2.                Оцінка асортименту і споживчих властивостей ялинкових прикрас ( за матеріалами ВАТ Універмаг „Дитячий світ”)

2.1. Характеристика об’єктів та методів дослідження

Оцінювання якості і способи її визначення є однією з важли­вих проблем товарознавства.

Вимоги до якості постійно змінюються, підвищуються з роз­витком науково-технічного прогресу, зростанням рівня життя і відповідно попиту на товар.

Визначення якості починається з визначення номенклатури по­казників або властивостей, які найбільш повно і точно відобража­ють якість продукту.

Номенклатура властивостей залежить від мети оцінювання.

Властивістю продукції називається її об'єктивна особливість, яка може проявлятися в процесі її створення, експлуатації або споживання.

Непродовольчі товари мають різні властивості, які формуються під час їх виробництва і виявляють­ся в процесі експлуатації або споживання.

Кількісна характеристика властивостей продукції характери­зується параметром продукції.

Ознака продукції — це кількісна або якісна характеристика властивостей продукції.

Показник якості — це кількісна характеристика одного або декількох властивостей товару, складових його якості, які роз­глядаються відповідно до визначених умов експлуатації або спо­живання.

Між цими поняттями — параметр, ознака і показник якості — існує тісна взаємозалежність.

При визначенні якості товарів проводиться вимірювання кількісних показників і якісних властивостей.

Вимірювання являє собою комплекс дій з визначення числово­го значення властивостей. Вимірювання виконується за допомо­гою засобів вимірювання, а його числове значення визначається у відповідних одиницях.

Застосовують прямі і непрямі методи вимірювання. Під час за­стосування прямих методів величина визначається безпосередньо під час вимірювання, наприклад, під час зважування маси продук­ту. Під час застосування непрямих методів визначається не величи­на, яка вимірюється безпосередньо, а інша, пов'язана з нею зазда­легідь відомим співвідношенням, наприклад, густина.

Вимірювання проводиться згідно з вимогами державної сис­теми управління якості України і вважається доповнюючим еталоном оцінки якості.

Оцінювання якості — це результат порівняння двох або більше показників якості. Порівняння проводять з показниками якості базових зразків, якими можуть бути значення нормативної документації.

Порівняння виявляє відповідність або невідповідність отри­маних результатів показникам якості, вимогам нормативної до­кументації. Таким чином можна визначити відповідний сорт, марку товару.

Перед оцінкою якості проводять вибір номенклатури показ­ників якості, що залежить від призначення товарів та умов вико­ристання, від мети оцінювання. Вибір конкретних показників якості проводиться на базі нормативних документів із урахуван­ням вимог споживачів.

Більшість товарів мають деякі специфічні особливості показників якості, які можна об'єднати за методами їх визначення: органолептичні, фізичні, хімічні.

Органолептичні властивості визначаються за допомогою ор­ганів відчуття — смаку, нюху, дотику, слуху і зору. До властиво­стей, які досліджуються таким чином, відносяться зовнішній ви­гляд, колір, смак, запах, консистенція тощо.

Ці властивості можуть бути охарактеризовані прямими і не­прямими показниками.

До прямих показників, пов'язаних безпосередньо з харчовою цінністю і споживчими властивостями продовольчих товарів, на­лежать смак і запах, кількісні характеристики специфічних показ­ників. Для непродовольчих товарів, наприклад, парфумер­них виробів (духи) — це стійкість запаху, вміст спирту.

Непрямі показники обумовлені хімічним складом і основними властивостями.

Фізичні показники якості ґрунтуються на визначенні фізичних властивостей: розмірів, маси, густини; механічних властивостей: міцності, твердості, пружності, пластичності, в'язкості, липкості; оптичних, тепло — і електрофізичних, сорбційних властивостей.

До хімічних належать показники якості, які обумовлені власти­востями хімічних речовин в ялинкових прикрасах, з їх хімічними і біологічними перетвореннями.

За обов'язковою номенклатурою показників виділяються показ­ники призначення, технологічності, збереженості, безпеки, ерго­номічні, естетичні, екологічні, економічні та інші.

Призначення — здатність товару задовольняти фізіологічні і соціальні потреби споживачів.

Залежно від потреб властивості призначення поділяють на підгрупи: функціонального, соціального, класифікаційного і універсального призначення.

Показники призначення характеризують властивості товару, які визначають основні функції і галузь його застосування, а та­кож включають його основні характеристики — показники скла­ду і структури і показники технічного рівня. Залежно від виду продукції показники складу і структури є різними.

