2. ПРАВОВЕ ОБГРУНТУВАННЯ МОЖЛИВОСТІ ЗДІЙСНЕННЯ ЗОВНІШНЬО-ЕКОНОМІЧНОЇ УГОДИ

 

2.1. Законодавча база

Законодавчою базою проведення зовнішньоторговельних операцій є Митний кодекс України, Закон України «Про зовнішньоекономічну діяльність», укази Державних органів та інституцій України.

Вивезення товарів за межі митної території України в режимі експорту передбачає:

1) подання митному органу документів, що засвідчують підстави та умови вивезення товарів за межі митної території України;

2) сплату податків і зборів, встановлених на експорт товарів;

3) дотримання експортером вимог, передбачених законом.

Експорт — митний режим, відповідно до якого товари вивозяться за межі митної території України для вільного обігу без зобов’язання про їх повернення на цю територію та без встановлення умов їх використання за межами митної території України [2].

Метою митного оформлення є засвідчення відомостей, одержаних під час митного контролю товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, та оформлення результатів такого контролю, а також статистичного обліку ввезення на митну територію України, вивезення за її межі і транзиту через її територію товарів і транспортних засобів. Митне оформлення здійснюється посадовими особами митного органу.

Операції митного оформлення, порядок їх здійснення, а також форми митних декларацій та інших документів, що застосовуються під час митного оформлення товарів і транспортних засобів, визначаються Кабінетом Міністрів України.

Митне оформлення товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України резидентами (крім громадян), крім випадків переміщення товарів і транспортних засобів через територію України у режимі транзиту, здійснюється митними органами, у зонах діяльності яких розташовані ці резиденти. У випадках, визначених Кабінетом Міністрів України, митне оформлення в іншому митному органі може здійснюватися за письмовим погодженням між цим митним органом і митним органом, у зоні діяльності якого розташований відповідний резидент [1].

Місце здійснення митного оформлення товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України нерезидентами (крім громадян), визначається Кабінетом Міністрів України.

Митне оформлення товарів і транспортних засобів, що переміщуються через територію України у режимі транзиту, здійснюється митним органом за місцем ввезення цих товарів і транспортних засобів на митну територію України.

2.2. Нормативно-правові умови здійсненя данного проекту

Відповідно до Законів України “Про зовнішньоекономічну діяльність”, “Про державне регулювання виробництва і торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами” (із змінами та доповненнями), Указів Президента України від 23 жовтня 2000 року N 1159 “Про Міністерство економіки України”, від 21 серпня 2001 року N 724 “Про перейменування Міністерства економіки України”, постанов Кабінету Міністрів України від 13 травня 1996 р. N 493 “Про Тимчасовий порядок видачі ліцензій на право імпорту, експорту спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” (із змінами та доповненнями), від 7 серпня 2001 р. N 940 “Про заходи щодо посилення державного контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та справляння акцизного збору” було затверджено Порядок видачі ліцензій на право імпорту, експорту спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів [3, 4, 5]. Функція з оформлення і видачі ліцензій на право імпорту, експорту спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів була покладена на відділ нетарифного регулювання департаменту зовнішньоекономічної політики. Відділу нетарифного регулювання департаменту зовнішньоекономічної політики разом з управлінням правового забезпечення зовнішньоекономічної діяльності юридичного департаменту забезпечити реєстрацію цього наказу в Міністерстві юстицій України в установлений законодавством термін [6].

Порядок видачі ліцензій на право імпорту, експорту спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів визначає механізм розгляду та видачі ліцензій на право імпорту, експорту спирту етилового, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів у Міністерстві економіки України. Ліцензії на право імпорту, експорту алкогольних напоїв та тютюнових виробів видаються суб’єктам підприємницької діяльності, зареєстрованим в установленому порядку, незалежно від форми власності. Ліцензії на право імпорту, експорту спирту етилового і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового видаються лише державним підприємствам або організаціям, спеціально уповноваженим на це Кабінетом Міністрів України; ліцензії на право імпорту, експорту спирту коньячного видаються лише спеціалізованим коньячним підприємствам, перелік яких затверджено Кабінетом Міністрів України.

Ліцензії на право імпорту, експорту спирту етилового, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів видаються Міністерством економіки України за згодою Департаменту з питань адміністрування акцизного збору і контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів Державної податкової адміністрації України. Ліцензія на право імпорту, експорту спирту етилового, коньячного і плодового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, імпорту, експорту алкогольних напоїв, імпорту, експорту тютюнових виробів видається окремо на кожний вид зовнішньоекономічної діяльності.

