3.7. Санітарно-захисна зона.

Рекомендації з використання територій

Границі СЗЗ визначаються по сукупності двох визначальних видів впливу:

- забруднення повітря диоксидом азоту, а точніше по групі суммации (NO2 + SO2);

- рівнями шуму по нормативах для зон житлової забудови.

Слід зазначити, що частина житлових будівель у сел. Горянська перебуває в межах санітарно-захисної зони залізниці, установлюваної Снип 2.07.01-89, тобто на відстані менш 50 м від осі залізничного полотна.

Усередині санітарно-захисної зони транспортної розв'язки не допускається розміщення житлових будов, шкільних і дошкільних навчальних закладів, лікувально-профілактичних і оздоровчих установ загального користування, спортивних споруджень.

Допускається розміщення підприємств, що не є додатковими джерелами шуму й викидів діоксида азоту, при наявності необхідного екологічного обґрунтування. Допускається розміщення складів, магазинів, гаражів, стоянок транспорту, підприємств громадського харчування, офісів.

Дозволяється сільськогосподарське використання земель, але не ближче 18 м від крайки проїзної частини КАД і 16 м від крайки Приморського шосе через можливе забруднення ґрунту сполуками свинцю.

За межами санітарно-захисної зони погрози здоров'ю людей немає.


Висновок

Виконаний дипломний проект по інженерно-екологічній оцінці впливу на навколишнє природне середовище при будівництві й експлуатації транспортної розв'язки КАД із Приморським шосе в районі ст. Горянська фіксує вихідний стан середовища, дає прогнози її зміни на перспективу, визначає необхідні природоохоронні заходи.

Відповідно до процедури ОВОС значний обсяг робіт був виконаний по інженерно-екологічних вишукуваннях, що переслідує ціль визначити картину вихідного стану навколишнього середовища. У ході цих робіт були виконані зокрема:

-      - вимір фонових рівнів радіації й пошук радіаційних аномалій у зоні будівництва (є позитивний санітарно-епідеміологічний висновок міського ЦГСЭН);

-      - вимір забруднення ґрунтів нафтопродуктами й важкими металами в зоні будівельних робіт (є позитивний санітарно-епідеміологічний висновок міського ЦГСЭН);

-      - вимір фонових рівнів шуму в житловій зоні сел. Горянська й у зоні впливу Приморського шосе;

-      - визначення фонових концентрацій забруднюючих речовин у повітрі.

Результати цих досліджень дозволяють характеризувати вихідну екологічну обстановку в сел. Горянська, як нормальну й допускающую будівництво на його території нового об'єкта.

Прогноз зміни екологічної ситуації у зв'язку з будівництвом і наступною експлуатацією розв'язки показує, що основними видами впливу, що визначають об'єми необхідних природоохоронних заходів, є:

-      - забруднення повітря диоксидом азоту в результаті роботи двигунів автомобілів, що беруть участь у русі по транспортній розв'язці;

-      - підвищення рівнів шуму в зоні, пов'язаною з розв'язкою.

Забруднення повітря диоксидом азоту й транспортний шум є визначальними факторами, що впливають на розміри санітарно-захисної зони навколо розташовуваного об'єкта.

Оскільки трасу дороги неможливо винести за межі населеного пункту через прив'язку до комплексу захисних споруджень від повеней і її будівництво спричиняє знос будов, а також відчуження коштовних територій, у проекті прийняті всі припустимі технічні рішення, минимизирующие розміри об'єкта, серед яких варто виділити наступні:

- пристрій шумозахисного екрана уздовж КАД праворуч (по ходу руху на Кронштадт) від ПК 1282+00 до ПК 1290+60 і ліворуч від ПК 1284+40 до ПК 1290+60 висотою 3м; екран дозволяє знизити рівні еквівалентного шуму на 13 –14 дБА й зменшити концентрації забруднюючих речовин у повітрі на 25- 30%; ефективність екрана підтверджена експериментально;

- пристрій підвищеного шумозахисту за рахунок потрійного скління в будинках, підданих впливу транспортного шуму в межах 55-65 дБА.

- посадку зелених насаджень загальною площею 3 га для зниження рівнів шуму й концентрацій забруднюючих речовин у повітрі, а також для компенсації збитку, заподіюваного рубанням дерев у смузі відводу;

- проведення рекультивації кинутих ділянок доріг, тимчасових будівельно-технологічних проїздів і територій, займаних на період будівництва;

- забезпечення протиерозійної стійкості укосів за рахунок посіву трав і використання геосинтетичних матеріалів на крутих укосах.

