3. ЗАГАЛЬНІ ВКАЗІВКИ ПО ЕКСПЛУАТАЦІЇ

Однією з основних умов безперебійної роботи гідравлічного приводу є чистота робочої рідини. У процесі експлуатації і ремонту екскаваторів уживають заходів обережності проти забруднення робочої рідини і внутрішніх порожнин гідроагрегатів. При роботі стежать за температурою робочої рідини і не допускають її перегріву, вчасно промивають фільтри і заміняють робочу рідину.

При одержанні екскаватора перевіряють відсутність зовнішніх ушкоджень машини або упакування, а також наявність пломб. У випадку виявлення ушкодження екскаватора або упакування, а також відсутності пломб складають акт і висувають претензії транспортуючої організації.

Після зовнішнього огляду по відвантажувальній специфікації і пакувальних аркушах перевіряють комплектність постачання.

Якщо екскаватор повинний з'їжджати з транспортного засобу своїм ходом, роблять пуск двигуна. Перед пуском дизеля перевіряють кількість робочої рідини в баці гідросистеми й олії в картерах двигуна і редукторах насосів. Заправляють систему охолодження дизеля рідиною, а паливний відсік - паливом. Після цього запускають двигун, піднімають робоче устаткування. З'їжджати з транспортного засобу випливає відповідно до інструкції по експлуатації.

Перед відправленням із заводу екскаватори піддаються консервації, тому отриману машину расконсервують шляхом зняття покрить, що консервують, гасом або неетилованим бензином з наступним протиранням насухо. Расконсервації підлягають також висунуті частини штоків гідроциліндрів, важелі керування.

При доставці екскаватора на місце роботи варто мати на увазі, що робоча площадка для установки машини повинна бути спланована і мати достатні розміри, що забезпечують її маневрування, а при розвантаженні ґрунту в транспорт - можливість під'їзду автосамоскидів або землевозних візків. Ґрунтова підстава повинна бути досить міцним, щоб машина при роботі не просідала. При роботі на слабких ґрунтах застосовують щити, що перевищують ширину гусеничного ходу в 1,5 рази. Скельні породи перед початком розробки подрібнюють до розмірів, що забезпечують безперешкодне їхнє навантаження. Негабаритні шматки відсувають убік для подальшого здрібнювання.

При експлуатації екскаваторів оберігають механізми і системи машин від впливу атмосферних опадів (не працювати зі знятими капотами), від улучення на механізми агресивних рідин (наприклад, електроліту), а також води, що викликає їхню корозію.

Перед початком експлуатації встановлюють на екскаватор зняті при навантаженні зовнішні світлові прилади і сигнали, покладені в кабіні машиніста, і ставлять на місце вогнегасник.

При копанні шар ґрунту знімають ковшем рівномірно, уникаючи пікових навантажень і стопорення робітника органа. Ґрунт, що налипає на ківш, періодично очищають.

Під час повороту платформи не допускають зачіпання робочих органів за ґрунт.

При копанні зворотною лопатою підводять ківш до вибою за допомогою гідроциліндра рукояті, а потім копають за допомогою гідроциліндра ковша.

При роботі прямою лопатою і навантажувальним устаткуванням рекомендується брати ґрунт із верха вибою послойно. Упроваджують ківш у ґрунт за допомогою гідроциліндрів рукояті і ковша, одночасно користуючись педаллю опускання стріли. У процесі впровадження роблять поворот ковша з метою забезпечення оптимального кута різання. Поворот на вивантаження починають тільки після висновку ковша з ґрунту. Для скорочення часу робочого циклу рекомендується при повороті на вивантаження одночасно піднімати стрілу і повертати рукоять, а при повороті у вибій - опускати стрілу і також повертати рукоять.

При роботі грейфером копання здійснюють за допомогою гідроциліндрів грейфера, потім підйомом стріли і рукояті виводять грейфер з вибою і повертають на вивантаження плавно, без різкого розгону і гальмування, щоб уникнути розгойдування грейфера. При повороті у вибій спочатку опускають стрілу, потім, опускаючи стрілу і повертаючи рукоять, уводять грейфер у вибій. При необхідності копання глибоких виїмок застосовують подовжувача.

При роботі рихлювача впровадження його в ґрунт здійснюють одночасним включенням гідроциліндрів рукояті і ковша. Подальше розпушування виробляється в основному за допомогою гідроциліндра ковша.

