2.3. Оцінка рівнів шумового впливу транспортних потоків

З екологічної й гігієнічної точок зору проблема транспортного шуму в сел. Горянська при експлуатації транспортної розв'язки є однієї із самих гострих, оскільки дорога буде проходити в безпосередній близькості до житлової забудови. Такі умови визначають необхідність ретельного дослідження фактичних і прогнозованих акустичних умов на прилягаючих територіях. З огляду на значимість цієї проблеми, на стадії інженерно-екологічних вишукувань були виконані виміри фонових рівнів шуму, які проводилися акредитованою лабораторією ОНИЛ Санкт-Петербурзького державного університету шляхів сполучення (звіт про НИР «Вимір шумового тла в селищі Горянська в зоні будівництва транспортної розв'язки», рег. №2617) [5].

Вимір фонових рівнів шуму в сел. Горянська.

Поширення шуму від транспортних потоків у зоні житлової забудови - складний процес, що характеризується такими явищами, як інтерференція, дифракція, поглинання звуку елементами зовнішнього середовища й ін. Всі ці явища впливають на формування звукового поля.

Вимір шуму від транспортних потоків у таких зонах часто утруднені через наявність так званих внутріквартальних джерел шуму. До них ставляться фізкультурні й дитячі ігрові площадки, розвантажно-навантажувальні площадки на господарських дворах магазинів, столових і інших установ громадського харчування, гаражі, трансформаторні підстанції й ін.

Основним завданням проведених вимірів була оцінка фактичного стану шуму в зоні житлової забудови сел. Горянська й поблизу Приморського шосе.

Методика проведення експериментальних досліджень.

Виміру рівнів шуму транспортних потоків у зоні житлової забудови сел. Горянська й поблизу Приморського шосе вироблялися відповідно до вимог ДЕРЖСТАНДАРТ 20444 - 85 [6]. Вимірювальний мікрофон шумоміра під час вимірів розташовувався на висоті 1,5 м. При вимірах рівнів шуму поблизу Приморського шосе мікрофон розташовувався на відстані 7,5 м, від осі ближньої до крапки виміру смуги. Для оцінки рівня загасання шуму транспортних потоків у міру видалення від Приморського шосе вироблялися також виміри відповідно на відстані 15 м, 30 м, 60 м від осі ближньої до крапки виміру смуги руху.

При вимірах шуму в зоні житлової забудови сел. Горянська мікрофон шумоміра розташовувався на висоті 1,5 м від землі, але не ближче 1 м від стіни будинків, суцільних заборів і інших споруджень або елементів рельєфу, що відбивають звук.

Вимірювальний мікрофон направлявся убік транспортного потоку.

Калібрування апаратури вироблялося в кожній крапці до й після проведення вимірів шумової характеристики транспортного потоку.

Умови вимірів

Для виключення впливу шуму залізничного транспорту, виміру шумової характеристики транспортних потоків вироблялися з 10.30 до 14.00 ( період мінімальної інтенсивності руху залізничного транспорту на даній ділянці) і з 17.00 до 19.00 - у період максимальної інтенсивності руху транспортних коштів ( у тому числі ж/д транспорту). Однак, рух поїздів по залізничній вітці здійснюється вкрай рідко (2-4 поїзда в годину) і на рівнях еквівалентного шуму практично не позначається.

При швидкості вітру від 1 до 5 м/с на вимірювальний мікрофон шумоміра надівався вітрозахисний насадок.

Апаратура

Виміру шуму вироблялися інтегруючим шумоміром 00026 1-го класу точності фірми «Роботрон» (Німеччина) зав.№81095. Для калібрування вимірювального тракту застосовувався калибратор звуку 05000.

Швидкість вітру під час вимірів контролювалася за допомогою чашкового анемометра МО - 13. Для виміру відстаней використовувалася 20-ти метрова рулетка. Вся вимірювальна апаратура має діючі свідчення про державну перевірку.

Результати експериментальних досліджень

Результати вимірів шуму транспортних потоків у зоні житлової забудови сел. Горянська й поблизу Приморського шосе наведені в табл. 7 і 8.

