3. Природоохоронні заходи

Результати оцінки впливу на навколишнє середовище, отримані в розділі 2, свідчать, що вплив транспортної розв'язки поширюється на досить широку зону, захоплюючи значну частину території селища. Це визначає необхідність проведення широкого комплексу природоохоронних заходів, що й передбачено проектом. З огляду на привабливе місце розташування сел. Горянська, а з іншого боку - неминучу прив'язку траси до комплексу захисних споруджень від повеней, у проекті ухвалені рішення, що забезпечують мінімальний знос житлових будов при одночасному забезпеченні нормативних рівнів по впливі на навколишню природу й людину.

3.1. Заходу щодо захисту від шумових впливів

Як основний захід по захисту житлової зони від шуму використовується шумозахисний екран.

У проекті передбачається установка екрана, виробленого ВАТ «НПО Систем програмного керування» (Санкт-Петербург).

Попередні оцінки дозволили вибрати висоту й місце розташування екрана.

Шумозахисний екран являє собою сборно-розбірну конструкцію, що складається з набору акустичних панелей, об'єднаних вертикальними й горизонтальними профілями й змонтовану на бетонних фундаментах. Акустична панель складається з корпуса, виконаного їх холоднокатанной стали з однобічною щілинною перфорацією у вигляді жалюзі, і внутрішнього шумопоглинального модуля з матеріалу URSA типу П-15 з водовідштовхувальним покриттям. Габарити панелей - 980х512х56 мм. Складання панелей виробляється на конструкційних профілях за допомогою вибродемпфирующих фіксаторів, що виготовляються з полиетилена. Конструкція екрана реалізує, як функції відбиття звуку, так і звукопоглинання, що робить її більше ефективної.

Вартість 1 м2 ці шумозахисні екрани – 55 $, у той час як середня вартість, наприклад, у США становить 180$/м2.

Розрахунок шумозахисного екрана виконаний відповідно до «Рекомендацій з обліку вимог по охороні навколишнього середовища при проектуванні автомобільних доріг і мостових переходів» [1].

При застосуванні шумозахисних заходів рівень шуму в розрахунковій крапці визначається по формулі:

L = Lэкв - DLв - DLz, (7)

де: Lэкв - еквівалентний рівень шуму

(Lв - величина зниження рівня шуму різними типами зелених насаджень, приймається по таблиці 4.6.9.[1]

DLz - величина зниження рівня шуму залежно від висоти й положення екрана визначається по формулі DLz = DLАэкр a + Dбуд.

де: DLАэкр a визначається в наступному порядку:

а) визначається DLАэкр b залежно від висоти екрана по формулі:

DLАэкр b = 18.2 + 7,8 x lg(a + в - з + 0,02), (8)

де: а - найкоротша відстань між центром джерела шуму й верхньою крайкою захисного спорудження, метрів;

в - найкоротшу відстань між розрахунковою крапкою й верхньою крайкою захисного спорудження, метрів;

с - найкоротша відстань між геометричним центром джерела шуму й розрахунковою крапкою, метрів;

Висота джерела шуму над поверхнею покриття для легкового руху приймається рівним 0,4 м, для вантажного - 1,0 м. Величину DLАэкр b можна визначити також по таблиці 4.6.10.[1].

б) визначається величина зниження рівня шумa залежно від положення екрана в плані (по мал. 4.6.2 [1]) - DLАэкр a1 і DLАэкр a2 по таблиці 4.6.11.[1])

в) визначається DLАэкр a як найменша з DLАэкр a1 і DLАэкр a2

Dд - виправлення, що залежить від величини різниці DLАэкр a1 - DLАэкр a2 визначається по таблиці 4.6.12.[1]

Малюнки й таблиці до вищеописаного розрахунку представлені в Додатку 1.

Розрахунок шумового забруднення в сел. Горянська із захисним екраном, розташованим на узбіччі кільцевої автодороги, виходить із представлених вище положень. Всі дані (відстань, розрахункові оцінки, коефіцієнти й виправлення) були занесені в електронну таблицю на базі Microsoft Exсel, що повністю реалізує описаний алгоритм.

Примітка: для будинків по адресах Пушкінська вул. № 15,17, а також Алексеевский пров. №№ 3-11 у силу захищеності останніх будинками й садовими ділянками, розташованими по ін. Муромцева рівні шуму перебувають у межах норми

Відповідно до санітарних норм СН 2.2.4/2.1.8.562-96 [7] типу забудови в Горянській відповідає позиція 9 таблиці 3 ці документи: «Території, що безпосередньо прилягають до житлових будинків, будинкам поліклінік, будинкам амбулаторій, диспансерів, будинків відпочинку, пансіонатів, будинків-інтернатів для старих і інвалідів, дитячих дошкільних установ, шкіл і інших навчальних закладів, бібліотек». Для даних територій припустимий рівень еквівалентного шуму дорівнює 55 дБА, а вночі 45 дБА ([18] табл. 3). Однак, з огляду на наступну примітку 2 санітарних норм: «Еквівалентні й максимальні рівні звуку в дБА для шуму, створюваного на території засобами автомобільного, залізничного транспорту, в 2 м від конструкцій, що обгороджують, першого ешелону шумозахисних типів житлових будинків, будинків готелів, гуртожитків, звернених убік магістральних вулиць загальноміського й районного значення, залізниць, допускається приймати на 10 дБА вище (виправлення D = + 10 дБА), зазначених у позиціях 9 і 10 табл.3», припустимий рівень еквівалентного шуму приймається рівним 65 дБА. При цьому необхідно, як бачимо, забезпечити додатково шумозащищенність житлових будов, що може бути здійснено, наприклад, за рахунок потрійного скління.

