2.1 Вплив занять спортом на здоров'я

Літературні дані про частоту тих чи інших захворювань у спортсменів і їхнє порівняння з такими в незаймаючихся численні, але дуже суперечливі, що обумовлено різною методикою збору й аналізу матеріалу, розходженнями в кваліфікації, віці обстежених, умовах обстеження. Не завжди приводиться і ступінь виразності захворювання, його вплив на стан і працездатність людини й ін.

Багато авторів відзначають при цьому перевага, у той час як інші затверджують зворотне.

Але при цьому важливо підкреслити, що майже всі автори відзначають розходження в структурі захворювань у населення і спортсменів, більш високий рівень компенсації в останніх з вірогідно меншою тривалістю втрати працездатності.

У процесі спостережень на підставі зіставлення клінічних показників здоров'я, функціонального стану, спортивної працездатності і результатів виділили наступні варіанти стану спортсменів у процесі багаторічної підготовки.

1. Стабільні показники здоров'я при поступовому підвищенні рівня функціональних можливостей, спортивної працездатності і результатів.

2. Стабільні показники здоров'я, функціонального стану і працездатності.

3. Чи стабільність підвищення функціональних можливостей і працездатності при визначених відхиленнях у стані здоров'я.

4. Поступове зниження функціональних можливостей, працездатності і результатів після тривалого періоду стабільності без погіршення здоров'я.

5. Різке погіршення всіх показників унаслідок перенесеного захворювання, травми, фізичної перенапруги.

При цьому для гнітючого більшості спортсменів, що спостерігалися, (76%) були послідовно характерні 1, 2 і 4-й варіанти, що ми розглядаємо як три фізіологічні фази стану спортсменів у процесі багаторічної підготовки, що показують можливість збереження здоров'я протягом багатьох років напруженого тренування.

Короткочасні гострі захворювання, не зв'язані з тренуванням, без ускладнень і істотного впливу на працездатність при цьому не враховувалися. 5-й і 6-й варіанти (відповідно 12 і 6% спостережень) показали несприятливий вплив спорту на здоров'я (причини чого будуть розглянуті нижче). 3-й варіант (8%) спостережень характеризує високий рівень компенсації тренованого організму.

Отже, при правильному тренуванні і здоровому способі життя спортсмени можуть довгостроково зберігати здоров'я і високі функціональні можливості організму. Це, однак, не виключає того, що сучасний спорт за певних умов може стати небайдужим для здоров'я. І хоча в більшості випадків захворювання в тренованих спортсменів характеризуються стертим, субклінічним плином, нерідко при збереженні високої працездатності, що можна розглядати як прикордонні, вони особливо небезпечні в умовах нервових і фізичних напруг, частої зміни кліматичних і тимчасових умов спорту, тому що компенсація, цілком достатня для життєдіяльності в звичайних, типових умовах, може порушитися при пред'явленні організму підвищених (а часом і граничних) вимог. Будь-яке порушення в здоров'я хоча і може в тренованої людини протягом тривалого часу компенсуватися (зокрема , що дублюють механізмами), у кінцевому рахунку виявляється. Неминуче на цьому тлі надмірна напруга функцій і різкі зрушення гомеостазиса при фізичних навантаженнях, зниження резерву симпато-адреналовой системи і метаболізму ведуть до зниження імунітету, фізичній перенапрузі, зниженню працездатності, а іноді і до нещасливих випадків.

На сумарному матеріалі олімпійських видів спорту перше місце по частоті поширення належить захворюванням порожнини рота й опорно-рухового апарата, далі випливають захворювання Лор-органів і верхніх дихальних шляхів (особливо хронічний тонзиліт), периферичної і вегетативної нервової системи, органів кровообігу (головним чином гіпертонічні стани і дистрофія міокарда), желчевиводячих шляхів і шлунково-кишкового тракту, органів зору і шкіри.

В останні роки на одне з перших місць вийшли захворювання шлунково-кишкового тракту і печінки, що порозумівається, видимо, нераціональним харчуванням і екологічною обстановкою. Збільшилася і гінекологічна патологія.

Таким чином, захворювання в спортсменів - результат не занять спортом як таких, а визначених "факторів ризику".

2.2 Вплив оздоровчої фізичної культури на здоров'я

По ступені впливу на організм усі види оздоровчої фізичної культури (у залежності від структури рухів) можна розділити на дві великі групи: вправи циклічного й ациклічного характеру. Циклічні вправи - це такі рухові акти, у яких тривалий час постійно повторюється той самий закінчений руховий цикл. До них відносяться ходьба, біг, ходьба на лижах, їзда не велосипеді, плавання, веслування. В ациклічних вправах структура рухів не має стереотипного циклу і змінюється в ході їхнього виконання. До них відносяться гімнастичні і силові вправи, стрибки, метання, спортивні ігри, єдиноборства. Ациклічні вправи впливають на функції опорно-рухового апарата, у результаті чого підвищуються сила м'язів, швидкість реакції, гнучкість і рухливість у суглобах, лабільність нервово-м'язового апарата. До видів з переважним використанням ациклічних вправ можна віднести гігієнічну і виробничу гімнастику, заняття в групах здоров'я і загальної фізичної підготовки (ОФП), ритмічну й атлетичну гімнастику, гімнастику по системі "хатха-йога".


Информация о работе «Вплив позакласних занять фізичною культурою на показники фізичного стану та здоров’я учнів старших класів»
Раздел: Физкультура и спорт
Количество знаков с пробелами: 54951
Количество таблиц: 5
Количество изображений: 0

Похожие работы

Скачать
191247
7
0

... П.А.Психологія професійного самовизначення в ранній юності. – К.: Наука, 1998 – 307с. 63. Яровой І.Н. Саморегуляція трудових дій. – К.: Наукова думка, 2001. – 17с. 64. Ярошенко В.В. Школа і професійне самовизначення учнів. - К.: Рад.школа, І983.- 113с. ДОДАТОК А Перелік психодіагностичних методик, які використовуються практичними психологами при проведенні профорієнтаційної роботи з учнями ...

Скачать
70898
0
4

... нтований урок. Особистісно орієнтований урок — це: • мета — створення умов для поліпшення фізичної підготовленості учнів, їх здоров'я, під нищення зацікавленості до уроків фізичної культури; • використання різноманітних форм і методів організації діяльності учнів на уроці, що дають змогу розкрити суб'єктивний досвід учнів; • створення атмосфери заінтересованості кожного учня в роботі класу; • ...

Скачать
61214
0
1

... показують чималі можливості підвищення ефективності навчання. Конкретні умови активізації учнів. Схема 1. Вплив різних дисциплін на розвиток пізнавальної активності учнів 3. Використання гри з метою активізації пізнавального процесу школярів до занять фізкультурою 3.1 Ігровий метод Втягнути дітей в навчальну роботу, активізувати їх дозволяє також застосування різноманітних метод ...

Скачать
127374
3
1

... над полем і звеселяють працю хлібороба. Свято закінчилося народною грою «Довга лоза». Аналізуючи даний виховний захід зазначимо, що вчитель намагався оптимально використати українські народні традиції у вихованні учнів початкових класів. Однак, поза увагою залишилося використання закличок, примовок, та веснянок. Варто було взяти й регіональні особливості в цьому аспекті. Цікавою була етична ...

0 комментариев


Наверх