Техніко-економічна характеристика фінансового управління по Харківській області

Аналіз виконання і планування місцевих бюджетів
Теоретико – суттєва характеристика місцевих бюджетів Огляд та характеристика нормативної бази щодо виконання та планування місцевих бюджетів Характеристика джерел формування місцевих бюджетів Техніко-економічна характеристика фінансового управління по Харківській області Аналіз виконаня місцевих бюджетів по Харківській області Аналіз виконання бюджету міста Харкова Побудова економетричної багатофакторної моделі виконання місцевих бюджетів Аналіз ефективності використання інформаційних технологій в фінансовому управлінні по Харківській області Напрямки вдосконалення міжбюджетних відносин Напрямки вдосконалення бюджетної політики на місцевому рівні Рекомендації з організації інформаційного забезпечення Оцінка ефективності втілення рекомендацій в фінансовому управлінні по Харківській області Аналіз санітарно-гігієнічних умов праці Техніка безпеки та протипожежна профілактика Розробка заходів з охорони праці. Розрахунок шляхів і часу евакуації людей із бюджетного відділу фінансового управління
199797
знаков
18
таблиц
9
изображений

1.4 Техніко-економічна характеристика фінансового управління по Харківській області

З 1919 року згідно декрету РНК України від 22.02.1919р. замість Казенної Палати і Казначейства був створений Губернський фінансовий відділ Губернського виконавчого комітету Ради Робітничо-селянських і червоно армійських депутатів (завідуючий Вендарев).

Штат Харківського Губернського фінансового відділу на 15 березня 1924 року складав 1602 чол. З фондом заробітної плати 430077 рублів. В тому числі апарат губфінвідділу 408 чол.; апарат зовнішніх інспекцій 410 чол.; апарат окружних фінансових відділів райінспекцій і дохідно-витратних кас 784 чоловік.

В склад Харківської губернії входили 6 округів, в тому числі Сумський, Охтирський, Харківський, Куп'янський, Ізюмський.

В склад доходів бюджету входили такі види: патентний збір; порівнювальний збір; прибутковий податок; гербовий збір; непрямий податок; рентні платежі. Сума доходів складала 3145324 рублів.

В травні 1925 року губернії були скасовані і створилися округа, в зв'язку з чим створений Харківський окружний фінансовий відділ виконкому Харківського ОКР Ради трудящих-селян і червоноармійських депутатів зі штатом 678 чоловік. На підставі Постанови ВУЦВК від 09.02.1932 року округа були ліквідовані і створені області, в зв'язку з чим ліквідований Харківський окружний фінансовий відділ та створений обласний фінансовий відділ виконкому Харківської обласної Ради депутатів трудящих (завідувач Барановський).

В зв'язку з початком Великої Вітчизняної війни з німецько-фашиськими загарбниками, в жовтні 1941р. обласний фінансовий відділ виконавчого комітету Харківської обласної Ради депутатів трудящих, евакуйований в м. Куп'янськ, де функціонував до дня німецької окупації - 22 червня 1942 року. 22 червня 1942 року облфінвідділ виїхав в м. Волгоград , а потім в м. Саратов, де на початку вересня 1942 року перестав функціонувати. Після звільнення м. Харкова від німецько-фашиських загарбників 25 вересня 1943 року був створений Харківський обласний фінансовий відділ (наказ облфо №1 від 25.09.1943 року). Завідуючий спочатку був Шматько, а з 1945 року - Лактіонов Л.О.

14.09.1963 року в період реорганізації обласних Рад депутатів трудящих облфінвідділ був реорганізований в обласний промисловий фінансовий відділ (завідуючий Фролов А.О.) і сільський облфінвідділ (завідуючий Дюйзен Г.М.), які існували до 1964 року.

Відповідно до указу Президіуму Верховної Ради Української РСР від 01.12.64р. і сесії обласної Ради від 16.12.1964р. створений єдиний обласний фінансовий відділ, який функціонує до сьогоднішнього часу зі зміною в 1985 році в обласне фінансове управління виконкому Харківської обласної ради народних депутатів (Наказ Президіума Верховної Ради УРСР від 07.03.1985р.), а в 2000 році в головне фінансове управління Харківської облдержадміністрації. Харківське фінансове управління протягом своєї діяльності забезпечувало виконання завдань по організації бюджетного процесу в області.

