Міністерство освіти і науки України

Львівський національний університет імені Івана Франка

Педагогічний коледж

Курсова робота

Своєрідність концепції гуманізму в оповіданнях Рея Бредбері

з національної літератури

студентки групи ФКА-41

Цвик Галини

Науковий керівник

викладач національної літератури

Цигилик Оксана Олегівна

Львів – 2010


Зміст

 

Вступ

1. Рей Бредбери—людина і письменник

1.1 Фантаст, який вірить у диво

1.2 Жанр новели у творчому доробку Р. Бредбері

2. Філософія гуманізму Р.Бредбері

2.1 Любов як головний мотив у новелістиці письменника

2.2 Герої Бредбері як втілення ідей гуманізму

Висновки

Список використаних джерел


Вступ

 

Цього літа Рею Бредбері виповнилось 90 років. «Аби дожити до 90 років, потрібно неподільно любити життя, — заявив у зверненні до шанувальників метр фантастики. — Я любив і люблю щодня моє життя. Я пам'ятаю, як я народився, і навіть пам'ятаю себе в утробі матері. Хочу, аби ви озирнулися назад у своє минуле. Можливо, ви зможете стати такими ж великими любителями життя, як і я. Сенс життя — в любові. Це вам мій подарунок» [9, 31].

 З нагоди ювілею шанувальники творчості письменника звернулися до міської ради Лос- Анджелеса з пропозицією щороку відзначати «тиждень Бредбері» з 22-го по 28 серпня. Заслуги письменника відзначено національною медаллю мистецтв США та іменною зіркою на Алеї слави Голлівуду. Гільдія письменників Америки присвятила 90-літтю співавтора 75 кінопроектів і випуск власного журналу «Written By».

Р.Бредбері говорив про себе: «Я не можу назвати письменника, життя якого було б краще від мого. Всі мої книги видані, безліч із них знаходяться у шкільних бібліотеках, і коли я виступаю перед публікою, мені аплодують ще до того, як я починаю говорити» [1, 159].

Творчість Рея Бредбері — один з дивних проявів сучасної американської культури, цього складного конгломерату, у якому вигадливо й суперечливо перемішалися заколотники із мракобісами, провісники добра з апологетами насильства, талант із вульгарністю. Бредбері — видатний майстер слова, визнаний стиліст, тонкий психолог, проникливий лірик, але більш за все — мудрий казкар, що з’єднав у собі проникливість старійшини, який знає ціну людським словам і справам, із захопленим поглядом дитини, що вперше побачила ніжні і ясні фарби світанку. «Фантастика про майбутнє,— стверджує Р. Бредбері,— допомагає жити в сьогоденні. Адже майбутнє народжується сьогодні. Воно створюється нами й зараз. Щохвилини, які ми проживаємо, нам дана можливість творити його» [3, 196].

Бредбері — автор багатьох книг, які він зумів перетворити в справжнє мистецтво фантастики, тієї самої фантастики, що деякі й дотепер уважають літературою другого сорту, яка не заслуговує серйозного ставлення. Він наголошував, що «…наукова фантастика була, є і буде казкою, яка навчає моралі» [8, 36]. Ймовірно, Бредбері поступається таким гігантам, як Хемінгуей, Стейнбек, Фолкнер в обґрунтованості й глибині дослідження західного суспільства, але в чомусь він і випереджає їх, тому що наважується глянути за обрій, щоб спробувати побачити, куди ж ідуть рейки сьогоднішнього соціального розвитку.

Його проза підноситься до рівня справжньої літератури; він заселяє свої розповіді привабливими персонажами і хитрими вигадками. До того ж, він започаткував полемічні теми і першим поставив в науковій фантастиці складні запитання, які раніше були в межах компетенції лише серйозних новелістів.