Вжиті заходи дозволили істотно скоротити розміри СЗЗ. Усередині встановленої санітарно-захисної зони, заборонене будівництво житлових будинків, дошкільних і шкільних утворювальних установ, а також профілактичний-профілактичних-профілактичні-лікувально-профілактАЕних і оздоровчих установ загального користування.

Виконані в справжній роботі оцінки й розрахунки дозволяють укласти, що в проекті передбачені всі доступні міри, що дозволяють мінімізувати негативний вплив на навколишнє природне середовище й забезпечити дотримання сучасних нормативних вимог по її якості поза межами встановленої санітарно-захисної зони.

Отримані в дипломній роботі результати автора ввійшли складовою частиною в ОВОС «Інженерний проект транспортної розв'язки Кільцевої автомобільної дороги із Приморським шосе в районі сел. Горянська».


ЛІТЕРАТУРА

1. Рекомендації з обліку вимог по охороні навколишнього середовища при проектуванні автомобільних доріг і мостових переходів. (Погоджені з Міністерством охорони навколишнього середовища й природних ресурсів РФ 19.06.1995 №03-19/АА). М. 1995. -124 с.

2. Матеріали інженерно-геологічних вишукувань по транспортній розв'язці на перетинанні КАД із Приморським шосе й залізницею. Спб., - 1999. - ГП «Трест ГРИИ».

3. Методика визначення викидів автотранспорту для проведення зведених розрахунків забруднення міст (Затверджена наказом Госкомэкологии Росії № 66 від 16 лютого 1999 р.). - Спб.: НДІ Атмосфера. -16 с.

4. Методика розрахунку концентрацій в атмосферному повітрі шкідливих речовин, що втримуються у викидах підприємств (ОНД – 86). - Л. Гидрометеоиздат. - 1987.

5. Звіт про НИР «Вимір шумового тла в селищі Горянська в зоні будівництва транспортної розв'язки», рег. №2617).СПБ Гос. Університет шляхів сполучення, - 1999. - 9 с.

6. Шум. Транспортні потоки. Методи виміру шумової характеристики. ДЕРЖСТАНДАРТ 20444-85. -М.: Изд-У стандартів. - 21 с.

7. Шум на робочих місцях, у приміщеннях житлових, суспільних будинків і на території житлової забудови (СН 2.2.4/2.1.8.562-96).

8. Екологічна безпека транспортних потоків (під ред. А.Б.Дьякова) - М. Транспорт. 1989. - 127 с.

9. Звіт по темі «Розрахунок прогнозованих рівнів шуму, ефективності шумозахисних заходів і вимір концентрацій диоксида азоту в зоні будівництва транспортної розв'язки в сел. Горянська». Спб.: НТЦ «Екологія». Керівник - Н.И. Іванов. - 1999. - 14 с.

10. Проектування автомобільних доріг. Збірник наукових праць. Москва, МАДИ, 1999. Під. Ред. П.И. Поспєлова, Ю.М. Ситникова, В.И. Пуркина.


Информация о работе «Аналіз сучасного стану навколишнього середовища в зоні будівництва»
Раздел: Экология
Количество знаков с пробелами: 61814
Количество таблиц: 1
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
160021
6
0

... із історичного та передового педагогічного досвіду екологічного виховання, а й узагальнили практику роботи вчителів сучасної початкової школи. Ці ж прийоми роботи ми пропонуємо використовувати на уроках та в позакласній діяльності для покращення процесу формування екологічної культури молодших школярів. Розробки вчителів в даній проблемі йдуть у трьох напрямах. Перший напрям. Створюється повні ...

Скачать
195822
33
8

... , геологічні розрізи. В розділі технологія будівельного виробництва було вивчено науково-теоретичні положення сучасної технології будівельного виробництва і оволодіння практичними методами проектування технологічних процесів. Розроблені технологічні карти виконання робіт по зведенню монолітного каркасу, до яких входять: схема монтажу, схема організації робочого місця при бетонуванні вертикальних ...

Скачать
27869
0
3

... реалізацією проекту, до яких насамперед належать методи аналізу ефективності витрат і превентивних витрат. Рис.2: Методи оцінки екологічних наслідків проектів, що використовуються в міжнародній практиці Оцінка впливу проекту на навколишнє середовища методом зміни продуктивності ресурсів базується на традиційному аналізі "вигоди - витрати". Грошова оцінка фізичних змін обсягів виробництва ...

Скачать
102821
14
6

... –      розробці, впровадженню виробництв (робіт, послуг) і технологічних процесів, що задовольняють установленим екологічним вимогам; –      виробництву продукції, що робить найменший негативний вплив на навколишнє середовище, підвищенню її якості й конкурентноздатності; –      ощадливому використанню матеріально-сировинних і енергетичних ресурсів; –      екологічно безпечному обігу з відходами ...

0 комментариев


Наверх