Протягом своєї діяльності колектив облфінуправління багаторазово нагороджувався грамотами і перехідними Червоними прапорами Міністерства фінансів СРСР і ЦК Профсоюзу у Всесоюзному соціалістичному змаганні серед фінорганів, як переможець. Так, починаючи з 1948 по 1953 роки в цьому змаганні колектив облфінуправління перемагав 13 разів. Великими організаторами фінансової системи в Харківській області в післявоєнний період були: 1978-1995р.р. - Литвин Андрій Олександрович; 1995-2000р.р. - Козиренко Константин Дмитрович; 2000-2005р.р. - Кузькін Евген Юрійович; 2005- по цей час - Овсянніков Сергій Іванович.

Головне фінансове управління Харківської обласної державної адміністрації є структурним підрозділом Харківської обласної державної адміністрації, підзвітним і підконтрольним голові обласної державної адміністрації і Міністерству фінансів України.

Розглянемо структуру головного фінансового управління Харківської обласної державної адміністрації приведеної в Додатку А.

Основними завданнями управління є:

- забезпечення реалізації державної бюджетної політики та організація процесу формування та виконання місцевих бюджетів на території області;

- підготовка проекту обласного бюджету і подання на розгляд обласній державній адміністрації;

- підготовка пропозицій щодо фінансового забезпечення заходів соціально-економічного розвитку області;

- розроблення пропозицій з удосконалення методів фінансового і бюджетного планування та фінансування витрат;

- здійснення контролю за дотриманням підприємствами, установами й організаціями законодавства щодо використання ними бюджетних коштів і коштів цільових фондів, утворених обласною радою;

здійснення загальної організації та управління виконанням місцевих бюджетів області, координація діяльності учасників бюджетного процесу з питань виконання бюджету.

Управління відповідно до покладених на нього завдань стосовно місцевих бюджетів організовує роботу, пов'язану із складанням проекту обласного бюджету, за дорученням керівництва обласної державної адміністрації визначає порядок і терміни подання структурними підрозділами обласної державної адміністрації, районними державними адміністраціями, виконавчими органами міських рад матеріалів для підготовки проектів обласного бюджету і прогнозних розрахунків коштів, що передаються для відповідного розподілу між бюджетами районів, міст обласного значення і бюджетами районів у містах або для виконання спільних проектів; складає проект обласного бюджету, проект рішення ради та інші матеріали відповідно до законодавства; готує пропозиції щодо коштів, що передаються для розподілу між відповідними місцевими бюджетами або для виконання спільних проектів, подає їх на розгляд керівництву обласної державної адміністрації; при формуванні місцевих бюджетів здійснює контроль за правильністю розрахунків міжбюджетних трансфертів між міським бюджетом і бюджетами міст, селищними та сільськими бюджетами; організовує виконання обласного бюджету, а також разом з органами державної податкової служби, районними державними адміністраціями, міськвиконкомами, територіальними органами Державного казначейства, іншими структурними підрозділами обласної державної адміністрації забезпечує надходження доходів до обласного бюджету та вживає заходів до ефективного витрачання бюджетних коштів; зводить показники бюджетів, що входять до бюджету області, готує пояснювальну записку та подає їх у встановлені терміни до Міністерства фінансів України; здійснює в установленому порядку організацію та управління виконанням обласного бюджету, координує в межах своєї компетенції діяльність учасників бюджетного процесу з питань виконання бюджету; розглядає звіти про виконання місцевих бюджетів та інші фінансові звіти, подані територіальними органами Державного казначейства; проводить попередній аналіз звітності місцевих бюджетів; готує необхідну документацію, розрахунки та додатки до зведеного звіту місцевих бюджетів області для подання Міністерству фінансів України, обласній державній адміністрації та обласній раді; інформує обласну державну адміністрацію та обласну раду про стан виконання зведеного бюджету та місцевих бюджетів області, обласного бюджету за кожний звітний період і подає їм річний та квартальний звіт про виконання обласного бюджету; здійснює інші функції, пов'язані з виконанням покладених на нього завдань.

