2. Економічна ефективність капітальних вкладень

Для визначення ефективності капітальних вкладень аналізуються фактори, які впливають на її підвищення або зниження, а саме:

– зміна трудомісткості виготовлюваної продукції, що дає змогу вивільнити нову частину робочої сили внаслідок капітальних вкладень або потребує додаткового залучення робочої сили;

– зміна матеріалоємкості продукції, що дає змогу вивільнити додаткові кошти виробництва в народному господарстві або збільшити витрати цих коштів;

– скорочення тривалості будівництва та зниження його кошторисної вартості.

В автотранспортних об'єднаннях головним критерієм ефективності капітальних вкладень є підвищення продуктивності праці і зниження собівартості перевезень. Ефективність можна підвищити поліпшенням використання виробничих потужностей, збільшенням обсягів перевезень, скороченням трудомісткості продукції, яка випускається цехами допоміжного виробництва, зниженням норм витрат сировини, матеріалів, палива, транспортних витрат при перевезенні вантажів і пасажирів.

При впровадженні нової техніки за рахунок капітальних вкладень для обчислення ефективності використовують такі показники:

1. Питомі капітальні витрати (питома фондоємкість) – сума виробничих фондів (основних виробничих фондів і оборотних коштів) на одиницю річного випуску продукції (обсяг перевезень) до впровадження заходів щодо нової техніки. Вони позначаються Кс (старі), крб/ткм.

2. Питомі капітальні витрати після впровадження заходів щодо нової техніки позначаються Кн (нові), крб/ткм.

3. Різницю в сумі капітальних вкладень після і до впровадження нової техніки (Кн – Кс).

4. Собівартість одиниці продукції (ткм, пасажиро-км, платні км) до впровадження заходів щодо нової техніки, Sc, коп/ткм.

5. Собівартість одиниці продукції (ткм, пасажиро-км, платні км) після впровадження заходів щодо нової техніки, яка позначається Sн, коп/ткм.

6. Різницю собівартості перевезень до і після впровадження заходів щодо нової техніки (Sc – Sн).

7. Обсяг виробленої продукції (перевезень) Q (т), Р (ткм), кількість капітальних ремонтів Nк. p.

8. Нормативний коефіцієнт порівняльної ефективності капітальних вкладень (величина, зворотна нормативному строку окупності).

Він позначається Е і дорівнює . При визначенні річного економічного ефекту для преміювання береться нормативний коефіцієнт для автомобільного транспорту 0,12.

9. Строк окупності додаткових капітальних вкладень t. При аналізі виконання плану впровадження нової техніки розраховується річний економічний ефект, або річна економія, який порівнюється з первісними показниками собівартості, витратами на збільшення капітальних вкладень і показниками, одержаними після виконання планового завдання з нової техніки. Знайдену при цьому різницю множать на річний обсяг виробництва.

Е = [(Sc + ΣКс) – (SН + Σ Кв)] Рткм

Отже, за варіантами, які порівнюються, визначають величину економії або втрати, одержані при виконанні плану впровадження нової техніки. Найбільш економічно доцільним вважається той варіант, який забезпечує зниження собівартості перевезень при мінімальній потребі капітальних вкладень.

Поряд з визначенням загальної суми економії розраховується строк окупності додаткових капітальних вкладень. При цьому слід забезпечити таке зниження загальної суми витрат, яке дає змогу добитися окупності додаткових капітальних вкладень у строк, встановлений для об'єднань автомобільного транспорту. Фактичний строк окупності капітальних вкладень визначається діленням різниці капіталовкладень на різницю собівартості перевезень:

рік.


Економічної ефективності додаткових капіталовкладень буде досягнуто тоді, коли строк їх окупності буде меншим від нормативного строку окупності капіталовкладень, установленого Держпланом СРСР.

У тих випадках, коли розробка і впровадження заходів щодо нової техніки передбачається протягом двох і більше років, первісні показники економічного ефекту слід скоригувати на момент впровадження нової техніки.

