2.4 Рухливі ігри при порушеннях постави і сколіозах

Особливе місце в комплексній програмі ФР дітей страждаючих порушенням постави, сколіотичної хворобою займають рухливі ігри. Гри створюють умови для корекції дефектів постави і сколіозів, а так само допомагають вирішувати важливі задачі виховання, навчання дітей, уміння правильно керувати своїми рухами, дисциплінованого і свідомого відношення дітей до занять. Рухливі ігри, застосовувані в ортопедії, класифікують по величині психофізичного навантаження: незначної, помірної, тонізуючої і що тренує. У підборі рухливих ігор і елементів змагання необхідно враховувати індивідуальні особливості фізичного розвитку і здоров'я дітей. Рухливі ігри ортопедичної спрямованості підрозділяють на ігри в положенні розвантаження хребта і гри без розвантаження хребта.

Гри в положенні розвантаження хребта: "Пятнашки з м'ячем", "Хокей", "Пятнашки", "Сліпа лисиця", "Жаби чапля", "Стрибок пантери", "Кішка ховається й ін.

Гри без розвантаження хребта: "Китайські пятнашки", Мишоловка", "Живаючи мішень, "Переправа".

2.5 Кінний спорт

Д.М. Цверава (1985), крім традиційних форм реабілітації, запропонував для лікування порушень·постави у фронтальній площині і диспластичного грудинно-поперекового сколіозу І ступеня застосовувати верхівкову їзду. Ефективність лікування кінним спортом, на думку автора, полягає в наступному: стабілізації мобільності хребта, тобто усуненні функціонального компонента; створенні могутнього, надійного м'язового корсета тулуба; у навчанні активної корекції тулуба самовитяжіння; усуненні скутості в рухах; вироблення правильної постави; підвищенні стійкості вищої нервової діяльності; знятті "комплексу неповноцінності"; підвищенні функції опорно-рухової, серцево-судинної і дихальної систем; розвиток спритності, сміливості, організованості, внутрішній дисциплінованості і любові до тварин.

Кінний спорт протипоказаний при поперековому сколіозі, тому що сприяє посиленню торсії хребців і збільшує ступінь попереково-крижової дуги; при грудино-поясничном сколіозі І ступеня, коли вершина скривлення знаходиться нижче L1 і L2, тому що тренування підвздошно-поперекових м'язів інтенсивно проводиться при верхівковій їзді несприятливо впливають на його плин.

2.6 ФР при порушеннях постави

Для юнаків і дівчин правильною поставою є вертикальне розташування голови і тулуба при прямих ногах, плечі опущені, лопатки притиснуті до тулуба, грудна клітка симетрична. Молочні залози в дівчин і околососкові кружки в юнаків симетричні і знаходяться на одному рівні. Живіт Плоский, утягнуть стосовно грудної клітки, у дівчин підкреслять лордоз, у юнаків - кіфоз. Остисті відростки розташовані по середній лінії. Трикутники талії також добре виражені і симетричні.

При огляді збоку правильна постава характеризується трохи піднятою грудною кліткою і підтягнутим животом, прямими нижніми кінцівками, помірковано вираженими фізіологічними вигинами хребта. Вісь тіла проходить через вухо, плечовий і тазостегновий суглоб і середину стопи.

Найбільше простій і доступна методика визначення чи наявності відсутності порушень постави є тестова карта (додаток Б).

Основним засобом ЛФК, використовуваним при порушенні постави в дітей, є фізичні вправи, а масаж і лікування положенням додатковими.

2.6.1 ЛФК

Курс ЛФК триває для дошкільників 1-1,5, для школярів - 1,5-2 місяця, перерва між курсами 1-2 місяця. У рік дитина з порушенням постави повинний пройти 2-3 курсу ЛФК, що дозволяє виробити стійкий динамічний стереотип правильної постави.

