5. Перспективи подальшого розвитку європейського співтовариства

Проблеми європейської інтеграції стали актуальними для багатьох країн. Інтеграційні процеси, які характерні для сучасної епохи, стосуються як сфери міждержавних відносин, так і національних економік. Можна впевнено стверджувати, що цей процес містить у собі величезні можливості для вирішення політичних і соціально-економічних проблем суб’єктів регіональної інтеграції.

Подальша інтеграція і розвиток Європейського Співтовариства має значний перспективний характер. Ця перспективність проявляється у тому, що Європейське Співтовариство все більше прямує до такої форми як конфедерація з тією лише різницею, Європейський Союз можна вважати більш довготривалим, ніж взагалі бувають конфедерації. Обґрунтувати цей факт можна таким чином.

 По-перше, народи Європи, створюючи тісний союз між собою, мали на меті забезпечити мирне майбутнє, засноване на спільних інтересах кожної європейської нації. Крім того, ЄС послідовно спирається на загальнолюдські цінності: гідність, свободу, рівність і солідарність. Ґрунтуючись на засадах демократії та верховенства права, в основу своєї практичної діяльності ЄС поставив людину заснувавши громадянство Європейського Співтовариства і створивши простір свободи, безпеки та справедливості. Отже, ні про яке порушення прав людини не може бути й мови, бо ЄС постійно намагається зберігати і розвивати загальнолюдські цінності, водночас поважаючи різноманітність культур і традицій народів Європи, а також національну ідентичність держав-членів та організацію їх органів влади на національному, регіональному та місцевому рівнях. ЄС постійно сприяє збалансованому, сталому та всебічному розвитку держав-членів і забезпеченню вільного руху осіб, товарів, послуг, капіталів.

По-друге, ЄС існує як співробітництво держав, об’єднаних на основі права. І це цілком зрозуміло, адже лише союз, заснований на вільному волевиявленні його членів може надійно існувати протягом тривалого часу.

По-третє, ознакою наближення до конфедерації є відкритість кордонів між державами-членами, для перетину яких не потрібно спеціальних документів.

По-четверте, країни, що входять до складу ЄС, мають єдині митні правила, єдину грошову одиницю.

Подальша перспектива розвитку Європейського Співтовариства також пов’язана із розширенням ЄС як за територією, так і за населенням приблизно у півтора рази внаслідок подальшого вступу країн. Але майбутній процес розширення буде набагато складнішим, ніж попередній, оскільки є значно більшим за масштабами й охоплюватиме не лише економічні аспекти, а й зовнішню політику, внутрішні справи. Складність буде полягати в досягненні балансу між доцентровими силами інтеграції, і у визначенні спільних інтересів та переваг, та прагненням держав зберегти свій суверенітет і національну самобутність.

Більшість народів “старого світу” зі своєю багатовіковою державністю та історією, незважаючи на всі складності та труднощі, вже увійшли або в найближчі 3-5 років увійдуть до об’єднаної Європи, забезпечивши собі надійні можливості для подальшого прогресу в усіх сферах життя, бо саме Європейське Співтовариство буде відігравати провідну роль у забезпеченні економічного та соціального розвитку та політичної стабільності на континенті на довгострокову історичну перспективу, і саме ЄС повинна стати в майбутньому гарантом збереження усіх загальнолюдських цінностей та добробуту загальноєвропейської спільноти.


Висновок

На теперішній момент відомі два факти: перший – федераційний елемент в Співтоваристві хоч і реальний, але має обмежений характер; другий – демократичний елемент хоч також і реальний, але в ще більшій мірі обмежений. Можливо, між цими двома фактами є зв'язок: ймовірність того, що федераційний елемент може значно підсилюватися в умовах, коли обмежений демократичний елемент, дуже мала. Значного розширення бюрократії не буде. Подальша інтеграція буде здійснюватися шляхом розширення повноважень Європейського Парламенту.

Найважливіші повноваження, які будуть передані Європейському Парламенту наступні:

1) Повний об'єм законодавчої влади в сферах діяльності Співтовариства (можливо, це буде предметом затвердження "сенатом", що представляє інтереси держав-членів);

2) Повний об'єм повноважень по відношенню до прийняття бюджету;

3) Повноваження по контролю за виконавчою віткою влади.

Якщо розвиток подій буде таким, Комісія трансформується в уряд – підзвітний Парламенту – а Рада стане "сенатом", що буде представляти інтереси держав-членів.

З часу ,коли були створені три Співтовариства, відбулося багато змін, що стосуються розподілу повноважень серед політичних інститутів. Європейський Парламент, перший раз вибраний в результаті прямих виборів в 1979р., значно розширив свої повноваження, в основному в сфері бюджету, але також і в інших сферах, зокрема в законодавчій. Розподіл повноважень між Комісією та Радою ЄС змінився різним шляхами. Повноваження Комісії по відношенню до інших інститутів були найбільшими в період, коли існувало одне ЄОВС, так як у відповідності із Договором про нього передбачалося, що Комісія буде домінуючим органом влади. Договір ЄС передбачає зменшення ролі Комісії та посилення позицій Ради Європейського Співтовариства. Це можна пояснити тим, що на відміну від Договору ЄОВС Договір ЄС визначає лише основну, першочергову направляючу політику; решту віднесено до компетенції інститутів. В цих умовах не слід дивуватися, що держави-члени наполягли на пріоритеті позицій Ради ЄС.