Ліцензії видаються терміном на 5 років, а плата за ліцензії справляється щорічно і зараховується до Державного бюджету України згідно з чинним законодавством. Відмітка про внесення плати за ліцензію за наступний рік проставляється на зворотному боці оригіналу ліцензії. Відмітка про внесення чергового платежу проставляється на підставі таких документів:

·     листа-звернення;

·     копії платіжного доручення (з відміткою банку про сплату) про перерахування до бюджету річної плати за ліцензію;

·     довідки відповідного фінансового органу про фактичне надходження коштів до бюджету.

У разі несвоєчасної сплати чергового платежу дія ліцензії призупиняється. Суб’єкти підприємницької діяльності, які одержали передбачені цим Порядком ліцензії на право імпорту алкогольних напоїв, тютюнових виробів та спирту, подають Міністерству економіки України звіт про обсяги імпорту продукції в установленому законодавством порядку.


3. ЗОВНІШНЬО-ЕКОНОМІЧНИЙ КОНТРАКТ

Контракт № MD 01

купівлі-продажу пива

м. Київ, Україна 10 січня 2008 року

ПРОДАВЕЦЬ: ВАТ «ХОРТИЦЯ», юридична особа, створена та зареєстрована по законодавству України, в особі директора Павлов Антон Петрович, діючого на підставі Статуту, з іншої сторони, разом пойменовані «Сторони» уклали угоду про наступне.

ПОКУПЕЦЬ: ВАТ «Ландиш», створена та зареєстрована по законодавству Російської Федерації, в особі директора Васермана Олега Анатолійовича, діючого на підставі довіреності № 1 від 01.01.2008 року з однієї стороні.

1.   ПРЕДМЕТ КОНТРАКТУ

1.1. ПРОДАВЕЦЬ зобов’язаний передати у власність ПОКУПЦЯ 10000 дец горілки «Хортиця платинум», а ПОКУПЕЦЬ зобов’язується згідно умов договору прийняти ТОВАР та оплатити його вартість.

2. УМОВИ ПОСТАЧАННЯ

2.1. ТОВАР, купівля-продаж якого здійснюється по даному КОНТАКТУ, постачається ПОКУПЦЮ автомобільним транспортом на умовах FCA (Інкотермс-2000).

2.1. Вся кількість даного товару має бути відвантажена до 30 січня 2008 року.

2.3. Допускається часткове відвантаження товару.

2.4. Не пізніше, ніж за 15 днів після підписання даного контракту, Покупець повинен надати Продавцю карантинний дозвіл по імпорту.

2.5. Продавець забезпечує заповнення накладних в частині, що стосується реквізитів вантажоотримувача в суворій відповідності з інструкцією Покупця.

2.6. Товар повинен супроводжуватися наступними документами:

·     сертифікат якості;

·     сертифікат походження;

·     фітосанітарний сертифікат;

·     рахунок-фактура;

·     ГТД відправника.

3.ЗАГАЛЬНА СУМА КОНТРАКТУ

3.1. Загальна вартість товару складає 300000 (триста тисяч) доларів США, що є одночасно сумою КОНТРАКТУ.

3.2. Ціна (вартість) ТОВАРУ складає 30 доларів США за 1 децилітр ТОВАРУ.

3.3. Ціна включає вартість тари та маркування.

4.   УМОВИ РОЗРАХУНКУ

4.1. ПОКУПЕЦЬ здійснює попередню оплату згідно контракту у розмірі 100% вартості ТОВАРУ - 300000 (триста тисяч) доларів США передоплати. Часткові платежі по даному КОНТРАКТУ дозволені.

4.2. Оплата здійснюється шляхом перерахування коштів на рахунок ПРОДАВЦЯ, вказаний в даному КОНТРАКТІ.

4.3. Валюта платежу по даному КОНТРАКТУ – долар США.

4.4. ПЛАТНИКОМ по даному контракту може виступати будь-яка третя сторона.

4.5. Комісії банків-нерезидентів оплачує ПОКУПЕЦЬ при оформленні платіжного доручення.

5. КІЛЬКІСТЬ ТОВАРУ ТА УПАКОВКИ

5.1. ТОВАР має бути упакованим в пляшках об’ємом 1 літр. Якість ТОВАРУ має відповідати сертифікатам якості відправника ТОВАРУ.