Зведення витрат наступних років до витрат поточного моменту І при порівнянні варіантів капітальних вкладень проводиться діленням їх на коефіцієнт, яким визначається середня ефективність (Кпр). її можна визначити при умові продуктивного використання капітальних вкладень за формулою складних процентів:

КПР= (1+Е) Т

де Т – період, рік.

Коли ж зміна періоду будівництва або різночасність капітальних вкладень становлять незначну кількість років, то коефіцієнт ЛпР можна визначити за формулою простих процентів:

 

Кпр = 1 + ЕТ.

Наприклад, сума капітальних вкладень для реконструкції профілакторію автотранспортного об'єднання за першим варіантом визначається 15 тис. крб., за другим - 18 тис. крб. Проведення робіт передбачається в дві черги. Витрати першої черги становлять 10 тис. крб., а другої, яка закінчується через три роки – 8 тис. крб. Порівнюючи варіанти, треба витрати другої черги звести до витрат поточного моменту діленням їх на КПР. Нормативний коефіцієнт ефективності Е=0,12. Цей коефіцієнт встановлюється на п'ятирічку і може змінюватися відповідно до завдань народногосподарського плану.

У цьому прикладі коефіцієнт Кпр, становить:

а) за формулою складних процентів (1+0,12)3== 1,4;

б) за формулою простих процентів 1+0,12·3 = 1,36.

Величину капітальних вкладень, зведену до поточного моменту, визначаємо за формулою складних процентів діленням 8 тис. крб. на коефіцієнт 1,4, що становитиме 8/1,4 =5,71 тис. крб.

Отже, сума зведених капітальних вкладень за другим варіантом становить 10+5,71 = 15,71 тис. крб.

Порівнюючи потребу капітальних вкладень за двома варіантами, встановлюємо, що при другому витрат буде більше на 15,71 – 15 = 0,71 тис. крб.

Кращим варіантом використання капіталовкладень вважається той, при якому сума витрат буде мінімальною. Різниця витрат за зведеними варіантами становить величину економічного ефекту.

Економічну ефективність капітальних вкладень можна оцінювати також за розмірами прибутку, зростання продуктивності праці тощо.


Информация о работе «Відтворення основних фондів автомобільного транспорту»
Раздел: Транспорт
Количество знаков с пробелами: 20552
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
163145
17
14

... задовольняє замовників. Перш за все, автомобілі підприємства застарілі, по-друге, продуктивність їх настільки мала, що їх просто недоцільно використовувати, та вони і не відповідають типу і виду вантажу. 3. Перевезення цементу автомобільним транспортом ЗАТ «УБ РАЕС»   3.1 Організація перевезень цементу на підприємстві Перевезення вантажів автомобільним транспортом на підприємстві ЗАТ « ...

Скачать
75291
4
1

... товарами, в тому числі через мережу власних магазинів та торгівельних площадок; надання широкої гамми послуг по діагностиці, ремонту та технічному обслуговуванні автомобільного транспорту; організація станції технічного обслуговування автомобільного транспорту; виготовлення та оптова (в т.ч. експорт і імпорт) і роздрібна торгівля запасними частинами, вузлами і комплектуючими до механічних ...

Скачать
88339
6
0

... ічним обставинам. РОЗДІЛ 2 СТАН ЗДІЙСНЕННЯ КАПІТАЛЬНИХ ІНВЕСТИЦІЙ У ВІДТВОРЕННІ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ В ТОВ «ЗЕЛЕНЬКІВСЬКЕ»   2.1      Аналіз здійснення капітальних інвестицій у відтворенні основних засобів в ТОВ „Зеленьківське”   Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю розташоване в селі Ромашки, смт. Рокитне Рокитнянського району Київської області. Підприємство займається ...

Скачать
80051
2
0

... в ТОВ "Агропромисловій компанії" 35461,0 тис. грн. в той час як у 2006 році даний показник становив 33788 тис. грн., тобто на 5,0% більше за 2006 рік. 2.3. Аналіз ефективності використання основних фондів на підприємстві Фондозабезпеченість господарства – це вартість основних виробничих фондів сільськогосподарського призначення з розрахунку на одного средньорічного працівника. Економічна ...

0 комментариев


Наверх