Сьогодні, в епоху Зоряних подорожей та Х - файлів, важко уявити життя без Бредбері. На додачу до своїх книжок, він написав понад 500 оповідань і створив сотні телепостановок, а також театральні вистави, опери, есе, документалістику і сценарій до фільму «Мобі Дік». Він читає по 50 лекцій на рік і цікавиться найрізноманітнішими сферами знання - від науки про космос до міського управління. Не знаєте, як покласти край масовому переселенню мешканців свого міста? Бредбері може запропонувати швидке вирішення проблеми. Ваш торгівельний комплекс перестають відвідувати покупці? Бредбері навчить, як повернути їх назад. Дісней при створенні Іпкоту (Світ Волта Діснея, який було відкрито 1971 року біля міста Орландо, штат Флорида) звертався до нього за допомогою, а НАСА (Національна аґенція з аеронавтики і космічних польотів США, з космодромом на мисі Канаверал, штат Флорида) запрошувала на мис Канаверал читати лекції космонавтам.

У сучасному капіталістичному світі видання фантастичних книжок, кіно- та телефантастика перетворились на галузь індустрії. У США та Англії фантастику викладають у більшості університетів та коледжів. Провідна ідея цього напряму — наука як знаряддя перебудови світу, відтворення «реальної нереальності», тобто такого, що ще не існує, але цілком може існувати.

Наукова фантастика, на думку письменника, зображує людське майбутнє, послуговуючись очікуваними успіхами науки і техніки, матеріалізує різноманітні філософські теорії. Рей Бредбері вбачає у фантастиці гнучкий інструмент критики, проте, здебільшого, це — естетичний прийом, завдяки якому він висвітлює найболючіші проблеми сучасності. Таким чином, фантастика, з одного боку, слугує письменникові-філософу своєрідним засобом, щоб представити узвичаєну проблему в незвичайному ракурсі, а з іншого — використовуючи багатющий досвід авантюрної літератури, пригодницьких жанрів, обґрунтовуючи неймовірні речі наукою майбутнього, вона пожвавлює ці глибокі роздуми, надає їх до широкого читацького загалу, а на додаток ще й стимулює обмежену, заземлену уяву людини в її прагненні осягти безмежний простір навколо неї.

Слід зазначати, що сама фантастика як жанр надалі проходить різні стадії розвитку, і письменник-фантаст продовжує вдосконалювати власну майстерність, поглиблювати психологізацію. Ускладнюється також саме поняття науковості, адже «…не лише фізичні або хімічні елементи є предметом дослідження, а й сам розум, сама людина постає суб'єктом і об'єктом науки» [13, 121].

«Фантастика, — якось сказав Бредбері, — це наша реальність, доведена до абсурду» [13, 81]. Суспільство, у якому живе американський фантаст, сьогодні не спалює книг, навпаки, полиці книжкових крамниць у США заповнені всілякою літературою, зокрема, й прекрасними класичними творами. Проте статистика свідчить: величезна кількість американців взагалі не читає книг, а 95% сімей більше чверті вільного часу проводять, уп’явшись у мерехтливий телеекран. Рей Бредбері своїми творами реагує на будь-які прояви бездуховності, причину якої він вбачає в прагматизмі і відсутності моралі в стосунках між людьми.

Актуальність теми дослідження. У XXI столітті, в еру модернізації і високих технологій, гуманістичний світогляд залишається головним і необхідним засобом для подальшого повноцінного життя людини і розвитку людської цивілізації. Ми бачимо, що нетлінна віра в творця історії — людину, яка втілена у творах письменника, була і залишається нагальною темою сучасності. Проте, надзвичайно багато читачів і поціновувачів творчості Рея Бредбері не завжди заглиблюються в суть питання і проблем, які хотів донести до нас автор. Окрім того, творчий доробок, зокрема оповідання американського письменника-фантаста, недостатньо вивчена літературознавцями, зокрема вітчизняними. Тому актуальним є дослідження та аналіз гуманістичних мотивів у новелах Рея Бредбері. Адже письменник наголошує на тому, що якщо люди вчасно не задумаються над сенсом свого існування, не зміняться на краще, то людство може очікувати небачена катастрофа — масовий людський нігілізм, який зруйнує особистість із середини і призведе до краху суспільства загалом.