Управління під час виконання покладених на нього завдань взаємодіє з іншими структурними підрозділами обласної державної адміністрації, районними державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, а також органами державної податкової служби, органами державної контрольно-ревізійної служби та територіальними органами Державного казначейства.

Управління очолює начальник, який призначається на посаду і звільняється з посади головою обласної державної адміністрації за погодженням з Міністерством фінансів України. Начальник управління має заступників, які за його поданням призначаються на посаду і звільняються з посади головою обласної державної адміністрації за погодженням з Міністерством фінансів України.

Управління є бюджетною установою, утримується за рахунок коштів державного бюджету. Граничну чисельність, фонд оплати праці працівників управління в межах виділених асигнувань, кошторис і штатний розпис управління визначає та затверджує головний розпорядник коштів. Управління є юридичною особою, має самостійний баланс, реєстраційні рахунки в органах Державного казначейства, печатку із зображенням Державного герба України і своїм найменуванням.

Бюджетне управління є структурним підрозділом головного фінансового управління обласної державної адміністрації. Бюджетне управління безпосередньо підпорядковане першому заступнику начальника головного фінансового управління. Бюджетне управління очолює начальник управління, який призначається на посаду і звільняється начальником головного фінансового управління за погодженням з облдержадміністрацією. Начальник має одного заступника, якого за його поданням призначає та звільняє з посади начальник головного фінансового управління.

Основними завданнями бюджетного управління є:

- організація реалізації державної бюджетної політики та процесу формування та виконання місцевих бюджетів на території області.

- організація формування проекту обласного бюджету і подання його на розгляд керівництва головного фінансового управління.

- підготовка пропозицій щодо фінансового забезпечення заходів соціально-економічного розвитку області та узагальнення пропозицій щодо концентрації фінансових ресурсів на пріоритетних напрямках розвитку економіки області.

- розроблення пропозицій з удосконалення методів фінансового і бюджетного планування та фінансування витрат.

- здійснення загальної організації та управління виконанням обласного бюджету та місцевих бюджетів області, координація діяльності учасників бюджетного процесу з питань виконання бюджету.

- впровадження нових і удосконалення діючих форм міжбюджетних фінансових взаємовідносин держави з місцевими бюджетами та бюджетними установами, методів фінансового і бюджетного планування та фінансування витрат, міжбюджетних відносин місцевих бюджетів.

- здійснення аналізу виконання зведеного бюджету області, обласного та місцевих бюджетів, здійснення моніторингу виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери по встановлених термінах, підготовка пропозицій керівництву головфінуправління щодо проведення заходів по оперативному управлінню виконання бюджетів. Забезпечення дотримання законодавства у фінансовій сфері на території області, що стосується формування і виконання місцевих бюджетів.

Бюджетне управління при виконанні покладених на нього функцій взаємодіє з іншими відділами головного фінансового управління, управліннями і відділами облдержадміністрації, обласної державної податкової адміністрації, контрольно-ревізійної служби, державним казначейством з питань пов’язаних із складанням і виконанням обласного та місцевих бюджетів області.

Що стосується економічних показників виконання бюджету, то згідно з інформацією про виконання бюджету Харківської області за 2005 рік ( по річному звіту) (Додаток К) до зведеного бюджету Харківської області з урахуванням дотацій та субвенцій, одержаних з державного бюджету, надійшло 2908,8 млн. грн. при плані 2978,4 млн.грн., або 97,7%. (за рахунок недоодержання цільових субвенцій з державного бюджету в сумі 106,3 млн.грн.).

До загального фонду бюджету області з урахуванням трансфертів у 2005 році надійшло 2444,3 млн.грн., що складає 97,6% до уточнених річних показників (2504,4 млн.грн.). До загального фонду бюджету області без урахування трансфертів зараховано 1439,7млн.грн. при плані, затвердженому місцевими радами на рік з урахуванням змін, 1431,9 млн.грн., або 100,5 %.