При русі екскаватора під ухил робоче устаткування опускають якнайнижче і не допускають перевищення номінальної швидкості (рух на обгінному режимі). Пересування здійснюють при неповному включенні важелів на пульті керування. Робота гідромоторів ходу при спуску під ухил зі швидкістю, що перевищує номінальну, може привести до виходу їх з ладу унаслідок виникнення в них кавітації і надмірних цетробіжних сил.

Не рекомендується при виконанні робочих операцій доводити рух до стопорного положення (спрацьовування запобіжних клапанів гідросистеми), тому що при цьому вся споживана потужність йде не на корисну роботу, а на нагрівання робочої рідини.

Для роботи в темний час доби робочу площадку обладнають висвітленням. При пуску двигуна в холодний час року користуються підігрівником. Перед включенням муфти зчеплення при малій частоті обертання вала двигуна випливає провернуть і кілька разів вал насоса шляхом неповного включення муфти зчеплення.

Екскаватори ЭО-5123 на відстань не більш 25 км транспортують власним ходом із установленим робочим устаткуванням, для екскаваторів ЭО-6122 - це відстань не більш 10 км.

Причому заздалегідь підготовляють трасу і погодять неї з відповідними організаціями. Місця слабких ґрунтів, насичених водою, покривають суцільними настилами з колод, шпал, брусів або переносних щитів довжиною 6-6,5 м. Перед початком руху перевіряють справність стопора поворотної платформи і гальм механізму пересування. Під час пересування стрілу направляють по ходу гусениць, а ківш підтягують до стріли.

Перед тривалим пересуванням екскаватора власним ходом перевіряють змащення його ходової частини.

При пересуванні поворотну платформу встановлюють уздовж гусениць і фіксують стопором, ведучі колеса знаходяться позаду. Екскаватор може переміщатися по місцевості з підйомом і ухилом не більш 20°. Розвороти екскаватора на площадках з нахилом більш 5° не допускаються. На спусках або підйомах необхідно дотримувати особливу обережність. Для зниження навантажень і ступеня зношування деталей ведучі колеса гусеничного ходу розташовують убік ухилу, при цьому ківш екскаватора повинний знаходитися на висоті не більш 0,5-0,7 м від землі.

Поворот і розворот екскаватора необхідно виконувати з можливо великим радіусом. Розворот і поворот на місці забороняється.

У сипучих ґрунтах щоб уникнути заглубления і розриву гусеничних стрічок екскаватор варто розвертати на невеликі кути, чергуючи ці повороти з просуванням вперед або назад на відстань, необхідне для повного виглублення машини. При цьому натяг гусеничних стрічок послабляють.

При тривалому пересуванні на підйом і при тривалих маневрах у тяжких умовах стежать за станом дизеля, температура олії й охолодної рідини якого не повинна підніматися вище 100°С.


Информация о работе «Експлуатація екскаваторів ЕО-5123, ЕО-6122»
Раздел: Транспорт
Количество знаков с пробелами: 38798
Количество таблиц: 0
Количество изображений: 7

Похожие работы

Скачать
26086
0
9

... ій цапфі. На екскаваторах ЭО-5123 і ЭО-6122 застосовують зубцюватий вінець 2 із внутрішніми зубами, що знаходяться в постійному зачепленні із шестірнею механізму повороту. 2. МЕХАНІЗМИ ПЕРЕСУВАННЯ Механізм пересування екскаваторів ЭО-5123 і ЭО-6122 оснащений індивідуальним приводом кожної гусеничної стрічки від низкомоментного гідромотора через триступінчастий редуктор з циліндричними ...

Скачать
24013
4
9

... редуктора механізму пересування на валу 27 вільно встановлена шестірня 26 із крильчаткою, при обертанні вона розприскує оливу, залиту в корпус редуктора. [5]. 3. Технічне обслуговування Надійну роботу екскаватора, а також тривалий строк його служби забезпечують своєчасним проведенням технічного обслуговування. Основним його призначенням є зниження інтенсивності зношування деталей, виявлення ...

Скачать
21497
1
12

... п. III з деталями, які ставляться до порожнини, пов'язаної з перевіряємим рухом. 2.Зношування ущільнення поршня гідроциліндра. Гідроциліндри зі зношеним ущільненням поршня після годинної інтенсивної роботи екскаватора нагріваються більше інших. Щоб визначити, чи зношене ущільнення поршня, робоче устаткування вперти в ґрунт так, щоб при подачі тиску в несправну порожнину гідроциліндра поршень ...

0 комментариев


Наверх