6.   ПОРЯДОК ПРИЙМАННЯ-ПЕРЕДАЧІ ТОВАРУ ТА ЗАЯВЛЕННЯ ПРЕТЕНЗІЇ

6.1. ТОВАР вважається переданим ПРОДАВЦЕМ та прийнятим ПОКУПЦЕМ по якості – в відповідності з сертифікатом якості, по кількості в відповідності з кількістю переданих кег та їх об’ємом.

6.2. Право власності на ТОВАР переходить в момент його постачання згідно п.2.1. даного КОНТРАКТУ. Датою відвантаження вважається дата ТД, видана митною службою України. Датою приймання ТОВАРУ по кількості ПОКУПЦЕМ вважається дата фактичного приймання ТОВАРУ на склад, про що свідчить акт приймання-передачі товару.

6.3. Претензії можуть бути заявлені відносно якості – у випадку невідовідності якості ТОВАРУ умовам договору, по кількості - у випадку невідовідності кількості ТОВАРУ транспортним документам по кількості та об’єму. Сторони визнають акт, складений в присутності представника продавця, вказаного в п.6.2. КОНТРАКТУ.

6.4. ПОКУПЕЦЬ має право заявити ПРОДАВЦЮ претензію протягом 20 днів після дати постачання. При відсутності вказаного акту в п.6.3. КОНТРАКТНА претензія не розглядається.

7.   ТЕРМІН ДІЇ КОНТРАКТУ

7.1. Права та обов’язки сторін по даному контракту виникають в момент його підписання (по кожній партії товару – з моменту підписання відповідної специфікації) і припиняється відповідним виконанням, а також в інших випадках, наданих законодавством України чи КОНТРАКТОМ.

8.   ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ СТОРІН

8.1. ПРОДАВЕЦЬ несе відповідальність за затримку по передачі ТОВАРУ ПОКУПЦЮ, сплачуючи пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України від вартості не переданого вчасно ТОВАРУ.

8.2. За затримку з оплатою ТОВАРУ ПОКУПЕЦЬ сплачує ПРОДАВЦЮ пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України від вартості не сплаченого вчасно ТОВАРУ.

8.3. В інших випадках відповідальність виникає у відповідності до діючого законодавства України.

9.   ФОРС-МАЖОРНІ ОБСТАВИНИ

9.1. У випадку настання обставин, які можуть знаходитися позаконтролем сторін форс-мажорних), які не могли бути передбачені сторонами та враховані, такі як: стихійні лиха, технічні аварії, військові дії, , дії влади – сторона, яка підпала під дію таких обставин, підтверджуючи факт існування даних форс-мажорних обставин документом відповідного повноважного органу країни, в якій виникли дані обставини.

9.2. Наявність форс-мажорних обставин звільняє Сторону, яка підпала під їх дію, від відповідальності з невиконання зобов’язань по даному Контракту, але не звільняє від відповідальності, якщо інша сторона не втратила інтерес до виконання Контракту.

9.3. Форс-мажорні обставини визнаються дійсними лише у разі їхнього підтвердження Торгово-промисловою палатою країни, де вони виникли.

10.ПОРЯДОК ВИРІШЕННЯ СПОРІВ

10.1. В випадку виникнення спорів по даному КОНТРАКТУ або у зв’язку з ним, СТОРОНИ приймуть всі міри по їхньому вирішенню шляхом переговорів.

10.2. У випадку неможливості вирушення вказаних спорів шляхом переговорів вони будуть передані до розгляду в Міжнародний комерційний арбітражний суд при Торгово-промисловій палаті України в м. Київ у відповідності з діючим законодавством України і у відповідності до його регламенту.

11.ВИКОРИСТОВУВАНЕ МАТЕРІАЛЬНЕ ПРАВО

11.1. Права та обов’язки сторін по даному контракту регулюються згідно матеріального права України.

12.ВНЕСЕННЯ ЗМІН ТА ДОПОВНЕНЬ

12.1. Зміни та доповнення до даного КОНТРАКТУ вносяться шляхом підписання уповноваженими представниками СТОРІН додаткових угод.

12.2. Всі зміни та доповнення до контракту зобов’язань всіх стороні, якщо вони не будуть викладені в письмовій формі і підписані повноважними представниками СТОРІН.