До спеціального фонду бюджету області з урахуванням трансфертів зараховано 464,4 млн.грн. при плані , затвердженому місцевими радами на рік з урахуванням змін 474 млн.грн., або 98% (не надійшли субвенції з державного бюджету в сумі 38,5 млн.грн.). До спеціального фонду бюджету області без урахування трансфертів зараховано 346 млн.грн. при плані, затвердженому місцевими радами на рік 317,1 млн.грн., або 109,1%. Трансфертів з державного бюджету надійшло 1123,0 млн.грн. при плані, затвердженому місцевими радами на рік 1229,4 млн.грн. або 91,3%.

Взагалі, при плануванні та виконанні місцевих бюджетів фінансове управління, а саме бюджетний відділ допомогає контролювати надходження, передбачені на їх утримання і проведення необхідних заходів. Фінансове управління забезпечує щоденний контроль за цільовим та ефективним використанням бюджетних коштів, дотриманням штатної та фінансової дисципліни, відповідність наданих до оплати документів тощо. Для того, щоб повніше розкрити сутність планування та виконання місцевих бюджетів треба виконати грунтовний аналіз фактичного стану досліджуваної проблеми, викласти результати експерементальних досліджень на матеріалах фінансового управління по Харківській області. За допомогою використання сучасних інформаційних технологій та прикладного програмного забезпечення, використання якого є доцільним та можливим для якісного оброблення інформації стосовно місцевих бюджетвів, фінансове управління проводить детальний аналіз виконання доходної та видаткової частини бюджету. Отже, наступний розділ дипломної роботи присвятимо висвітленню характеристики і поглибленому аналізу стану даної проблеми.


Розділ 2. Аналіз виконання і планування місцевих бюджетів


Информация о работе «Аналіз виконання і планування місцевих бюджетів»
Раздел: Финансовые науки
Количество знаков с пробелами: 199797
Количество таблиц: 18
Количество изображений: 9

Похожие работы

Скачать
71062
8
2

... визначаються способами їх формування. Способи формування доходів, у свою чергу, зумовлені характером та особливостями економічної системи. 2. Аналіз доходів місцевих бюджетів та оцінка рівня їх забезпеченості   2.1 Сучасний стан доходів місцевих бюджетів України Місцеві бюджети виконують особливу роль у кожній унітарній країні тому, що вони є фінансовою основою місцевого самоврядування. ...

Скачать
149824
11
16

... ,2 131 061,2 59 238,7 45,2 Загальний фонд 33 876,7 47 189,0 111 059,0 52 411,6 47,2 Спеціальний фонд 5 022,5 6 038,2 20 002,2 6 827,1 34,1 Діаграма 2.7. Частка видатків місцевих бюджетів у зведеному бюдже­ті становила 41,3%, що на 0,3 % більше, ніж аналогічний показник 2008 року. Частка видатків загального фонду місце­вих бюджетів у видатках зведеного бюджету зросла на 1,8 % і ...

Скачать
202448
10
14

... з бюджетами інших країн та для макроекономічного аналізу. На 2002 рік передбачено формування державного бюджету на основі програмно-цільового методу, а в перспективі – і місцевих бюджетів. Бюджетний процес на локальному рівні також починається із бюджетної політики, тобто заяв, зроблених політиками для конкретизації їхньої філософії фінансового управління. Після схвалення Кабінетом Міністрів ...

Скачать
126817
4
25

... ї заробіт-ної плати в Україні. Прогнозуючи лінійній характер мінімальної заробітної плати в Україні, слід очікувати наступний характер зростанні власних доходів місцевого бюджету Петропавлівського району Дніпропетровської області (табл.4.1, рис.4.5): Таблиця 4.2. Прогноз щомісячного рівня власних доходів місцевого бюджету Петропавліського району Дніпропетровської області у 2009 - 2012 роках ...

0 комментариев


Наверх