Дані свідчать про те, що не спостерігається яскраво виражена закономірність при поширенні звуку від транспортних потоків у зоні житлової забудови. Так, наприклад, обмірювані рівні звуку на тому самому відстані від осі дороги й при практично однаковій інтенсивності руху транспортних коштів у крапках 3 і 4 відрізняються на 7 дба. Це можна пояснити як впливом звукопоглинання трав'яного покриву в крапці 4, так і більше близьким розташуванням крапки 3 до джерела внутріквартального шуму (у будинку постійно велися будівельні роботи про використання ручного електроінструмента й циркулярної пилки). У той же час, обмірювані рівні звуку в крапці 2, розташованої ближче крапки 3 до джерела внутріквартального шуму, виявилися значно нижче (на 9 дба), оскільки крапка 2 відділена від особняка широкою лісопосадкою, та й сама автобусна зупинка є додатково своєрідним просторовим акустичним екраном.

Наведені в таблиці 7 еквівалентні рівні звуку, обмірювані в контрольних крапках, при даній інтенсивності руху транспортних коштів, не перевищують нормативних значень, наведених у СН [7] для денного часу доби.

Дані таблиці 8 свідчать про те, що є певна закономірність у загасанні звуку від транспортних потоків у міру видалення від шосе при подвоєнні відстані, еквівалентний рівень звуку Lа экв зменшується на 4 - 5 дба, що добре погодиться з даними, наведеними в ряді джерел [1],[8].

Можна затверджувати також, що в крапці 12, розташованої на відстані 60 м від осі ближньої смуги руху, при даній інтенсивності руху транспортних коштів і даній характеристиці транспортного потоку, обмірювані еквівалентні рівні звуку не перевищують припустимих значень, наведених у СН, для денного часу доби.

Проведені виміри дозволяють зробити наступні висновки:

1. Проведені дослідження показали, що при поширенні звуку від транспортних потоків в умовах вільного звукового поля при кожному збільшенні відстані від крапки спостереження до осі першої смуги руху в 2 рази рівень шуму Lа экв зменшується на 4 - 5 дба.

2. У ході досліджень установлено, що й зоні житлової забудови не спостерігається певної закономірності при поширенні шуму від транспортних потоків, що обумовлено поруч факторів: наявністю (відсутністю) що відбивають або поглинають звук предметів (сусідні будинки, забори, смуга зелених насаджень і т.п.); характером транспортного потоку і його інтенсивністю (вантажні або легкові автомобілі, автобуси, мотоцикли й т.п.). Так, наприклад, шум випромінюваний вантажним автомобілем, приблизно на 10 дба перевищує шум легкового автомобіля [5], наявністю (відсутністю) у зоні житлової забудови сторонніх джерел шуму (внутріквартальний шум).


Информация о работе «Аналіз сучасного стану навколишнього середовища в зоні будівництва»
Раздел: Экология
Количество знаков с пробелами: 61814
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
160021
6
0

... із історичного та передового педагогічного досвіду екологічного виховання, а й узагальнили практику роботи вчителів сучасної початкової школи. Ці ж прийоми роботи ми пропонуємо використовувати на уроках та в позакласній діяльності для покращення процесу формування екологічної культури молодших школярів. Розробки вчителів в даній проблемі йдуть у трьох напрямах. Перший напрям. Створюється повні ...

Скачать
195822
33
8

... , геологічні розрізи. В розділі технологія будівельного виробництва було вивчено науково-теоретичні положення сучасної технології будівельного виробництва і оволодіння практичними методами проектування технологічних процесів. Розроблені технологічні карти виконання робіт по зведенню монолітного каркасу, до яких входять: схема монтажу, схема організації робочого місця при бетонуванні вертикальних ...

Скачать
27869
0
3

... реалізацією проекту, до яких насамперед належать методи аналізу ефективності витрат і превентивних витрат. Рис.2: Методи оцінки екологічних наслідків проектів, що використовуються в міжнародній практиці Оцінка впливу проекту на навколишнє середовища методом зміни продуктивності ресурсів базується на традиційному аналізі "вигоди - витрати". Грошова оцінка фізичних змін обсягів виробництва ...

Скачать
102821
14
6

... –      розробці, впровадженню виробництв (робіт, послуг) і технологічних процесів, що задовольняють установленим екологічним вимогам; –      виробництву продукції, що робить найменший негативний вплив на навколишнє середовище, підвищенню її якості й конкурентноздатності; –      ощадливому використанню матеріально-сировинних і енергетичних ресурсів; –      екологічно безпечному обігу з відходами ...

0 комментариев


Наверх