Аналіз ринку склопакетів і розрахунок вартості скління наведений у Додатку 2.

До додаткових заходів варто віднести пристрій деревинно-чагарникових смуг, що більш докладно розглянуто в розділі 3.3.

Розглянемо додатково питання про захищеність 2 житлових будинків (2 і 4 эт.) на території військової частини, розташованих уздовж Владимирського проспекту. Для розрахунку еквівалентного рівня шуму приймалися в розрахунок шум від КАД і Владимирського проспекту. Шум від вул. Пушкінської не приймався в розрахунок через невеликий інтенсивностей, прикриттям зеленими насадженнями й перпендикулярним розташуванням у плані. Шум від вул. Муромцева по розрахунках не перевищив 38 дба, тому що Владимирський ін. прикритий 2 екранами, розташованими на КАД і насипом самої КАД. Розрахунок еквівалентного рівня шуму проводився з урахуванням спільної дії від КАД і Владимирського проспекту, відповідно до «Рекомендацій...» [1].

Розрахунок показав, що рівень шуму не перевищить 52-53 дба, а на 1 поверхах будинків, за рахунок 2 метрові бетонні забори, що огороджує в(год, - 47- 48 дба.

Крім розрахунку, виконаного в справжній роботі, оцінка ефективності шумозахисного (акустичного екрана), що додатково враховує його шумопоглинальні властивості, виконана НТЦ «Екологія» під керівництвом буд.т.зв., проф. Н.И. Іванова [28] на базі Балтійського Державного Технічного Університету (“ВОЕНМЕХ”) відповідно до технічного завдання ЗАТ “ Экотранс-Дорсервис”.

Ефект шумопоглощения в застосовуваному екрані досягається за рахунок наявності звуковбирного матеріалу. По наявним у літературі даним [10], додаткова ефективність від використання шумопоглинальних матеріалів у конструкції АЭ може досягати 4-6 дба.

Як відомо, крім акустичного забруднення, транспортні потоки є потужним джерелом забруднення шкідливими речовинами (ВВ), зокрема диоксидом азоту. Як правило, забруднення ВВ важко піддається розрахункам, тому силами НТЦ «Екологія» був виконано експериментальний вимір концентрацій забруднюючих речовин при установці екранів, а також у їхній відсутності.

Результати, отримані НТЦ «Екологія», відрізняються не більше ніж на 1-2 дба від представлених у даній роботі.


Информация о работе «Аналіз сучасного стану навколишнього середовища в зоні будівництва»
Раздел: Экология
Количество знаков с пробелами: 61814
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
160021
6
0

... із історичного та передового педагогічного досвіду екологічного виховання, а й узагальнили практику роботи вчителів сучасної початкової школи. Ці ж прийоми роботи ми пропонуємо використовувати на уроках та в позакласній діяльності для покращення процесу формування екологічної культури молодших школярів. Розробки вчителів в даній проблемі йдуть у трьох напрямах. Перший напрям. Створюється повні ...

Скачать
195822
33
8

... , геологічні розрізи. В розділі технологія будівельного виробництва було вивчено науково-теоретичні положення сучасної технології будівельного виробництва і оволодіння практичними методами проектування технологічних процесів. Розроблені технологічні карти виконання робіт по зведенню монолітного каркасу, до яких входять: схема монтажу, схема організації робочого місця при бетонуванні вертикальних ...

Скачать
27869
0
3

... реалізацією проекту, до яких насамперед належать методи аналізу ефективності витрат і превентивних витрат. Рис.2: Методи оцінки екологічних наслідків проектів, що використовуються в міжнародній практиці Оцінка впливу проекту на навколишнє середовища методом зміни продуктивності ресурсів базується на традиційному аналізі "вигоди - витрати". Грошова оцінка фізичних змін обсягів виробництва ...

Скачать
102821
14
6

... –      розробці, впровадженню виробництв (робіт, послуг) і технологічних процесів, що задовольняють установленим екологічним вимогам; –      виробництву продукції, що робить найменший негативний вплив на навколишнє середовище, підвищенню її якості й конкурентноздатності; –      ощадливому використанню матеріально-сировинних і енергетичних ресурсів; –      екологічно безпечному обігу з відходами ...

0 комментариев


Наверх