Виділяють підготовчу (1-2 тижня), основну (45 тижнів) і заключну (1-2 тижня) частини курсу ЛФК. У підготовчій частині курсу використовуються знайомі вправи з малою і середньою кількістю повторень вправ. Створюється зорове сприйняття правильної постави й уявне її представлення, підвищується рівень загальної фізичної підготовленості. В основній частині курсу ЛФК збільшується кількість повторень кожної вправи. Зважуються основні задачі корекції наявних порушень постави. У заключній частині курсу ЛФК навантаження знижується. Кількість повторень кожної вправи - середнє. Протягом усього курсу при міняються розвантажувальні вихідні положення лежачи на спині, животі, боці, коштуючи, на четвереньках. Через кожні 2-3 тижні занять обновляється 20-30% вправ. Для дошкільників складається 2-3, для школярів - 3-4 комплексу ЛГ на один курс ЛФК.

На заняттях з дітьми, що мають порушення постави, необхідно дотримувати дві обов'язкових організаційно-методичних умови. Перше - наявність гладкої стіни без плінтуса, що дозволяє дитині, уставши до стіни, прийняти правильну поставу, маючи 5 точок дотику, відчути правильне положення власного тіла в просторі. Друге: у залі для занять повинне бути велике дзеркало, щоб дитина могла бачити себе в повний ріст, формуючи і закріплюючи зоровий образ правильної постави.

Фізичні вправи підбираються відповідно до видів порушення постави (додаток В).

Вправи, що забезпечують корекцію порушень постави, називаються що коригують (спеціальними), їхнє виконання приводить до усунення дефекту. Розрізняють симетричні й асиметричні вправи, що коригують. При дефектах постави застосовуються тільки симетричні вправи. Виконання даних вправ сприяє серединному положенню лінії остистих відростків.

До спеціальних вправ при порушенні постави відносяться вправи для зміцнення м'язів задньої і передньої поверхні стегна, на розтягання м'язів передньої поверхні стегна і передньої поверхні тулуба (при збільшенні фізіологічних вигинів). На заняттях лікувальною гімнастикою обов'язково сполучається РЕПЕТУЮ, ДУ, спеціальні вправи, вправи на розслаблення і закріплення навичок правильної постави.


Информация о работе «Статичні деформації хребта»
Раздел: Медицина, здоровье
Количество знаков с пробелами: 55284
Количество таблиц: 15
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
141291
12
0

... фізичних вправ на організм хворих, вивчити основні принципи методик реабілітації хворих з переломами хребта. Особлива увага приділялася роботам в галузі медицини, теорії та методики фізичної реабілітації хворих з переломами хребта. А саме: роботи О.А. Амеліної, М.А. Леонтьєва, Я.Л.Цівьяна, Н.Є. Поліщука, О.Г. Когана, В.А. Качесова, В.Я. Фіщенка, А.Н. Бєлової присвячені дослідженню етіологічних, ...

Скачать
168121
3
14

... оптика 3,3 Д освітлення, налобним прожектором, мікрохірургічний інструментарій, стандартний набір для установки системи "Мост". 3.2 Розробка програми відновлення рухової діяльності та фізичної активності пацієнтів з спінальними травмами з використанням інтенсивного тренінгу Травма хребта та спинного мозку (ускладнена) складає велику соціальну проблему. Щорічно на Україні ускладнена хребетно ...

Скачать
40613
4
0

... іничного токсину типа А в ортопедичному лікуванні деформації стоп при СЦП / М.А. Годзієв // Досягнення біології та медицини. - 2005. - №1 – С.47-50. 7.         Пчеляков А.В. Хірургічне лікування еквіноплосковальгусної деформації стопи при спастичному церебральному паралічу/ А.В. Пчеляков, Н.А. Годзиев // Одес. мед. журн. - 2005. - №2. – С.81-84. Особистий внесок автора: проведення клінічних дослі ...

Скачать
25929
0
0

... хребта приводить до виникнення больового синдрому, а наростаюча деформація - до появи неврологічних симптомів конфлікту спинного мозку і хребетного каналу. 2. Особливості виконання фізичних вправ Лікування сколіозів комплексне. Разом із загальнотерапевтичними, гігієнічними засобами, ортопедичними методами лікування застосовують засоби фізичної реабілітації: ЛФК, лікувальний масаж, фізі ...

0 комментариев


Наверх