 1998.

3. Голубков Е.П. Основи маркетингу. - М., 1999.

4. Котлер Ф. Основи маркетингу. - М., 1991.

5. Захарова С. Криза індустріалізму і концепція соціального маркетингу //

Соціологічні дослідження. - 1995. - № 5 - С. 34-38.

6. Сагинова О.В. Маркетинг освітніх послуг // Маркетинг в Росії і за кордоном, №1 / 2005 р.

7. Шевченко Д.А. Маркетинговий погляд на молодіжний ринок праці. М.: 2006.

8.On - line версія книги А.П. Панкрухина "Маркетинг освітніх послуг".

9.Маркетингові дослідження в області освітніх послуг // Маркетинг в Росії і за кордоном, №6 / 2007.

10.Голубков Е.П. "Маркетингові дослідження". - М.: 2007.

11.І. Тогунов До питання сегментації ринку охорони // здоров'я "Практичний маркетинг" - №7, 2005.

12.Тогунов І. Менеджмент і маркетинг сучасної освіти. М.: 2007.

Размещено на http://www.


Информация о работе «Класифікація різновидів соціального маркетингу (освітній, спортивний, доброчинний)»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 56780
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
210683
10
4

... гарного - теж погано, адже не завжди чим яскравіше, тим краще, тут теж є свої границі, коли захід стає стомлюючим і навіть починає дратувати. 1.3. Анімаційні технології, анімаційні послуги в молодіжному туризмі і їх застосування Аніматорами називають фахівців із організації дозвілля на туристських підприємствах, в санаторно-курортних та інших оздоровчих установах. Найчастіше, вимовивши слово ...

0 комментариев


Наверх