Творчість Р.Бредбері досліджувалася такими літературознавцями, як Юлія Біломлинська («Про старого і стареньку»), Ю.М. Анютин («Реальність фантастичного світу»), Аран Оганян («По слідах однієї людини»), Наталія Рисова («Дорогий містер Бредбері»), Павло Хмара («Ще одна остання розповідь»), Стівен Кінг (розділ з книги «Танець смерті»), Ясен Засурський («Про Рея Бредбері як людину і письменника»), Олена Госизіна («American Dream VS American Dreamers»).

Отже, мета курсової роботи: на основі аналізу ідейно-художніх особливостей новелістики Рея Бредбері визначити, у чому полягає своєрідність світогляду письменника.

Завдання курсової роботи:

1.  ознайомитись із творчим доробком Р.Бредбері і з’ясувати, яке місце в ньому займає новелістика;

2.  визначити головні теми і мотиви в оповіданнях письменника;

3.  на основі аналізу новел простежити своєрідність героїв Р. Бредбері як втілення ідей гуманізму.

Об’єкт дослідження- оповідання «Посмішка», «Про блукання вічних і про землю», «Електричне тіло співу», «Котики-мишки», «Вельд», «Карлик», «І вдарив грім», «Пустеля», «Будинок».

Предмет дослідження- своєрідність концепцій гуманізму в оповіданнях Рея Бредбері.

Методи і прийоми дослідження: описовий, аналітичний.

бредбері новела гуманізм



Информация о работе «Своєрідність концепції гуманізму в оповіданнях Рея Бредбері»
Раздел: Зарубежная литература
Количество знаков с пробелами: 47913
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
172828
0
0

... на десять років раніше, ніж в пластичних мистецтвах, поп-арті і мінімал-арті. На двадцять років раніше ніж у літературознавстві. На тридцять років раніше ніж у філософській літературі. Феномен постмодернізму полягає в тому, що він проявився всіх видах мистецтва. А мистецтво, як відомо, - це стилістична парадигма будь-якої культури. Найбільш яскраво постмодернізм проявив себе у сучасному живопису, ...

Скачать
44479
0
0

... є показником специфічного характеру художнього часу, його особливої природи як форми існування світу художньої дійсності. Розділ ІІ. Способи реалізації художнього часу в постмодерністській англомовній прозі 2.1 Темпоральна метафора як засіб відтворення художнього часу у романі Енн Тайлер The Clock Winder Домінантами категорій художнього тексту можуть слугувати стилістичні прийоми як носії ...

Скачать
482216
0
0

... Философия культуры. – М.: NOTA BENE, 2001. – 349 с. 5.  Додельцев Р.Ф. Концепция культуры З. Фрейда. – М.: Знание, 1989. – 60 с. 6.  Киссель М.А. Джамбаттиста Вико. – М.: Мысль, 1980. – 197 с. 7.  Культурологія. Українська та зарубіжна культура: Навч. посібник (М.М.Закович, І.А.Зязюн, О.М.Семашко та ін.). – з вид. – К.: Знання, 2007. – 567 с. 8.  Фрейд Зігмунд. Вступ до психоаналізу: Лекції ...

Скачать
36030
0
0

... ічне, що походить, очевидно, з національного менталітету. Центр масового кіно - "фабрика мрій" Голівуд. Найбільша кількість фільмів у другій половині ХХ ст. випускається у США. На прикладі масового кінематографа бачимо основні вимоги масової культури: чіткий сюжет з інтригою та карколомними пригодами, чіткий поділ на жанри. Навіщо? Це необхідно для того, щоб жанр був впізнаний одразу; очі ...

0 комментариев


Наверх