12.3. Даний КОНТРАКТ складений сторонами в 3 екземплярах на українській мові, кожний з яких має однакову юридичну силу.

12.4. Факсові копії контракту мають таку ж саму юридичну силу, що і оригінальний КОНТРАКТ до моменту отримання оригіналу.

13. ЮРИДИЧНІ АДРЕСИ, РЕКВІЗИТИ ТА ПІДПИСИ СТОРІН

Продавець: ВАТ «ХОРТИЦЯ», 03680, Україна, м. Запоріжжя, вул. Антоновича, 13/2, Банк: Зат ПРИВАТБАНК, номер рахунку: 6762464675754636.

Покупець: ВАТ «Ландиш», Російська Федерація, м. Москва, вул. Червона площа, 1. Номер рахунку: 221144332244, банк отримувача: Банк Москва.


4. ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ЗАПРОПОНОВАНОГО ПРОЕКТУ

При експорті горілки ВАТ «ХОРТИЦЯ» продає продукцію закордон ВАТ «Ландиш» з метою отримання економічного прибутку.

Умови експорту товару:

Закупівельна вартість горілки «Хортиця платинум»:

300000 дол. США.

Розрахунок прямий, безготівковий.

Витрати, що пов'язані з експортом:

Вартість перевезення горілки «Хортиця платинум»:

20000 дол. США.

Страхування горілки «Хортиця платинум»:

10000 дол. США.).

Оплата навантаження-розвантаження горілки «Хортиця платинум»:

10000 дол. США.

Загальні витрати, пов'язані з експортом горілки «Хортиця платинум»:

340000 дол. США.

Витрати, пов’язані з митним оформленням експорту горілки «Хортиця платинум»:

Сплата експортного мита горілки «Хортиця платинум»:

Об’єм алкоголю (100% спирту)=10000децилітрів*1літр*40%міцність спирту=40000 л спирту 100%.

Мито=32% вартості митного товару.

Мито=300000*32%=96000 дол. США.

Сплата митних зборів=0,2% митної вартості=0,2%*300000=600 дол. США

Повернення сплаченого акцизного збору горілки «Хортиця платинум»:

(митна вартість+мито+митні збори)*Ставка акциза=

=(300000+96000+600)*20%=79320 дол. США.

Повернення сплаченого ПДВ:

(митна вартість+мито+митні збори)*Ставка ПДВ=

=(300000+96000+600)*20%=79320 дол. США.

Валова виручка за реалізацію горілки «Хортиця платинум»:


Информация о работе «Аналітична маркетингова оцінка ринку горілки»
Раздел: Международные отношения
Количество знаков с пробелами: 65135
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
51991
2
0

... Букало. - Ми завершили створення автопарку з 9 вантажівок загальним об'ємом 350 кв.м. для забезпечення безперебійного постачання квітів. Крім цього, компанія планує надавати інформацію стосовно тенденцій на квітковому ринку та данні останніх маркетингових досліджень кожного регіону України. А також - надавати консультації з усіх питань діяльності дилера". Перші дилерські контракти вже підписані з ...

Скачать
50618
1
1

... час як обсяги імпорту горілки впали (зокрема, імпорт російської горілки в Україну у 2006 році, порівняно з 2005, скоротився за оцінками експертів, майже на 20%, а частка російської горілки на українському ринку не переважає 1%). За оцінками експертів, до 80% імпортної продукції на алкогольному ринку Росії – українського походження, а частка її на російському ринку в цілому у першому півріччі 2006 ...

Скачать
205311
10
27

... Розділ 2. Аналіз зовнішньоекономічної діяльності дп “українська горілчана компанія nemiroff” та її положення на світовому ринку алкогольної продукції 2.1 Загальна характеристика діяльності ДП “Українська горілчана компанія NEMIROFF" Українська горілочна компанія Nemiroff - дочірнє підприємство кіпрської компанії Biostar Investments Ltd., на ринку працює з 1992 року [51]. У 2006 році в ...

Скачать
307718
75
12

... мство [18, c. 104-107]. Як зазначалося, залежно від ситуації, підприємство може обирати для себе різні "стратегічні набори", які допомагають йому більш ефективно реагувати на зміни. 1.2 Сутність, види та особливості міжнародних маркетингових досліджень Міжнародне маркетингове дослідження — це система збору, обробки, аналізу та прогнозування даних, необхідних для прийняття рішень у міжнародн ...

0 комментариев


Наверх