2. Вітаміни групи В

Всі розчинні у воді вітаміни, за виключенням вітамінів С і РР, містять азот в своїй молекулі, і їх часто об’єднують в один комплекс вітамінів групи В.

 

2.1. Фізичні та хімічні властивості

Вітамін B1

 - водорозчинний вітамін, легко руйнується при тепловій обробці в лужному середовищі. Фосфорилірована форма тіаміну - тіамінпірофосфат - утворюється в організмі людини і є попередником ферментів, які відіграють істотну роль в обміні вуглеводів й, зокрема, у процесах декарбоксилювання піровиноградної кислоти, кетокислот.

З'ясуванню структури вітаміну В2

6,7-Диметил-9-(D-1-рибитил)-изоаллоксазин

допомогло спостереження, що всі активно діючі на зростання препарати, мають жовте забарвлення і жовто-зелену флуоресценцію. З'ясувалося, що між інтенсивністю вказаного забарвлення і стимулюючими препарата на зростання в певних умовах є паралель. Речовина жовто-зеленної флоуресценції, розчинна у воді, виявилася вельми поширеною в природі; вона відноситься до групи природних пігментів, відомих під назвою флавіни. До них належить, наприклад, флавін молока (лактофлавін). Лактофлавін вдалося виділити в хімічно чистому вигляді і довести його тотожність з вітаміном В2.

Вітамін В2-жовта кристалічна речовина, добре розчинна у воді, що руйнується при опроміненні ультрафіолетовими променями з утворенням біологічно неактивних з'єднань (люміфлавін в лужному середовищі і люміхром в нейтральному або кислому). Наявність активних подвійних зв'язків в циклічній структурі рибофлавіну обумовлює деякі хімічні реакції, лежачі в основі його біологічної дії. Приєднуючи водень по місцю подвійних зв'язків, забарвлений рибофлавін легко перетворюється в безбарвне лейкоз’єднання. Останнє, віддаючи при відповідних умовах водень, знов переходить в рибофлавін, придаючи забарвлення. Таким чином, хімічні особливості будови вітаміну В2 зумовлені цією властивістю, предоприділяють можливість участі вітаміну В2 в окислювально-відновних процесах.

Рибофлавін руйнується під дією світла, погано розчиняється у воді (розчинність підвищується при зниженні рН) і спирті. Біологічно активною формою рибофлавіну є флавінаденіндинуклеотид, що синтезується в організмі людини, в бруньках, печінці й інших тканинах. Інше похідне рибофлавіну - рибофлавін-5-фосфорна кислота зустрічається природному виді в дріжджах. Завдяки їм забезпечується нормальний перебіг окислювально-відновних процесів в організмі.

Пантотенова кислота (В5 )

Кальциевая соль D-(+)-пантотеновой кислоты – пантотенат кальция

отримала свою назву від грецького "пантотен", що означає "всюди", через надзвичайно широке її поширення. Пантотенова кислота, потрапляючи в організм, перетворюється в пантетин, що входить до складу коензиму А, який відіграє важливу роль у процесах окислювання й ацетилування. Коензим А - одна з деяких речовин в організмі, що бере участь у метаболізмі й білків, і жирів, і вуглеводів. Вітамін В5 необхідний для обміну жирів, вуглеводів, амінокислот, синтезу життєво важливих жирних кислот, холестерину, гістаміну, ацетилхоліну, гемоглобіну. Пантотенова кислота чутлива до нагрівання, при термічній обробці втрачається майже 50% вітаміну.

Активністю вітаміну В6

2-Метил-3-окси-4,5-ди-(оксиметил)-пиридина гидрохлорид

володіє група сполук, похідних піридину (піридоксин (піридоксол), піридоксаль і піридоксамін), поєднуваних загальною назвою "піридоксин". Пиридоксин добре розчинний у воді, спирті, нерозчинний в ефірі, жирових розчинниках. Пиридоксин швидко руйнується під впливом світла, однак стійкий до дії кисню й високих температур. Піридоксил стійкий по відношенню до кислот і лугів (наприклад, 5Н концентрації), але легко руйнується під впливом світла при pH=6, 8.

До вітаміну B9

N-{4'-[(2-амино-4-окси-6-птеридил)-метил]-аминобензоил}-L(+)-глутамииовая кислота

 можна віднести групу сполук - фолієва кислота, фолацин, фолати. Вітамін B9 - водорозчинний вітамін, він добре розчиняється у воді при лужних значеннях pН. Легко руйнується при кулінарній обробці та на світлі.

Вітамін B12

Соa-[a-(5,6-Диметилбензимидазолил)]-Соb-кобамидцианид, или a-(5,6-диметилбензимидазолил)-кобамидцианид

- єдиний водорозчинний вітамін, здатний акумулюватися в організмі, - він відкладається в печінці, бруньках, легенях і селезінці. Цианокобаламін - це кристалічний порошок темно-червоних кольорів без запаху. Цианокобаламін відносно стабільний на світлі й при високих температурах.


Информация о работе «Вітаміни групи В»
Раздел: Химия
Количество знаков с пробелами: 27969
Количество таблиц: 12
Количество изображений: 3

Похожие работы

Скачать
14864
0
0

... і гомілок, а також скривлення хребта. Можливі випадки так називаного пізнього рахіту, коли захворювання розвивається в більше старшому віці (в 5 років і пізніше). У дорослих до захворювань D-вітамінної недостатності ставляться остеопороз й остеомаляція. Основний процес у патогенезі рахіту - порушення обміну фосфорних з'єднань, зокрема фосфорних ефноров. Зміст у крові неорганическою фосфору ...

Скачать
49253
0
0

... диспансеризації (26-27 жовтня 2002 р., м.Київ) // Педіатрія, акушерство та гінекологія.-2003.-№ 1.-С.64. Анотація Бондаренко Н.Ю. Особливості ранньої неонатальної адаптації, обміну вітаміну D3 і кальцієвого гомеостазу у новонароджених при хронічному пієлонефриті у матері (клініко-експериментальне дослідження).-Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук за спеці ...

Скачать
61238
7
6

... Грицики показані при шлунково-кишкових кровотечах, особливо при кровотечах, зв'язаних з порушенням функції печінки і недостатнього вироблення протромбіну. В урологічній практиці грицики включають у збори лікарських рослин для лікування хворих пієлонефритами, циститами, сечокам’яною хворобою, як кровоспинний засіб і для заповнення втрат солей калію. Вівчарська сумка протипоказана при вагітності. ...

Скачать
25635
8
7

... кров'яних тілець, регулює обмін амінокислот і бере участь у процесі жирового обміну. Регулює стан нервової системи, попереджує запалення шкіри, підтримує здоров'я зубів та ясен. Важливий у метаболізмі білків та амінокислот. Вітамін В6 в організмі людини частково виробляється в кишечнику мікрофлорою. Найбільше вітаміну В6 в таких продуктах: печінка, м‘ясо, квасоля, гречка, пшоно, дріджі, картопля, ...

0 комментариев


Наверх