2.2           Аналіз структури асортименту ялинкових прикрас в магазині „Дитячий світ”

Кожен рік настає час коли ми спостерігаємо як в магазинах на полицях вільно почувають себе дитячі іграшки, але приходить момент і вони частково поступаються своїм місцем новорічним іграшкам, ялинковим прикрасам. Спостерігаючи цю зміну в магазині „ Дитячий світ ”,я звернув увагу на асортимент, який був представлений різними фірмами, як вітчизняного так і закордонного походження, які відрізнялися між собою не тільки ціною але і якістю. Новорічний асортимент був представлений такими прикрасами як:

v  штучні ялинки різної висоти;

v  новорічні верхівки, електро гірлянди які періодично мигають і звучить  новорічна мелодія;

v  сувенірна кераміка;

v  підсвічники;

v  ароматичні свічки,свічки у формі новорічних персонажів;

v  різдвяні віночки;

v  гірлянди у вигляді бус;

v  сувенірні набори із скла, дерева, пластмаси;

v  сувеніри для прикрашання приміщення;

v  новорічні костюми;

v  карнавальні маски;

v  серпантин;

v  хлопушки;

v  бенгальські вогні;

v  штучний дощик різної довжини і різного забарвлення;

v  ялинкові кульки ручного розпису;

v  ялинкові кульки нестандартної форми у вигляді каштанів і дзвіночків;

v  сніжки і льдинки із кришталя;

v  ялинкові кульки з склопластику дзеркальні, матові, мраморні, засніжені,

v  дзеркальні мозаїки,

v  прозорі фігурки – ангелочки, зонтики, туфельки, олені, різдвяні чобітки;

v  Діди Морози і Санта-Клауси.

Розглядаючи асортимент потрібно зазначити що в порівняні з іншими роками він був представлений вітчизняними фірмами на 70% і 30% асортименту займали закордонні фірми, хоча до 2000 року переважав асортимент закордонного а не вітчизняного виробництва.

Продаж ялинкових прикрас вітчизняного і закордонно виробництва в магазині „Дитячий Світ”

Виробництво 2000р,% 2001р,% 2002р,% 2003р,% 2004р,%
Вітчизняне 45 51 57 65 70
Закордонне 55 49 43 35 30

 

Компанія «МФ Пошук» – найбільший постачальник повітряних куль у Росії, ексклюзивний представник світового лідера у виробництві повітряних куль – мексиканської фірми «Latex Occidental», що робить 80 мільйонів куль у день. Компанія «МФ Пошук» на ринку повітряних куль уже 10 років. Сьогодні «МФ Пошук» поставляє повітряні кулі в 89 регіонів і 2 тисячі міст Росії і ближнього зарубіжжя. У Бєларусі і на Україні працюють філії компанії. Зокрема, у Києві, у магазині „Дитячий світ”.

Компанія стрімко розвивається й освоює нові напрямки – товари для свята. Це предмети для прикраси святкового інтер'єра, столу, святковий посуд, свічі, вази, подарунки, іграшки, приколи, конфетті, карнавальні убрання, – усе, що може бути необхідним на святі.

За адресою: Київ, вул. Маля, д. 3, у магазині «Дитячий світ” працює відділ, де представлений різноманітний асортимент повітряних куль і святкова продукція. Кваліфіковані менеджери допомагають орієнтуватися в асортименті, дають компетентні консультації. Товар, проплативши, можна забрати відразу.

Відкрито відділ нового формату – Cash&Carry. Це магазин самообслуговування, де продукція представлена не тільки на стендах, вона розташовується на стелажах. Покупці можуть розглянути товари, вибрати саме те, що потрібно, покласти у свій візок і оплатити в касі. Компанія відкриває сіть розничних магазинів святкової продукції, плануючи зайняти лідируюче місце на ринку по постачанню і виробництву святкових товарів. Компанія є ексклюзивним постачальником скляних кульок і краплі марблс найбільшої фірми Vacor, це дуже популярна гра і новий оформлювальний матеріал. Видається перший в Україні професійний журнал, присвячений святковій продукції - «Товари для свята».

«МФ Пошук» робить друк на шарах методом офсету – одноколірну і багатобарвну, і шелкографії на новітнім, сучаснім устаткуванні. Весь цикл передпечатної підготовки компанія проводить самостійно, що дозволяє гарантувати якість і мінімальні терміни. Рекламну печатку «МФ Пошук» виконує з урахуванням усіх побажань клієнтів. Самі великі фірми і корпорації, такі як LG, АИФ, «Білайн», «Mc’Donalds», «Coca-Cola», воліють замовляти рекламну печатку саме в цій компанії.

