7. Економічне обґрунтування заходів з підвищення ефективності товарної політики

З метою визначення ефективності виробництва окремих видів продукції та доцільності їх подальшого виробництва визначимо рівень рентабельності кожного виду.


Таблиця 7.1 – Рентабельність виробництва окремих видів продукції в 2007 році

Вид продукції Фактично вироблено, шт.

Оптова ціна, без

ПДВ

Звітна собівартість, грн.

Об’єм товарної

продукції

Рівень рентабель-ності, %
в оптових цінах по собівартості
Компресорні установки 444 41375 40015 18370,5 17766,7 3,4
Охолоджувачі 138 2322 2228 320,436 307,5 4,2
Насоси 483 922 869 445,326 419,7 6,1
Шарова арматура 207 4436 4278 918,252 885,5 3,7

Як видно по даним цієї таблиці, найбільш рентабельною продукцією на даному етапі являються насоси. Даний вид продукції займає значну долю в структурі продукції.

Компресорні установки являються найменш рентабельними, хоча їх виробництво і відповідає спеціалізації підприємства.

Це свідчить про те, що потужності підприємства по виробництву даного виду продукції не використовуються в повній мірі. Дана ситуація пов’язана з тим фактом, що довгий період часу (1991 – 2005 роки) підприємство виготовляло саме поршневі компресори, які були енергомісткими та використовувались лише вітчизняними підприємствами. Починаючи з 2003 року на підприємстві почав впроваджуватись випуск більш ефективних та економічних гвинтових компресорів. Як вже зазначалось продаж гвинтових компресорів в 2007 році на 20,55 % зріс в порівнянні з 2005 роком. Даний факт в подальшому може призвести до переорієнтування підприємства на випуск саме цього виду продукції, а з виходом на зовнішній ринок і до збільшення рентабельності даного виду продукції. Таким чином, виготовлення нового виду продукції дозволить збільшити об’єм реалізованої продукції, покращити фінансові показники підприємства. Продаж гвинтових компресорів є пріоритетним напрямком подальшого розвитку концерну. Тому варто розширювати саме цей напрямок. Це дозволить отримувати більші прибутки і зміцнити позиції підприємства на ринку, а також завоювати нових клієнтів.

Слід зазначити, що серед видів продукції з високим рівнем рентабельності можна відмітити охолоджувачі. Це пояснюється тим, що підприємство має власні "ноу-хау" із виробництва охолоджувачів, високі експлуатаційні властивості яких відомі споживачам, що дозволяє підтримувати постійний попит на них, а рівень цін – порівняно високий рівень рентабельності.

Спробуємо спрогнозувати випуск продукції за допомогою побудови лінії тренда.

Рис. 7.1 – Лінія тренда для поршневих компресорів типу КТ

Як бачимо з даного рисунка, КТ 6 і КТ 6ЕЛ будуть збільшувати свої обсяги в майбутньому, а от КТ 7 свої позиції втратить, тому підприємству варто вдосконалювати і модифікувати саме ці два продукти, так як вже було зазначено, не всі підприємства відмовляться від поршневих компресорів, а в умовах кризи взагалі покупка нового більш дорого вартісного обладнання буде неможливою. Так згідно прогнозу кількість реалізованих компресорів КТ 6 складе 6 одиниць, а КТ 6ЕЛ 5 одиниць, тобто прибуток від їх реалізації складе 16800грн. і 12000 грн. відповідно, але при цьому треба врахувати, що об’єми потреб в майбутньому будуть зростати, а отже відбудеться і зростання прибутку.

Компресорне обладнання виробництва ВАТ „НВАТ ВНДІ Компресормаш” оригінально по своїй суті, так як об’єднує в собі європейську якість, яку забезпечують німецькі гвинтові компресорні блоки і фільтри і невелику, на думку споживачів, ціну, що завжди цікавило клієнтів, які активно відслідковують ринкові тенденції у виробництві даного виду обладнання. Збут цієї продукції допускає оптову і роздрібну торгівлю як самим виробником, так і через дилерську мережу, офіційного дистриб’ютора, а також з використанням ярмарок і виставок.

Продукція ВАТ „НВАТ ВНДІ Компресормаш” не поступається європейським аналогам, але не зважаючи на це вона не може вийти на ринки розвинутих країн по декільком причинам:

- сформований багаторічний ринок компресорного обладнання;

- віддаленість сервісних центрів від безпосередніх споживачів даного обладнання.


Висновок

Отже, мета поставлена на початку роботи була досягнута. Був проведений аналіз товарної номенклатури підприємства ВАТ „НВАТ ВНДІ Компресормаш”. Було виявлено, що товарна політика підприємства проводиться досить ефективно. Всі показники функціонування підприємства мають позитивний характер.

Для підприємства раціонально проводити маркетингові дослідження для підвищення ефективності виходу на зовнішні ринки окремих країн. Необхідно проводити аналіз географії, місткості, специфічних властивостей і вимог ринку щодо можливих змін у величині характері попиту. Підприємство зможе витримати конкуренцію, якщо зможе чітко відчувати зміни в характері попиту, гнучко пристосовуватися до нього. Такий підхід являється більш продуктивним у порівнянні з традиційною підготовкою програм, виходячи з виробничих можливостей і фінансових потреб потенційних підприємств-споживачів. Особливу увагу на це необхідно звернути в нинішній економічній ситуації.

Підприємство намагається перелаштуватися на випуск нової більш вигідної продукції – гвинтових компресорів.

У своїй діяльності підприємство значну увагу приділяє формування брендингу. Аналіз дієвості елементів брендингу у діяльності концерну „Укрросметал” показав, що кожне підприємство має чітко визначену номенклатуру виготовляємої продукції, постійних клієнтів, тобто має власну цільову аудиторію на взаємодію з якою і орієнтує власну систему маркетингових комунікацій, складовою якої є брендинг.


Список використаної літератури

1. Балабанова Л.В. Маркетинг: Підручник. – Донецьк, 2002. – 562с.

2. Гаркавенко С.С. Маркетинг: Підручник. – К.: Лібра,2002.-712с.

3. Данько Т.П. Управление маркетингом: Учебник. – 2-е изд., пере раб и доп. - М.:ИНФРА-М, 2001. – 334с.

4. Маркетинг: бакалаврський курс: Навчальний посібник / За ред. д.е.н., проф. С.М. Ілляшенка. – Суми: ВТД «Університетська книга», 2004.

5. Методичні вказівки до виконання практичних робіт та курсової роботи з дисципліни «Маркетингова товарна політика»/ Укладач С.М. Ілляшенко. – Суми: Вид-во СумДУ, 2005.

6. Ильяшенко С.Н.Маркетинг в примерах и задачах: Учеб.пособ. Сумы: ВВП «Мрія -1»ЛТД, 1998. – 112с.

7. Василевский А.А. Проблемы развития отечественного машиностроения. // Проблемы прогнозирования . – 2005. -№ 4. – С.35

8. Офіційний сайт ВАТ „НВАТ ВНДІ Компресормаш” http://www.compressor-mash.ru/


Информация о работе «Аналіз товарної політики ВАТ "НВАТ ВНДІ Компресормаш"»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 34414
Количество таблиц: 9
Количество изображений: 5

0 комментариев


Наверх