4. Використання продуктів бджільництва в різних галузях народного господарства

Цілющий мед

Натуральний мед – продукт життєдіяльності квіток і бджіл. Хімічний склад залежить перш за все від його походження, природних та кліматичних умов. Мед містить близько 60 різних речовин. Головною складовою частиною всіх сортів меду є вуглеводи: глюкоза (виноградний цукор) та фруктоза (плодовий цукор). Крім того, мед має до 20% води та багато інших речовин.

Мед вживають при виразці шлунка, хворобах серця, печінки, захворюваннях шкіри та очей, лікуванні ран, фурункулів та карбункулів, туберкульозі, різних виснаженнях та ін.

Мед широко використовується в кондитерській промисловості. Великим попитом у населення користуються цукерки і карамелі. У нашій країні удосконалюється технологія виготовлення медових напоїв, які мають лікувальні властивості, містять вітаміни та інші важливі сполуки, необхідні для життєдіяльності організму людини.

У народі знають, що печиво з медом довго не псується. Вершкове масло, яке покрите медом, довго зберігається, а сигари не висихають, не кришаться і мають приємний аромат.

У народній медицині найбільш ціниться липовий мед, який має чудовий аромат та смак і цілющі властивості при простуді. Мед розпізнають перш за все за походженням. Існують монофлорні меди (акацієвий, гречаний, малиновий), які зібрані з одного якого-небудь медоноса, і поліфлорні – одержані з багатьох медоносів (луговий, лісовий, гірський).

Бджоли збирають мед з багатьох лікарських рослин, а тому такі меди мають лікувальні властивості. Крім квіткового меду, існує ще падевий, який бджоли збирають з паді тваринного та рослинного походження. Для людей такий мед не шкідливий, але непридатний для зимівлі бджіл, оскільки має багато мінеральних солей.

4.1 Радять лікарі

При простуді мед рекомендується вживати з гарячим чаєм або молоком на ніч (одна столова ложка на один стакан чаю чи гарячого молока), з соком лимона (100г меду і сік одного або половини лимона).

Коли людина хворіє на грип, то готують медово-часникову кашку: очищений часник натирають на терці, змішуючи з медом у співвідношенні 1:1 і приймають по одній столовій ложці на ніч, запиваючи теплою водою.

Медову маску можна виготовляти, взявши 100г меду і один лимон. Таку маску наносять тонким шаром на шкіру обличчя і залишають на 5–10 хвилин, потім змивають водою. Вона запобігає утворенню морщин при сухій та нормальній шкірі.

При виразках рекомендується вранці приймати 30–60г меду, вдень 40–80 і ввечері – 30–60г. Для лікування довго незаживаючих ран готують мазь з меду, риб'ячого жиру і ксероформу, її накладають на очищену рану у вигляді пов'язки.

Народна медицина рекомендує при туберкульозі вживати мед з жирами. Для цього беруть: 100г меду, 100г вершкового масла, 100г смальцю або гусиного жиру, 15г алое і 100г какао. Всю цю суміш потрібно розігріти разом (але не кип'ятити) і приймати по одній столовій ложці на стакан гарячого молока два рази на день (вранці та ввечері).

При хворобах серця мед вживають невеликими порціями (по чайній або столовій ложці 2–3 рази на день) з молоком, сиром, фруктами та іншими продуктами.


4.2 Важливий продукт бджільництва

Віск виробляється в організмі бджіл і виділяється на поверхню чотирма парами воскових дзеркалець, де застигає у вигляді тонких прозорих платівок, з яких потім бджоли будують стільники. При перетоплюванні стільників одержують чистий віск. Це досить складна речовина. Він містить вільні жирні кислоти, складні ефіри, насичені вуглеводи та багато інших сполук.

Бджолиний віск має надзвичайно велике значення в багатьох галузях народного господарства. Оптичні заводи використовують віск для гравірування скла і виготовлення мастик для склеювання та полірування. У металургійній промисловості використовують віск для перевірки форм при чавунних відливках, а у радіотехнічній — при виготовленні конденсаторів та електропроводів.

Віск входить до складу різних мастик, якими обробляють шкіру взуття, щоб вона не пропускала воду. На кондитерських фабриках України тонким шаром воску обробляють деякі сорти цукерок, щоб вони не склеювалися. Медичні працівники вважають, що споживання медовітамінізованих цукерок "Бджілка" та "Золотий вулик" підвищує обмін речовин, впливає на кровообіг і м'язову працездатність. Крім того, віск механічно очищає зуби від нальоту, зміцнює ясна. Віск як складова частина вживається при виготовленні кремів, які випускає вітчизняна фармацевтична промисловість. Великим попитом користуються креми для сухої шкіри "Миколаївський", "Спермацетовий", "Миндальний", "Біокрем", "Ромашка", "Трембіта", "Медовий", "Люкс", "Поживний" та ін. Проте головним споживачем воску є бджільництво. 80% усього валового воску переробляється на штучну вощину. Для поліпшення воскової продуктивності пасік важливо в період медозборів більше відбудовувати рамок з штучною вощиною, застосовувати воскобудівельні рамки, своєчасно переробляти сировину, повсякденно боротись з втратами воску та ін.



Информация о работе «Бджільництво»
Раздел: Ботаника и сельское хозяйство
Количество знаков с пробелами: 42313
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
38546
6
0

... 100г 250,00 грн. Маточне молочко в маточниках 20шт. 100,00 грн. Забрус євро банка 0,5 л 30,00 грн. Розділ 6. Шляхи підвищення ефективності використання бджільництва Щодо шляхів підвищення економічної ефективності, то передбачені вимогами відповідних статей Закону України "Про бджільництво", зокрема статей щодо удосконалення державного управлі ...

Скачать
14091
1
0

... ічних насаджень. Ці підприємства визначатимуть лодальший розвиток бджільництва на основі впровадження у практику найновіших досягнень науки, техніки і передового досвіду. Рівень економічної ефективності бджільництва залежить від: ·     підвищення продуктивності бджолосімей на основі утримання сильних і здорових бджолинних сімей, ·     систематичної селекційно-племінної роботи, ·     виконання ...

Скачать
34158
0
0

... умов та стану погоди, а там, де сінокоси знаходилися в горах — у другій половині липня. Знатні поміщики наймали ватаги косарів. Оплата праці була значно вищою від оплати інших сільськогосподарських робітників. Під час косовиці (коли сіножать знаходилась далеко від села) селянин сам і з сім'єю будував у степу курінь, земляну піч, а багатий з найманими косарями переселявся в поле. Косити починали ...

Скачать
58036
11
0

... невід ємним складовим елементом господарського комплексу країни. Вона створює 1,9% валової доданної вартості, виробляє 1,0% промислової та 3,8% сільськогосподарського продукції країни. Житомирська область є досить значним аграрним регіоном України. Займаючи 4,1% сільськогосподарських угідь держави, вона виробляє 3,8% продукці. сільського господарства України. Високій рівень розвитку сі ...

0 комментариев


Наверх