Наступні зміни в розподілі повноважень відбулися після того, як Договір набрав чинності. Відмова протягом багатьох років від використання прийняття рішення більшістю голосів значило, що прийняття правових норм залежало від переговорів в Корепер та Раді ЄС. Ця обставина зменшила значення повноважень Комісії представляти пропозиції; збільшення престижу і значення посади голови знизило роль Комісії як посередника і створення Європейської Ради виявилося кроком назад до традиційних міжурядових процедур.

Але в 80-х рр. позиція Комісії почала підсилюватися. З моменту вступу в силу Єдиного Європейського акту рішення в Раді більшістю голосів приймалися все частіше; в той же час Комісія під керівництвом Жака Дегора стала більш наполегливою.

Важливі зміни відбулися в сфері права: в ряді ключових рішень Суд ЄС закріпив позиції права Співтовариства настільки, що по характеру правової системи в теперішній час Співтовариство володіє більшістю характеристик федерацій. Найбільш яскравою рисою цього процесу був розвиток доктрини прямої дії норм Співтовариства (принцип, у відповідності з яким право ЄС повинно застосовуватися судами держав-членів як їх внутрішнє право) і затвердженні верховенства права ЄС над правом держав-членів. Ще однією рисою стало розширення компетенції ЄС, особливо в міжнародній сфері. В результаті ЄС став більш федеративним в правовій сфері, ніж в політичній


Список літератури

1.   Воронов К. Пятое расширение ЕС: судьбоносный выбор // мировая экономика и международные отношения, №9, 2002 г. с. 59-69.

2.   Герчикова А.А. Международные экономические организации. М.: 2001г., с. 236-243.

3.   Барч Я. Європейська інтеграція – суверенітет – самовизначення // Економічний часопис №4, 2001р. с. 3-6.

4.   Будзінський Т. Закономірності європейської інтеграції: від економіки до політики // Економіст №2, 1999р. с.32-37.

5.   Дікон Боб Глобальна соціальна політика: міжнародні організації й майбутній соціальний добробут. К.: Основи, 1999.

6.   Жуков В.И. Международные экономические отношения. М., 2000 с. 392-401.

7.   Муравйов О.П. Особливий характер правової системи Європейського Союзу // Підприємництво, господарство право №8, 2002 .с 86-89.

8.   Романюк О. Історичні віхи та сьогодення Європейського Союзу: загальний огляд // Вісник Укр. акад. держ. управ. при Президенті України, 1999 №1, с.89-101.

9.   Топорчик Б. Европейское право: Учебник – М.: Юрист, 1998 – 456.

10.      Хартин Т.К. Основы права Европейского Сообщества: введение в конституционное и административное право Европейского Сообщества. М.: Юнити: Закон и право; 1998 – 703с.


Информация о работе «Європейський Союз: склад, структура, цілі та принципи»
Раздел: Политология
Количество знаков с пробелами: 44116
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
119914
3
0

... дносин) [7, с. 98]. Однак рівноцінних субститутів державі в цій сфері поки не існує й подальший розвиток регіональної політики держав з ринковою економікою, мабуть, буде йти в напрямку вдосконалювання вже досягнутих результатів. 1.3 Регіональна політика Європейського Союзу Історію розвитку регіональної політики Європейського Співтовариства можна розділити на два періоди. Перший період з ...

Скачать
41418
0
0

... біженців у рамках Співдружності Незалежних Держав // Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. Серія юридична. – 2007. – № 3. – С.175-181. АНОТАЦІЯ Сірант М.М. Статус біженців у Європейському Союзі. – Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.11. – міжнародне право. – Київський національний університет і ...

Скачать
124794
0
0

... . В 1986 р. Суд Європейських співтовариств визнав Договір про Європейське співтовариство в якості його "основної конституційної хартії". [9]   2. Інституційна структура Євросоюзу   2.1 Загальна характеристика інституцій Євросоюзу   Право Європейського Союзу утворює складну систему не тільки у своїх зовнішніх проявах, але й у внутрішніх взаємозв'язках. У першому випадку використовується ...

Скачать
210511
12
0

... європейських норм показали, що протягом останніх 7 років після набрання чинності Угоди про партнерство та співробітництво між Європейськими Співтовариствами та Україною зроблено чимало кроків на шляху наближення податкового законодавства України до норм і стандартів податкового права ЄС. Проведений згідно завдань дипломного дослідження аналіз та оцінка рівня виконання ст.51 «Угоди про партнерство ...

0 комментариев


Наверх