«МФ Пошук» не має оформлювального відділу, але сприяє розвиткові оформлювальних фірм Києва і регіонів. Проводяться Міжнародні фестивалі повітряних куль «Кольорове небо». На сайті публікується список кращих оформлювачів повітряними кулями в Києві. Компанія «МФ Пошук» пропонує повний набір устаткування й аксесуарів для оформлення свят. Видається єдиний у Росії професійний журнал «Повітряні кулі», філія котрого знаходиться в Києві.

«МФ Пошук» є власником ліцензій на печатку кінокомпаний Disney, Warner Bros. і ТОВ «Масяня» – мультиплікаційною студією, що створила популярну героїню Інтернету Масяню. Крім того, «МФ Пошук» може запропонувати великий вибір куль з печаткою дитячої і святкової тематики, розробленої власними дизайнерами, що продаються в магазині „Дитячий світ”.

У всієї новорічної продукції одна особливість - яскравість, нарядність. Усе, що робиться для цього свята, повинне блискати, блищати і переливатися. Це саме той рідкий випадок, коли визначальним фактором покупки стає не ціна, а зовнішній вигляд.

У магазині «Дитячий світ», звичайно, найпоширеніші ялинкові іграшки - скляні. Робити їх почали в 1848 році в Тюрінгії, у містечку Лауша. Спочатку в якості внутрішнього покриття, що відбивається, використовувався шкідливий свинець, але йому швидко знайшли заміну з нітрату срібла. За цією технологією скляні кулі виготовляють дотепер. На Бережанському склопідприємстві іграшки і намисто дотепер видувають вручну вільним або формовим дуттям. І розписують іграшки вручну, як в усім світі. Потім вони попадають на прилавок одного з великих магазинів Києва.

Завозять до нас іграшки дорогі, ошатно і зручно упаковані. Конкурувати з прилеглою Росією або Чехією по цих позиціях важко. А от найпростіші, пам'ятні з дитинства бурульки, шишки, сніжинки, зроблені з дуже товстого скла, з мінімальним розмалюванням дотепер благополучно зберігаються в багатьох родинах і можуть бути використані як зразки для наслідування.

Великі можливості надає поліграфія. Досить розробити цікаві ескізи, розмістити замовлення в гарній друкарні і взяти на себе реалізацію. З обліком того, що собівартість поліграфічної продукції звичайно копійчана, тут можна домогтися дуже високої рентабельності. Російські й українські фірми пропонують великі, якісно виконані на щільному крейдованому папері зірки, сніжинки, фігурки звірушок і казкових персонажів, які потрібно вирізувати і склеїти на зразок макдональдсовського "Хеппі міла". Для дитини під новорічною ялинкою це буде казкова розвага. І для батьків не накладно - велика, яскрава і блискуча іграшка обійдеться в 5-10 грн. У Радянському Союзі типографським способом виготовлялися паперові гірлянди різної довжини. Зараз їх везуть з далекого зарубіжжя. Відтіля ж прибувають найпростіші товари, що гріх вже самим не робити: мішура, серпантин, конфетті, "сніжок", ліхтарики з фольги, шишки, дзвіночки, стрічки й ін. Усе це представлено на полках магазина «Дитячий світ». Вони відносяться до різдвяної символіки і дуже популярні як у нашій країні, так і в західних країнах.

Перед тим, як "гарячі деньки" настануть у торгівлі, спочатку приходиться потрудитися оформлювачам і дизайнерам. У столиці як мінімум 3 фірми займаються світловою рекламою, що змушує блискати й іскритися вітрини магазинів і фасади престижних офісів. Бари, ресторани, дискотеки замовляють спеціальні електрогірлянди-вивески. Не виключається з цього списку і магазин «Дитячий світ».

У магазині «Дитячий світ» також представлені гірлянди. Ринок новорічних електротоварів, як і інші, затоплений низькоякісною китайською продукцією. Пристойні ж гірлянди цивілізованих виробників стоять скажених грошей. Навряд чи складно з наявних матеріалів вітчизняного і білоруського виробництва налагодити виготовлення оригінальних " вогників, що біжать,". Їх роблять на 50-200 ламп, 2-5 тактні, з мелодією або без. Оскільки всі електротовари підлягають обов'язкової сертифікації, навіть найпростіші схеми прийдеться легалізувати через "Укрстандарт". Складностей це викликати не повинно, але часу відняти може багато.


Информация о работе «Асортимент, споживчі властивості ялинкових прикрас та оцінка ступеня захисту прав споживачів при їх реалізації»
Раздел: Маркетинг
Количество знаков с пробелами: 115536
Количество таблиц: 8
Количество изображений: 6

0 комментариев


Наверх